Kívül-belül megújult a Corvinus Székesfehérvári Campusának „B” épülete

Ünnepélyes keretek között adták át a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épületét. A közel másfél milliárd forint európai uniós támogatással létrejött modern, a XXI. századi igényeket kielégítő egyetemi létesítmény színvonalas és modern oktatási környezetet kínál a Campus hallgatói számára.
2019.09.04. 12:41 |

A hagyományos felsőoktatási, valamint a vállalatok és az egyetem együttműködésével szerveződő duális képzések Székesfehérvár és térsége gazdasági potenciálját erősítik.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap közel 1475 millió forintos támogatásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati konstrukció keretében valósult meg „A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztése, tudásközpontjának kialakítása” megnevezésű, EFOP-4.2.1-16-2017-00009 kódszámú projekt.

A projekt célja a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése, annak érdekében, hogy az egyetem a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, színvonalas, minőségi és versenyképes oktatási szolgáltatásokat tudjon nyújtani hallgatói számára. A projekt révén olyan képzési környezet jött létre, amely hatékonyan elősegíti a felsőoktatás minden résztvevőjének munkáját, aktívan hozzájárulva az oktatási-kutatási folyamat eredményességéhez.

Az egykori huszárlaktanya épületének átalakításával és felújításával a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa a XXI. századi igényeknek megfelelő oktatási infrastruktúrával gazdagodott.

Az épületben 160 fős nagyelőadó, két 80 fős előadó, illetve több kisebb oktatóterem, számítástechnikai labor, könyvtár, többfunkciós kutatólabor és konferenciaterem várja a diákokat, valamint az oktatókat és a kutatókat. A beruházás 16 hónap alatt valósult meg, generálkivitelezője a Laterex Zrt. volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa gazdaságtudományi képzései elsősorban a helyi, valamint a régió és az ország egyéb területeiről a felsőoktatásba jelentkezőket célozzák. Az egyetemi oktatásból kikerülő friss diplomások a városban és környezetében működő vállalkozásoknál tudnak elhelyezkedni, így a projekt révén erősödik Székesfehérvár gazdasági potenciálja. A Campus és a gazdasági szféra együttműködésének alapját a duális képzések jelentik. A duális képzésre jelentkező hallgatók már a tanulmányaik során képzési területüknek megfelelő munkatapasztalatot szerezhetnek a programban résztvevő partnervállalkozásoknál.

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Lánczi András rektor, valamint Dr. Pavlik Lívia kancellár is.

"A modern infrastruktúra szerepe nagyon fontos, hiszen a világ gyorsan változik, évente jelennek meg új technológiák, új szakmák, amelyek új képzettséget igényelnek, ehhez ilyen környezetre van szükség, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa." - mondta el az új épület avatásán Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, egyre nagyobb az igény a gyakorlati tapasztalatszerzésre a felsőoktatásban és Székesfehérvár jó példát mutat arra vonatkozóan, hogyan kell együttműködnie az egyetemeknek a város gazdasági környezetével.

Dr. Palkovics László szólt arról is, hogy egy felsőoktatási intézmény akkor működik jól, ha beágyazódik a helyi gazdasági és társadalmi környezetbe, mint ahogyan a Corvinus Egyetem is teszi.
Dr. Pavlik Lívia kancellár szerint a beruházással modern campus jött létre, ami a mai kornak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosít a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt. Kiemelte, hogy a BCE Székesfehérvári Campusának arculatához hozzá tartozik a családias környezet, ami nagyon sajátos és ritka a magyar felősoktatásban. Szólt arról is, hogy elmúlt években szinte a sarkaiból forgatták ki az egyetemet, amely július 1-től új pályán mozog, alapítványi fenntartású egyetemként tevékenykedik tovább. A kancellár hangsúlyozta, hogy komoly kutatási forráskat is tudtak Fehérvárra hozni az elmúlt időszakban közel 3 milliárd forint értékben.

Dr. Lánczi András rektor az avatáson hangsúlyozta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem azon fáradozik, gondolkozik, hogyan lehetne Magyarországon jobb felsőoktatást csinálni. "Ennél dinamikusabban fejlődő campust, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa, még nem láttam Magyarországon, pár év alatt rengeteg minden történt." - emelte ki a rektor, aki az egyetem oktatóinak is felhívta a figyelmét arra, hogy óriási lehetőségek rejlenek a Székesfehérvári Campusban.

Dr. Cser-Palkovics András polgármestere elmondta, hogy önkormányzati beruházásban, mintegy 120 millió forintból a parkolóépítés és parkosítás is megvalósul a következő hónapokban, teljessé téve a beruházást. Kiemelte, hogy a mostani beruházás nem egy a városban megvalósuló fejlesztések közül, hanem kiemelt szerepe van, jelezve, hogy a város nemcsak múltjára és jelenére, hanem a jövőjére is gondol. "Gyönyörű műemléki épületet mentett meg a beruházás és XXI. századi technológiával felszerelve jött létre modern infrastruktúra egy olyan városban, amely meghatározó a magyar gazdaság szempontjából." - fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a kormánynak, Palkovics László miniszternek, a BCE vezetőségének, a duális képzésekben közreműködő vállalatoknak és sporkluboknak, a középiskolák vezetőinek, a beruházás kivitelezőinek és mindenek előtt a fiataloknak, akik nélkül nem lenne értelme a beruházásnak. "Az egyetemi infrastruktúra csak lehetőséget, keretet biztosít, de a fehérvári családok és fiatalok bebizonyították, hogy volt értelme a beruházásnak." - tette hozzá. 

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a játszótér és szabadidőpark építése a Vízivárosban

  A volt Vízivárosi iskola jelenleg elhanyagolt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.09.20.
 2. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 3. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 4. Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

  Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

  2019.09.11.
 1. Lakossági igény alapján közösen bővíthetik a feketehegyi postát

  A feketehegyi postafejlesztés további lehetőségeiről számolt be Forgács Zoltán, a Coop Star Zrt. műszaki vezetője és a városrész önkormányzati képviselője a Séd utcai Szamos ABC mellett, kedden. A tervek szerint a jelenleg tíz négyzetméter alapterületű postahelységet mintegy ötven négyzetméteresre bővítenék.

  2019.09.10.
 2. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 3. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 4. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek