A Szent Imre templomban celebrált misét mindenszentek ünnepén Spányi Antal, püspök

Pénteken, mindenszentek ünnepének estéjén Spányi Antal, megyés püspök mutatott be szentmisét Székesfehérváron, a Szent Imre templomban. Megemlékezett azokról a szentekről, akiket külön emléknappal nem ünnepel az egyház, és halottak napja előestéjén minden elhunytról is. 
2019.11.01. 20:31 |

„Ezen a napon az Anyaszentegyház a hit által bepillantást enged nekünk a csodálatos mennyei világba. Abba a világba, amely Isten ajándéka, amelyet Isten készített nekünk.” - kezdte szentbeszédét Spányi Antal.

„Nehéz az igazságot választani, amikor a féligazságok elöntik a világot.”

„Nehéz elfogadni és akarni azt a lelki szegénységet, amit a világ lekicsinyel és nehéz ez vállalni, amikor mindenki a többre törekszik és vágyik.” - emelte ki homíliájában a főpásztor.

„Legyen célunk, amelyért teszünk, önmagunkat formálva, hogy egyszer az üdvözültek között lehessünk. Ennek egyik útja vagy eszköze az is, ha imádkozunk az elhunytainkért. Ha megpróbálunk szembeszállni azzal a világgal, amely Istent is letagadná az égből, amely tele van hamissággal, bűnnel és hazugsággal.

Az imádság nemcsak valamiféle kegyes, jámbor szokás, hanem eszköz.

Amikor imádkozunk a halottakért, akkor - a búcsúnk segítségével - a mennyország felé segítjük őket.” - hangsúlyozta a megyés püspök.

„Látjuk ezekben a napokban a feldíszített temetőket, a mécsesek lángját, amely olyan megkapó, hogy megragadja az ember szívét és lelkét.

Ne maradjunk meg pusztán az érzelmek síkján. Sokkal többről van itt szó.

Ezek az érzelmek segítenek bennünket, hogy egészen oda tudjuk magunkat adni Istennek, Krisztusnak.

A lényeg az odaadottság.

Ha vágyódunk az ég felé, ha érezzük, hogy nehéz a küzdelem: ott vannak a példaképek, szentjeink, akik imádkoznak értünk. Ha hiányoznak azok, akiknek szeretetében jó volt megpihenni, ha érezzük a maguk után hagyott űrt, akkor imádkozzunk értük.

Adja az Úr kegyelme, hogy egyszer ők is és mi is a mennyeknek azon boldogságába jussunk, ahol majd színre látjuk Istent és egymást - Isten színe előtt - egyszerűen, őszintén, mélyen és igazán tudjuk majd szeretni.” - zárta gondolatait Spányi Antal, megyés püspök, aki a szentmise után, halottak napja előestéjén imádságos szertartással emlékezett meg minden elhunytról.

Közélet

 1. Az ápolók és a szülésznők munkáját ismerik el április 7-én, az Egészség Világnapján

  Az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította a 2020-as esztendőt az WHO (Egészségügyi Világszervezet). Ugyanez lesz a témája az Egészség Világnapjának is, melyet április 7-én ünnepelnek világszerte. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a városlakókat, hogy a kedd esti nyolc órás tapssal a teljes egészségügyi és szociális szektor elhivatott dolgozói iránt fejezzék ki a tiszteletüket.

  2020.04.06.
 2. Kínai partnerintézmény segítségével érkeztek szájmaszkok az Óbudai Egyetemre

  Az Óbudai Egyetem partnerintézménye a kínai Ningbo University of Technology, az ő közbenjárásukkal érkeztek szájmaszkok az egyetemre. Kézikönyveket is küldtek, amelyek a víruskezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat rögzítik.

  2020.04.06.
 3. Esküvő a rendkívüli időszakban – a már kitűzött szertartásokat megtartják

  A rendkívüli körülmények között is megtartják a már kitűzött esküvőket Székesfehérváron, ha a jegyespárok vállalják. A szertartás létszámkorlátos, így többen a lemondás vagy a halasztás mellett döntöttek.

  2020.04.06.
 4. A házi gyermekorvosok rendelési ideje is módosult

  A kialakult járványhelyzetben változott a székesfehérvári gyermekorvosi rendelések betegfogadási ideje és rendje is. Az Operatív Törzs ajánlása alapján az Önkormányzat továbbra is azt kéri, hogy először telefonon konzultáljanak orvosukkal és csak a legszükségesebb esetben keressék fel őket személyesen. A házi gyermekorvosok legfrissebb rendelési ideje megtalálható honlapunkon is.

  2020.04.06.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin