Minden, ami foci – az MTI Nemzeti Fotótár a MOL Aréna Sóstóban is futballtörténeti tárlatot nyitott

Szerdától ingyenesen látogatható az MTI Nemzeti Fotótár labdarúgástörténeti installációja, amely a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel a legendás Aranycsapattól napjainkig a MOL Aréna Sóstó belső kerengőjén.
2021.06.16. 13:33 |

A szabadtéri bemutatót a fehérvári EB-terasz mellett Mészáros Attila alpolgármester, Répászky Lipót, az MTVA Archívum vezetője és Fürst-Borsos Ádám, az MTVA Sajtó és Marketing Irodájának vezetője nyitották meg.

Az 52 képet felvonultató tablósorozat Székesfehérvár mellett még hat nagyvárosban: Esztergomban, Győrben, Zalaegerszegen, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten látható a labdarúgó Eb ideje alatt.

A képek bepillantást adnak a válogatott és klubcsapataink felejthetetlen pillanataiba: világbajnoki és Európa-bajnoki szereplések, olimpiai győzelmek, Albert Flórián aranylabdája, ikonikus pillanatok és játékosok, akik karrierjük során a világ legjobbjai közé tartoztak. Így például Puskás Ferenc, Mészöly Kálmán, Albert Flórián, Törőcsik András, Nyilasi Tibor és a válogatottsági rekorder, Király Gábor is helyet kap a közmédia válogatásában.

Répászky Lipót, a bemutató képeit biztosító MTVA Archívum vezetője elmondta, hogy az MTI Nemzeti Fotótár Közép-Európa egyik legnagyobb sajtófotó archívuma, amely egyrészt korábban az MTI és jogelődjei által készített és gyűjtött mintegy 13 millió fotónegatívval, a gyűjteményhez tartozó képszövegekkel és riportkönyvekkel rendelkezik, másrészt az ezredfordulótól digitálisan rögzített több százezer felvételt őriz, gondoz, szolgáltat. „A Fotóarchívumot 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé nyilvánították, ami őrzi, feldolgozza és digitalizálja a korábbi állományt, illetve hozzáférést biztosít a 2001 után digitálisan készült fotókhoz.

A gyűjteménynek része a Magyar Televízió (MTV) egykori Fotóarchívuma is, mintegy egymillió fotónegatívval. Örömünkre szolgál, hogy ebből a gazdag gyűjteményből összeállhatott az Európa-bajnokságra A magyar labdarúgás története válogatásgyűjtemény.” – mondta Répászky Lipót, aki azt reméli, a rendhagyó bemutatóban minden korosztály megtalálja a maga hőseit és felejthetetlen mérkőzéseit: a székesfehérváriak előtt tisztelegve több helyi jelentőségű momentumot bemutatnak, például a ’85-ös UEFA-kupa döntőn készült képeken keresztül.

Mészáros Attila a város nevében köszönetét fejezte ki a közmédia felé azért, hogy a kiállítást a városban is elérhetővé tették: „Arra buzdítom a labdarúgás szerelmeseit, hogy az Eb ideje alatt látogassanak ki a MOL Aréna Sóstó szurkolói teraszára, és nézzék meg a belső kerengőn felállított tablókat.” Az alpolgármester hozzátette, hogy az installációk július 11-ig, azaz az Európa-bajnokság végéig minden nap reggel 8 órától és az aznapi utolsó mérkőzés végéig tekinthetők meg.

„A közmédia számára fontos, hogy minden olyan esemény és érték mellé odaálljon, ahol a magyar szimbólumok jól megjeleníthetőek. A tablókat olyan városokban állítottuk ki, ahol a sportnak nagy hagyománya van, így esett a választás Budapest, Debrecen, Esztergom, Győr, Kaposvár, Zalaegerszeg mellett Székesfehérvárra is.” – emelte ki Fürst-Borsos Ádám, az MTVA Sajtó és Marketing Irodájának vezetője.

A magyar labdarúgás történetét bemutató tablók az Európa-bajnokság végéig ingyenesen látogathatóak, emellett valamennyi kép és felejthetetlen pillanat felvétele megtekinthető online is, a www.nemzetifototar.hu oldalon.

Szöveg: MTVA és Torma Kinga Regina

Sport

 1. Gyász: elhunyt Nagy Gábor, az Alba Regia SC korábbi elnöke

  Életének 73. évében elhunyt Nagy Gábor, aki játékosként, edzőként, majd a klub legdicsőbb korszakát vezető elnökként is szolgálta az Alba Regia SC-t. A kosarasok aranykorszakának emblematikus vezetője volt, irányítása alatt lett a magyar kosárlabda meghatározó és egyik legeredményesebb csapata az Albacomp.

  2021.07.31.
 2. Székesfehérvár belvárosában rendezik a Szenior Tájfutó Világbajnokság rövidtávú fináléját

  2021 augusztus 7-től tájfutókkal telik meg Székesfehérvár, a Velencei-hegység és a Vértes környéke. A Világ 37 országából érkező mintegy 1500 nevező egy héten át fog versenyezni 3 különböző versenyszámban. Magyarországról 348 versenyző nevezett a versenyre.

  2021.07.29.
 3. Szombaton Csákváron rendezik meg az Alba Teqball Kupát

  A Magyar Szabadidősport Szövetséggel együttműködve, a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség és az Alba Teqball Sportegyesület szervezésében július 31-én szombaton 9 órától kerül sor Csákváron, a Tersztyánszky Ödön Sportközpont sportcsarnokában az Alba Teqball Kupára. 

  2021.07.29.
 4. Szeptember 12-én rajtol a Cerbona Fehérvár Futófesztivál

  47 nap múlva rajtol Fehérvár legjobb és legedzettebb futóit felvonultató Cerbona Fehérvár Futófesztivál, ahol 7 és 14 kilométeren, félmaratoni távon és váltóban várják a nevezéseket. A nagy hagyományú, szeptember 12-én, vasárnap megrendezésre kerülő versenyen jótékonysági futamot is tartanak.

  2021.07.28.
Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak