Kívül-belül megújult a Corvinus Székesfehérvári Campusának „B” épülete

Ünnepélyes keretek között adták át a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épületét. A közel másfél milliárd forint európai uniós támogatással létrejött modern, a XXI. századi igényeket kielégítő egyetemi létesítmény színvonalas és modern oktatási környezetet kínál a Campus hallgatói számára.
2019.09.04. 12:41 |

A hagyományos felsőoktatási, valamint a vállalatok és az egyetem együttműködésével szerveződő duális képzések Székesfehérvár és térsége gazdasági potenciálját erősítik.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap közel 1475 millió forintos támogatásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati konstrukció keretében valósult meg „A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztése, tudásközpontjának kialakítása” megnevezésű, EFOP-4.2.1-16-2017-00009 kódszámú projekt.

A projekt célja a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése, annak érdekében, hogy az egyetem a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, színvonalas, minőségi és versenyképes oktatási szolgáltatásokat tudjon nyújtani hallgatói számára. A projekt révén olyan képzési környezet jött létre, amely hatékonyan elősegíti a felsőoktatás minden résztvevőjének munkáját, aktívan hozzájárulva az oktatási-kutatási folyamat eredményességéhez.

Az egykori huszárlaktanya épületének átalakításával és felújításával a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa a XXI. századi igényeknek megfelelő oktatási infrastruktúrával gazdagodott.

Az épületben 160 fős nagyelőadó, két 80 fős előadó, illetve több kisebb oktatóterem, számítástechnikai labor, könyvtár, többfunkciós kutatólabor és konferenciaterem várja a diákokat, valamint az oktatókat és a kutatókat. A beruházás 16 hónap alatt valósult meg, generálkivitelezője a Laterex Zrt. volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa gazdaságtudományi képzései elsősorban a helyi, valamint a régió és az ország egyéb területeiről a felsőoktatásba jelentkezőket célozzák. Az egyetemi oktatásból kikerülő friss diplomások a városban és környezetében működő vállalkozásoknál tudnak elhelyezkedni, így a projekt révén erősödik Székesfehérvár gazdasági potenciálja. A Campus és a gazdasági szféra együttműködésének alapját a duális képzések jelentik. A duális képzésre jelentkező hallgatók már a tanulmányaik során képzési területüknek megfelelő munkatapasztalatot szerezhetnek a programban résztvevő partnervállalkozásoknál.

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Lánczi András rektor, valamint Dr. Pavlik Lívia kancellár is.

"A modern infrastruktúra szerepe nagyon fontos, hiszen a világ gyorsan változik, évente jelennek meg új technológiák, új szakmák, amelyek új képzettséget igényelnek, ehhez ilyen környezetre van szükség, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa." - mondta el az új épület avatásán Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, egyre nagyobb az igény a gyakorlati tapasztalatszerzésre a felsőoktatásban és Székesfehérvár jó példát mutat arra vonatkozóan, hogyan kell együttműködnie az egyetemeknek a város gazdasági környezetével.

Dr. Palkovics László szólt arról is, hogy egy felsőoktatási intézmény akkor működik jól, ha beágyazódik a helyi gazdasági és társadalmi környezetbe, mint ahogyan a Corvinus Egyetem is teszi.
Dr. Pavlik Lívia kancellár szerint a beruházással modern campus jött létre, ami a mai kornak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosít a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt. Kiemelte, hogy a BCE Székesfehérvári Campusának arculatához hozzá tartozik a családias környezet, ami nagyon sajátos és ritka a magyar felősoktatásban. Szólt arról is, hogy elmúlt években szinte a sarkaiból forgatták ki az egyetemet, amely július 1-től új pályán mozog, alapítványi fenntartású egyetemként tevékenykedik tovább. A kancellár hangsúlyozta, hogy komoly kutatási forráskat is tudtak Fehérvárra hozni az elmúlt időszakban közel 3 milliárd forint értékben.

Dr. Lánczi András rektor az avatáson hangsúlyozta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem azon fáradozik, gondolkozik, hogyan lehetne Magyarországon jobb felsőoktatást csinálni. "Ennél dinamikusabban fejlődő campust, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa, még nem láttam Magyarországon, pár év alatt rengeteg minden történt." - emelte ki a rektor, aki az egyetem oktatóinak is felhívta a figyelmét arra, hogy óriási lehetőségek rejlenek a Székesfehérvári Campusban.

Dr. Cser-Palkovics András polgármestere elmondta, hogy önkormányzati beruházásban, mintegy 120 millió forintból a parkolóépítés és parkosítás is megvalósul a következő hónapokban, teljessé téve a beruházást. Kiemelte, hogy a mostani beruházás nem egy a városban megvalósuló fejlesztések közül, hanem kiemelt szerepe van, jelezve, hogy a város nemcsak múltjára és jelenére, hanem a jövőjére is gondol. "Gyönyörű műemléki épületet mentett meg a beruházás és XXI. századi technológiával felszerelve jött létre modern infrastruktúra egy olyan városban, amely meghatározó a magyar gazdaság szempontjából." - fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a kormánynak, Palkovics László miniszternek, a BCE vezetőségének, a duális képzésekben közreműködő vállalatoknak és sporkluboknak, a középiskolák vezetőinek, a beruházás kivitelezőinek és mindenek előtt a fiataloknak, akik nélkül nem lenne értelme a beruházásnak. "Az egyetemi infrastruktúra csak lehetőséget, keretet biztosít, de a fehérvári családok és fiatalok bebizonyították, hogy volt értelme a beruházásnak." - tette hozzá. 

Városfejlesztés

 1. A terveknek megfelelően folyik a Balatoni úti felüljáró felújítása

  A kivitelezési munkák ütemezetten haladnak a város egyik legforgalmasabb gyűjtő- és összekötő útján, így jelenleg nincs akadálya annak, hogy augusztus végével átadják a megújult és biztonságos Balatoni úti felüljárót. A kivitelező nyomatékosan kéri, hogy a munkaterületen senki se közlekedjen, mert balesetveszélyes.

  2020.07.30.
 2. Vadszőlővel futtatják be az Almássy telep leendő kutyafuttatóját

  A gyerekeknek is megmarad a zöldterület és egy kutyafuttatót is ki lehet alakítani az Almássy lakótelepen. A Városgondnokság mintegy hatvan tő vadszőlőt biztosított ahhoz, hogy a kis focipálya kerítése mellé a lakók közösen elültessék a növényeket, így jövőre már nagyon szép zöld, árnyékot adó „fal” veszi majd körbe a területet. 

  2020.07.24.
 3. Ütemezetten halad a Balatoni úti felüljáró felújítása

  Megvannak az első hét tapasztalatai a Balatoni úti felüljárón zajló felújítás kapcsán. Az első napokban kialakult torlódások után most a nap nagy részében jól lehet haladni, és tudatos útvonaltervezéssel kisebb várakozási időkkel számolhatnak a közlekedők. A felújítás is ütemezetten halad, most a kopóréteg és a járda bontása után az alépítmények javítását végzi a kivitelező. 

  2020.07.21.
 4. A vidéki nagyvárosok fejlesztése a jövő! - megerősítette a miniszter 81-es fejlesztését

  Az új, fehérvári közlekedési csomópont, Székesfehérvár negyedik autópálya-lehajtója, valamint a 13-as és a 81-es főút Komárom és Székesfehérvár közötti négysávos gyorsforgalmi út megépítése is szerepel a kormány útfelújtási programjában. – mondta dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége ülésén tartott előadást a járvány gazdasági és társadalmi hatásairól.

  2020.07.17.
 1. Növekvő érdeklődés a Sóstón - új szolgáltatásokkal bővül a látogatóközpont

  Új szolgáltatások indulnak a Sóstó Látogatóközpontban: a "Családi kaland" keretében  a családok egy 3 órás ökotúrán vehetnek részt játékos, gyerekekre szabott feladatokkal kiegészítve és külön programot dolgoztak ki születésnapi zsúrok megtartására is. Elindult a Sóstó új honlapja, ahol minden újdonság megtalálható.

  2020.07.13.
 2. Elkezdődött hétfőn reggel a Balatoni úti felüljáró felújítása

  Hétfőn reggel elkezdődött és várhatóan augusztus 27-ig tart a Balatoni út Horvát István és Borszéki utca közötti szakaszának halaszthatatlan felújítása. Reggel fél kilenctől a kivitelezés idejére lezárták az útszakaszt. Többféle terelőútvonalat dolgoztak ki a szakemberek, amelyeket a gépjárművel érkezők, az ott közlekedő helyi és helyközi autóbuszok, illetve a gyalogosok és kerékpárosok tudnak használni.

  2020.07.13.
 3. Megújul a Homoksor - újabb parkolók épülnek Sóstón

  Újabb szakaszába lépett a Sóstó természetvédelmi terület és a stadion környékének megújulása. A Homoksor és Csíkvári út között újabb, mintegy 90 parkolóhelyet alakítanak ki és sor kerül a Homoksor burkolatának felújítására és az ivóvízvezetékek, illetve azok házi bekötéseinek cseréjére is. A parkolók még augusztus végén elkészülnek, a Homoksor teljes felújítása 2021 februárjára várható.

  2020.07.09.
 4. Kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor újjáépítése

  A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. A felújítás a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés.

  2020.07.06.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30