Május 21. a Honvédelem Napja - újra nyit a pákozdi Katonai Emlékpark

A Honvédelem Napja alkalmából, május 21-én, pénteken nyitja meg újra a kapuit a látogatók előtt a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely. A népszerű hadtörténelmi bemutatóhelyen számos kisebb-nagyobb felújítást végeztek az elmúlt időszakban, hogy méltó körülmények között fogadhassák a vendégeket és a jeles ünnepségek résztvevőit.
2021.05.21. 07:07 |

A következő hónapokban az emlékpark munkatársai programokkal, rendezvényekkel készülnek, melyeket az aktuális járványvédelmi szabályokhoz igazodva fognak megtartani – emelte ki Dr. Görög István, a KEMPP ügyvezetője.

A magyar honvédelem napját 1992 óta ünnepeljük május 21-én. Különleges alkalom lesz az idei a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen, hiszen a koronavírus-járvány okozta, több hónapos kényszerszünet után ezen a napon nyitják meg ismét a KEMPP-et a látogatók előtt.

Dr. Görög István ügyvezető elmondta, egy kisebb megemlékezéssel készülnek, illetve a kiállításaik is nyitva tartanak, és a járványvédelmi szabályoknak megfelelően fogadják a látogatókat.

A KEMPP-ben a járvány hozta kényszerszünet ideje alatt is folyamatosan az újranyitásra készültek a munkatársak, elvégezték egyes, 20-40 éves létesítmények nagy karbantartását a tulajdonosok támogatásával. A napokban fejeződik be egy 1998-99-ben készült épület tetőszerkezetének a felújítása, illetve a teraszt egy pergolával fedik be, hogy kellemesebbé tegyék az ott tartózkodást. Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter támogatásának köszönhetően már tavaly ősszel látványosan megújították a 159 méteres harcárkot, melyet fedett tanteremmel, fedezékkel, valamint fény- és hangrendszerrel egészítettek ki, hogy még élethűbben illusztrálhassák a katonahősök küzdelmes tevékenységét.

A felújított létesítményben árokharcot mutatnak be a tervek szerint június 20-án, az Emlékhelyek Napján, a MATASZ közreműködésével, ezt megelőzően június 19-én, a Múzeumok Éjszakája részeként egy éjszakai harci bemutatót láthatnak az érdeklődők.

Ugyancsak elkészült a KEMPP-ben a tűzszerészek tevékenységét bemutató tűzszerész kert, melyet hivatalosan július 1-jén adnak át.

„A kollégáink szorgalmas munkájának köszönhetően lefestettük a bútorokat, karbantartottuk a parkot. Úgy érzem, hogy felkészülten várjuk a nyári időszakot.” – fogalmazott a KEMPP ügyvezetője.

TERVEZETT PROGRAMOK A TAVASZI-NYÁRI IDŐSZAKRA
(az eseményeket az aktuális járványvédelmi szabályokhoz igazítják

május 28. (péntek) – Békefenntartók napja csendes koszorúzással

május 30. (vasárnap) – Spányi Antal megyés püspök misét celebrál a Don-kanyar Emlékkápolnánál a katonahősök tiszteletére

június 4. (péntek) – csendes emlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

június 19. (szombat) 12.00 óra – a Velencei-tavi operafesztivál részeként katonazenekari előadás hazafias operadallamokkal

június 20-án (vasárnap) 11.00 és 14.00 órától az Emlékhelyek Napja programon az „árokharc” kerül bemutatásra

június 25-26-27 (péntek, szombat, vasárnap) – Szent László gyerekfesztivál

június 25. (péntek) 18.00 – Emlékparki Nyár nyitó eseménye; fellép a Honvéd Férfikar

június 27. (vasárnap)
10.00 óra - Szent László-nap új rendezvény ökumenikus istentisztelettel kiegészülve, két tábori püspök és a Vox Mirabilis Kamarakórus közreműködésével.
11.00 óra – Vitézek emlékkövének újra avatása, majd ezt követően a Szent László-nyomában című, Kárpát-medencei gyermekrajz-pályázat díjkiosztója amit online is közvetítünk

július 9. (péntek) – az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó egész estés koncertje

Görög István elmondta, hogy programjaikba, eseményeikbe igyekeznek bevonni a katonazenészeket, akik egyelőre katonai tevékenységet végeznek többek között a kórházakban illetve a rendőrséggel együtt, a határokon és a Velencei-tónál szolgálnak.

Hozzátette, hogy a KEMPP az új évadban kiállításokkal is készül, melyek közül kiemelkedik Könyv István János simontornyai grafikus és felesége, Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész tárlata, valamint Halmay Tivadar festőművész kiállítása.

Gondoltak a családokra is, így július 5. és augusztus 6. között hadtörténelmi, honvédelmi napközis táborokat is szerveznek a KEMPP-ben, heti turnusokban.

Fehérvári színes

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4