Kezdődik a sportcsarnok és kollégium építése a Corvinus mögött

Kezdődik egy háromezer férőhelyes kosár- és kézilabdacsarnok építése a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári campusának területén. Hétfőn ünnepélyes keretek között helyezték el az Alba Innovációs Park Tudásközpont Sportcsarnok és Kollégium időkapszuláját az építkezés helyén. A mintegy ötmilliárd forintos beruházás a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének TAO-s támogatásával és másfél milliárdos önkormányzati támogatással valósul meg. 
2019.05.06. 14:58 |

Ez a kosárlabda és a város ünnepe is, hiszen a beruházás nem jöhetett volna létre a Magyar Kosárlabda Szövetség nélkül - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Nagyon jelentős, mintegy ötmilliárd forintos beruházás kezdődik el, amihez 3.5 milliárd forintot kap a város a szövetségtől és mintegy másfél milliárd forintnyi önerőt biztosít az önkormányzat. Kiemelte a szövetség, a klub, a város és az egyetem együttműködését. „Nagyon örültünk annak, amikor a Corvinus úgy döntött, hogy Székesfehérváron campust létesít és az ország egyik legértékesebb diplomáját adó egyetemeként sokféle szakmai és infrastrukturális együttműködésben partner.”

Hamarosan elkészül a Corvinus új épületének felújítása is, ahol szeptembertől már tanulhatnak a hallgatók.

Az együttműködés bizonyos területeken kifejezetten erős, ilyen a sport területe, ami Székesfehérváron stratégiai jelentőségű. Ezért is indult el a sporthoz kapcsolódó képzés a Corvinuson, ami csak Fehérváron elérhető. Nem titkol szándékunk, hogy meg tudjunk szólítani azzal fiatal sportolókat, hogy ha Fehérvárra jön sportolni, akkor a Corvinuson értékes képzést tud választani magának.

A város polgármestere köszönetet mondott az Alba Fehérvárnak, hogy belevágott ebbe a beruházásba, ami komoly kihívásokat rejt magában. A csarnok kivált két ma meglévő csarnokot: a kosárlabda és a kézilabda otthonát is. A kosárlabda otthona már nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak, a kézilabda esetében pedig a Köfém csarnok már nagyon elavult. Fontos az új csarnok megépítése a városi rendezvények szempontjából is, aminek jó példája, hogy a szombaton az eső miatt elmaradt ballagást nem lehetett megrendezni olyan helyen, ahol 1500 diák és a családjuk kényelmesen elfért volna. Kifejezetten egy olyan multifunkcionális létesítmény megépítésében gondolkodtunk, ami a közösségi tér funkciót is betölti nem csak a sport, hanem a kultúra vagy az oktatás területén.

Szalay Ferenc a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke elmondta, ahhoz, hogy a sport stratégiai ágazat lehessen, a mindennapos testnevelés bevezetésén túl szükséges a létesítmények fejlesztése és építése is.

A csarnok megépítéséhez másfél milliárd forintos önerőt az önkormányzat biztosítja. A multifunkcionális létesítményben helyet kap egy 3000 férőhelyes kosár -és kézilabda pálya, egy edzőcsarnok, tekepályák, de előadótermek, ruhatár és gyermekmegőrző is.

András Krisztina a BCE Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja arról beszélt, hogy a városban egyedülálló módon duális formában is elérhető nappali szakon a sportközgazdász mesterszak.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V