Júliusban elkészül - már most nagyobb a fajgazdagság a Sóstó Természetvédelmi Területen

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.
2018.05.14. 19:46 |

Sóstó Természetvédelmi Területen 90 százalékos készültségi fokban van a beruházás. Hévízi János és csapata az Aktív Kft május végére végez a munkálatokkal és akkor kezdődik majd a műszaki átadás-átvétel folyamata. A vízutánpótlást megoldó felújított Basa árok esetében pedig már a héten elkezdődik a műszaki átadás folyamata.

A Sóstó 7 orchidea- és számos madárfajnak, valamint más gerinces és gerinctelen élőlénynek ad otthont. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének a lecsökkenése miatt azonban veszélybe került a terület fenntarthatósága, ezért volt szükség egy átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitációra.

Tavaly nyáron kapott munkaterületet a kivitelező a Sóstón és azóta 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg az északi tavon, melynek egy részéből különböző méretű költőszigeteket hoztak létre, amiket a madarak már kezdenek belakni - mondta Mészáros Attila alpolgármester. Ezeket a szigeteket ún. rőzseművel támasztották meg, ebből mintegy 17 kilométernyi épült és teljesen megújul a tó környéke, ami körüljárhatóvá vált. Új táblarendszer is lesz a tanösvényen, ezeket corten acélből készítik. Ennek különlegessége, hogy a felületén kialakuló természetes rozsdaréteg adja meg patináját. Megújult az összes bürü híd és a Városgondnokság elkezdte már a két kilátótorony felújítását. Újdonság lesz továbbá, hogy egy kétszáz négyzetméteres stég is épül kiülőkkel, ahonnan szintén csodálatosan belátható a természetvédelmi terület.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához szükséges volt az Északi-tó medrének a mélyítése, valamint az elburjánzott nád és az időjárási körülmények miatt megnövekedett párolgási veszteség ellensúlyozását szolgáló vízpótlási megoldások megépítése.

Az évi 100.000 köbméter vízpótlást a Stadion tetejéről összegyűlő csapadékvizek bevezetésén túl két további megoldással biztosítják a szakemberek. Egyrészt a Basa-árok folyásirányának megfordításával és a meder mélyítésével, továbbá a vízmennyiséget növelő duzzasztóműtárgy építésével, másrészt a szennyvíztisztító telepen keletkezett tisztított szennyvíz foszfortartalmának csökkentésére utótisztítót építettek így az élővízbe vezetésre alkalmas, előkészített, tisztított szennyvizet 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel a szennyvízteleptől elvezetik a Sóstó Északi-tó részéig.

Több mint háromszáz fát ültettek el a területen továbbá 1500 cserje és kétezer vízinövény is került a Sóstóra - hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere Mészáros Attila. "Szeretnénk, ha július közepére minden készen lenne és újra látogatható lenne a Sóstó Természetvédelmi Terület."

Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi felelőse elmondta, hogy a korábban a Sóstón fészkelő fajokat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek madarak a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is. Sok fokozottan védett faj is megfigyelhető főleg a part melletti sekély részeken: gólyatöcs, gulipánok és legalább 6-7 féle réce is megjelent. A barna rétihéja is zavartalanul megérkezett és elkezdte a költést a megszokott helyén. Élőhely szempontjából egyébként már most elértük a célunkat. Több madármegfigyelő palánk és madárfigyelő kunyhó is van a bürüken, ahonnan július közepétől mindenki megfigyelheti majd a természetvédelmi terület csodálatos madárvilágát.

Jelenleg a tanösvény körüli tájékoztató táblák és interaktív játékeszközök elhelyezése zajlik. Ezeknek a célja, hogy játékos formában szerettessék meg a gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel a természetet, hogy átadják számukra azt a tudást, ami segít, hogy más szemmel nézzenek az állatokra, növényekre, és érezzék, meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

Városfejlesztés

 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.
 1. Szökőkút, több fa és nagy virágágyások is lesznek az új Jávor Ottó téri parkban

  Kezdődik a parképítési munka a Jávor Ottó téren, ahol a fákkal együtt összesen 6000 tő növényt ültetnek el. A tervek szerint a park megszépült, virágosabb környezetben és új burkolat kialakításával, sétányokkal, illetve egy új szökőkúttal várja a jövőben a fehérváriakat. Itt kap helyet a születések parkja, továbbá megújul a közvilágítás is. A munkálatokkal várhatóan szeptemberre végeznek.

  2018.05.16.
 2. Júliusban elkészül - már most nagyobb a fajgazdagság a Sóstó Természetvédelmi Területen

  Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.

  2018.05.14.
 3. Járdafelújítások az író utcákban - kezdődik a Géza utca felújítása is

  A Géza utcában a Zsolt utca (Papagáj telep) és a Gorkij utca között hamarosan befejeződik az új aszfaltos járda építése és a Pálóczi Horváth Ádám utcában is két-három hét múlva végeznek az új járda építésével. Mindkét utcában szegéllyel és új alépítménnyel készül a járda. 

  2018.05.14.
 4. A tanév végéig elkészül a homlokzat és tetőfelújítás a Hunyadiban

  Jelenleg nincs tető a hunyadisok feje fölött, felújítás zajlik ugyanis az intézményben. Az iskola tetőszerkezetét és a homlokzatot korszerűsítik a szakemberek. Az iskola homlokzata új külsőt, a tetőszerkezet pedig a régi azbeszt fedés helyett cserepet kap. A korszerűsítés várhatóan a tanév végéig elkészül.

  2018.05.10.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek