Ütemezetten halad a felújítás - már építik a Kodály Zoltán Iskola új tornateremét

A tervezett ütemben halad a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása, bővítése. Jelenleg a tető bontása zajlik azon az épületszárnyon, melynek beépítésével új tantermek valósulnak meg, illetve készül már az új, a korábbinál kétszer nagyobb tornaterem alapja is. A részletekről Kneifel Imre, az intézmény igazgatója adott tájékoztatást.
2021.03.31. 09:50 |

Február elején, a munkaterület-átadással elkezdődött a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nagyszabású felújítása, bővítése. 15 hónap alatt többek között új tornaterem, táncterem, kórusterem és foglalkoztatók épülnek, kicserélik a nyílászárókat, és akadálymentesítik az udvart.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ csaknem 483 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Kodály Iskola felújítására, amit a Kormány további, több mint 408 millió forinttal támogatott. A 891 millió forint nagyberuházás befejezése után az iskola új „kabátot” is kap, a homlokzatfelújítás költségeit pedig Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból biztosítja.

Az online oktatás miatt a tanulók jelenleg nincsenek az iskolában, ami egyszerűbbé teszi a zajjal, porral járó munkákat. Kneifel Imre igazgató arról tájékoztatott: elkezdődött a tető bontása azon a kis-Lövölde utca felöli épületszárnyon, melynek beépítésével létrejön egy nagy kórusterem és négy, kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas zenei fejlesztőterem. A régi tornatermet már elbontották, és elkezdték a korábbinál kétszer nagyobb csarnok, azaz a kiszolgálóhelyiségekkel kiegészített, 462 négyzetméteres tornaterem és táncterem alapzatának elkészítését. Az udvaron álló óriási fa gyökérzete akadályozza az építkezést, ennek megoldására kitalálták, hogy a növényt visszavágják és egy faszobrászművész segítségével egy, az intézményre jellemző alkotást terveznek a fából.

Az igazgató kiemelte, mennyire örülnek a régvárt felújításnak. Amíg azonban a munkálatok zajlanak, sok szervezést igényel majd minden. A Kodály Zoltán Iskola 20 osztályába 514 gyermek jár, akiket csaknem 60 pedagógus tanít. Az intézmény legrégibb, a Mártírok útjára néző épületszárnya 1943-ban, az újabb rész 1959-ben, míg az új rész tetőtere 2002-ben épült. A nagyszabású felújítással a pedagógusok, a gyerekek és a szülők régi óhaja teljesül.

Városfejlesztés

 1. Rekortán borítású futópálya épül Maroshegyen

  Újabb rekortán borítású futópálya épül Székesfehérváron. Az Országos Futópálya-építési Program keretében idén elnyert támogatással és saját forrás felhasználásával Maroshegyen, az Aradi és a Nagyszebeni utcák közötti szabad területen valósul meg a fejlesztés. 

  2021.04.09.
 2. Faültetés teljes földcserével a Vízivárosban - nyolc nagy csemetét telepítettek

  A Vízivárosban az iskola udvara melletti murvás területen ültettek csütörtökön nagy előnevelt fákat a Városgondnokság kertészei. Egy ginkgo, kettő mezei juhar, egy-egy darab 'Elsrijk' és 'Pacific Sunset' fajtájú juhar, illetve kettő oszlopos 'Lobel' szil került a területre.

  2021.04.08.
 3. A Szivárvány Óvodában fejeződik be a tavaly indult udvarfelújítási program

  Tavaly nyáron indult az a program, aminek köszönhetően öt székesfehérvári óvoda udvara újult meg bruttó 141 millió forintos uniós forrásból. Biztonságos eszközökkel és tereprendezéssel szépültek meg az udvarok a Napsugár, az Árpád úti, a Liget sori, a Szivárvány és a Tolnai utcai óvodában. Összesen kilencszáz kisgyermek mindennapjait teszik komfortossá a fejlesztések.

  2021.04.08.
 4. A Móri úton is lesz kerékpárút a hét hónapig tartó felújítás után

  Székesfehérvár önkormányzata az elmúlt években számos fontos gyűjtőutat megújított. Ennek folytatásaként készül a város a Móri út felújítására is, amit évtizedek óta óriási forgalom terhel. Az útszerkezetet, az út- és járdafelületet, a vízelvezetést, a közvilágítást, a kerékpáros létesítményeket és a forgalmi rendet érintő változásokat is tartalmazó felújítás pályázati forrásból valósul meg.

  2021.04.07.
 1. Ütemezetten halad a felújítás - már építik a Kodály Zoltán Iskola új tornateremét

  A tervezett ütemben halad a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása, bővítése. Jelenleg a tető bontása zajlik azon az épületszárnyon, melynek beépítésével új tantermek valósulnak meg, illetve készül már az új, a korábbinál kétszer nagyobb tornaterem alapja is. A részletekről Kneifel Imre, az intézmény igazgatója adott tájékoztatást.

  2021.03.31.
 2. Restaurálják az Ybl-szobrot - április végén kerül vissza a Zichy ligetbe

  Megszépült formában egy hónap múlva tér vissza eredeti helyére Ybl Miklós szobra a Zichy ligetbe. Az alkotáson állagmegóvást végeznek, megtisztítják, statikai vázát megerősítik. A felújítási munkát az alkotó, Lestány-Goda János szobrászművész és öntőmester végzi.

  2021.03.23.
 3. Éjszaka emelték be a déli összekötő vasúti hídjának gerendáit

  Hétfőn késő estétől kezdték beemelni a déli összekötőút építésénél a budapesti vasútvonal fölé a hídgerendákat. A munkák este kezdődtek és egészen hajnalig tartottak. A tervek szerint öt este és éjszaka alatt megtörténik a hossztartók daruzása, és a kapcsolódó munkák elvégzése. 

  2021.03.23.
 4. Kerékpársávok lesznek a Zámoly utcában és megépül a járda Kiskút útján a Park centerig

  A tervek szerint még idén elkezdődik a Zámoly utcai körforgalomtól a Fecskeparti útig a kerékpársávok építése. Onnantól pedig egészen a Kiskút útja végéig önálló nyomvonalon járda és kerékpárút épül az év második felében induló beruházás keretében.

  2021.03.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár