Két hónap alatt közel 350 millió forintot fordított az Önkormányzat a koronavírus elleni védekezésre

Ismét eltelt egy hónap, és ahogy az első összefoglalóban jeleztük, időről-időre tájékoztatjuk a fehérváriakat az Önkormányzat védekezési kiadásairól, a járványhelyzetben végzett feladatokkal kapcsolatban felmerülő költségekről. 
2020.05.15. 10:12 |

A veszélyhelyzet kezdete óta számos átcsoportosításra került sor a város költségvetésében, hogy folyamatosan biztosítottak legyenek a védekezéshez szükséges források, illetve a városi adományszámlára is sok felajánlás érkezett – a néhány ezer forintos egyénitől a tízmilliós nagyságrendű vállalati támogatásig –, ami szintén az Önkormányzat, az egészégügyi ellátórendszer és a városi intézményhálózat számára biztosítja a járványhelyzetben szükséges feladatok ellátását. Az önkormányzati tulajdonú cégek is kiveszik a részüket a védekezésből, hiszen az egészségügyi alapellátás és a szociális feladatok mellett a városüzemeltetésben is vannak új, a koronavírus-járvány miatti feladatok – ezek fedezetét is folyamatosan biztosítani kell.

Az elmúlt két hónapban Székesfehérvár Önkormányzata közel 350 millió forintot fordított – közvetlenül, illetve az általa fenntartott intézményeken és cégeken keresztül – a járványhelyzet miatti feladatokra. Ennek az összegnek a nagy részét továbbra is a védekezéssel összefüggő költségek, azaz a védőruhák, -felszerelések, maszkok, fertőtlenítő szerek vásárlása tette ki.

A védekezésre közvetlenül fordított önkormányzati költségek a veszélyhelyzet első hónapjában

I. Önkormányzati kiadások

134.666.000 Ft

Elmaradó önkormányzati bevételek:                                               

II. Önkormányzat által fenntartott intézmények kiadásai

169.462.000 Ft

. az államnak átutalt 202 millió forintos gépjárműadó-bevétel

III. Önkormányzati finanszírozású gazdasági társaságok kiadásai

25.138.000 Ft

. a kórháznak felajánlott 20 millió forintos adomány

IV. Közszolgáltató társaságok

19.924.000 Ft

. az ingyenes parkolás bevezetése miatt elmaradó havi kb. 20 millió forintos díj

Összesen:

349.190.000 Ft

 

Közélet

 1. Élelmiszercsomaggal, kesztyűvel, maszkkal segítettek az utcán élőknek

  A veszélyhelyzetben az utcán élő hajléktalanoknak is segítséget nyújtott a város. Az elmúlt öt hétben a teajárat útvonalán járva 85-88 embert értek el hetente, és az élelmiszercsomag mellett védőkesztyűt és eldobható szájmaszkot adtak át a Kríziskezelő Központ utcai szolgálatának munkatársai. 

  2020.05.27.
 2. Elstartoltak hétfőn a komplex szakmai írásbeli vizsgák

  Egy tanteremben maximum tíz fő tartózkodásával, megkezdődtek hétfőn az idei iskolai rendszerű szakképzés szakmai írásbeli vizsgái is. Idén május 25-e és 29-e között szervezik meg a kizárólag írásbeli (és később gyakorlati) vizsgákat a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban.

  2020.05.27.
 3. Több mint kétszáz fehérvári iskolás csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napjához

  Kilenc székesfehérvári általános iskola 220 diákja csatlakozott idén a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából szervezett online kvízhez. Az összesítésből kiderült, hogy a gyerekek 80-90 százalékos eredménnyel ismerték fel a közlekedési táblákat, de egyéb, számukra kevésbé egyszerű feladatokat is szép eredménnyel oldottak meg. A legnagyobb létszámmal résztvevő iskolák tanulói ajándékot kapnak.

  2020.05.26.
 4. Fényképes hibabejelenő is van a Székesfehérvár applikációban

  A legfrissebb hírek és tájékoztatók mellett egy térképes hibabejelentő is a fehérváriak rendelkezésére áll a Székesfehérvár alkalmazásban. Itt egyszerűen, néhány kattintással elküldhetőek a városi szolgáltatásokkal, közterületekkel kapcsolatos jelzések és fényképek, melyek nagy segítséget jelentenek a városüzemeltetésben.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V