Kisboldogasszonyt ünnepelték és kulturális örökségüket is bemutatták a fehérvári szerbek

A Kulturális Örökség Napjai programsorozatának keretében egész hétvégén látogatható volt a Rác utcai szerb ortodox templom, valamint vasárnap délelőtt Kisboldogasszony napját is megünnepelték.
2020.09.20. 13:18 |

„Kisboldogasszony vagy ahogyan az ortodoxia nevezi Istenszülő ünnepe - amely nálunk a Gergely és a Julián naptár tizenhárom napos eltérése miatt nélunk szeptember 21-én van - idén egybeesett a Kulturális Örökség Napjai programsorozatával.

Noha sajnos jelentős szigorításokat voltunk kénytelenek bevezetni - szájmaszk használata, kötelező kézfertőtlenítés, csökkentett létszámú látogatócsoportok - mindkét napon látogatható volt a templomunk, különösen szombaton voltak sokan, így a Rác utca 11. szám alatt található tájházzal felváltva fogadtuk a vendégeket, kiscsoportokban.” - tájékoztatott Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

„Kisboldogasszonyt ünnepe népnyelven Szűz Mária születésének ünnepét jelenti, úgy a nyugati keresztény, mint a keleti ortodox világban. Azért örvendünk ennek az ünnepnek, mert Szűz Mária megszületésével létrejöhetett az a lehetőség, hogy Isten közénk szálljon.

Mindaz, amit az ősatyáink, Ádám és Éva elrontottak, Szűz Mária az engedelmességével, amikor a hívó szavára válaszolt, nem az elméjére és a rációra hagyatkozott, hanem szívére és azt mondta „íme az Úr szolgáló leánya, legyen a te akaratod szerint.”

Ehhez hozzájárultak szülei, Joachim és Anna, akik istenfélelemben nevelték, így előkészítették, hogy befogadja az Istennek fiát.” - emelte ki Pavle Kaplan, esperes.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1