Júliusban elkészül - már most nagyobb a fajgazdagság a Sóstó Természetvédelmi Területen

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.
2018.05.14. 19:46 |

Sóstó Természetvédelmi Területen 90 százalékos készültségi fokban van a beruházás. Hévízi János és csapata az Aktív Kft május végére végez a munkálatokkal és akkor kezdődik majd a műszaki átadás-átvétel folyamata. A vízutánpótlást megoldó felújított Basa árok esetében pedig már a héten elkezdődik a műszaki átadás folyamata.

A Sóstó 7 orchidea- és számos madárfajnak, valamint más gerinces és gerinctelen élőlénynek ad otthont. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének a lecsökkenése miatt azonban veszélybe került a terület fenntarthatósága, ezért volt szükség egy átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitációra.

Tavaly nyáron kapott munkaterületet a kivitelező a Sóstón és azóta 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg az északi tavon, melynek egy részéből különböző méretű költőszigeteket hoztak létre, amiket a madarak már kezdenek belakni - mondta Mészáros Attila alpolgármester. Ezeket a szigeteket ún. rőzseművel támasztották meg, ebből mintegy 17 kilométernyi épült és teljesen megújul a tó környéke, ami körüljárhatóvá vált. Új táblarendszer is lesz a tanösvényen, ezeket corten acélből készítik. Ennek különlegessége, hogy a felületén kialakuló természetes rozsdaréteg adja meg patináját. Megújult az összes bürü híd és a Városgondnokság elkezdte már a két kilátótorony felújítását. Újdonság lesz továbbá, hogy egy kétszáz négyzetméteres stég is épül kiülőkkel, ahonnan szintén csodálatosan belátható a természetvédelmi terület.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához szükséges volt az Északi-tó medrének a mélyítése, valamint az elburjánzott nád és az időjárási körülmények miatt megnövekedett párolgási veszteség ellensúlyozását szolgáló vízpótlási megoldások megépítése.

Az évi 100.000 köbméter vízpótlást a Stadion tetejéről összegyűlő csapadékvizek bevezetésén túl két további megoldással biztosítják a szakemberek. Egyrészt a Basa-árok folyásirányának megfordításával és a meder mélyítésével, továbbá a vízmennyiséget növelő duzzasztóműtárgy építésével, másrészt a szennyvíztisztító telepen keletkezett tisztított szennyvíz foszfortartalmának csökkentésére utótisztítót építettek így az élővízbe vezetésre alkalmas, előkészített, tisztított szennyvizet 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel a szennyvízteleptől elvezetik a Sóstó Északi-tó részéig.

Több mint háromszáz fát ültettek el a területen továbbá 1500 cserje és kétezer vízinövény is került a Sóstóra - hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere Mészáros Attila. "Szeretnénk, ha július közepére minden készen lenne és újra látogatható lenne a Sóstó Természetvédelmi Terület."

Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi felelőse elmondta, hogy a korábban a Sóstón fészkelő fajokat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek madarak a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is. Sok fokozottan védett faj is megfigyelhető főleg a part melletti sekély részeken: gólyatöcs, gulipánok és legalább 6-7 féle réce is megjelent. A barna rétihéja is zavartalanul megérkezett és elkezdte a költést a megszokott helyén. Élőhely szempontjából egyébként már most elértük a célunkat. Több madármegfigyelő palánk és madárfigyelő kunyhó is van a bürüken, ahonnan július közepétől mindenki megfigyelheti majd a természetvédelmi terület csodálatos madárvilágát.

Jelenleg a tanösvény körüli tájékoztató táblák és interaktív játékeszközök elhelyezése zajlik. Ezeknek a célja, hogy játékos formában szerettessék meg a gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel a természetet, hogy átadják számukra azt a tudást, ami segít, hogy más szemmel nézzenek az állatokra, növényekre, és érezzék, meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

Városfejlesztés

 1. Ezer új kerékpártárolót építenek Székesfehérváron

  Egy újabb, a kerékpárosokat érintő fejlesztésről döntött Székesfehérvár Közgyűlése. Ezer új biciklis parkolóhely, azaz kerékpártámasz épül a következő három évben a város különböző pontjain, ebből az első 250 építése már elkezdődött. A beruházás részleteit sajtótájékoztatón ismertették, a kerékpárosok érdekvédelmi szervezeteinek részvételével.

  2018.10.13.
 2. Járdafelújítás a Szedreskerti lakónegyedben - térköves sétány épült

  Térköves sétány épült a Szedreskerti lakónegyed 1. szám és a bölcsőde között. Több mint 170 méter hosszúságban, minimum két méter szélességben, összesen 482 négyzetméteren újították fel az elöregedett aszfaltjárdát. A beruházás során új szegélyek és új pályaszerkezet is épült.

  2018.10.11.
 3. Elkészült az új járda a Rádió lakótelepen - novemberben telepítik a növényeket

  Elkészült a Rádió lakótelep melletti új térköves sétány a régi töredezett aszfaltjárda helyett. Összesen 171 méter hosszú, mintegy kettő méter széles sétányt a Maroshegyre jellemző sárga és fekete térkövekből rakták. 

  2018.10.11.
 4. Alba Aréna - másfél év alatt épülhet meg az új fehérvári multifunkciós csarnok

  A munkaterület átadásától számítva 18 hónap alatt felépülhet a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt. A nyertes ajánlattevő a Market Építő Zrt. lett, míg a nettó vállalkozói díj 25,75 milliárd forint.

  2018.10.09.
 1. Elkészült a parkolófelújítás a Sarló utca 11. mellett

  A távhővezetékek cseréje után elkészült a Sarló utca 11-es szám melletti 104 férőhelyes parkoló felújítása. Korábban rossz állapotú aszfalt és beton burkolat volt, ami helyett egységes aszfaltos burkolat épült illetve felfestették a parkolóhelyeket. Összesen négy mozgássérült parkolóhelyet alakítottak ki. 

  2018.10.08.
 2. Elkészült a kis Pozsonyi felújítása - zárt csapadékcsatorna is épült

   A pénteki műszaki átadással véget ért a Pozsonyi út felújítása a Zsolnai út és a Nagyszombati út közötti szakaszon. Az önkormányzati forrásból megvalósult, közel kettőszáz millió forintos fejlesztés során megújult az útburkolat, a járda, valamint kiépítették az új zárt csapadékvíz-elvezető csatornát az utcában. 

  2018.10.05.
 3. A József Attila utcában is elkészült az út- és parkolófelújítás

  Elkészült a József Attila utcában a házak előtti belső szervízút felújítása és megtörtént a műszaki átadá is. Ez a beruházás is a Városgondnokság ÚT 2017-19 programja keretében valósult meg önkormányzati forrásból. Több mint hatezer négyzetméteren újult meg a Skála parkoló és az Erste Bank között a parkoló és az öreg aszfaltos útburkolat cseréje is megtörtént. 

  2018.10.02.
 4. Sóstó - kedden megkezdődött a használatbevételi engedélyeztetési eljárás

  A műszaki átadás után kedden a használatbavételi engedélyeztetési eljárás is megkezdődött a Sóstói Stadionban. A nagyberuházás szervesen kapcsolódik ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg – XXI. századi színvonalon összefonva technológiát és természetet. 

  2018.10.02.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek