Kezdődik a Szent István Király Múzeum Rendház épületének felújítása

Hamarosan befejeződik a Szent István Király Múzeum Rendházépületéből a leletanyag és dokumentáció elköltöztetése. Ezt követően indulhat a teljes felújítás, amely az Árpád-ház program keretében valósul meg Székesfehérváron. A kormányzati támogatással létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállításnak ad majd otthont 2022-ben.
2020.02.03. 12:10 |

Január végén jelent az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének rekonstrukciójáról.

A 21. századi múzeumi tér kialakításához közel 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a Kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki.

A kiállítás az Árpád-kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja majd be. A tárlat – a most megvalósuló felújításnak köszönhetően – méltó helyszínen, 21. századi technikai körülmények között állít emléket a Székesfehérvár történelmében meghatározó időszaknak, valamint az Árpád-háznak.

Az Árpád-ház Program keretében megvalósuló első nagyberuházás részleteit hétfőn sajtótájékoztatón ismertette Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató, valamint a tervezőcsapat vezetője, Erdei László.

Vargha Tamás kormánybiztos, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy még a 2013-as kihelyezett kormányülésen kezdték el a gondolkodást az Árpád-ház Programról. 2017-ben született az a kormánydöntés, hogy az Árpád-ház kiállítás Székesfehérváron valósuljon meg, most pedig elérkeztünk oda, hogy a kormány támogatja a teljes felújítást. Hosszú utat tettünk meg és sok közös munkánk fekszik a most kezdődő felújításban, melynek eredményeként 2022-ben méltó kiállítással emlékezhetünk majd az Árpád-házi királyainkra.

Kulturális életünk nagyon fontos része a múzeum és egy régóta várt felújítás kezdődhet el – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. „Amikor átvette a város a múzeumot, az akkori bejárásokon is sokan kérdezték már a felújítás kérdését. Ma pedig gyakorlatilag már munkaterületen vagyunk, hiszen hatályba lépett a kivitelezői szerződés és nagy öröm, hogy egy fehérvári cégcsoport nyerte el a felújítási munkát. Köszönöm mindenkinek, akik részt vettek az előkészítésben, különösen a Városfejlesztési Kft-nek és a múzeumi dolgozóknak.” Mint mondta megtörtént egy fontos másik múzeumi fejlesztés is, ugyanis vásárolt Fehérvár állami forrásból egy raktárépületet, ami szintén nagy előrelépést jelent, így a teljesen méltatlanul elhelyezett kőállomány is végre rendes raktárba kerülhet. Új terek nyílnak majd a egy 21. századi múzeumban úgy, hogy az épület megőrzi eredeti jellegét. A felújítás terveit az akadálymentesítés tekintetében egy civil szervezetekből álló testület is tanulmányozta – emelte ki Fehérvár polgármestere

2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron. Ebben az esztendőben nyílik majd meg a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című nagykiállítás – már a következő fontos történelmi jubileumra, 2038-ra készülődve.

Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum életében az eddigi legnagyobb felújítási munka kezdődik. Nagy türelmet kért kollégáitól, hiszen megváltozott körülmények között kell dolgozniuk. Kiemelte továbbá, hogy szeretnének egy hiánypótló várostörténeti kiállítást is rendezni. „Egy olyan nagyberuházás történik most, amivel olyan 21. századi kiállítótereket kapunk, ahol bármilyen kiállítást meg lehet rendezni. Kivételes helyzetben lehetünk azáltal is, hogy egy olyan raktárunk is van, amiben biztonságban tudhatjuk a műtárgyakat.”

Erdei László a tervezőcsapat vezetője megköszönte azt a bizalmat, hogy megkaphatták a feladatot, ami egy olyan tervezési munka, mely ritkán adódik egy építész életében. Az 1756-ban épült rendház épületét, a barokk kor kiváló építészeti művét, mely egyedi műemléki védettség alatt áll lézerszkennerrel digitalizálták a tervezés előtt. Különlegessége volt még a tervezésnek, hogy kiemelt régészeti területen helyezkedik el.

A barokk épület eredetileg nem múzeumnak épült, hanem rendháznak és 1980-ban kapta meg a múzeum az épületet, akkor történt utoljára némi korszerűsítés. A feladatunk kettős volt: kiállítási teret kellett létrehozni annak a klimatikus állapotnak a biztosításával, amiben elhelyezhetőek a műtárgyak. A teljes épület közel háromezer négyzetméter és az egyik legnagyobb feladat a gépészet kialakítása volt, aminek rejtettnek kell maradnia. Az épület természetesen akadálymentesített lesz és azok a kiszolgáltató funkciók is helyet kapnak, ami egy korszerű múzeumban szükséges.

A felújítás után az épület kapuján keresztül lesz majd a bejárat és a jelenlegi gazdasági udvar felhasználásával teremtették meg annak lehetőségét, hogy egy valódi 21 századi épületbe érkezhetünk. Az új beépítés mintegy 620 négyzetméter és minden olyan korszerű technikát beterveztek az épületbe, amik a mobiltelefonokhoz csatlakoztathatók.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározattal hatályba léphetett a 2019. őszén a Fehérép Építőipari Kft-vel, valamint a Sasad Építő Kft-vel kötött vállalkozási szerződés. A kivitelezés tervezett időtartama a munkaterület átadásától számított egy év. A kivitelezés befejezését követően kezdődik a féléves próbaüzem, melynek során a kiállításhoz szükséges feltételek biztosítása érdekében egyrészt az állapotmérések történnek meg, valamint ekkor kerülnek telepítésre a kiállítási vitrinek, illetve az egyéb mobil bútorok és informatikai rendszerek.

Városfejlesztés

 1. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 2. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.
 3. Elindult az Auchan körforgalom terveinek engedélyeztetése

  "Elkészültek az Auchan körforgalom átépítésének tervei, elindult az engedélyeztetésük!" - számolt be Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a kormány hatékony intézkedéséért a beruházás kapcsán. Az állami beruházás keretében, központi forrásból megvalósuló beruházás során az Auchannál körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású csomópontot alakítanak ki.

  2020.03.25.
 4. Ültetik már az erdőt a Palotavárosi tavak mögött

  Március elején a területrendezéssel és a földmunkákkal kezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is elkezdődött a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd.

  2020.03.25.
 1. Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

  Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.

  2020.03.12.
 2. Elkezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött

  A területrendezéssel és a földmunkákkal megkezdődött az erdőtelepítés folyamata a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat - tölgyféléket, szilfákat, kőriseket - telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is kezdődik a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd. Most mintegy 25 ezer csemete ültetése történik meg, a teljes program azonban mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza.

  2020.03.09.
 3. Engedélyezési fázisban az Auchan körforgalom tervei

  A 25. Közutas Napon elhangzott előadásában Bokker István, a Bokút Terv Kft. ügyvezetője az Auchan körforgalom kapacitásnövelő lehetőségeit mutatta be az elkészült terveken és beszámolt arról a friss hírről is, hogy a tervek eljutottak abba a fázisba, hogy jövő héten az építési engedélyezési eljárást is megindíthatják.

  2020.02.29.
 4. Több mint 1.1 milliárd forintot kapott a város az új maroshegyi bölcsőde építésére

  A Maroshegyen egy 50-60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde építésére nyújtott be még tavaly ősszel pályázatot Székesfehérvár, melyhez 1.15 milliárd forintnyi pályázati forrást kapott - adta hírül közösségi oldalán Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András.

  2020.02.28.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19