Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.
2020.04.07. 15:20 |

A jelen időszakot fájdalmas egyben izgalmas időszakként élem meg, ugyanakkor kihívásként is, hogy mit tudunk mindezzel kezdeni? - válaszolta az első, in medias res kérdésre Dózsa István atya.

Távol áll tőlem az az istenkép, amely szerint Isten bennünket büntetni akarna. Bennem sokkal inkább él az a kép, - amelyet húsvétkor, különösen nagypénteken át is élünk - hogy a Jóisten együtt szenved velünk. Egyéni döntéseinket Isten sem kívülállóként, sem pedig büntetőbíróként nem szemléli.

Mindig megfog a keresztút ötödik stációja, amikor Cyrenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet. Amikor mindketten a kereszt alatt roskadoznak, akkor eltűnik, hogy ki segít kinek és ki viszi kinek a keresztjét. Ez a pillanat maga a valóság, együtt küzdenek, szenvednek, együtt járják a Golgotát.

Az Ószövetségben gyakran előfordul a büntető Isten képe. A Szentírást úgy tekintem, mint ahogyan az ember is, időben előrehaladva megismeri az Istent; vannak az életnek olyan szakaszai, például a gyermekkor, amikor még kevesebbet tudok róla vagy sokkal inkább tekintélyelv alapján szemlélem. Az Ószövetség történeteibe belefér az Istennel gyermekként ismerkedő valaki hasonlata. Ugyanakkor, az Ószövetségben is jelen van a szerető Atya megtapasztalása. Hasonlóképpen, mint egy gyermek: az apjában sok mindent lát; a hatalmasat, a félelmeteset, az erőset, ugyanakkor a kedveset is.

Aztán az Istennel való ismerkedésben is eljutunk a felnőttkorba, az Újszövetséghez, ahol - csakúgy, mint ahogyan később tekintünk idősebb apánkra - eltűnik a szigor és egy nagyon szeretetteljes kapcsolattá alakul át.

Ekkor ismerjük meg igazán, hogy ki is ő és hogy az atyai szigor nem az én büntetésemre szólt és ez neki is mennyire fájt.

Nem hiszek abban, hogy a jelen helyzet hatására megváltozna a világ. Például a home office is egy ilyen jelenség; próbáljuk tovább vinni azt, ami eddig volt, bár közben kitalálunk új utakat is. Azt sem gondolom, hogy a válság után többen keresnék a Mindenhatóval a kapcsolatot. A világháborúkat követően is volt egyfajta érték-újra felfedezés sokakban, amely később visszaállt az eredeti mederbe.

Az online közvetítéseket jónak tartom, - noha magam nem gyakorlom - mert el tud érni olyanokat, akik eddig nem tudtak bekapcsolódni. Jó ha megmarad ez az út, nem gondolnám, hogy valaki emiatt nem jönne el később személyesen is a templomba, mert a kapcsolat hiányzik. A közösség hiányzik. Hiányzik, hogy utána beszélgessünk vagy akárcsak köszöntsük, üdvözöljük egymást. Mindezt a média nem tudja visszaadni, mégis, jó út ez a keresőknek, akik még nem akarnak a közösséghez tartozni, de az Örömhír mégis eljut hozzájuk.

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V