Mobilitási hét a biztonság és egészség jegyében Székesfehérváron

Érdekes programokkal várják az érdeklődőket az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári eseményei szeptember 22–26. között: idén is megrendezik a legmobilisabb osztály vetélkedőt, lesz minimotoros-futóbiciklis felvonulás, bringás uzsonna, tanbringázás, nagy biciklis felvonulás a kerékpárosklubbal, bemutatkozik a Zöld busz projekt a Sóstón, és idén is lesz elektromos járművek napja.
2021.09.20. 06:23 |

Az Európai Mobilitási Hét a környezetbarát és fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre igyekszik ráirányítani a figyelmet. Székesfehérvár évek óta részese az eseménysorozatnak, amely több együttműködő szervezet közreműködésével a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) szervezésében valósul meg. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt az esemény, idén viszont a jól ismert programelemek mellett újakkal is találkozhatnak majd az érdeklődők.

Az idei hét mottója: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében” – ennek jegyében a programok közül több is kapcsolódik a kerékpározáshoz. A szemléletformálást a legkisebbeknél kell kezdeni, éppen ezért rendezik meg évek óta nagy sikerrel az ovisok minimotoros-futóbiciklis felvonulását. Így lesz ez ebben az évben is, szeptember 22-én, szerdán. A helyszín most is a Gáz utca felvonulás idejére lezárt szakasza, ahol a kicsik – felvezetéssel – több kört is megtesznek majd. Indulás 10.30 órakor. A nagyobb gyerek számára az SZKKK 11.00 órai kezdettel a Legmobilisabb osztály vetélkedővel készül a Salétrom utcában, a Németh László Általános Iskola előtti téren, ahol felső tagozatos osztályok mérik össze tudásukat, ügyességüket az öt állomásból álló pályán, ahol például a kerge bringákon kell bizonyítani, de lesz felnihajtó-verseny és KRESZ-teszt is. A legügyesebb osztály jutalma – a Damniczki cukrászda felajánlásának köszönhetően – egy finom torta és egy közös mozizás lesz a Barátság moziban.

A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvári Területi Szervezete több programmal is készül: szerdán 15 órakor a Bringás uzsonna keretében a szokott helyen, az Alba Plaza előtt vendégelik meg a biciklivel közlekedőket. Másnap, szeptember 23-án indul a Tanbringázás: az egyesület tapasztalt tagjai megtanítják a résztvevőknek a szabályos, biztonságos kerékpáros közlekedés alapjait, az érdeklődők elméleti és gyakorlati tudást is szerezhetnek a Hotel Magyar Király elől induló városi túra keretében. A Tanbringázásra lámpával felszerelt kerékpárral és lehetőleg feltűnő színű ruhában várják az érdeklődőket, gyülekező 16.30 órától. Idén végre ismét lesz nagy biciklis felvonulás „Legzöldebb busz” elnevezéssel: indulás a Petőfi-parktól 15.00 órakor, a mintegy hét kilométeres közös tekerés érkezési pontja pedig a Sóstó lesz szeptember 25-én, szombaton délután.

A hét végén, szeptember 25–26-án a Sóstón bemutatkozik a Zöld Busz Mintaprojekt. Székesfehérvár önkormányzata évek óta odafigyel a modern technológiákra, például számos rendszerben épültek ki e-töltők a városban. Ugyanezt a lehetőséget ragadta meg a város a közösségi közlekedés terén a Zöldbusz mintaprojektbe való bekapcsolódással. A projekt keretében februárban egy Ikarus City Pioneer jármű közlekedett, amelyet ingyenesen próbálhattak ki a fehérváriak. A Sóstón most ismét látható lesz ez a busz, amely vasárnap „tiszteletét teszi” a Menő Jövő – Elektromos járművek napja eseményen vasárnap, a belvárosban.

Az elektromos járművek napját harmadik alkalommal rendezik meg a Várkörút-Rákóczi utca lezárt szakaszán. A szeptember 26-án, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen az érdeklődők előadásokat hallhatnak az elektromos közlekedéssel kapcsolatban: szó lesz például arról, milyen lehet a közlekedés Székesfehérváron néhány évtized múlva, de az elektromos járművek megjelenésével kapcsolatban szükséges szabályozás is a témák között szerepel. A kiállított elektromos járműveket – az autókat természetesen érvényes jogosítvány birtokában – ki is lehet majd próbálni. A gyerekeknek sokféle, a közlekedéssel kapcsolatos játékkal készülnek a szervezők.

Az elektromos járművek napjához egy nyereményjáték is kapcsolódik, amely már az esemény előtt, a Mobilitási héten elkezdődik. A több fordulóból álló játékban résztvevőknek többek között ki kell tölteniük egy tesztet az elektromos közlekedéssel kapcsolatban, válaszolniuk kell egy, az eseményhez kötődő kérdésre, meg kell találniuk a városban egy helyet. A játék utolsó fordulóját az Elektromos járművek napján, a helyszínen rendezik meg, ahol eldől, ki nyeri meg a fődíjat, az Esegway World Kft. és az Innoplace Kft. közös felajánlását, egy elektromos rollert. A játékkal kapcsolatban részletes leírást a fehervariprogram.hu oldalon és annak Facebook oldalán találnak az érdeklődők, és itt olvasható az Európai Mobilitási Hét részletes programja is.

Fehérvári színes

 1. Világrekord kísérletre és családi napra várják ma a kisgyermekes családokat a Palotavárosban

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet ismét bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány "Gyereket a magasba - 2021" elnevezésű, határokon átnyúló világrekord kísérletébe. A szeptember 25-i program keretében Viza Attila önkormányzati képviselő segítségével nyújtják át a SZÉNA Egyesület önkénteseinek, partnereinek és fő támogatóinak a Szamóca-díjakat, valamint átadják az Arconic Foundation támogatását is.

  2021.09.25.
 2. Kati és az ő cipőszámítása - kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken

  A hölgyek számára (is) kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, ahol egy hónapon át Illés Kati cipőtervező alkotásai tekinthetők meg. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.24.
 3. Kutatók Éjszakája robotokkal és játékkal az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Sokszínű, innovatív és izgalmas programokkal várta a látogatókat a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán ki lehetett próbálni a robotok programozását és használatát, morze kódokban az üzenetküldést, térbeli modellek készítését, a kisebbek pedig megkereshették Kalóz Jack kincsét. 

  2021.09.24.
 4. Kristályok világa – előadás és ásványkarkötő-készítés vasárnap a KÖFÉM Művházban

  Kristályok világa címmel kezdődik program szeptember 26-án, vasárnap 10.00 órakor a KÖFÉM Művelődési Házban. A kristályokról lesz egy előadás, melyet karkötő-készítés követ, az első húsz jelentkezőnek díjmentesen biztosítják a nyersanyagot.

  2021.09.24.
 1. Tisztán látszik - jövőtudatos fesztivál lesz Sóstón

  Jövőtudatos fesztivált rendeznek szeptember utolsó hétvégéjén a Sóstó Természetvédelmi Területen és a Látogatóközpontban. A Zöld Busz Program köré épülő új, a természet védelmét központba helyező rendezvényen a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap.

  2021.09.24.
 2. Ingyenes Punnany Massif-koncert szombaton Székesfehérváron

  A pandémia miatt még idén is felemásra sikerült nyári rendezvényszezontól a város Önkormányzatának támogatásával egy ingyenes, szabadtéri Punnany Massif-koncerttel búcsúzhatunk Székesfehérváron. Az ország egyik legnépszerűbb fesztiválzenekara a Ligetben lép színpadra szombaton.

  2021.09.23.
 3. Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban

  A hölgyek számára kihagyhatatlan kiállításra készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Csónakázó-tónál található központi épületben. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.23.
 4. Álomautóm és Az utazás jövője – rajzpályázatot hirdetett az Ivanics Csoport

  Álomautóm és Az utazás jövője címmel hirdetett rajzpályázatot óvodásoknak és alsó tagozatosoknak az Ivanics csoport székesfehérvári márkakereskedése. A tetszőleges technikával, A/4-es méretben készült alkotásokat - a szülői beleegyező nyilatkozattal együtt - október 11-ig kell benyújtani személyesen vagy postai úton. 

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár