Milyen lesz a székesfehérvári intermodális közlekedési központ?

Az intermodális közlekedési központ a különböző közlekedési ágak közötti választás lehetőségét nyújtja az egy helyen a közlekedők számára. Fehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozik egy központban, ami kiegészül kerékpáros és egyéni autós lehetőséggel.
2020.11.18. 08:24 |
A látványterv illusztráció!
A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi Székesfehérváron az előkészítéstől a használatba vételig, majd átadja az üzemeltetőknek. Jelenleg az építési engedélyek birtokában a tervezők a kiviteli terv szintű tenderterveket készítik, ezek egyeztetései zajlanak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt honlapján ITT olvashat a fehérvári intermodális központról.

A Vasútállomás épületében is lesznek belső átalakítások, mivel a Volánbusz számára helyet kell kialakítani a fejépületben, illetve az autóbusszal utazókat is ebben az épületben fogják kiszolgálni. Ezen kívül a Vasvári Pál Gimnázium mögött egy parkolóház és felszíni parkolók, valamint a Széchenyi út irányába egy busztároló és a gépjárművezetőket kiszolgáló szociális épület létesül.

A Béke téren kap helyet egy 12 állásos buszpályaudvar, valamint a vasútállomás főbejárata és a keleti szárny által határolt területen egy közösségi tér létesül. Jelzőlámpás forgalomirányítás lesz a Deák Ferenc utca - Béke téri és a Prohászka út – Kaszap István utca csomópontokban.

A helyközi buszok jelentős része azonban nem ezeken a kereszteződéseken keresztül jár majd, hanem a Széchenyi úton, az alujáró közelében kialakítandó jelzőlámpás csomópontról nyílik majd egy a vasúttal párhuzamos kiszolgáló út a parkolókhoz és a buszpályaudvarhoz. A helyi autóbuszok a Mártírok útja – Prohászka út vonalon átmenő járatként közlekednek majd, a tervek szerint közös peronos, összehangolt átszállást biztosítva az egyes vonalak között.

A részletes helyszínrajz a képre kattintva .pdf-ben letölthető!

A gyors és pontos autóbuszközlekedéshez a városi úthálózat kapacitásait is növelni kell, ezért az Új Váralja sor fejlesztése és összekötése a Martírok útjával egy vasút feletti híddal elengedhetetlen a beruházáshoz. Fontos, hogy a vasút déli oldalán ez az úthálózat-fejlesztés biztosítja a gyalogos felüljáró és annak déli oldalán egy 130 férőhelyes P+R parkoló kiszolgálását. Ez a P+R parkoló már úgy lesz kialakítva, hogy helyi autóbusz-járatokat is tud fogadni, így a déli városrészeknek gyorsabb elérést tudunk adni a vasúthoz. A gyalogos felüljáró peronkapcsolatai megadják annak lehetőségét, hogy a bérlettel rendelkezők vagy a mobiltelefonon jegyet, bérletet vásárlóknak a vasútállomás épületébe be sem kell menniük.

A kiviteli terv szintű tenderterveket a tervezőknek jövő év I. negyedévében kell szállítaniuk, a terveket át kell néznie alaposan a beruházónak, az érintett MÁV Zrt-nek, illetve a város önkormányzatának és minden közműszolgáltatónak is. Amikor mindenki részéről rendben vannak a tervek, elkészül az a tervezői költségbecslés, ami alapján a Kormány dönthet a beruházás forrásbiztosításáról és indításáról. Ezt követi egy közbeszerzés, majd a szerződéskötés. Ez legjobb esetben is még egy év.

Városfejlesztés

 1. Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

  Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 

  2020.11.26.
 2. Karácsonyra elkészülhet a ciszterci templom átfogó felújítása

  Május végén kezdődtek meg a ciszterci templom felújítási munkálatai; a több munkaegységet is magában foglaló felújítás átadási határideje december 31-e, de a kivitelező szerint karácsonyra megtörténhet az átadás. Brückner Ákos Előd atyával, a templom plébánosával beszélgettünk.

  2020.11.25.
 3. Megvan a költségvetési forrás az Auchan körforgalom felújítására

  Egy igazán jó hírrel zárta Facebook fogadóóráját Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere: a Kormány döntött, megvan a költségvetési forrás az “Auchan-körforgalom” felújítására és bővítésére! Köszönetet mondott Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselőknek, akikkel közösen elérték, hogy ez a beruházás is bekerüljön az állami útfelújítási programba.

  2020.11.16.
 4. Megújult a Homonnai utca - a Poprádi utcában folytatódik az öreghegyi utcák felújítása

  A Donát utcát és Zsolnai utat összekötő út alatt megtörtént a régi víziközművek cseréje, a burkolat teljes szélességében megújult, az újonnan kialakított térköves járda a gyalogosok biztonságos közlekedését segíti. Az öreghegyi útprogram a Poprádi utca felújításával folytatódik, és hamarosan további döntések születhetnek újabb utcákat érintő beruházásokról, amelyek 2021-2022-ben valósulhatnak majd meg.

  2020.11.13.
 1. 750 millió forint azonnali támogatást kapott a város a Börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány a Börgöndi Repülőtér sport- és üzleti célú fejlesztése érdekében 750 millió Forint azonnali támogatást nyújt Székesfehérvárnak. - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.11.12.
 2. Környezetbarát víztechnológiai fejlesztés valósult meg a Széphő Zrt.-nél

  Újabb állomásához érkezett a Király sori telephely kapacitásának kitelepítése: a hőtermelő egységek létesítése után most a vízkezelés, vízgépészet „költözött át” a Bakony utcai telephelyen külön erre a célra létesített új épületbe. A nettó 863 millió forintos beruházás teljes egészében a SZÉPHŐ Zrt. finanszírozásában valósult meg és egy, még a 70-es évek végén létesített technológiát vált ki.

  2020.11.05.
 3. Kormányzati támogatást kapott Székesfehérvár a börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány döntése értelmében több mint 375 millió forint azonnali költségvetési forráshoz jut Székesfehérvár a börgöndi repülőtérhez kapcsolódó területvásárlás finanszírozása a Modern Városok Program keretében - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.10.31.
 4. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6