Kerékpáros fejlesztések idén és jövőre Székesfehérváron

Idén és jövőre mintegy 14 km új kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül városszerte. Még idén elkészül az Alvinci, a Dési, a Segesvári, a Cserkész és a Kertalja utcákban a kerékpáros nyomvonal, jövőre pedig a Gáz utcában, a Széna téren, a Mikszáth Kálmán utcában, a Kiskút útján és Berényi úton is új kerékpárúton közlekedhetünk majd.
2018.11.12. 14:51 |

A program keretében az első ütemben az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

 • Cserkész – Kertalja utcák kerékpárforgalmi létesítményei 1,136 méter,
 • Alvinci – Dési – Segesvári utcák kerékpárforgalmi létesítményei 1,813 méter hosszan kerülnek kialakításra kerékpárosbarát utcaként való kijelöléssel, kerékpáros nyomvonalakkal.

A fejlesztés célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések megvalósulásával a város útvonalain biztonságosan lehessen közlekedni, ezáltal a károsanyag kibocsátás csökkenjen és hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint a közlekedésbiztonság is fő szempont a megvalósításnál.

Ezer új kerékpártámasz épül Fehérváron

A TOP-6.4.1-16 kódszámú, a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” elnevezésű konstrukcióból támogatott beruházás első üteme 2018. IV. negyedévére, a második üteme 2019. évben Székesfehérváron valósul meg. A projekt keretében nyújtott vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 151,72 millió forint. A TOP-6.4.1-16-SF1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretén belül első ütemben a Cserkész – Kertalja utcák és az Alvinci – Dési – Segesvári utcák kerékpárosbarát utcaként való kijelölési munkáit kezdik meg. 

Második ütemben a Gáz utcában és a Széna téren (Királysor, Rákóczi utcai körforgalomtól a Berényi úton tervezett körforgalomig) kétoldali irányhelyes kerékpársáv kerül megvalósításra 860 méter hosszan, az útfelület újraosztásával. A Gáz utcában megtörténik az érintett ivóvízvezeték átépítése a Víziközmű Fejlesztési Alapból, míg a Széna téren három darab 35 kV-os oszlop kiváltása, illetve a Rákóczi út – Gáz utca körforgalmú csomópont átépítése történik meg.

A második ütem megvalósítása során az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

 • aszfaltburkolat kopórétegének cseréje,
 • a megerősített kopóréteg cseréje során aszfalt burkolatú kerékpársáv kiépítése és szélesítése,
 • útpálya szélesítése és új útpálya építése,
 • beton burkolatú buszöböl kiépítése,
 • térkő burkolatú járda építése,
 • vakvezető rezgőkő építése a gyalogosátkelőhely-csatlakozásoknál, illetve
 • aszfaltburkolatú kerékpárút építése.

A programindító sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a héten kezdődő beruházás része annak a programnak, melynek keretében fejlesztik a kerékpárút-hálózatot Székesfehérváron. Ennek nagy jelentősége van környezetvédelmi, klímavédelmi szempontból is. A most kezdődő beruházás kapcsolódik egyéb városi, illetve állami forrásból megvalósuló közlekedési fejlesztésekhez, például a Budapest – Balaton kerékpárúthoz. Úgy érdemes az újabb fejlesztéseket végrehajtani, hogy azt hálózatszerűen a lehető legtöbben tudják használni.

Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője kiemelte, hogy az első ütemben a kis forgalmú Cserkész – Kertalja utcákat forgalomtechnikai beavatkozásokkal teszik alkalmassá a kerékpáros közlekedésre, később ugyanilyen munkálatok lesznek az alsóvárosi utcákban. Mindez része annak a 13 kilométer hosszú kerékpárút fejlesztésnek, amely uniós forrásból valósul meg a következő években. Jövő évben indítják a Gáz utca – Széna tér – Mikszáth Kálmán utca kerékpáros-fejlesztését, illetve a Közgyűlés már kiírta a közbeszerzést a Zámolyi utat és a Kiskút útját érintő beruházásra.

Két és fél év alatt mintegy 30 százalékkal növekedett a motorizált, egyéni közlekedésre használt járművek száma Székesfehérváron. A regisztrált motorkerékpárok és a személygépkocsik száma 2015-ben 37.000 volt, ugyanakkor egy múlt heti adat szerint mára 48.000-re emelkedett a számuk.

Összesen 56.000 gépjármű van Fehérváron, azaz ezer lakosra 560 gépjármű jut, ami messze meghaladja az uniós átlagot.

Felsőváros nevében örömét fejezte ki a héten kezdődő beruházás kapcsán Földi Zoltán önkormányzati képviselő, aki szerint fontos felhívni az autósok figyelmét a közlekedésbiztonságra az érintett utcákban. Nagyon sokan ugyanis nem csak kedvtelésből bicikliznek, hanem életvitelszerűen, a napi ügyeik intézéséhez használják a kerékpárt, különösen igaz ez az idősekre.

Molnár Tamás civil tanácsnok fontosnak nevezte, hogy a fejlesztésekhez ismét kapcsolódnak a kerékpáros érdekvédelmi szervezetek, és hozzáértésükkel segítik a megvalósítást.

Zsihovszky Gábor, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Környéke Szervezetének titkára köszönetét fejezte ki annak kapcsán, hogy kikérik a véleményüket a kerékpárút-hálózat teljessé tételéhez. Ebből nemcsak a biciklisek profitálnak, de tisztább lesz a levegő és csökken a parkolók foglaltsága.

Városfejlesztés

 1. További közműcserékkel folytatódik a Berényi út felújítása

  Amint az időjárás lehetővé teszi tovább folytatódik a Berényi út felújítása. A Királykúti körforgalom alatt már kicserélték az összes nagy közművezetéket. Ez a munka tovább folytatódik egészen a Vértanú utcáig, majd ezután teljes pályaszerkezet cserével együtt újítják fel az utat. A járdák is megújulnak mindkét oldalon, illetve kerékpársáv is épül. A kivitelező nyárra szeretne végezni a teljes felújítással.

  2019.01.16.
 2. Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

  A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

  2019.01.08.
 3. Hatékonyabb szolgáltatás, 70 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás

  Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.

  2019.01.07.
 4. Járdákat újítottak fel és parkolót építettek a Szeder utcai bolt környékén

  Befejeződött az út- és járdafelújítás, valamint parkolóépítés a Szeder utcában. A beruházás a Városgondnokság ÚT 2017-19. program keretében, mintegy 86 millió forintból valósult meg. A térköves járda mellett 24 újabb parkolóhely is segíti ezentúl a szedreskertiek mindennapjait.

  2018.12.21.
 1. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 2. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 3. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 4. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek