Kívül-belül megújult a Corvinus Székesfehérvári Campusának „B” épülete

Ünnepélyes keretek között adták át a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épületét. A közel másfél milliárd forint európai uniós támogatással létrejött modern, a XXI. századi igényeket kielégítő egyetemi létesítmény színvonalas és modern oktatási környezetet kínál a Campus hallgatói számára.
2019.09.04. 12:41 |

A hagyományos felsőoktatási, valamint a vállalatok és az egyetem együttműködésével szerveződő duális képzések Székesfehérvár és térsége gazdasági potenciálját erősítik.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap közel 1475 millió forintos támogatásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati konstrukció keretében valósult meg „A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztése, tudásközpontjának kialakítása” megnevezésű, EFOP-4.2.1-16-2017-00009 kódszámú projekt.

A projekt célja a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése, annak érdekében, hogy az egyetem a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, színvonalas, minőségi és versenyképes oktatási szolgáltatásokat tudjon nyújtani hallgatói számára. A projekt révén olyan képzési környezet jött létre, amely hatékonyan elősegíti a felsőoktatás minden résztvevőjének munkáját, aktívan hozzájárulva az oktatási-kutatási folyamat eredményességéhez.

Az egykori huszárlaktanya épületének átalakításával és felújításával a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa a XXI. századi igényeknek megfelelő oktatási infrastruktúrával gazdagodott.

Az épületben 160 fős nagyelőadó, két 80 fős előadó, illetve több kisebb oktatóterem, számítástechnikai labor, könyvtár, többfunkciós kutatólabor és konferenciaterem várja a diákokat, valamint az oktatókat és a kutatókat. A beruházás 16 hónap alatt valósult meg, generálkivitelezője a Laterex Zrt. volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa gazdaságtudományi képzései elsősorban a helyi, valamint a régió és az ország egyéb területeiről a felsőoktatásba jelentkezőket célozzák. Az egyetemi oktatásból kikerülő friss diplomások a városban és környezetében működő vállalkozásoknál tudnak elhelyezkedni, így a projekt révén erősödik Székesfehérvár gazdasági potenciálja. A Campus és a gazdasági szféra együttműködésének alapját a duális képzések jelentik. A duális képzésre jelentkező hallgatók már a tanulmányaik során képzési területüknek megfelelő munkatapasztalatot szerezhetnek a programban résztvevő partnervállalkozásoknál.

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Lánczi András rektor, valamint Dr. Pavlik Lívia kancellár is.

"A modern infrastruktúra szerepe nagyon fontos, hiszen a világ gyorsan változik, évente jelennek meg új technológiák, új szakmák, amelyek új képzettséget igényelnek, ehhez ilyen környezetre van szükség, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa." - mondta el az új épület avatásán Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, egyre nagyobb az igény a gyakorlati tapasztalatszerzésre a felsőoktatásban és Székesfehérvár jó példát mutat arra vonatkozóan, hogyan kell együttműködnie az egyetemeknek a város gazdasági környezetével.

Dr. Palkovics László szólt arról is, hogy egy felsőoktatási intézmény akkor működik jól, ha beágyazódik a helyi gazdasági és társadalmi környezetbe, mint ahogyan a Corvinus Egyetem is teszi.
Dr. Pavlik Lívia kancellár szerint a beruházással modern campus jött létre, ami a mai kornak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosít a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt. Kiemelte, hogy a BCE Székesfehérvári Campusának arculatához hozzá tartozik a családias környezet, ami nagyon sajátos és ritka a magyar felősoktatásban. Szólt arról is, hogy elmúlt években szinte a sarkaiból forgatták ki az egyetemet, amely július 1-től új pályán mozog, alapítványi fenntartású egyetemként tevékenykedik tovább. A kancellár hangsúlyozta, hogy komoly kutatási forráskat is tudtak Fehérvárra hozni az elmúlt időszakban közel 3 milliárd forint értékben.

Dr. Lánczi András rektor az avatáson hangsúlyozta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem azon fáradozik, gondolkozik, hogyan lehetne Magyarországon jobb felsőoktatást csinálni. "Ennél dinamikusabban fejlődő campust, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa, még nem láttam Magyarországon, pár év alatt rengeteg minden történt." - emelte ki a rektor, aki az egyetem oktatóinak is felhívta a figyelmét arra, hogy óriási lehetőségek rejlenek a Székesfehérvári Campusban.

Dr. Cser-Palkovics András polgármestere elmondta, hogy önkormányzati beruházásban, mintegy 120 millió forintból a parkolóépítés és parkosítás is megvalósul a következő hónapokban, teljessé téve a beruházást. Kiemelte, hogy a mostani beruházás nem egy a városban megvalósuló fejlesztések közül, hanem kiemelt szerepe van, jelezve, hogy a város nemcsak múltjára és jelenére, hanem a jövőjére is gondol. "Gyönyörű műemléki épületet mentett meg a beruházás és XXI. századi technológiával felszerelve jött létre modern infrastruktúra egy olyan városban, amely meghatározó a magyar gazdaság szempontjából." - fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a kormánynak, Palkovics László miniszternek, a BCE vezetőségének, a duális képzésekben közreműködő vállalatoknak és sporkluboknak, a középiskolák vezetőinek, a beruházás kivitelezőinek és mindenek előtt a fiataloknak, akik nélkül nem lenne értelme a beruházásnak. "Az egyetemi infrastruktúra csak lehetőséget, keretet biztosít, de a fehérvári családok és fiatalok bebizonyították, hogy volt értelme a beruházásnak." - tette hozzá. 

Városfejlesztés

 1. Egyre kevesebb hulladékot raknak le Csalán - hamarosan az összes hulladékot válogatják

  A tervek szerint jövő év elején költözik a Csalai Hulladékkezelő Telepre a Depónia Kft és a Continuos Nova Kft központi telephelye a Sörház térről. A költözés nem jelent majd észrevehető forgalomnövekedést Csalán, hiszen eddig is ide érkeztek a szolgáltató kukásautói. Mindeközben olyan válogatógépsorok állnak hamarosan üzembe, amivel az összes beérkező hulladékot válogatni fogják.

  2021.05.15.
 2. Jól halad a déli összekötő építése - drónfelvétel mutatja be a fejlesztést

  A déli összekötőút építkezéséről tett közzé drónfelvételt közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A munkálatok során mintegy 1050 méter utat újítanak fel és 4085 méternyi új út épül. Emellett 4500 méter kerékpárút, 2 vasúti felüljáró és 4 körforgalom is megvalósul a fejlesztés során.

  2021.05.13.
 3. Intelligens zebra épül a kórháznál és a Horvát István úton

  Speciális időszakban speciális fényjelzéssel, a látható biztonságért! Fehérvári fejlesztésű intelligens zebra épül május végén, június elején a kórház előtt a Seregélyesi úti gyalogos-átkelőhelynél, illetve a Horvát István út Hosszúsétatéri csomópontjában. A SafeXOne rendszer érzékeli az átkelési szándékot, sárga villogó fénnyel jelez a járművezetőknek, illetve lézerfénnyel teszi láthatóvá a gyalogos mozgását.

  2021.05.11.
 4. Budapest - Balaton kerékpárút - Fehérváron kerékpáros felüljáró is épül

  A Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári szakaszán a projekt kezdőszelvénye a Balatoni út – Úrhidai út – Nagykárolyi út körforgalom Szabadbattyán felé vezető ágánál található. A kerékpárút nyomvonala a Balatoni út nyugati oldalán a zöldsávban vezet, itt kétirányú önállóan vezetett kerékpárút épül a bel-, és külterületi szakaszokon a 7-8. sz. elkerülőn átvezető kerékpáros felüljáróval.

  2021.05.06.
 1. Májusban átadják a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújított épületét

  Közel két esztendő telt el a fehérvári Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1,85 milliárd forintos beruházás keretében történő korszerűsítésének bejelentése óta; a szentimrések mertek nagyot álmodni új tantermekről, multifunkciós közösségi terekről, az iskola teljes körű modernizálásáról.

  2021.04.27.
 2. Májusban készül el a strand nagymedencéjének a teljes felújítása

  Május végére befejeződik a strand nagymedencéjének a felújítása, melyet a Városgondnokság saját beruházásban végez. A medence vasbeton szerkezetének megerősítésén túl a gépészet is új lesz, illetve nem csak a medence burkolata, hanem a mellette lévő burkolatok is megújulnak. Minderről Cser-Palkovics András számolt be kedden reggel megjelent videójában.

  2021.04.27.
 3. Gondoljuk újra közösségi tereinket! – középiskolások versenyével zárult a projekt

  A KDRIÜ arra hívta fel a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákokat, hogy segítsenek újragondolni azokat a helyeket, ahol délutánonként a szabadidejüket töltik. A diákoknak videóban kellett bemutatni, hogy melyik közösségi teret alakítanák át, milyen elemekkel. A verseny győztese a Vitál Club csapata lett.

  2021.04.21.
 4. Nézze meg, hogyan épül Velencén az új ifjúsági tábor - már állnak a kisházak

  A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. Az építkezés jelenlegi állásáról Cser-Palkovics András közösségi oldalán számolt be vasárnap délután.

  2021.04.18.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9