Indul az idei út- és járdafelújítási program – munkaterület-átadások több városrészben

Csütörtökön több városrészben is munkaterület-átadásokra került sor. A 2021. évi útfelújítási program keretében kezdheti meg a fejlesztéseket a Városgondnokság. Vízivárosban és az ’író utcákban’ járdafelújítások lesznek, az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kopóréteg-cserét végeznek, a Rádió lakótelepen pedig szintén járdafelújítás indul, illetve folytatódik a sétány építése.
2021.05.20. 13:27 |

Pénteken további városrészekben is munkaterület-átadással indulnak az útfelújítási program fejlesztései.

Az idei esztendőben is több területen kezdődik járdafelújítás Vízivárosban, Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselővel egyeztetve. A Városgondnokság 2021. évi útfelújítási programjában hat helyszínen szerepel egy-egy járdaszakasz megújítása, amelyek az előző ütemek során műszaki vagy egyéb okból kimaradtak. A kivitelezés során az elhasználódott, elöregedett kopórétegek eltávolítása, az alépítmények és a szegélyek szükség szerinti javítása és egy új aszfaltréteg beépítése történik meg – mondta el a csütörtök délelőtti munkaterület-átadáson Timár Tibor, az Útfenntartási Divízió műszaki munkatársa. Ez Vízivárosban hat helyszínt jelent: a Budai út 58., 64., 74. és 78., illetve a Sarló utca 2. és 12. szám melletti járdaszakaszokat.

A beruházás célja a járdák élettartamának, valamint a gyalogosközlekedés biztonságának a növelése. A munkálatok júniusban kezdődnek, a szerződéses befejezési határidő november 30. Ténylegesen néhány nap alatt elkészül majd egy-egy szakasz, a pontos időpontokról az érintett lépcsőházak lakóit minden alkalommal előzetesen kiértesítik, a gyalogosforgalom pedig folyamatosan biztosított lesz.

A Városgondnokság tájékoztatása szerint szerencsére idén is sok területen lesz lehetőség járdafelújításra, és van olyan városrész, ahol az utca teljes hosszában sor kerül erre. Ilyen például a Csokonai utca, a 11. számú választókörzetben.

Az ’író utcákban’ három évvel ezelőtt indult egy járdafelújítási program, amelynek keretében ütemezetten haladnak – emelte ki Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A Pálóczi Horváth Ádám és a Vajda János utcák után idén a Csokonai utcában kezdődnek a munkálatok. „Folyamatosan haladunk a járdafelújítással, ami régi kérés volt, hiszen elöregedett, 40-50 évvel ezelőtt épült szerkezetekről van szó. Ezek – most éppen a Csokonai utcában – teljesen meg fognak újulni, új szegélyeket és aszfaltréteget kapnak majd – a kapubejárókban beton alappal.”
Mint a munkaterület-átadáson elhangzott, a lakók várják már ezt a beruházást, korábban is volt több egyeztetés, és a munkafolyamatok során is lesz még lehetőség erre a kivitelezővel. A képviselő szerint azért is nagyon fontosak ezek a fejlesztések, hogy a gyalogosok biztonságosan tudjanak közlekedni, hiszen az óvodába, iskolába menet mindenki itt halad át.

Még egy felújítás kezdődik a városrészben: az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kerül sor burkolatkorrekcióra. Régi probléma, hogy jelentős mennyiségű víz áll meg itt folyamatosan, ennek megoldására kopóréteg-cserét hajtanak végre és egy víznyelőt is telepítenek.

Maroshegyet is érinti az idei útfelújítási program, melynek keretében – a lakók kérését meghallgatva, Brájer Éva önkormányzati képviselő kezdeményezésére – járdafelújítási program indul a Rádió lakótelepen. A 17. számú épület előtti szakasszal kezdenek, és több éves ütemezésben folytatódnak majd a munkálatok.

Emellett megépül a Rádió lakótelepi sétány második üteme is. 2018-ban elkészült a bekerített sportpályák melletti részeken a régi, töredezett aszfaltjárdát felváltó új, térköves sétány. Maroshegyre jellemző, sárga és fekete térkövekből rakták ki ezt a szakaszt, és a második ütemben is ugyanezt a mintázatot viszik tovább. Most a négyemeletes házakra merőleges szakaszon, a korábbival azonos műszaki tartalommal fog – feltehetően még nyári befejezéssel – megvalósulni a sétányépítés.

Városfejlesztés

 1. Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be

  A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete huszonhatodik alkalommal rendezte meg a hagyományos Közutas Szakmai Napot, amelyre ezúttal a Sóstó természetvédelmi területen található Zöldtanyán került sor. A szakmai napon szó volt Székesfehérvár közlekedésfejlesztéséről, a megye közlekedési aktualitásairól, valamint bemutatták a lime rollert is.

  2021.06.12.
 2. További elektromos autóbuszok érkezhetnek a Volánbuszhoz - Fehérvárra 12 darab

  A Volánbusz a korábban megpályázott 60 elektromos autóbusz után újabb 40 beszerzésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 jármű korszerűsítheti a járműállományt.

  2021.06.08.
 3. Összesen 22 helyszínen kezdődik út- és járdafelújítás a nyári szünetben

  Szerdán is folytatódtak a nyárra tervezett út- és járdafelújítások, illetve parkolóépítések munkaterület átadásai városszerte. A Városgondnokság a napokban összesen 22 helyszínen adott át munkaterületet, ami azt jelenti, hogy a kivitelező elkezdheti a felújítási munkálatokat. A kivitelezések az elkövetkező hetekben kezdődnek, és 2021 novemberéig fejeződnek be.

  2021.05.26.
 4. Út- és járdaépítések kezdődnek - pénteken is folytatódott a munkaterületek átadása

  Az Új Csóri úton a Szamos és az Ipoly utca között teljesen megújul a járda, szilárd burkolatot kap a Kút dűlő, a Szedreskerti lakónegyedben a Ligetsor 7-9 épület előtt készül új járda, a Sárkeresztúri úton pedig a murvás szegély helyett térköves épül. A beruházások munkaterület átadását pénteken délelőtt tartották. A csütörtöki munkaterület átadásokat itt találja!

  2021.05.21.
 1. Egyre kevesebb hulladékot raknak le Csalán - hamarosan az összes hulladékot válogatják

  A tervek szerint jövő év elején költözik a Csalai Hulladékkezelő Telepre a Depónia Kft és a Continuos Nova Kft központi telephelye a Sörház térről. A költözés nem jelent majd észrevehető forgalomnövekedést Csalán, hiszen eddig is ide érkeztek a szolgáltató kukásautói. Mindeközben olyan válogatógépsorok állnak hamarosan üzembe, amivel az összes beérkező hulladékot válogatni fogják.

  2021.05.15.
 2. Jól halad a déli összekötő építése - drónfelvétel mutatja be a fejlesztést

  A déli összekötőút építkezéséről tett közzé drónfelvételt közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A munkálatok során mintegy 1050 méter utat újítanak fel és 4085 méternyi új út épül. Emellett 4500 méter kerékpárút, 2 vasúti felüljáró és 4 körforgalom is megvalósul a fejlesztés során.

  2021.05.13.
 3. Intelligens zebra épül a kórháznál és a Horvát István úton

  Speciális időszakban speciális fényjelzéssel, a látható biztonságért! Fehérvári fejlesztésű intelligens zebra épül május végén, június elején a kórház előtt a Seregélyesi úti gyalogos-átkelőhelynél, illetve a Horvát István út Hosszúsétatéri csomópontjában. A SafeXOne rendszer érzékeli az átkelési szándékot, sárga villogó fénnyel jelez a járművezetőknek, illetve lézerfénnyel teszi láthatóvá a gyalogos mozgását.

  2021.05.11.
 4. Budapest - Balaton kerékpárút - Fehérváron kerékpáros felüljáró is épül

  A Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári szakaszán a projekt kezdőszelvénye a Balatoni út – Úrhidai út – Nagykárolyi út körforgalom Szabadbattyán felé vezető ágánál található. A kerékpárút nyomvonala a Balatoni út nyugati oldalán a zöldsávban vezet, itt kétirányú önállóan vezetett kerékpárút épül a bel-, és külterületi szakaszokon a 7-8. sz. elkerülőn átvezető kerékpáros felüljáróval.

  2021.05.06.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4