Kívül-belül megújult a Corvinus Székesfehérvári Campusának „B” épülete

Ünnepélyes keretek között adták át a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épületét. A közel másfél milliárd forint európai uniós támogatással létrejött modern, a XXI. századi igényeket kielégítő egyetemi létesítmény színvonalas és modern oktatási környezetet kínál a Campus hallgatói számára.
2019.09.04. 12:41 |

A hagyományos felsőoktatási, valamint a vállalatok és az egyetem együttműködésével szerveződő duális képzések Székesfehérvár és térsége gazdasági potenciálját erősítik.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap közel 1475 millió forintos támogatásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati konstrukció keretében valósult meg „A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztése, tudásközpontjának kialakítása” megnevezésű, EFOP-4.2.1-16-2017-00009 kódszámú projekt.

A projekt célja a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése, annak érdekében, hogy az egyetem a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, színvonalas, minőségi és versenyképes oktatási szolgáltatásokat tudjon nyújtani hallgatói számára. A projekt révén olyan képzési környezet jött létre, amely hatékonyan elősegíti a felsőoktatás minden résztvevőjének munkáját, aktívan hozzájárulva az oktatási-kutatási folyamat eredményességéhez.

Az egykori huszárlaktanya épületének átalakításával és felújításával a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa a XXI. századi igényeknek megfelelő oktatási infrastruktúrával gazdagodott.

Az épületben 160 fős nagyelőadó, két 80 fős előadó, illetve több kisebb oktatóterem, számítástechnikai labor, könyvtár, többfunkciós kutatólabor és konferenciaterem várja a diákokat, valamint az oktatókat és a kutatókat. A beruházás 16 hónap alatt valósult meg, generálkivitelezője a Laterex Zrt. volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa gazdaságtudományi képzései elsősorban a helyi, valamint a régió és az ország egyéb területeiről a felsőoktatásba jelentkezőket célozzák. Az egyetemi oktatásból kikerülő friss diplomások a városban és környezetében működő vállalkozásoknál tudnak elhelyezkedni, így a projekt révén erősödik Székesfehérvár gazdasági potenciálja. A Campus és a gazdasági szféra együttműködésének alapját a duális képzések jelentik. A duális képzésre jelentkező hallgatók már a tanulmányaik során képzési területüknek megfelelő munkatapasztalatot szerezhetnek a programban résztvevő partnervállalkozásoknál.

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Lánczi András rektor, valamint Dr. Pavlik Lívia kancellár is.

"A modern infrastruktúra szerepe nagyon fontos, hiszen a világ gyorsan változik, évente jelennek meg új technológiák, új szakmák, amelyek új képzettséget igényelnek, ehhez ilyen környezetre van szükség, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa." - mondta el az új épület avatásán Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, egyre nagyobb az igény a gyakorlati tapasztalatszerzésre a felsőoktatásban és Székesfehérvár jó példát mutat arra vonatkozóan, hogyan kell együttműködnie az egyetemeknek a város gazdasági környezetével.

Dr. Palkovics László szólt arról is, hogy egy felsőoktatási intézmény akkor működik jól, ha beágyazódik a helyi gazdasági és társadalmi környezetbe, mint ahogyan a Corvinus Egyetem is teszi.
Dr. Pavlik Lívia kancellár szerint a beruházással modern campus jött létre, ami a mai kornak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosít a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt. Kiemelte, hogy a BCE Székesfehérvári Campusának arculatához hozzá tartozik a családias környezet, ami nagyon sajátos és ritka a magyar felősoktatásban. Szólt arról is, hogy elmúlt években szinte a sarkaiból forgatták ki az egyetemet, amely július 1-től új pályán mozog, alapítványi fenntartású egyetemként tevékenykedik tovább. A kancellár hangsúlyozta, hogy komoly kutatási forráskat is tudtak Fehérvárra hozni az elmúlt időszakban közel 3 milliárd forint értékben.

Dr. Lánczi András rektor az avatáson hangsúlyozta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem azon fáradozik, gondolkozik, hogyan lehetne Magyarországon jobb felsőoktatást csinálni. "Ennél dinamikusabban fejlődő campust, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa, még nem láttam Magyarországon, pár év alatt rengeteg minden történt." - emelte ki a rektor, aki az egyetem oktatóinak is felhívta a figyelmét arra, hogy óriási lehetőségek rejlenek a Székesfehérvári Campusban.

Dr. Cser-Palkovics András polgármestere elmondta, hogy önkormányzati beruházásban, mintegy 120 millió forintból a parkolóépítés és parkosítás is megvalósul a következő hónapokban, teljessé téve a beruházást. Kiemelte, hogy a mostani beruházás nem egy a városban megvalósuló fejlesztések közül, hanem kiemelt szerepe van, jelezve, hogy a város nemcsak múltjára és jelenére, hanem a jövőjére is gondol. "Gyönyörű műemléki épületet mentett meg a beruházás és XXI. századi technológiával felszerelve jött létre modern infrastruktúra egy olyan városban, amely meghatározó a magyar gazdaság szempontjából." - fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a kormánynak, Palkovics László miniszternek, a BCE vezetőségének, a duális képzésekben közreműködő vállalatoknak és sporkluboknak, a középiskolák vezetőinek, a beruházás kivitelezőinek és mindenek előtt a fiataloknak, akik nélkül nem lenne értelme a beruházásnak. "Az egyetemi infrastruktúra csak lehetőséget, keretet biztosít, de a fehérvári családok és fiatalok bebizonyították, hogy volt értelme a beruházásnak." - tette hozzá. 

Városfejlesztés

 1. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 2. Huszonkétmilliós fejlesztés a Szent György Kórház fül-orr-gégészeti osztályán

  Az Arconic Alapítvány ezúttal 75.000 dollárral, több mint 22 millió forinttal támogatta Szent György Kórházat, melynek eredményeként a fül-orr-gégészeti osztályon valósulhatott meg eszközbeszerzés. Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a támogatásból endoszkópos tornyot és kézi endoszkópot vásároltak.

  2019.11.04.
 3. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 4. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 1. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.
 2. Zöld szabadidőpark épül Vizivárosban az iskola korábbi udvarának helyén

  A Vizivárosi iskola volt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.10.03.
 3. Elkezdődik a park és a parkoló építés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  A végéhez közeledik a hangulatos egyetemi kisváros kialakítása a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A századelő hangulatát idéző felújított épületek körül parkolókat és zöld közösségi tereket alakítanak ki árnyas fákkal és stílusos utcabútorokkal.

  2019.10.03.
 4. Elkészült a Komjáti utca teljes felújítása az Öreghegyen

  A Komjáti utcában a kivitelezés során a teljes pályaszerkezet átépítése megtörtént, kialakítottak egy a térköves járdát az út szélén, továbbá a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, egy gravitációs és egy nyomott vezetékkel, illetve a helyszíni adottságok figyelembe vételével egy csapadékvíz átemelő kiépítésével.

  2019.10.01.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek