Mats Gustafsson a free zenéről, a lokális és a globális hülyeségről

Mats Gustafsson Székesfehérvár, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vendége volt a minap. A free jazz műfajának világszerte ismert előadója szóló koncertet adott az ARSO próbatermében. Meglepően sokan voltak kíváncsiak rá, sokan nem csalódtak, de persze voltak olyanok is, akik nem azt kapták attól az estétől, amit vártak. A koncert előtt beszélgettünk Matssal.
2021.10.19. 15:21 |

"Lokálisan, globálisan egy furcsa világban élünk, mindenki tegye meg azt, amit tud, mert fontos, hogy ne a hülyeség, hanem a normális gondolat határozza meg a napjainkat."

- Fúvós hangszereken játszol, fuvolán, klarinéton és a megannyi fajta szaxofonon. Hogy kötelezted el magad e hangszerekkel?

- Nem én találtam rájuk, hanem ők „választottak” engem. Érdekes utazás a számomra, ahogy a hangszerek között vándorolok és játszok rajtuk. És mindeközben egyre jobban megismerem – magam.

- A free jazz mellett kötelezted el magad. Mi indokolta ezt? A zene szabadsága iránti vágy?

- Ha erre a kérdésre pontos választ akarnék adni, alighanem az egy hónapig tartana, de most nincs ennyi időm… Röviden: úgy lehet ezt a műfajt a legegyszerűbben megfogalmazni, mint a kommunikációt, az interakciót a való életben. Megvan a kapocs a közönség és köztem, ami valójában a kommunikáció egy sajátos fajtája. Én „beszélek”, és a közönség visszajelzéséből pedig látom, hogy értik, amit „mondani” akartam.

- Rögtön az improvizatív muzsika világában kezdtél, ami hajaz a free-re, netán azért éppen ezt, mert utálod a kötöttséget? Pedig a zene a pillanatnyi változásai ellenére is kötött…

- Visszanézve a múltamba, 14, 15 éves koromban már az improvizatív és a free irányzatok felé hajlottam. Mert tetszett. Amikor már a profivá válás felé közeledtem úgy 22 évesen, profi zenekarokkal kezdtem együtt dolgozni a világban és próbáltam ki egyre több mindent. Pedig sokkal idősebb korban jutnak el a zenészek oda, hogy ezt a műfajt játszák és kedveljék. Számomra teljesen normális volt, hogy free jazzt játszok, pedig ez valójában abban a korban nem volt normális.

- Amerikába mentél, Chicagóba. Jobban tetszett az amerikai, mint az európai free jazz? Miért, van különbség a két irányzat között?

- Alapvetően teljesen egyformák. Ugyanazt a zenét játsszuk, teljesen mindegy, hogy európai, ázsiai vagy amerikai az ember, a zene lám mégis működik, mert egy nyelvet beszélünk, mégpedig a zene nyelvét.

- Tíz éve fontos események zajlottak az életedben. Megkaptad a Nordic Council Pritze díjat, és Ausztriába költöztél. Miért hagytad ott Amerikát?

- Nem terveztem, hogy hosszú távon Amerikában élek. A konkrét ok az ottani politikai élet volt, emiatt éreztem úgy, hogy költöznöm kell. Megerősödött bennem az érzés, hogy európai emberként Európában kell élnem.

- Svédországban fesztiválokat rendeztél, olyan jelszavakkal, mint Harcolj a globális hülyeség, majd Harcolj a helyi hülyeség, végül Harcolj a hülyeségeink ellen. Úgy gondolod, túl sok a hülyeség a világban?

- Ezeknek a rendezvényeknek az volt a magyarázata, hogy szerettem volna elérni azt, hogy mindenki tisztán lássa, hogy mi folyik körülötte, körülöttünk. Mert lokálisan, globálisan egy furcsa világban élünk, és arra akartuk felhívni figyelmet, hogy mindenki tegye meg azt, amit tud, hogy ez ne így legyen, a furcsa helyett éljük a normális életünket. Elsősorban ezt mindenki önmagával tisztázza, és végül a megtisztult gondolatait ossza meg a barátaival, a környezetével. Így lehet pozitív változást elérni. Kezdjük kicsiben, ami aztán fokozatosan terjedhet, és egyre többekhez érhet el.

Interjú

 1. "Minden karmester zenész is" - beszélgetés Hamar Zsolt Liszt-díjas karnaggyal

  A Farkas Ferenc-bérlet következő estjén, január 17-én, hétfőn ritkán hallható zenetörténeti különlegességekkel várja az érdeklődőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élén Hamar Zsolt Liszt-díjas, érdemes művész áll majd. A neves karmester a muzsikáról és a szimfonikusokkal való közös munkáról is beszélt.

  2022.01.16.
 2. Atlétika: Mohai Regina - futás és tanulás felsőfokon 2022-ben

  Mohai Regina atléta, az ARAK utánpótláskorú gátfutó kitűnősége, a (közel)jövő nagy ígérete. Vele beszélgettünk a mögötte hagyott esztendő eredményeiről, illetve előre néztünk kicsit: mit vár 2022-től, mit szeretne elérni idén?

  2022.01.06.
 3. Mivel tudjuk felkészíteni gyermekeink immunrendszerét a téli vírusos időszakra?

  Gyermekeink immunrendszerének kifejlődéséhez fontos a változatos, egészséges étrend, a kellő mennyiségű folyadékbevitel és az elegendő alvás. A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport, a szabad levegőn való tartózkodás elengedhetetlen. Bizonyított a D-vitamin szerepe az immunrendszer jó működésében – a mi égövünkön ezt pótolni kell!

  2022.01.06.
 4. A zene, ami szavak nélkül is megszólít, a dallamok átölelnek, körbevesznek szépségükkel!

  Ruff Tamás, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, a Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Volt már tanár, karmester, színházi ember. Az ő portréját rajzoltam fel, szavakkal.

  2022.01.04.
 1. Atlétika: Takács Boglárka korosztályos versenyzőként lett felnőtt magyar bajnok!

  Takács Boglárka. Ez a név volt az egyik válasz Tölgyesi Elődtől ama kérdésemre az ARAK évzáró ünnepségén, hogy ki az az atléta, akivel a 2021-es év eredményei alapján beszélgetni kellene? A szakosztályvezető az első helyen Takács Boglárkát említette.

  2022.01.02.
 2. A világhírű operaénekesnő, a zene és a sport - beszélgetés Miklósa Erikával

  Miklósa Erika Kiskunhalasról indult, és jutott el a világhírig. A Kossuth- és Liszt-díjas magyar koloratúrszoprán operaénekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is sportolók voltak. Egy baleset következtében le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult.

  2022.01.01.
 3. 2021 mérlegen, 2022 a horizonton - beszélgetés Cser-Palkovics András polgármesterrel

  Év vége a számvetés és a tervezés időszaka is - így van ez Székesfehérvár életében is. A város 2021-es évéről és az előttünk álló kihívásokról Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk. Az interjúban szó volt a multicsarnok helyzetéről, közlekedési nehézségekről, a 2022-re várható költségvetésről és szinte minden olyan helyi témáról, ami a következő évünket meghatározza.

  2021.12.27.
 4. Karácsonyról, gyermekkorról, zenéről Dobri Dániel kortárs zeneszerzővel

  A zsúfolásig megtelt Ciszterci Templomban rendezték idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Karácsonyi Oratórium című koncertjét. A kezdés előtt Dobri Dániellel, a zenekar kortárs zeneszerzőjével, az egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk karácsonyról, zenéről.

  2021.12.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár