Kerékpáros fejlesztések idén és jövőre Székesfehérváron

Idén és jövőre mintegy 14 km új kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül városszerte. Még idén elkészül az Alvinci, a Dési, a Segesvári, a Cserkész és a Kertalja utcákban a kerékpáros nyomvonal, jövőre pedig a Gáz utcában, a Széna téren, a Mikszáth Kálmán utcában, a Kiskút útján és Berényi úton is új kerékpárúton közlekedhetünk majd.
2018.11.12. 14:51 |

A program keretében az első ütemben az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

 • Cserkész – Kertalja utcák kerékpárforgalmi létesítményei 1,136 méter,
 • Alvinci – Dési – Segesvári utcák kerékpárforgalmi létesítményei 1,813 méter hosszan kerülnek kialakításra kerékpárosbarát utcaként való kijelöléssel, kerékpáros nyomvonalakkal.

A fejlesztés célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések megvalósulásával a város útvonalain biztonságosan lehessen közlekedni, ezáltal a károsanyag kibocsátás csökkenjen és hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint a közlekedésbiztonság is fő szempont a megvalósításnál.

Ezer új kerékpártámasz épül Fehérváron

A TOP-6.4.1-16 kódszámú, a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” elnevezésű konstrukcióból támogatott beruházás első üteme 2018. IV. negyedévére, a második üteme 2019. évben Székesfehérváron valósul meg. A projekt keretében nyújtott vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 151,72 millió forint. A TOP-6.4.1-16-SF1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretén belül első ütemben a Cserkész – Kertalja utcák és az Alvinci – Dési – Segesvári utcák kerékpárosbarát utcaként való kijelölési munkáit kezdik meg. 

Második ütemben a Gáz utcában és a Széna téren (Királysor, Rákóczi utcai körforgalomtól a Berényi úton tervezett körforgalomig) kétoldali irányhelyes kerékpársáv kerül megvalósításra 860 méter hosszan, az útfelület újraosztásával. A Gáz utcában megtörténik az érintett ivóvízvezeték átépítése a Víziközmű Fejlesztési Alapból, míg a Széna téren három darab 35 kV-os oszlop kiváltása, illetve a Rákóczi út – Gáz utca körforgalmú csomópont átépítése történik meg.

A második ütem megvalósítása során az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

 • aszfaltburkolat kopórétegének cseréje,
 • a megerősített kopóréteg cseréje során aszfalt burkolatú kerékpársáv kiépítése és szélesítése,
 • útpálya szélesítése és új útpálya építése,
 • beton burkolatú buszöböl kiépítése,
 • térkő burkolatú járda építése,
 • vakvezető rezgőkő építése a gyalogosátkelőhely-csatlakozásoknál, illetve
 • aszfaltburkolatú kerékpárút építése.

A programindító sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a héten kezdődő beruházás része annak a programnak, melynek keretében fejlesztik a kerékpárút-hálózatot Székesfehérváron. Ennek nagy jelentősége van környezetvédelmi, klímavédelmi szempontból is. A most kezdődő beruházás kapcsolódik egyéb városi, illetve állami forrásból megvalósuló közlekedési fejlesztésekhez, például a Budapest – Balaton kerékpárúthoz. Úgy érdemes az újabb fejlesztéseket végrehajtani, hogy azt hálózatszerűen a lehető legtöbben tudják használni.

Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője kiemelte, hogy az első ütemben a kis forgalmú Cserkész – Kertalja utcákat forgalomtechnikai beavatkozásokkal teszik alkalmassá a kerékpáros közlekedésre, később ugyanilyen munkálatok lesznek az alsóvárosi utcákban. Mindez része annak a 13 kilométer hosszú kerékpárút fejlesztésnek, amely uniós forrásból valósul meg a következő években. Jövő évben indítják a Gáz utca – Széna tér – Mikszáth Kálmán utca kerékpáros-fejlesztését, illetve a Közgyűlés már kiírta a közbeszerzést a Zámolyi utat és a Kiskút útját érintő beruházásra.

Két és fél év alatt mintegy 30 százalékkal növekedett a motorizált, egyéni közlekedésre használt járművek száma Székesfehérváron. A regisztrált motorkerékpárok és a személygépkocsik száma 2015-ben 37.000 volt, ugyanakkor egy múlt heti adat szerint mára 48.000-re emelkedett a számuk.

Összesen 56.000 gépjármű van Fehérváron, azaz ezer lakosra 560 gépjármű jut, ami messze meghaladja az uniós átlagot.

Felsőváros nevében örömét fejezte ki a héten kezdődő beruházás kapcsán Földi Zoltán önkormányzati képviselő, aki szerint fontos felhívni az autósok figyelmét a közlekedésbiztonságra az érintett utcákban. Nagyon sokan ugyanis nem csak kedvtelésből bicikliznek, hanem életvitelszerűen, a napi ügyeik intézéséhez használják a kerékpárt, különösen igaz ez az idősekre.

Molnár Tamás civil tanácsnok fontosnak nevezte, hogy a fejlesztésekhez ismét kapcsolódnak a kerékpáros érdekvédelmi szervezetek, és hozzáértésükkel segítik a megvalósítást.

Zsihovszky Gábor, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Környéke Szervezetének titkára köszönetét fejezte ki annak kapcsán, hogy kikérik a véleményüket a kerékpárút-hálózat teljessé tételéhez. Ebből nemcsak a biciklisek profitálnak, de tisztább lesz a levegő és csökken a parkolók foglaltsága.

Városfejlesztés

 1. Közműfelújításokkal kezdődik a Bartók Béla tér felújítása

  A közművek felújításával és cseréjével kezdődik, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával folytatódik a Bartók Béla tér felújítása, ami egy újabb olyan tere a városnak, mely igazi közösségi térré varázsolható. Miközben megújul a burkolat, a téren kialakul a lehetősége annak is, hogy különböző rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas lesz.

  2019.03.11.
 2. Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

  A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el. 

  2019.03.08.
 3. Árpád-ház Program - kezdődik a sétaút kivitelezése

  Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.

  2019.03.07.
 4. Kezdődnek a járdafelújítások és építések az 5. számú választókörzetben

  Több helyszínen járdafelújítások, illetve járdaépítések kezdődnek tavasszal az 5. számú választókörzetben 33,1 millió forint értékben. A mai munkaterület-átadások kapcsán Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője számolt be a tervezett munkálatokról. 

  2019.02.28.
 1. Újabb öt elektromos töltőállomás Székesfehérváron

  Újabb öt elektromos töltőállomást telepített az E.ON Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ahol egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a városban élők és az arra utazók. A mostani bővítéssel a főváros után Székesfehérváron található a legtöbb elektromos töltőállomás Magyarországon. 

  2019.02.26.
 2. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 3. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 4. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek