Lovasberényben folytatódnak vasárnap a gyógynövénytúrák

A régi hagyományok szerint Szent Iván napja körül gyűjtötték be a nyári gyógynövényeket a házipatikákhoz – a vasárnapi Herbarius túra résztvevői a lovasberényi János-hegyen szedhetnek apróbojtorjánt, mezei zsályát, kakukkfüvet és orbáncfüvet Lencsés Rita szakértő vezetésével.
2021.06.19. 17:23 |

Vasárnap a lovasberényi János-hegyen folytatódnak a Herbarius túrák Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével:

„Júniusban, Szent Iván napjához közel a természet számtalan gyógynövényt kínál. A régi hagyományban ezeken a napokon gyűjtötték be az idei gyógynövényeket. Ez alkalommal is szedünk apróbojtorjánt, mezei zsályát, kakukkfüvet, galajféléket, orbáncfüvet, cickafarkat.” A gyűjtés mellett számos ismerettel gazdagodhatnak a túra résztvevői a növények feldolgozásáról, tárolásáról és a felhasználás praktikáiról is. A hétvégi kirándulásra mindenki készüljön vágószerszámmal, papírzacskóval, kosárkával vagy vászontáskával, a kóstolóhoz saját pohárral, illetve a nagy meleg miatt napvédő szerrel, kalappal! – javasolja a túravezető.

A találkozó június 20-án, vasárnap 9 órakor lesz a Verebi elágazás elnevezésű buszmegálló közelében, a Liget köz, és a régi Liget presszó parkolójában. Onnan a csapat autókkal indul tovább a János hegyre. Aki nem személygépkocsival érkezik, a Székesfehérvárról 8.30 órakor induló buszjárattal közelítheti meg a helyet. A kirándulás körülbelül 12 óráig tart. A részvételi díj 1300 forint, a tervezhetőség érdekében jelentkezni kell: a krizsany.anna@szikm.hu (70/338-6173) vagy a lencsesrita82@gmail.com (30/296-6480) elérhetőségek valamelyikén.

További részletek, illetve hangulatos fotók az előző heti túrákról a https://www.facebook.com/herbarius.programok oldalon találhatók.

Fehérvári színes

 1. Kóruskoncert és kardforgató hagyományőrzők is lesznek a szombati Művészkorzón

  Szombaton ismét Művészkorzó a belvárosban – a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ augusztus 7-ig tartó sorozatában ezúttal a Vörösmarty Színház művészeinek énekes-zenés műsorát láthatja a közönség a Városház téren 17 órától. Fél hattól a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tart hagyományőrző bemutatót, majd hat órától a Zenepavilonban az Alba Regia Vegyeskar koncertje zárja a programot. 

  2021.07.31.
 2. Természetes házipatika Lencsés Rita gyógynövényszakértővel

  A nyár derekán szépen gyűlnek a kúrákhoz vagy alkalmi kezeléshez való szárítványok különféle teáknak, a kikevert krémek, a bőrápolásra használható tinktúrák és olajos kivonatok. Két hétházpusztai egy-egy hétvégés gyógynövénytábor már lezajlott Lencsés Rita szakértő vezetésével, aki a begyűjtés, a tárolás és a felhasználás praktikáiba is beavatta a résztvevőket.

  2021.07.30.
 3. Olimpia a Bregyóban a Napraforgó tábor résztvevőivel

  Olimpiát rendeztek a Napraforgó Tábor résztvevőinek bójákkal, pingponglabdákkal, vizespalackokkal és vízzel lebonyolított versenyszámokkal, hogy a gyerekek összemérjék, ki a leggyorsabb, legügyesebb. A bregyóbeli sportnap díszvendége Kovács István hosszútávfutó, olimpiai fáklyavivő volt.

  2021.07.30.
 4. Boglárka nap a természetben! - sétát szerveznek vasárnap

  Ünnepeljük együtt a Boglárkákat a természetben, egy könnyű sétával. A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szervezésében augusztus 1-én, vasárnap a résztvevők a Székesfehérvár környéki hangyaboglárkák nyomába eredhetnek.

  2021.07.30.
 1. Vadvirágok után kutatva folytatódik vasárnap a Herbarius túra

  Augusztus 1-jén szombaton Bodajkra látogathatunk a Herbarius túra keretében, ahol vadvirágok után kutatva tehetünk sétát. Apróbojtorjánt, zsályát, kakukkfüvet, csalánt, aranyvesszőt, cickafarkat, útifüvet gyűjthetnek a résztvevők.

  2021.07.30.
 2. Pénteken Halott Pénz, WellHello, Dzsúdló, szombaton Road, Lord a Ligetben

  Az Újváralja sor végén található fesztivál területen kialakított LIGET-ben júliusban fellépett a hazai zenei élet színe-java. Minden hétvégén élőzenés koncertek és party váltották egymást. Július 30-án pénteken Halott Pénz, WellHello és Dzsúdló koncert lesz este, július 31-én szombaton pedig Road, Lord, Down For Whatever és az I'm Dorothy zárja majd a Ligetet.

  2021.07.30.
 3. KAMU, ami nem kamu - podcast a székesfehérvári fiatalok összművészeti csoportjáról

  Az a kijelentés, hogy a fiatalok nem akarnak, és nem is csinálnak semmit, az kamu. Ezt is képviseli a KAMU, a fiatalokból álló székesfehérvári összművészeti csoport, akik joggal büszkék rá, hogy a rendezvényeik teltházasak, mint legutóbb a Museum Caféban szervezett tanévzáró buli is.

  2021.07.29.
 4. Őskori szövőszék, amelyen „lenből szőtt köd” készült

  Nemezből készült bábok és virágok, gyöngyből fűzött- varrott ékszerek, szőtt faliképek és használati tárgyak, valamint egy őskori szövőszék is készült a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett táborban. A Kézműves Alkotó Hetek programsorozat második turnusában új technikákat is megismerhettek a résztvevők.

  2021.07.29.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22