Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be

A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete huszonhatodik alkalommal rendezte meg a hagyományos Közutas Szakmai Napot, amelyre ezúttal a Sóstó természetvédelmi területen található Zöldtanyán került sor. A szakmai napon szó volt Székesfehérvár közlekedésfejlesztéséről, a megye közlekedési aktualitásairól, valamint bemutatták a lime rollert is.
2021.06.12. 12:56 |
A Közutas Szakmai Napon szó volt az "Auchan" körforgalom turbósításáról, a Móri út felújításáról és a tervezett M81-es útról is

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg a hagyományos Közutas Szakmai Napot a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete, a rendezvényt Szőke Ferenc, a KTE Fejér Megyei Területi Szervezet elnöke és titkára, Molnár István nyitotta meg, kiemelve, hogy eddig a koronavírus járvány miatt korlátozott lehetőségeik voltak arra, hogy összefogják a szakma képviselőit.

A szakma képviselőinek mondott köszönetet Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője

A rendezvényen elsőként Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy számos fejlesztés van, aminek kapcsán közösen dolgoznak a közutas szakma képviselőivel. Vargha Tamás köszönetet mondott munkájukért és arra kérte a a szakma képviselőit, hogy a jövőben is segítsék tapasztalataikkal azokat a döntéseket, amelyek a város közlekedésének javítását célozzák. Vargha Tamás szólt a déli összekötőút építéséről is, amely történelmi jelentőségű, mert olyan zárványt tár fel a vasútállomástól délre, ami kimaradt az útkapcsolatokból. Kiemelte a Móri út felújítását is, amit szívügyének nevezett, hiszen Felsőváros önkormányzati képviselője volt négy éven keresztül. A tervezett stratégiai fejlesztések közül külön szólt a M81-es útról és az "Auchan" körforgalomról is, amely minden egyes napon, ma már minden egyes órában gondot okoz a székesfehérváriaknak és azoknak, akik az M7-esről szeretnének a városba jönni. Székesfehérvár országgyűlési képviselője kiemelte, hogy meg fog valósulni a két körforgalom „turbósítása”, ami segít majd abban, hogy gyorsabban áthaladhassanak a közlekedők.

Jövő tavasszal kezdődhet az "Auchan" körforgalom átalakítása

Mészáros Attila alpolgármester számos fejlesztésről számolt be konkrét időpontokat is említve. Beszámolt arról, hogy az Auchan körforgalom átalakítása jövő tavasszal kezdődik a tervek szerint, az Intermodális csomópont kialakítása kapcsán pedig már a nyár közepén sor kerül a közbeszerzés kiírására, jövő tavasszal pedig már a kivitelezési munka is elindulhat. "Fontos, hogy össze tudjuk hangolni a kötöttpályás közlekedést a közösségi közlekedéssel, mindez P+R parkolók építésével együtt segítheti a közlekedést a városban. A cél, hogy a vasúthoz igazítva legyen egy többségében átszállásmentes közösségi közlekedés a városban, amellyel arra tudjuk buzdítani a fehérváriakat, hogy az autók helyett a közösségi közlekedést használják." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere, aki arról is beszélt, hogy a szolgáltatóval dolgoznak a tömegközlekedés gépjárműparkjának megújításán: "A tavalyi évben 23 új autóbusz állt be a város tömegközlekedésébe, és közösen dolgozunk azon, hogy most már a diesel buszok helyett a zöld megoldások irányába, az elektromos buszok irányába menjünk el. Várhatóan jövő év tavaszától 12 elektromos busz fog majd közlekedni." 

A Közutas Szakmai Napon Szőke Ferenc, a KTE Fejér Megyei Területi Szervezet elnöke elmondta, hogy idén Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője a Jáky József díjat veheti át, Kalmár-Ruskovics Tamás vezető mérnök pedig "Aranyjelvény" kitüntetést kap a KTE-től.

A szakmai nap előadásait Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője nyitotta meg, aki Székesfehérvár 2020-2023 közötti útfejlesztéseit ismertette. Az irodavezető olyan szabadidős célú fejlesztésekről is beszámolt, amelyeknek közlekedési vonatkozásai vannak, ilyen volt például a Palotavárosi Szabadidőközpont átadása, amelynek kapcsán csomópontfejlesztés valósult meg és 240 parkoló épült. A felsorolásban helyet kapott a Sóstó rehabilitáció, a projekten belül közúthálózatot is fejlesztettek, a Csíkvári úton a 3. ütem most is folyik a Homoksor felújításával és 4. ütemet is készítenek elő maradványösszegekből.

Felújítják a Budai utat a Gáz utca és a Királysor között

Az irodavezető elmondta, hogy zajlik a Móri út felújításának előkészítése: a közműveket is kicserélik és bicikliút is épül. A Zichy ligetnél körforgalmat alakítanak ki, ami sokkal biztonságosabbá teszi a kereszteződést. Nagy Zsolt elmondta, hogy a Saára Gyula Útfejlesztési Program keretében is több útépítés zajlik és fejeződik be, ennek részei voltak az öreghegyi útfelújítások közül a Fiskális, Poprádi, Homonnai út felújítása, a Stofai, Krasznai, Udvardi utcák felújításának előkészítése pedig jelenleg is zajlik. Nagy Zsolt egy újabb, nagyszabású útfejlesztésről is beszámolt: forrást kapott a város a Budai út felújítására a Gáz utca és a Királysor között.

Városfejlesztés

 1. Elkezdődött a burkolatfelújítás a Budai úton - szeptember 30-ig végeznek

  Az aszfaltburkolat lemarásával kedden elkezdték a burkolatfelújítási munkálatokat a Budai úton. A Seregélyesi út – Lövölde út közötti szakasz a tervek szerint szeptember 30-ig készül el, a kivitelezés idején az egy-egy sávos közlekedést tudják biztosítani.

  2021.07.28.
 2. Hétfőn késő délutántól újra két irányba lehet közlekedni a felújított Sarló utcában

  A munkálatok még nem fejeződtek be teljesen, de hétfőn késő délutántól visszaállt az eredeti forgalmi rend a Sarló utcában, ugyanis az eredetileg tervezett három hét helyett jelentősen gyorsabban haladt a munkálatokkal a kivitelező. A forgalomcsillapító pódiumok építése még zajlik, így időszakosan félpályás útlezárás még lehetséges az utcában.

  2021.07.26.
 3. Zajlik a Táncsics Mihály Általános Iskola udvarfelújítása

  Már zajlanak a KÉPES program idei felújítási munkálatai: a Táncsics Iskola udvarán folyik a felszedett régi térkő elszállítása, majd a földmunkákkal, a vízelvezetéssel és az új térkő lerakásával folytatódik a tér szépítése.

  2021.07.23.
 4. A Turisztikai Ügynökség képviselői tartottak bejárást a felújított Tourinform Irodában

  Hétfőn este a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetői a város országgyűlési képviselőivel és alpolgármesterével közösen nézték meg a májusban átadott, felújított Tourinform Irodát. A látogatás apropója az a keddi konzultáció Székesfehérváron, ami az Ügynökségnek a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 keretében végzett tevékenységeiről, a helyi fejlesztésekről fog szólni.

  2021.07.19.
 1. 1,67 milliárd forinttal támogatja a Ciszterci Gimnázium felújításának 2. ütemét a Kormány

  A Kormány 1,67 milliárd forinttal támogatja a Ciszterci Gimnázium felújításának 2. ütemét, így megszakítás nélkül folytatódhat, és jövőre be is fejeződhet a megkezdett munka - jelentette be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2021.07.08.
 2. Megújul az István Király Iskola udvara, és zajlik a parkolóépítés is

  A következő tanévnyitón már felújított belső udvar fogadja a 35 éves jubileumát ünneplő István Király Általános Iskola tanulóit. A képviselői keretből elindult beruházás mellett zajlik az intézmény mellett a parkolók építése: 22 új kialakítású, illetve 2 „kiss & go” hellyel, amit 35 millió forintból valósul meg a városi Saára Gyula program keretében.

  2021.07.07.
 3. A második hídra is beemelték a gerendákat a déli összekötőúton

  Ma délelőtt kezdték beemelni a börgöndi vasútvonal feletti közúti felüljáró 12 méter fesztávolságú gerendáit, a déli összekötőút építéséhez kapcsolódóan. A Takarodó út végén harminc elem kerül a helyére holnapig, a folytatásban pedig a híd pályalemez-építési munkálatai zajlanak majd.

  2021.07.06.
 4. Kezdődik az Aranybulla emlékmű környékének teljes felújítása

  Megújul teljesen az Aranybulla emlékmű: kilátóterasz lesz az emlékmű körül, ahova lépcső vezet majd, lesz kerékpáros pihenő, erdei sétaút és egy új parkoló is. Összesen 152 fát, 5438 cserjét és sövényt is ültetnek továbbá automata öntözőrendszert építenek ki. Minden meglévő növény megmarad és nagyon vigyáznak majd ezekre a kivitelezésnél. 

  2021.06.29.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22