Jelentősen nőtt a vendégéjszakák és a turisták száma Székesfehérváron

A 8,1 %-os országos átlaghoz képest Székesfehérváron 21 %-kal nőtt a vendégéjszakák száma 2017-ben.  Népszerű a város mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Ebben az évben Fehérvár is elindult az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázatán, ahol döntősként, díjazottként zárta a versenyt.
2017.09.26. 12:07 |

Az időarányos adatok szerint 21%-kal nőtt Székesfehérváron kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mely magasan az országos átlag (8,1%) fölött van. Ehhez a nagyarányú növekedéshez a külföldi látogatók 16%-kal, a belföldi látogatók pedig 26%-kal járultak hozzá.

Egy hete láttak napvilágot a KSH turisztikai adatai az első félévről. A korábbi dinamizmust megőrizve a vendégéjszakák 2013 óta növekednek Székesfehérváron.

A vendégek száma ennél is nagyobb, 29%-os növekedést mutat, a szállodai szobakapacitás kihasználtsága 2017-ben átlagosan 58% volt július végéig, ami megegyezik az országos átlaggal. A számok azt mutatják, hogy Fehérvár egyre keresettebb és kedveltebb turisztikai célpont a belföldi kulturális turizmus terén. Megmutatkozik ez a tendencia a városi rendezvények népszerűségében és a kulturális kínálat keresettségében is. – mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A friss adatokat F. Szegő Krisztina ügyvezető és dr. Cser-Palkovics András polgármester kedden sajtótájékoztatón ismertette. A turisztikai főszezon mellett az EDEN, azaz a „Kiváló Európai Desztinációk” pályázaton való szereplést is értékelték, ahol döntős lett a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Cser-Palkovics András polgármester arról is beszélt, hogy a számok meggyőzően mutatják, hogy az-az elképzelés, miszerint a város legyen tele élettel pozitív eredményeket mutat. Mint mondta a mai világban a biztonságos turista helyek felértékelődnek Európán belül, Fehérvár pedig szép hely és biztonságos is. Számunkra fontos az üzlet turizmus, a sportturizmus -ami felívelő tendenciát mutat-, de "nagyon jó érzés évről évre visszajáró családokkal találkozni a Királyi Napok alatt." Kiemelte, hogy idén már a kihasználtsági mutatók is jóknak mondhatók, miközben belépett egy új szálloda is a piacra a városban. A múzeum látogatottsági adatai pedig jól mutatják, hogy a megfelelő minőségű kiállítások sokakat vonzanak a kiállítóhelyekre, majd megjegyezte, hogy lesz még ebben az évben olyan attrakció, ami tovább emeli a múzeumi látogatók számát. „Szeretném megköszönni minden olyan szakembernek, akik az élet különböző területén dolgoznak, hogy ilyen mértékben emelkednek ezek a számok. A vendéglátósoknak ugyanúgy, mint a Városgondnokág munkatársainak azt, hogy a rendezvények után minden reggelre tiszta lesz a város!”

Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. LETÖLTHETŐ prezentációja az idei fehérvári turisztikai szezonról. (.ppt)

Idén a fehérvári múzeumok látogatóinak száma ötven százalékos növekedést mutat: Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén a tavalyi összes, közel 94 ezer látogatóhoz képest idén szeptember közepéig több mint 140 ezer látogatót regisztráltak. A múzeum időszaki kiállításai több mint 84 ezer látogatót vonzottak. Ebből kiemelkedik Gorsium 169 százalékos látogatószám növekedése. Érdekes adat, hogy az idegenvezetések, idén szeptemberben járnak azoknál a számoknál, ami a tavalyi egész éves volt.

Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén a tavalyi összes, közel 94 ezer látogatóhoz képest idén szeptember közepéig több mint 140 ezer látogatót regisztráltak.

A fehérváriak is nagy számban képviseltetik magukat a kiállításokon: a Pompeji kiállításra például több mint 14 ezer székesfehérvári lakos látogatott el.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. idén elérkezettnek látta arra is az időt, hogy rangos nemzetközi pályázaton mérettesse meg a város és környéke turisztikai kínálatát. Elindult az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázatán.

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” témában meghirdetett felhívásra 17 nevezés érkezett. A szakmai értékelés és a helyszínbejárás alapján 5 pályázó került a döntőbe. Székesfehérvár a szeptember 15-én tartott zárókonferencián díjazottként zárta a versenyt, amely a szakmai elismerésen túl 500.000 Ft marketingtámogatással is jár.

Gazdaság

 1. Rekord árbevétel az idén nyolcvan éves Videotonnál

  A Videoton vállalatcsoport árbevétele rekord szintű, 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képes 11%-al növekedett. A termelő cégek árbevétele 2018 végére, a válság óta eltelt tíz év alatt várhatóan csaknem megháromszorozódik.

  2018.09.17.
 2. Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

  Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.

  2018.09.06.
 3. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 4. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 1. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 2. Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

  Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.

  2018.06.28.
 3. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 4. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek