Kiss László fotográfus vehette át idén a Penna Regia díjat

Kiss László fotográfus, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa kapta az idei Penna Regia díjat. A Fehérvár hetilapban megjelent fotóin nyomon követhető a város lüktetése, képei komoly értéket jelentenek hétről hétre. Ő hozta létre a 360szekesfehervar.hu oldalt is, amelynek segítségével virtuálisan is körbejárható városunk.
2019.03.14. 15:31 |

A Penna Regia díjat azok az írott vagy elektronikus sajtóval foglalkozó újságírók kaphatják, akik munkájukkal hozzájárulnak a város hazai és nemzetközi ismertségének további növekedéséhez.

A Penna Regia idei díjazottja, Kiss László fotográfus, a Fehérvár Médiacentrum fotóriportere Bodajkon nőtt fel, útépítőként végzett a Jáky József Szakközépiskolában, majd a győri főiskolán tanult földmérőnek. Kamaszkora óta lappangott benne a fotográfus, és a hivatás hamar utat tört magának. Először az alkalmazott fényképészet területén dolgozott: reklám- és divatfotók, tárgyfotók, képzőművészeti alkotásokról készült aprólékosan megfényelt, jól komponált képek árulkodtak arról már a kezdetekkor, hogy a legjobbat választotta. Időközben jöttek a szociofotók és azok a sokak által ismert városképek, amelyek több, Székesfehérvárról készült ismertető könyv lapjain köszönnek vissza. A régi, analóg technika elkötelezett híve, miközben a legmodernebb eszközöket is – sokszor úttörőként  a városban – szívesen alkalmazza. A fotózásról egy korábbi interjúban így vall: „Nekem ez egyfajta technika, egyfajta kifejezési eszköz, melyben természetesen van annyi nosztalgia, hogy egy analóg fényképező exponáló gombját egészen más érzés lenyomni, mint a digitálisét. (…) A mai divatnak nem felülve a képeim nem a véletlen művei.”

Kiss László hozta létre a 360szekesfehervar.hu oldalt, amelynek segítségével virtuálisan is körbejárható városunk. A Fehérvár hetilapban megjelent fotóin nyomon követhető a város lüktetése, képei komoly értéket jelentenek hétről hétre.

A munkát nem bízza a véletlenre,  minden anyag lelkiismeretességéről és szakmai hozzáértéséről, önálló gondolatvilágáról árulkodik. 2009 óta munkatársa a Fehérvár Médiacentrumnak, interaktív személyisége nélkülözhetetlenné vált a szerkesztőség mindennapjaiból. A kollégák jó kedélyű, makacs embernek ismerik, aki harcias típus, mindig megmondja a véleményét. Kiss László ikonikus alakja a helyi művészvilágnak, a közönség az elmúlt 30 évben több kiállításon is találkozhatott a fotóival. A technika, a különböző „kütyük” alkalmazása mellett mindig fontos volt számára az önkifejezés: tagja és rendszeres kiállítója a Fehérvári Művészek Társaságának, legutóbb 2016-ban volt önálló kiállítása „A mi utcánkban” címmel, a Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül. Lokálpatriotizmusa érezhető mindahány városi fotóján, amelyek a kiadványokon és az interneten keresztül az egész országban képviselik és közvetítik a városhoz kötődését.

A díjátadás előtt Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte, hogy a hagyományos március 15-i ünnepségek keretében mindig megjelenik a sajtószabadság kérdése, ami minden időszakban nagy kérdés.

"Nem véletlen, hogy mindig a viták kereszttüzében áll, hogy egy-egy korszakban, egy megyében, vagy városban milyen a sajtószabadság helyzete, mennyire szabad a vélemény, milyen médiafelületek léteznek és ezek hogyan változnak az egyes korszakokban." - fogalmazott a polgármester, aki szólt arról is, hogy a XXI. század elhozta azokat a lehetőségeket, hogy nem csak a sajtóban dolgozó szakemberek tudósítanak, informálnak, vagy fejtik ki véleményüket, hanemm indenki, aki a közösségi médiafelületeken úgy gondolja, hogy van mondanivalója a nyilvánosságnak.

A díjazottról szólva a polgármester kiemelte, hogy a Kiss László képi világán keresztül közvetít érzelmeket, értékeket és munkája során sokat tesz azért, hogy ez a képi világ hiteles legyen.

"Az információátadás és véleményformálás mindig nagy felelősséget jelent, különösen azok számára, akik szakemberként dolgoznak egy-egy felületen." - tette hozzá Cser-Palkovics András, aki kiemelte, hogy a városban dolgozó szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a felelősséget felvállalva végezzék munkájukat. A díjazott kapcsán a polgármester szólt arról is, hogy beszélgetéseik során Kiss László mindig kendőzetlenül elmondja, hogy mit gondol a világról, a városról és őszinte véleményéből mindig kiérződik a lokálpatriótizmus. A köszöntőt követően Mits Márton és Horváth Dávid adott műsort.

A díjazott Kiss László arról szólt, hogy időbe telt, amíg megértette, hogy azoknak, akik a kamera, vagy a diktafon mögött állnak, óriási felelőssége van a rövid emberi történetek exponálásában.

"Lehetséges, hogy akiket módunkban áll megszólítani, azoknak éppen az lesz a legfontosabb, hogy forgatunk, írunk, közlünk róluk valamit." - fogalmazott a díjazott, aki szerint teljesítménye egy „jóképű” csapatmunka eredménye.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója pohárköszöntőjében korábbi, a Kiss László "jelenségről" írt publicisztikájából idézett.

"..Kétféle ember segítségére van szükségem: a jó kedélyű emberére és az igaz emberére. Szerencsém van: javarészt ilyen emberekkel vagyok körülvéve. A szerkesztőség folyosóján a csengő kacaj mindig elnyomja a morgást. A jó szándék mindig lenyomja az ármányt. Az igaz szó mindig fényt vet a hazugra. És a legkomorabb napon is jön valaki a mi utcánkba, akinek a fénye oszlatja a homályt. Kiss Laci ilyen ember. Jó kedélyű és igaz. Pedig mindig dohog, mint egy gőzhajó. Mindig jelzi: vigyázz, ott lapul az ármány! Ez nem működik! Az van elszúrva! Amaz meg nem jó semmire! Mégis, amikor feltűnik a folyosón, hátán a mázsás felszereléssel, a párizsi bohémek és a szomszédos hajléktalanszálló világát egyaránt megidéző stílusával szerényen elfedve homályoszlató fényét, a szó nélkül viselt mindennapi robottal elfedve háborgó művészi lelkét, mindig megnyugszom: vannak még igazán jó emberek a világon!"

Közélet

 1. Meghívást kapott Székesfehérvár a Communities in Bloom virágosítási világversenyre

  A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, melyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást, melyet őexcellenciája Isabelle Poupart Kanada magyarországi nagykövete, Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere és Bocsi Andrea a "Communities in Bloom" virágos világverseny zsűritagja csütörtökön jelentett be a Városházán.

  2019.05.23.
 2. Hősök napi megemlékezés lesz szombaton délután a Zobori úti keresztnél

  Május 25-én, szombaton 16.30 órától Hősök napi megemlékezést tartanak a Zobori út - Donát út sarkán található Hősök keresztjénél. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték.

  2019.05.23.
 3. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.
 4. Hősök-napi ünnepi püspöki szentmise lesz vasárnap a Don-kanyar Emlékkápolnánál

  Május 26-án, vasárnap, a Hősök napján 15 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál (Pákozd, Mészeg-hegy) az első és a második világháborúban elesett katonákért.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek