Milyen lesz a székesfehérvári intermodális közlekedési központ?

Az intermodális közlekedési központ a különböző közlekedési ágak közötti választás lehetőségét nyújtja az egy helyen a közlekedők számára. Fehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozik egy központban, ami kiegészül kerékpáros és egyéni autós lehetőséggel.
2020.11.18. 08:24 |
A látványterv illusztráció!
A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi Székesfehérváron az előkészítéstől a használatba vételig, majd átadja az üzemeltetőknek. Jelenleg az építési engedélyek birtokában a tervezők a kiviteli terv szintű tenderterveket készítik, ezek egyeztetései zajlanak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt honlapján ITT olvashat a fehérvári intermodális központról.

A Vasútállomás épületében is lesznek belső átalakítások, mivel a Volánbusz számára helyet kell kialakítani a fejépületben, illetve az autóbusszal utazókat is ebben az épületben fogják kiszolgálni. Ezen kívül a Vasvári Pál Gimnázium mögött egy parkolóház és felszíni parkolók, valamint a Széchenyi út irányába egy busztároló és a gépjárművezetőket kiszolgáló szociális épület létesül.

A Béke téren kap helyet egy 12 állásos buszpályaudvar, valamint a vasútállomás főbejárata és a keleti szárny által határolt területen egy közösségi tér létesül. Jelzőlámpás forgalomirányítás lesz a Deák Ferenc utca - Béke téri és a Prohászka út – Kaszap István utca csomópontokban.

A helyközi buszok jelentős része azonban nem ezeken a kereszteződéseken keresztül jár majd, hanem a Széchenyi úton, az alujáró közelében kialakítandó jelzőlámpás csomópontról nyílik majd egy a vasúttal párhuzamos kiszolgáló út a parkolókhoz és a buszpályaudvarhoz. A helyi autóbuszok a Mártírok útja – Prohászka út vonalon átmenő járatként közlekednek majd, a tervek szerint közös peronos, összehangolt átszállást biztosítva az egyes vonalak között.

A részletes helyszínrajz a képre kattintva .pdf-ben letölthető!

A gyors és pontos autóbuszközlekedéshez a városi úthálózat kapacitásait is növelni kell, ezért az Új Váralja sor fejlesztése és összekötése a Martírok útjával egy vasút feletti híddal elengedhetetlen a beruházáshoz. Fontos, hogy a vasút déli oldalán ez az úthálózat-fejlesztés biztosítja a gyalogos felüljáró és annak déli oldalán egy 130 férőhelyes P+R parkoló kiszolgálását. Ez a P+R parkoló már úgy lesz kialakítva, hogy helyi autóbusz-járatokat is tud fogadni, így a déli városrészeknek gyorsabb elérést tudunk adni a vasúthoz. A gyalogos felüljáró peronkapcsolatai megadják annak lehetőségét, hogy a bérlettel rendelkezők vagy a mobiltelefonon jegyet, bérletet vásárlóknak a vasútállomás épületébe be sem kell menniük.

A kiviteli terv szintű tenderterveket a tervezőknek jövő év I. negyedévében kell szállítaniuk, a terveket át kell néznie alaposan a beruházónak, az érintett MÁV Zrt-nek, illetve a város önkormányzatának és minden közműszolgáltatónak is. Amikor mindenki részéről rendben vannak a tervek, elkészül az a tervezői költségbecslés, ami alapján a Kormány dönthet a beruházás forrásbiztosításáról és indításáról. Ezt követi egy közbeszerzés, majd a szerződéskötés. Ez legjobb esetben is még egy év.

Városfejlesztés

 1. A börgöndi reptérfejlesztésről, új elektromos buszokról és új kutatóközpontról is megállapodtak

  A börgöndi repülőtér fejlesztésének irányairól, új elektromos buszok beszerzésének támogatásáról és egy, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karához kapcsolódó technológiai kutatóközpont kialakításáról is tárgyalt szombaton dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2021.02.20.
 2. Hétfőn kezdődnek a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítási munkálatai

  A munkaterület átadását követően február 22-én, hétfőn megkezdődik a Szekfű Gyula utcai rendelő teljes körű felújítása és akadálymentesítése. A porral, zajjal és megnövekedett forgalommal járó munkálatok idejére kérik a lakosok megértését és türelmét!

  2021.02.18.
 3. Jól halad a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása

  Bejárás keretében mutatták be pénteken a Szent István Király Múzeum Rendházépületében eddig lezajlott felújítási és átalakítási munkálatokat. A bruttó 5,3 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2021. október végére fejeződik be, majd elkezdődhet az egyedülálló „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás berendezése.

  2021.02.12.
 4. Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium felújítása

  Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása és bővítése. Beépítik a tetőteret, kialakítanak egy kórus illetve egy tánctermet, felújítják a tornatermet és egy sportudvart is építenek. A beruházást követően pedig önkormányzati forrásból az iskola homlokzatfelújítását is elvégzik.

  2021.02.05.
 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4