KÉPES program 2022 – megújul három iskola udvara, a Hétvezérben digitális terem készül

Újabb iskolai felújításokkal folytatódik idén a KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! nevű kezdeményezés. A II. Rákóczi Ferenc, a Németh László és a Kossuth Lajos Általános Iskolában megújulnak az udvarok mintegy 39.5 millió forint értékben, míg a Hétvezér Iskolában egy digitális termet alakítanak ki. 
2022.06.13. 13:29 |

A 2013-ban kezdődött KÉPES program célja, hogy a vállalati szféra, Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásával olyan beruházások valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára.

A városi óvodaudvarok után 2020-tól a felújítások az általános iskolákban folytatódtak, illetve a támogatók elkötelezettek abban, hogy az intézmények külső tereinek megújítása mellett évente egy-egy ilyen digitális tantermet is létrehozzanak. A programban jelenleg 22 székesfehérvári és Székesfehérvár környéki vállalat, vállalkozás vesz részt anyagi támogatással és önkéntes munkával.

2021-ben a Táncsics Mihály Általános Iskolában, valamint a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében cserélték le a régi, leromlott állapotú udvari játszóeszközöket, és egy digitális tantermet is kialakítottak az István Király Általános Iskolában, az Alba Innovár Digitális Élményközpont kivitelezésében. A program zárásaként a cégek egy önkéntes nap keretében a Táncsics Iskola kerítését is felújították.

A KÉPES programban 2022-ben a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Németh László Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola külső terei újulnak meg, és a Hétvezér Általános Iskolában egy tanterem modernizálásával digitális tantermet alakítanak ki, ahol az alaptantárgyakat is modern eszközökkel, módszerekkel tanulhatják a gyerekek. A felújítási munkálatokat a nyári és őszi hónapokban végzik el a Városgondnokság szakemberei. A cégek idén több mint 19 millió forinttal támogatják az iskolai felújításokat, a Székesfehérvári Tankerületi Központ 15 millió forinttal járul hozzá a tervek megvalósításához. A költségek fennmaradó részét az Önkormányzat fedezi, beleértve a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés munkadíját is.

Idén is lesz önkéntes nap, ahol a vállalatok munkatársai maguk is dolgoznak az iskolák megszépítésén. A vállalatok önkéntesei mellett az iskolai munkaközösségeket és a gyereket is szeretnénk bevonni a feladatba szemléletformáló jelleggel, hangsúlyozva a diákok számára is az önkéntesség fontosságát. Emellett önkéntes program keretében faültetésre is sor kerül a kiválasztott oktatási intézményekben.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a program elindításáért és azért, hogy a kezdeményezés hagyománnyá válhatott. Az elmúlt két év, majd a háború komoly akadályokat, bizonytalanságot hozott a gazdaságban, éppen ezért óriási érték, hogy a KÉPES program a megváltozott keretek és körülmények között is folytatódik. Idén is négy kiváló intézmény újulhat meg a közösség összefogásával, az ott dolgozók és a tanulók örömére. A polgármester bejelentette, hogy a KÉPES keretében idén létrejövő digitális tanterem mellett további három ilyen tantermet alakítanak ki. Így idén összesen 4 ilyen speciális termet építenek ki.

Bozai István városgondnok arról beszélt, hogy az iskolaudvarokon szabványosítási, felújítási munkálatok zajlanak majd, az intézményvezetőkkel egyeztetve. Ezek összértéke 39 millió 503 ezer forint. A munkálatokat az alábbiak szerint tervezik:

II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA – 18.791.720 Ft.

- balesetveszélyes beton járólapok, szegélyek, utcabútorok bontása
- zsalukő lábazatra párnafákra szerelt fa ülőkék készítése
fedett kiülő felújítása
- meglévő játékok, utcabútorok felújító festése
- gumiszegély készítése a meglévő játszóvár ütéscsillapító felülete kör
- 185 m² térburkolat
- 184 m² folyami kavics terítése tömörített aljzatra
- 1 darab ügyességi játszóeszköz kihelyezése
- 5 m magas labdafogó háló a sportpálya köré
- 740 X 2.000 mm méretű tokba szerelhető üvegajtó kiépítése 8 mm edzett üvegből, zárható kivitelben
- 4 db szemetesedény telepítése
- 2 db fa és 10 m sövény telepítése

NÉMETH LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA – 10.389.305 Ft.

- meglévő, rossz állapotú játszóeszközök bontásaű
- balesetveszélyes akna süllyesztése terepszintig
pollyball áthelyezése
- 105 m² folyami kavics terítése, 29 m gumiszegély készítésével
- meglévő játékok, utcabútorok felújító festése
- bástya csúszda és rugós libikóka telepítése
- 1 db mászóka telepítése ütéscsillapító felülettel
- 1 db pingpongasztal telepítése
- 4 m magas labdafogó háló kihelyezése
- 3 db fa és 15 m sövény telepítése

KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA – 10.322.114 Ft.

- meglévő, rossz állapotú játszóeszközök bontása
- streetball kosárlabda palánk szett telepítése
- 2 db fittnesz eszköz telepítése
- mászóka telepítése az ütéscsillapító felület kialakításával
- játszóház kihelyezése
- meglévő játékok, utcabútorok felújító festése
- 15 m sövény telepítése


Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke fontosnak nevezte, hogy a felelős cégek összefogásával folytatódik a program. Az István Király Általános Iskolában tavaly szerelték fel az első digitális termet, melynek használata és a digitális kompetenciák elsajátítása kapcsán kedvezőek a tapasztalatok. Az ilyen tantermekben nem informatikaoktatás zajlik, hanem az alaptantárgyakat is új eszközökkel, módszerekkel tanítják.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy roppant zavaros világot élünk, azonban a KÉPES program állandóságot nyújt, ami bizonyítja az emberséget, a jövőbe vetett közös hitet és a reményt. A résztvevők egyetlen közös célt tűztek ki az induláskor: az életkörülmények javítása a következő nemzedékek, a jövő generációi számára. Ez fontos, hiszen az oktatói tevékenység és a pedagógus személye mellett az épített környezet és az infrastruktúra is nevelő hatással van a gyerekekre.

A vállalatok képviseletében Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szólalt fel. Elmondta, hogy a pandémia és a háború árnyékában nem kis teljesítmény összeadni a forrást és életben tartani a KÉPES programot. Fontos az intézmények felújítása, hiszen amíg az ipari szereplők teszik a dolgukat, addig az óvodákban, az iskolákban nevelik a munkavállalók gyermekeit és vigyáznak rájuk. A programmal igyekeznek megfelelő, 21. századi környezetet biztosítani.

Az iskolák nevében Nagyné Mészáros Beáta, a Hétvezér Általános Iskola intézményvezetője fejezte ki köszönetét. A világ az iramot és a mértéket tekintve is hatalmas fejlődésen megy keresztül, ami különösen érinti a digitális technológiát. Örömteli, hogy az iskolák megkapják a támogatást a fejlődéshez, ami a jövő útját jelenti.

A PROGRAMBAN AZ IDEI ÉVBEN RÉSZTVEVŐ CÉGEK:
ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft.
Auchan Magyarország Kft.
Brooks Instrument Kft.
DENSO Gyártó Magyarország Kft.
Etyeki Tüzép Kft.
GEALAN HungaryPlast Kft.
G.E.B.E. Belföldi és Nemzetközi Árufuvarozó Kft.
GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft.
Hanon Systems Hungary Kft.
Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft.
Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Hydro Extrusion Hungary Kft.
H.T.M. Magyar - Osztrák Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.
IVANICS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
KLEMOL Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Kyndryl Hungary Kft.
MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.
MASTERPLAST Nyrt.
Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
Regnum Intertrans Kft.
SeaCon Europe Kft.
VIDEOTON HOLDING Zrt.

Városfejlesztés

 1. Új bölcsőde Feketehegyen

  Új, 28 férőhelyes bölcsőde építés indul a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára. A cél egy olyan intézmény létrehozása, ami biztosítja a minőségi nappali ellátást és a gyermekek személyiségének, egészségének fejlődését. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, mintegy 420 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással.

  2022.06.29.
 2. Új körforgalom

  Elkészült az új körforgalom a Palotavárosban, a Selyem és a Horog utca találkozásánál. A csomópontban zebrák is létesültek a gyalogosok biztonságos átkelése érdekében. A tervek szerint a városrészben további körforgalmakat alakítanak ki.

  2022.06.23.
 3. Új játszópark Palotavárosban

  Vár, hinta, mászóka, okospad és digitális eszközök biztosítanak miden korosztály számára kikapcsolódást Székesfehérvár új játszóterén. A palotavárosi Petőfi parkban pénteken adták át ünnepélyes keretek között azt a játszóparkot, amely egy közös összefogásnak köszönhetően a Könnyűfémmű alapításának 80. évfordulójának emlékét őrzi.

  2022.06.17.
 4. KÉPES program 2022 – megújul három iskola udvara, a Hétvezérben digitális terem készül

  Újabb iskolai felújításokkal folytatódik idén a KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! nevű kezdeményezés. A II. Rákóczi Ferenc, a Németh László és a Kossuth Lajos Általános Iskolában megújulnak az udvarok mintegy 39.5 millió forint értékben, míg a Hétvezér Iskolában egy digitális termet alakítanak ki. 

  2022.06.13.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár