Húsvét és pünkösd ünnepének időpontja a járványhelyzet idején sem változik

A Szentszék Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációja útmutatót bocsátott ki a Katolikus Egyház számára, melyben a nagyhét, a szent három nap és húsvét ünneplésének megváltozott rendjéről adnak iránymutatást, egyúttal jelzik, hogy a húsvét ünnepének időpontja a járványhelyzet idején sem változik.
2020.03.23. 15:30 |

Ebben a nehéz időszakban, amit a koronavírus-járvány jelent, - figyelembe véve, hogy a kiadott rendelkezések miatt a liturgiák közös ünneplése a templomokban ellehetetlenült, - a Szentszék Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációja a következő általános elveket és tanácsokat ajánlja a püspököknek a húsvéti ünnepek kapcsán:

A húsvét ünnepének dátuma, mint a liturgikus év szíve, a húsvét, egyetlen másik ünnephez sem hasonló: három napon keresztül történő ünneplése, a húsvéti szent három nap, melyet megelőz a nagyböjt és megkoronáz a pünkösd, nem helyezhető át.

Ott, ahol a civil és egyházi hatóságok korlátozásokat léptettek életbe, a húsvéti szent három nappal kapcsolatban az alábbiakhoz kell igazodni:

A székesegyházakban és plébániatemplomokban, a hívek fizikai részvételének hiánya ellenére, a püspök és a plébánosok ünnepeljék meg a húsvéti szent három nap liturgiáinak misztériumait, - nagycsütörtöki krizmaszentelési misét későbbi dátumra halaszthatják a püspökök - értesítve a híveket a kezdés időpontjáról, hogy lakóhelyeiken imádságban egyesülhessenek az ünnepléssel.

Ebben az esetben hatalmas segítséget jelent a modern kommunikációs eszközök segítségével történő élő közvetítés.

Közélet

 1. A Szent György Kórházban oltották szombaton is az egészségügyi dolgozókat

  Székesfehérváron is oltják az egészségügyi dolgozókat a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.

  2021.01.23.
 2. A Corvinus és az Óbudai Egyetem is online oktatással kezdi meg az új félévet

  Online oktatással kezdik meg az új félévet februárban a székesfehérvári egyetemek, de egyes szemináriumok a hallgatók jelenlétével zajlanak majd ha javul a pandémiás helyzet. Az egyetemek folyamatosan figyelemmel kísérik a kormány járványhelyzetre vonatkozó intézkedéseit és ezek függvényében alakítják az oktatást.

  2021.01.23.
 3. A fehérvári egyetemek is várják a diákokat a legnagyobb oktatási seregszemlén

  A korlátozások miatt online platformra költözött a továbbtanulók nagyrendezvénye a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. Az eseményen egyszerre 51 felsőoktatási intézménytől szerezhetnek be információkat az érdeklődők szombaton késő délutánig. Az oktatási seregszemlén az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Kodolányi János Egyetem és a Corvinus székesfehérvári campusza is megtalálható.

  2021.01.22.
 4. "Mennyi a zseton?" - rendhagyóan szemlélteti a büdzsét Székesfehérvár polgármestere

  Szokatlan módon, zsetonokkal szemlélteti a 2021-es költségvetés számairól szóló videójában a büdzsét Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. A különböző fajta bevételeket és kiadásokat egyaránt más-más színű zsetonokkal mindenki számára érthető módon magyarázza el.

  2021.01.21.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár