Kiss László fotográfus vehette át idén a Penna Regia díjat

Kiss László fotográfus, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa kapta az idei Penna Regia díjat. A Fehérvár hetilapban megjelent fotóin nyomon követhető a város lüktetése, képei komoly értéket jelentenek hétről hétre. Ő hozta létre a 360szekesfehervar.hu oldalt is, amelynek segítségével virtuálisan is körbejárható városunk.
2019.03.14. 15:31 |

A Penna Regia díjat azok az írott vagy elektronikus sajtóval foglalkozó újságírók kaphatják, akik munkájukkal hozzájárulnak a város hazai és nemzetközi ismertségének további növekedéséhez.

A Penna Regia idei díjazottja, Kiss László fotográfus, a Fehérvár Médiacentrum fotóriportere Bodajkon nőtt fel, útépítőként végzett a Jáky József Szakközépiskolában, majd a győri főiskolán tanult földmérőnek. Kamaszkora óta lappangott benne a fotográfus, és a hivatás hamar utat tört magának. Először az alkalmazott fényképészet területén dolgozott: reklám- és divatfotók, tárgyfotók, képzőművészeti alkotásokról készült aprólékosan megfényelt, jól komponált képek árulkodtak arról már a kezdetekkor, hogy a legjobbat választotta. Időközben jöttek a szociofotók és azok a sokak által ismert városképek, amelyek több, Székesfehérvárról készült ismertető könyv lapjain köszönnek vissza. A régi, analóg technika elkötelezett híve, miközben a legmodernebb eszközöket is – sokszor úttörőként  a városban – szívesen alkalmazza. A fotózásról egy korábbi interjúban így vall: „Nekem ez egyfajta technika, egyfajta kifejezési eszköz, melyben természetesen van annyi nosztalgia, hogy egy analóg fényképező exponáló gombját egészen más érzés lenyomni, mint a digitálisét. (…) A mai divatnak nem felülve a képeim nem a véletlen művei.”

Kiss László hozta létre a 360szekesfehervar.hu oldalt, amelynek segítségével virtuálisan is körbejárható városunk. A Fehérvár hetilapban megjelent fotóin nyomon követhető a város lüktetése, képei komoly értéket jelentenek hétről hétre.

A munkát nem bízza a véletlenre,  minden anyag lelkiismeretességéről és szakmai hozzáértéséről, önálló gondolatvilágáról árulkodik. 2009 óta munkatársa a Fehérvár Médiacentrumnak, interaktív személyisége nélkülözhetetlenné vált a szerkesztőség mindennapjaiból. A kollégák jó kedélyű, makacs embernek ismerik, aki harcias típus, mindig megmondja a véleményét. Kiss László ikonikus alakja a helyi művészvilágnak, a közönség az elmúlt 30 évben több kiállításon is találkozhatott a fotóival. A technika, a különböző „kütyük” alkalmazása mellett mindig fontos volt számára az önkifejezés: tagja és rendszeres kiállítója a Fehérvári Művészek Társaságának, legutóbb 2016-ban volt önálló kiállítása „A mi utcánkban” címmel, a Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül. Lokálpatriotizmusa érezhető mindahány városi fotóján, amelyek a kiadványokon és az interneten keresztül az egész országban képviselik és közvetítik a városhoz kötődését.

A díjátadás előtt Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte, hogy a hagyományos március 15-i ünnepségek keretében mindig megjelenik a sajtószabadság kérdése, ami minden időszakban nagy kérdés.

"Nem véletlen, hogy mindig a viták kereszttüzében áll, hogy egy-egy korszakban, egy megyében, vagy városban milyen a sajtószabadság helyzete, mennyire szabad a vélemény, milyen médiafelületek léteznek és ezek hogyan változnak az egyes korszakokban." - fogalmazott a polgármester, aki szólt arról is, hogy a XXI. század elhozta azokat a lehetőségeket, hogy nem csak a sajtóban dolgozó szakemberek tudósítanak, informálnak, vagy fejtik ki véleményüket, hanemm indenki, aki a közösségi médiafelületeken úgy gondolja, hogy van mondanivalója a nyilvánosságnak.

A díjazottról szólva a polgármester kiemelte, hogy a Kiss László képi világán keresztül közvetít érzelmeket, értékeket és munkája során sokat tesz azért, hogy ez a képi világ hiteles legyen.

"Az információátadás és véleményformálás mindig nagy felelősséget jelent, különösen azok számára, akik szakemberként dolgoznak egy-egy felületen." - tette hozzá Cser-Palkovics András, aki kiemelte, hogy a városban dolgozó szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a felelősséget felvállalva végezzék munkájukat. A díjazott kapcsán a polgármester szólt arról is, hogy beszélgetéseik során Kiss László mindig kendőzetlenül elmondja, hogy mit gondol a világról, a városról és őszinte véleményéből mindig kiérződik a lokálpatriótizmus. A köszöntőt követően Mits Márton és Horváth Dávid adott műsort.

A díjazott Kiss László arról szólt, hogy időbe telt, amíg megértette, hogy azoknak, akik a kamera, vagy a diktafon mögött állnak, óriási felelőssége van a rövid emberi történetek exponálásában.

"Lehetséges, hogy akiket módunkban áll megszólítani, azoknak éppen az lesz a legfontosabb, hogy forgatunk, írunk, közlünk róluk valamit." - fogalmazott a díjazott, aki szerint teljesítménye egy „jóképű” csapatmunka eredménye.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója pohárköszöntőjében korábbi, a Kiss László "jelenségről" írt publicisztikájából idézett.

"..Kétféle ember segítségére van szükségem: a jó kedélyű emberére és az igaz emberére. Szerencsém van: javarészt ilyen emberekkel vagyok körülvéve. A szerkesztőség folyosóján a csengő kacaj mindig elnyomja a morgást. A jó szándék mindig lenyomja az ármányt. Az igaz szó mindig fényt vet a hazugra. És a legkomorabb napon is jön valaki a mi utcánkba, akinek a fénye oszlatja a homályt. Kiss Laci ilyen ember. Jó kedélyű és igaz. Pedig mindig dohog, mint egy gőzhajó. Mindig jelzi: vigyázz, ott lapul az ármány! Ez nem működik! Az van elszúrva! Amaz meg nem jó semmire! Mégis, amikor feltűnik a folyosón, hátán a mázsás felszereléssel, a párizsi bohémek és a szomszédos hajléktalanszálló világát egyaránt megidéző stílusával szerényen elfedve homályoszlató fényét, a szó nélkül viselt mindennapi robottal elfedve háborgó művészi lelkét, mindig megnyugszom: vannak még igazán jó emberek a világon!"

Közélet

 1. Közlekedési Kultúra Napja - plakátkiállítás nyílt a Palotai Kapu téren

  Hétfőn nyílt meg a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából rendezett, „A biztonságé az elsőbbség - legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!” című plakátkiállítás Székesfehérváron, a Palotai Kapu téren. A kültéri installáció október 8-ig látogatható.

  2020.09.28.
 2. Virágos Székesfehérvár - péntekig lehet még jelentkezni

  Már tizenegy éve támogatja Székesfehérvár Önkormányzata és Székesfehérvár Városgondnoksága a fehérváriak parkosítási törekvéseit a növényültetési pályázattal. A 2021-ban kiosztásra kerülő növényekre október 2-ig lehet pályázni.

  2020.09.28.
 3. Országos, kreatív pályázat népszerűsíti a klímabarát közlekedést - október 20-ig várják az alkotásokat

  Idén is meghirdette a „Klímabarát közlekedés mindenkiért!” című kreatív pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlekedési-környezetvédelmi kreatív kiíráson székesfehérvári alkotók, családok, városi közösségek is részt vehetnek rajzaikkal, fotóikkal és egyéb alkotásaikkal, korosztályi megkötés nincs.

  2020.09.28.
 4. Önkéntesek jelentkezését várja az Alba Regia Polgárőr Egyesület

  Az Alba Regia Polgárőr Egyesület folyamatosan várja azoknak a jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a polgárőri feladatellátáshoz. Elsősorban olyan fehérváriak jelentkezést várják, akik úgy gondolják, hogy tevékenyen hozzá szeretnének járulni városunk közbiztonságának nyugalmának megóvásához.

  2020.09.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4