Kezdődik a Vörösmarty tér felújítása - zöldebb lesz a park

Megújul a belső útszakasz és a házak előtti járda. Tíz nagy lombkoronájú fát telepítenek a parkba és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítanak ki. A Piac tér - Budai út csomópontjában a gyalogos-átkelőhely körüli, jelenleg térköves járdaszigetekből évelő virágoskert lesz. A tér felújítását a héten kezdi a Városgondnokság.
2022.04.04. 09:28 |

Növénytelepítés - kertészeti munkák

A park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett 10 darab nagyméretű, várostűrő díszfát ültetnek. A tér nagysága lehetővé teszi, hogy nagy lombkoronájú fákat ültessenek. A Vörösmarty szobor előtt lévő egynyári virágágyás megszűnik, helyette a park négy helyszínén összesen 61 négyzetméteren vegyes virágzású évelő ágyás kerül kialakításra. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény.

A tervre vagy ide kattintva .pdf-ben, nagy méretben is meg tudja nézni!

A park egész területét a tereprendezést követően újrafüvesítik és automata öntözőrendszert építenek ki.

A Palotai út - Budai út csomópontjában a gyalogos átkelőhely körüli három, jelenleg térköves járdaszigetbe kavicskertes évelőágyás kerül összesen kétszáz négyezméternyi felületen, így jóval zöldebbé válik majd a kereszteződés is. A park és a bEAT étterem közötti osztósáv közepére pedig egy díszfű sort telepítenek, mely vegetációs időszakban dúsan növekszik és jól bírja az út melletti nyári hőséget is.

Burkolatfelújítási munkák

A Vörösmarty tér belső oldalán az egyirányú út mindkét oldalán elbontják a kiemelt szegélyt, így sokkal szebben lehet majd kialakítani az egységesen 6,25 méter szélességű utat, melyből 4 méter széles közlekedő sáv lesz, illetve egy 2,25 m széles parkolósáv kerül kijelölésre. A tér épületei előtt a 3 méter széles járda és az útburkolat is a szükséges helyeken elvégzett pályaszerkezeti javítások után egységes aszfalt kopóréteget kap majd. A felújítandó szakaszon a közmű fedlapok szintre emelése és szükség szerinti cseréje is elkészül.

Sétány építés

A Vörösmarty téren a középszigetben különböző burkolatú (vörös murva, térkő, aszfalt) gyalogos közlekedő felületek helyett egységes, kettő méter széles, térkő burkolatú sétány lesz padokkal. A szobrok körül pedig kiemelve azokat más színű burkolat lesz. A tér felújítása után a gyalogosok számra mindenhol biztosított lesz az akadálymentes közlekedés.

Térvilágítás fejlesztés

A szobrok körül a felszínbe süllyesztett lámpatestek biztosítják majd a jobb megvilágítást

Városfejlesztés

 1. Új bölcsőde Feketehegyen

  Új, 28 férőhelyes bölcsőde építés indul a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára. A cél egy olyan intézmény létrehozása, ami biztosítja a minőségi nappali ellátást és a gyermekek személyiségének, egészségének fejlődését. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, mintegy 420 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással.

  2022.06.29.
 2. Új körforgalom

  Elkészült az új körforgalom a Palotavárosban, a Selyem és a Horog utca találkozásánál. A csomópontban zebrák is létesültek a gyalogosok biztonságos átkelése érdekében. A tervek szerint a városrészben további körforgalmakat alakítanak ki.

  2022.06.23.
 3. Új játszópark Palotavárosban

  Vár, hinta, mászóka, okospad és digitális eszközök biztosítanak miden korosztály számára kikapcsolódást Székesfehérvár új játszóterén. A palotavárosi Petőfi parkban pénteken adták át ünnepélyes keretek között azt a játszóparkot, amely egy közös összefogásnak köszönhetően a Könnyűfémmű alapításának 80. évfordulójának emlékét őrzi.

  2022.06.17.
 4. KÉPES program 2022 – megújul három iskola udvara, a Hétvezérben digitális terem készül

  Újabb iskolai felújításokkal folytatódik idén a KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! nevű kezdeményezés. A II. Rákóczi Ferenc, a Németh László és a Kossuth Lajos Általános Iskolában megújulnak az udvarok mintegy 39.5 millió forint értékben, míg a Hétvezér Iskolában egy digitális termet alakítanak ki. 

  2022.06.13.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár