Kezdődik a Szent István Király Múzeum Rendház épületének felújítása

Hamarosan befejeződik a Szent István Király Múzeum Rendházépületéből a leletanyag és dokumentáció elköltöztetése. Ezt követően indulhat a teljes felújítás, amely az Árpád-ház program keretében valósul meg Székesfehérváron. A kormányzati támogatással létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállításnak ad majd otthont 2022-ben.
2020.02.03. 12:10 |

Január végén jelent az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének rekonstrukciójáról.

A 21. századi múzeumi tér kialakításához közel 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a Kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki.

A kiállítás az Árpád-kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja majd be. A tárlat – a most megvalósuló felújításnak köszönhetően – méltó helyszínen, 21. századi technikai körülmények között állít emléket a Székesfehérvár történelmében meghatározó időszaknak, valamint az Árpád-háznak.

Az Árpád-ház Program keretében megvalósuló első nagyberuházás részleteit hétfőn sajtótájékoztatón ismertette Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató, valamint a tervezőcsapat vezetője, Erdei László.

Vargha Tamás kormánybiztos, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy még a 2013-as kihelyezett kormányülésen kezdték el a gondolkodást az Árpád-ház Programról. 2017-ben született az a kormánydöntés, hogy az Árpád-ház kiállítás Székesfehérváron valósuljon meg, most pedig elérkeztünk oda, hogy a kormány támogatja a teljes felújítást. Hosszú utat tettünk meg és sok közös munkánk fekszik a most kezdődő felújításban, melynek eredményeként 2022-ben méltó kiállítással emlékezhetünk majd az Árpád-házi királyainkra.

Kulturális életünk nagyon fontos része a múzeum és egy régóta várt felújítás kezdődhet el – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. „Amikor átvette a város a múzeumot, az akkori bejárásokon is sokan kérdezték már a felújítás kérdését. Ma pedig gyakorlatilag már munkaterületen vagyunk, hiszen hatályba lépett a kivitelezői szerződés és nagy öröm, hogy egy fehérvári cégcsoport nyerte el a felújítási munkát. Köszönöm mindenkinek, akik részt vettek az előkészítésben, különösen a Városfejlesztési Kft-nek és a múzeumi dolgozóknak.” Mint mondta megtörtént egy fontos másik múzeumi fejlesztés is, ugyanis vásárolt Fehérvár állami forrásból egy raktárépületet, ami szintén nagy előrelépést jelent, így a teljesen méltatlanul elhelyezett kőállomány is végre rendes raktárba kerülhet. Új terek nyílnak majd a egy 21. századi múzeumban úgy, hogy az épület megőrzi eredeti jellegét. A felújítás terveit az akadálymentesítés tekintetében egy civil szervezetekből álló testület is tanulmányozta – emelte ki Fehérvár polgármestere

2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron. Ebben az esztendőben nyílik majd meg a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című nagykiállítás – már a következő fontos történelmi jubileumra, 2038-ra készülődve.

Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum életében az eddigi legnagyobb felújítási munka kezdődik. Nagy türelmet kért kollégáitól, hiszen megváltozott körülmények között kell dolgozniuk. Kiemelte továbbá, hogy szeretnének egy hiánypótló várostörténeti kiállítást is rendezni. „Egy olyan nagyberuházás történik most, amivel olyan 21. századi kiállítótereket kapunk, ahol bármilyen kiállítást meg lehet rendezni. Kivételes helyzetben lehetünk azáltal is, hogy egy olyan raktárunk is van, amiben biztonságban tudhatjuk a műtárgyakat.”

Erdei László a tervezőcsapat vezetője megköszönte azt a bizalmat, hogy megkaphatták a feladatot, ami egy olyan tervezési munka, mely ritkán adódik egy építész életében. Az 1756-ban épült rendház épületét, a barokk kor kiváló építészeti művét, mely egyedi műemléki védettség alatt áll lézerszkennerrel digitalizálták a tervezés előtt. Különlegessége volt még a tervezésnek, hogy kiemelt régészeti területen helyezkedik el.

A barokk épület eredetileg nem múzeumnak épült, hanem rendháznak és 1980-ban kapta meg a múzeum az épületet, akkor történt utoljára némi korszerűsítés. A feladatunk kettős volt: kiállítási teret kellett létrehozni annak a klimatikus állapotnak a biztosításával, amiben elhelyezhetőek a műtárgyak. A teljes épület közel háromezer négyzetméter és az egyik legnagyobb feladat a gépészet kialakítása volt, aminek rejtettnek kell maradnia. Az épület természetesen akadálymentesített lesz és azok a kiszolgáltató funkciók is helyet kapnak, ami egy korszerű múzeumban szükséges.

A felújítás után az épület kapuján keresztül lesz majd a bejárat és a jelenlegi gazdasági udvar felhasználásával teremtették meg annak lehetőségét, hogy egy valódi 21 századi épületbe érkezhetünk. Az új beépítés mintegy 620 négyzetméter és minden olyan korszerű technikát beterveztek az épületbe, amik a mobiltelefonokhoz csatlakoztathatók.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározattal hatályba léphetett a 2019. őszén a Fehérép Építőipari Kft-vel, valamint a Sasad Építő Kft-vel kötött vállalkozási szerződés. A kivitelezés tervezett időtartama a munkaterület átadásától számított egy év. A kivitelezés befejezését követően kezdődik a féléves próbaüzem, melynek során a kiállításhoz szükséges feltételek biztosítása érdekében egyrészt az állapotmérések történnek meg, valamint ekkor kerülnek telepítésre a kiállítási vitrinek, illetve az egyéb mobil bútorok és informatikai rendszerek.

Városfejlesztés

 1. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. 

  2020.02.17.
 2. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.
 3. A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

  Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.

  2020.02.07.
 4. Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

  Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. 

  2020.02.05.
 1. Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornacsarnokának felújítása

  Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermének felújítása, amelynek keretében a több mint 50 millió forintos állami támogatásból 221,6 négyzetméter nyílászárót cseréltek ki, valamint akadálymentes mosdót alakítottak ki. A tornaterem az Alba Fehérvár Kosárlabda Akadémia egyik utánpótlás bázisául is szolgál.

  2020.01.23.
 2. Négy új, ingyenes e-töltőt adott át Székesfehérváron az ALDI

  Két új helyen is ingyenes töltési lehetőség várja az e-autósokat Székesfehérváron: az ALDI Jancsár közben és a Szent Flórián körúton található üzletének parkolóiban összesen négy AC töltőpontjának segítségével tölthetők fel az elektromos- és plug-in hybrid autók akkumulátorai.

  2019.12.17.
 3. További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás

  A fehérvári középiskolai campus kialakítására további 8 milliárd 375 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a Modern Városok Program keretében. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van és várhatóan a jövő év első hónapjaiban lezárulhat. A beruházás a tanév végével kezdődhet.

  2019.12.10.
 4. Városszerte folyamatosan kerülnek ki a kerékpártámaszok

  Az 1000 kerékpártámasz program keretében a Városgondnokság tél végéig 438 biciklitárolót helyez ki Fehérvár különböző pontjain. A több mint 15 millió forintból megvalósuló munkát az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Szombaton délelőtt a Zichy ligetbe frissen kihelyezett biciklitámaszok mellett a város polgármestere ismertette a program jelenlegi állását.

  2019.12.07.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek