Mintegy 3800 fehérvári munkahelyet véd meg az állami bértámogatás a DENSO-nál

Mintegy 3800 ember munkahelyének megőrzését segíti a székesfehérvári DENSO-nál a Kormány munkahelyvédelmi bértámogatási programja, az erről szóló okiratot pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át. A miniszter ismertette a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi eredményeit is, amelynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme és új munkahelyek teremtése.
2020.05.22. 12:38 |

Denso Gyártó Magyarország Kft. 3800 dolgozója számára kért bértámogatást az államtól és mintegy 310 millió forint értékben kapott segítséget.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy Magyarország Kormánya gyorsan, megfelelő időben és megfelelő eszközökkel reagált a koronavírus-helyzetre, mindezt megerősítik az országos reprezentatív szűrővizsgálat eredményei is.

A vírus gazdasági hatásainak mérsékléséről szólva a miniszter hangsúlyozta, hogy a Kormány továbbra is a munkahelyteremtésre és munkahelyek megőrzésére koncentrál. Palkovics László kiemelte a magyar "Kurzarbeit" eredményeit is: mintegy 120 ezer munkavállaló tudott élni a lehetőséggel. Elmondta, hogy a a Denso a nagyvállalatok közül elsőként nyújtotta be kérelmét munkahelyvédelmi bértámogatásra, és a kért összeget megkapta: 3800 dolgozó munkahelyét védte meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a kormány által nyújtott 310,75 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

80 milliárd forint keretösszegű munkahelyteremtő bértámogatási programmal 70 ezer ember munkába állását segítheti a kormány.

A miniszter a munkahelyteremtő bértámogatási programról is beszélt, amelyben a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól. A programban részt vevő munkavállalóknak így 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása. A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti az állam.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a bértámogatási okirat átadása alkalmából kiemelte, hogy rögtön a járvány legelején a DENSO jelentkezett azzal az ötlettel az önkormányzatnál, hogy hozzanak létre egy olyan alapot, amiből finanszírozni tudják a védekezés költségeit városi szinten.

"Ebben az alapban ma már mintegy 100 millió forintot gyűjtöttek össze a fehérvári vállalkozások és magánszemélyek. Két hónap alatt 350 millió forintot költött a város védekezésre, ennek jelentős arányát az a székesfehérvári összefogás teremtette meg, amit a DENSO javaslatára indítottunk el." - hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott azoknak a szakembereknek is, akik megteremtették a járvány időszakában a védekezést a több ezer embert foglalkoztató vállaltcsoportnál.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott Magyarország Kormányának és a DENSO-nak is, hogy létrejött a bértámogatási megállapodás és ennek köszönhetően 3800 emberről és családjukról tudnak gondoskodni, biztosítva munkahelyüket.

Hangsúlyozta, hogy közel 1000 olyan álláskereső van a városban, aki ebben az időszakban veszítette el a munkahelyét, ehhez képest most a DENSO-nál 3800 munkahelyet sikerült megőrizni, ami kiemelkedő eredmény. A polgármester szólt arról is, hogy mintegy 32 ezer ingázó munkavállalók van, akik Székesfehérvár környékén élnek és minden nap Székesfehérvárra járnak dolgozni. "Amikor ezek a bértámogatási megállapodások létrejönnek, nemcsak a fehérvári munkahelyekről, hanem egy óriási térség munkahelyeiről is beszélhetünk." - tette hozzá Dr. Cser-Palkovics András polgármester, kiemelve, hogy a megkötött megállapodás Székesfehérvárt, mint a második legnagyobb vidéki ipari centrumot is védi.

Törő Gábor országgyűlési képviselő elmondta, hogy Fejér megyében mintegy 11 ezer munkahelyet sikerült megőrizni kormányzati támogatással.

Törő Gábor köszönetet mondott a Kormánynak, hogy sikerült számos munkahelyet megmenteni Székesfehérvár, Polgárdi, Iszakszentgyörgy, Bodajk és Mór térségében is. A képviselő hangsúlyozta, hogy nemcsak a nagy cégek, hanem a kis és középvállalkozások is kaptak támogatást. "A közös együttgondolkodás arra ösztönöz minket, hogy ezt a munkát folytassuk: ha lesz egy második hullám, arra is fel kell készülni, illetve el kell követni mindent annak érdekében, hogy minden munkahelyet megőrizzünk és fenntartsuk a gazdaság működőképességét." - emelte ki Törő Gábor országgyűlési képviselő.

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ha az elmúlt két hónapra visszatekintenek, példásan szerepeltek, hiszen sikerült az alkalmazottaik egészségét megóvni és az egzisztenciájukat stabilizálni.

"Fontos, hogy a válság ne állítsa meg az életünket, hanem ebből a válságból ne csak a nehezét lássuk, hanem a lehetőséget is. Lehetőséget arra, hogy a válság legyőzése után erősebben, hatékonyabban, versenyképesebben tudjunk kijönni." - hangsúlyozta a Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, aki szólt arról is, hogy ezáltal szeretne a DENSO hozzájárulni a város további fejlődéséhez és a magyar gazdaság további erősödéséhez.

A Denso Gyártó Magyarország Kft. május 1-től állt át a 32 órás munkahétre, várhatóan szeptember végéig. A vírushelyzet miatt meghozott intézkedéseket is figyelembe véve mindez azt jelenti, hogy a termelés hétfőtől csütörtökig három műszakban zajlik. Az irodákban hétfőtől csütörtökig 6,5 órás, pénteken hatórás munkanapok vannak, minden nap két műszakban, reggel 6-tól este 18 óráig.

Gazdaság

 1. Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

  Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.

  2020.06.30.
 2. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 3. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 4. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30