Júliusban elkészül - már most nagyobb a fajgazdagság a Sóstó Természetvédelmi Területen

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.
2018.05.14. 19:46 |

Sóstó Természetvédelmi Területen 90 százalékos készültségi fokban van a beruházás. Hévízi János és csapata az Aktív Kft május végére végez a munkálatokkal és akkor kezdődik majd a műszaki átadás-átvétel folyamata. A vízutánpótlást megoldó felújított Basa árok esetében pedig már a héten elkezdődik a műszaki átadás folyamata.

A Sóstó 7 orchidea- és számos madárfajnak, valamint más gerinces és gerinctelen élőlénynek ad otthont. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének a lecsökkenése miatt azonban veszélybe került a terület fenntarthatósága, ezért volt szükség egy átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitációra.

Tavaly nyáron kapott munkaterületet a kivitelező a Sóstón és azóta 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg az északi tavon, melynek egy részéből különböző méretű költőszigeteket hoztak létre, amiket a madarak már kezdenek belakni - mondta Mészáros Attila alpolgármester. Ezeket a szigeteket ún. rőzseművel támasztották meg, ebből mintegy 17 kilométernyi épült és teljesen megújul a tó környéke, ami körüljárhatóvá vált. Új táblarendszer is lesz a tanösvényen, ezeket corten acélből készítik. Ennek különlegessége, hogy a felületén kialakuló természetes rozsdaréteg adja meg patináját. Megújult az összes bürü híd és a Városgondnokság elkezdte már a két kilátótorony felújítását. Újdonság lesz továbbá, hogy egy kétszáz négyzetméteres stég is épül kiülőkkel, ahonnan szintén csodálatosan belátható a természetvédelmi terület.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához szükséges volt az Északi-tó medrének a mélyítése, valamint az elburjánzott nád és az időjárási körülmények miatt megnövekedett párolgási veszteség ellensúlyozását szolgáló vízpótlási megoldások megépítése.

Az évi 100.000 köbméter vízpótlást a Stadion tetejéről összegyűlő csapadékvizek bevezetésén túl két további megoldással biztosítják a szakemberek. Egyrészt a Basa-árok folyásirányának megfordításával és a meder mélyítésével, továbbá a vízmennyiséget növelő duzzasztóműtárgy építésével, másrészt a szennyvíztisztító telepen keletkezett tisztított szennyvíz foszfortartalmának csökkentésére utótisztítót építettek így az élővízbe vezetésre alkalmas, előkészített, tisztított szennyvizet 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel a szennyvízteleptől elvezetik a Sóstó Északi-tó részéig.

Több mint háromszáz fát ültettek el a területen továbbá 1500 cserje és kétezer vízinövény is került a Sóstóra - hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere Mészáros Attila. "Szeretnénk, ha július közepére minden készen lenne és újra látogatható lenne a Sóstó Természetvédelmi Terület."

Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi felelőse elmondta, hogy a korábban a Sóstón fészkelő fajokat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek madarak a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is. Sok fokozottan védett faj is megfigyelhető főleg a part melletti sekély részeken: gólyatöcs, gulipánok és legalább 6-7 féle réce is megjelent. A barna rétihéja is zavartalanul megérkezett és elkezdte a költést a megszokott helyén. Élőhely szempontjából egyébként már most elértük a célunkat. Több madármegfigyelő palánk és madárfigyelő kunyhó is van a bürüken, ahonnan július közepétől mindenki megfigyelheti majd a természetvédelmi terület csodálatos madárvilágát.

Jelenleg a tanösvény körüli tájékoztató táblák és interaktív játékeszközök elhelyezése zajlik. Ezeknek a célja, hogy játékos formában szerettessék meg a gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel a természetet, hogy átadják számukra azt a tudást, ami segít, hogy más szemmel nézzenek az állatokra, növényekre, és érezzék, meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

Városfejlesztés

 1. 52 nap alatt befejeződött a Széchenyi úton az út- és járdafelújítás

  Június 24-én kezdődött és augusztus 15-ig be is fejeződött a Széchenyi utca felújítása. Mintegy nyolcezer négyzetméteren épült teljesen új burkolat a kis-Budai és a Horvát István utca között. Összesen 87 csatornafedlapot és víznyelőt cseréltek és a régi járda helyett új, térköves járda épült az utca mindkét oldalán.

  2018.08.17.
 2. Szeptember elejére készül el a III. Béla király téren az útfelújítás

  Szeptember elejéig várhatóan elkészül a III. Béla király tér felújítása. A csaknem 80 milliós beruházás keretében új parkolók épültek, új burkolatot kap a parkot körülvevő út és ősszel felújítják a zöldfelületet is, ahova egy kétnyári és egy egynyári virágágyás is kerül.

  2018.08.14.
 3. Szombattól látogatható az északi-tó és környéke a Sóstó Természetvédelmi Területen

  A Sóstón, az északi-tó körül élő gazdag növény- és állatvilágot szombattól már közelebbről is megfigyelhetjük. A Sóstó Természetvédelmi Terület megmentéséért végzett beruházások részben elkészültek, a műszaki átadás-átvétel folyamatban van, de az északi-tó és környéke már kész állapotban van. Ezért döntött úgy Székesfehérvár Önkormányzata, hogy augusztus 11-től látogathatóvá teszi ezt a részt.

  2018.08.09.
 4. Közel 400 millió forintból újult meg a Rákóczi utcai Óvoda épülete és udvara

  Közel 400 millió forintból kívül és belül is megújult a Rákóczi Utcai Óvoda épülete, az intézmény 210 férőhellyel és 7 csoporttal kezdi meg az új nevelési évet. Teljesen felújították az elektromos és fűtésrendszert és kicseréltek valamennyi nyílászárót is. Az óvodások szeptember 3-án birtokba vehetik a megújult épületet.

  2018.08.08.
 1. Elkezdődött a Deák Ferenc utca belső útjainak, járdáinak és parkolóinak felújtása

  Az elmúlt két évben a Horvát István lakótelepen újult meg minden út és járda a 4. számú önkormányzati választókerületben. Ez a munka idén a Deák Ferenc utcában folytatódik, itt három ütemben újítják fel a belső utakat a lakótelepen. A munka elkezdődött és a kivitelező azon dolgozik, hogy mielőbb befejeződjön a felújítás első üteme.

  2018.08.06.
 2. Kora reggel kezdték és kedd estére befejezik az aszfaltozást a Széchenyi úton

  Hétfőn kora reggel kezdte a kivitelező a Széchenyi úton az aszfaltozást. Ma a város felé vezető oldalon dolgoznak addig, amíg be nem fejezik a kopóréteg felvitelét, kedden pedig a másik oldalon dolgoznak majd ugyanilyen intenzitással. Az aszfalt 180 fokosan kerül az útra, így ebben a hőségben rendkívüli módon igénybe veszi a munkások szervezetét az építkezés. Június 24-én kezdődött és augusztus 15-ig be is fejeződik a Széchenyi utca felújítása.

  2018.08.06.
 3. Augusztus 20-ra készülnek el a Széchenyin az út és járdafelújítással

  Június 24-én kezdődött és augusztus 20-ig be is fejeződik a Széchenyi utca felújítása. Mintegy nyolcezer négyzetméteren felmarták a burkolatot a kis-Budai és a Horvát István utca között. Szinte teljesen végeztek már a szegélyek építésével és összesen 87 csatornafedlapot és víznyelőt cserélnek. A régi járda bontásával párhuzamosan pedig elkezdődött az új, térköves járda építése.

  2018.07.21.
 4. Elkészült a Túrózsáki utca felújítása - parkolókat alakítottak ki a szabadidőközpont mellett

  A tavaly év végén elkészült Túrózsáki úti Szabadidőközpont és a Berényi út közötti szakaszon elkészült az út és a járda teljes felújítása. A szegélyek cseréje mellett a Váci felőli oldalon az árkot is felújították. Az út szélessége lehetővé tette, hogy a szabadidőpark mellett, az úttal párhuzamosan parkolókat alakítsanak ki.

  2018.07.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek