Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.
2019.09.04. 15:00 |

A Székesfehérváron működő felsőoktatási intézmények egyre nagyobb szerepet töltenek be a város életében.

Már hagyománnyá vált, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, és a Kodolányi János Egyetem, valamint Székesfehérvár Önkormányzata közösen nyitják meg a tanévet. A közös évnyitó rendezvényen beszédet mondott Dr. Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem és Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Cser-Palkovics András polgármester is.

Az ünnepségen a felsőoktatási intézmények egy-egy hallgatója felkötte az egyetem szalagját a város zászlajára, Cser-Palkovics András polgármester pedig a város egyetemi polgárává fogadta a hallgatókat.

Székesfehérvár polgármestere az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy idén is mintegy 10%-al emelkedett a városban a hallgatói létszám, közel 1700-an tanulnak a fehérvári felsőoktatásban és mintegy 500 első éves hallgató kezdi meg a tanévet. "Ez azt mutatja, hogy amit évekkel ezelőtt közösen elkezdtünk, annak volt éretelme és a fiatalok úgy érzik, érdemes székesfehérvári felsőoktatási intézményekbe jelentkezni, ahol korszerű és hasznos tudást kaphatnak." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Prof. Dr. Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora  szerint a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa olyan lehetőségeket nyújthat a hallgatóknak, amiket sok esetben Budapesten sem találnak meg. Elmondta, hogy a BCE Székesfehérvári Campusán a bővülés, fejlődés dinamikus. A képzés elemei közül a rektor a duális képzést emelte ki, amely országosan is jelentős. 

Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora Székesfehérvár vonzerejéről beszélt a hallgatóknak, kiemelve, hogy az ezer éves, gazdag történelmi múlttal rendelkező városnak olyan gazdasága van, amely sokrétű lehetőséget kínál a frissen végzett diplomásoknak. 

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora a tanévnyitón kiemelte, hogy "tudományában él az egyetem" és egy felsőoktatási intézmény kötelessége, hogy mindig meg tudjon újulni. "Egy műszaki egyetemnek olyan tudást kell adnia a hallgatóknak, amelyet el tudnak sajátítani és tovább tudnak fejleszteni, meg tudnak újítani. Tíz évvel ezelőtt a mai 10 legkeresettebb szakmából 8 nem létezett még.." - hangsúlyozta a rektor, aki azt kívánta a hallgatóknak, hogy ne féljenek kérdezni és egyetemi éveiket maximálisan használják ki tudásuk bővítésére.

Üdvözölte a hallgatókat Holl Nándor, a Székesfehérvári Hallgatói Tanács elnöke is, aki gratulált a gólyáknak a sikeres érettségihez, a felvételihez, illetve ahhoz a jó döntéshez, hogy Fehérvárt választották. 

Városfejlesztés

 1. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. 

  2020.02.17.
 2. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.
 3. A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

  Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.

  2020.02.07.
 4. Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

  Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. 

  2020.02.05.
 1. Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornacsarnokának felújítása

  Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermének felújítása, amelynek keretében a több mint 50 millió forintos állami támogatásból 221,6 négyzetméter nyílászárót cseréltek ki, valamint akadálymentes mosdót alakítottak ki. A tornaterem az Alba Fehérvár Kosárlabda Akadémia egyik utánpótlás bázisául is szolgál.

  2020.01.23.
 2. Négy új, ingyenes e-töltőt adott át Székesfehérváron az ALDI

  Két új helyen is ingyenes töltési lehetőség várja az e-autósokat Székesfehérváron: az ALDI Jancsár közben és a Szent Flórián körúton található üzletének parkolóiban összesen négy AC töltőpontjának segítségével tölthetők fel az elektromos- és plug-in hybrid autók akkumulátorai.

  2019.12.17.
 3. További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás

  A fehérvári középiskolai campus kialakítására további 8 milliárd 375 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a Modern Városok Program keretében. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van és várhatóan a jövő év első hónapjaiban lezárulhat. A beruházás a tanév végével kezdődhet.

  2019.12.10.
 4. Városszerte folyamatosan kerülnek ki a kerékpártámaszok

  Az 1000 kerékpártámasz program keretében a Városgondnokság tél végéig 438 biciklitárolót helyez ki Fehérvár különböző pontjain. A több mint 15 millió forintból megvalósuló munkát az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Szombaton délelőtt a Zichy ligetbe frissen kihelyezett biciklitámaszok mellett a város polgármestere ismertette a program jelenlegi állását.

  2019.12.07.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek