Húsvét és pünkösd ünnepének időpontja a járványhelyzet idején sem változik

A Szentszék Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációja útmutatót bocsátott ki a Katolikus Egyház számára, melyben a nagyhét, a szent három nap és húsvét ünneplésének megváltozott rendjéről adnak iránymutatást, egyúttal jelzik, hogy a húsvét ünnepének időpontja a járványhelyzet idején sem változik.
2020.03.23. 15:30 |

Ebben a nehéz időszakban, amit a koronavírus-járvány jelent, - figyelembe véve, hogy a kiadott rendelkezések miatt a liturgiák közös ünneplése a templomokban ellehetetlenült, - a Szentszék Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációja a következő általános elveket és tanácsokat ajánlja a püspököknek a húsvéti ünnepek kapcsán:

A húsvét ünnepének dátuma, mint a liturgikus év szíve, a húsvét, egyetlen másik ünnephez sem hasonló: három napon keresztül történő ünneplése, a húsvéti szent három nap, melyet megelőz a nagyböjt és megkoronáz a pünkösd, nem helyezhető át.

Ott, ahol a civil és egyházi hatóságok korlátozásokat léptettek életbe, a húsvéti szent három nappal kapcsolatban az alábbiakhoz kell igazodni:

A székesegyházakban és plébániatemplomokban, a hívek fizikai részvételének hiánya ellenére, a püspök és a plébánosok ünnepeljék meg a húsvéti szent három nap liturgiáinak misztériumait, - nagycsütörtöki krizmaszentelési misét későbbi dátumra halaszthatják a püspökök - értesítve a híveket a kezdés időpontjáról, hogy lakóhelyeiken imádságban egyesülhessenek az ünnepléssel.

Ebben az esetben hatalmas segítséget jelent a modern kommunikációs eszközök segítségével történő élő közvetítés.

Közélet

 1. Kínai partnerintézmény segítségével érkeztek szájmaszkok az Óbudai Egyetemre

  Az Óbudai Egyetem partnerintézménye a kínai Ningbo University of Technology, az ő közbenjárásukkal érkeztek szájmaszkok az egyetemre. Kézikönyveket is küldtek, amelyek a víruskezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat rögzítik.

  2020.04.06.
 2. Esküvő a rendkívüli időszakban – a már kitűzött szertartásokat megtartják

  A rendkívüli körülmények között is megtartják a már kitűzött esküvőket Székesfehérváron, ha a jegyespárok vállalják. A szertartás létszámkorlátos, így többen a lemondás vagy a halasztás mellett döntöttek.

  2020.04.06.
 3. A házi gyermekorvosok rendelési ideje is módosult

  A kialakult járványhelyzetben változott a székesfehérvári gyermekorvosi rendelések betegfogadási ideje és rendje is. Az Operatív Törzs ajánlása alapján az Önkormányzat továbbra is azt kéri, hogy először telefonon konzultáljanak orvosukkal és csak a legszükségesebb esetben keressék fel őket személyesen. A házi gyermekorvosok legfrissebb rendelési ideje megtalálható honlapunkon is.

  2020.04.06.
 4. Virágos Székesfehérvár – május elején értesítenek mindenkit a virágok átvételéről

  Sokan érdeklődnek, hogy a Virágos Székesfehérvár pályázaton tavaly ősszel elnyert virágcsomagokhoz, hogyan juthatnak majd hozzá. A virágok még az üvegházakban nevelkednek, a kiosztás módjáról pedig az aktuális járványügyi helyzet függvényében döntenek. Május elején minden pályázót a megadott e-mail címen értesít a Városgondnokság.

  2020.04.06.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin