Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.
2019.11.11. 20:08 |

"Egy nagyváros életében mindig voltak, vannak és lesznek megoldandó kérdések, új feladatok, de ha összefogással tudunk dolgozni, nagyobb esély lesz arra, hogy ezeket a problémákat meg is tudjuk oldani." - köszöntötte a fórum résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a fórum résztvevőinek, hogy ilyen nagy számban vettek részt a rendezvényen. "Ez is bizonyítja, helyes döntés volt egy új jelölt - Dr. Kovács Zsoltné - számára kérni az itt élők bizalmát." - tette hozzá a polgármester, aki szólt arról is, hogy nem véletlenül tartják ebben a városrészben az új önkormányzati ciklus első lakossági fórumát: az elmúlt években úgy érzékelték, több igény lenne a találkozásra a városrészben élők részéről.

Az eseményen jelen volt Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Nagy Zsolt közlekedési irodavezető és Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

A városrész lakói közül többen kukaketrec kialakítását kérték a társasházuk elé. A válaszban elhangzott, hogy a szabályok értelmében zöld terület rovására nem lehet ilyet kialakítani, de kérés esetén mindenhol megvizsgálják a lehetőségeket. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ott, ahol a konkrét helyben sikerül megállapodni, a városrész képviselője támogatást nyújthat a kukaketrec kialakításhoz. A város pénzügyileg is segíti ezt, mert sokkal rendezettebb állapotot eredményez. Kiemelte, hogy a lényeg a megfelelő hely megtalálása és hogy olyan kompromisszum születhessen, amivel mindenki elégedett.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője szólt arról az újdonságról is, hogy a következő évben egy vagy két kisebb lakótelepen kipróbálják a földbe süllyesztett hulladékgyűjtő edényeket, amiknek sokféle hozadéka lehet, többek között látványában, szaghatásban.

Lakossági kérdésekre válaszolva Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a jogszabályok alapján 80 liter hulladékkal számolnak hetente lakóegységenként. A Deponia nem automatikusan állapítja meg ezt, hanem sokat konzultálnak a lakásszövetkezetekkel, közös képviselőkkel. Azt tapasztalják, hogy évről évre folyamatosan nő a vegyes és a szelektív hulladék mennyisége. Sokan jelezték, hogy egyetértenek azzal, hogy növeljék a kapacitást edény darabszámban, vagy az ürítés gyakoriságával, néhányan azonban úgy gondolják, hogy erre nincs szükség. Ott élnek szerződésmódosítással, ahol ez indokolt, tehát ahol rendszeresen többlet hulladékmennyiség keletkezik.
A lakossági fórum résztvevői számos megoldandó problémát jeleztek: többek között a Rákóczi út 24. szám alatti fedett kukatárolóból a bűz a lakásokig terjed, a kórházhoz csak átszállásssal lehet menni a Virág Benedek utcából, vagy az Eszperantó téren gyakran nem tudnak leparkolni az ott élők a lakásaik előtt.

Válaszában Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy folyamatos a parkolóhelyek bővítése, a Koch László utcában a színház előtti területen 60 parkolót alakítottak ki, Palotai út pláza melletti részén első ütemben is több mint 300 parkoló helyet magába foglaló parkolóház épül. A buszközlekedés, közösségi közlekedés kapcsán arról számolt be a polgármester, hogy új hálózata lesz a városnak az intermodális közösségi központ megvalósításával egyidejűleg. Az új hálózat hamarosan első változatban elkészül, a megrendelést úgy adta ki az önkormányzat, hogy a város minden területéről átszállás nélkül pár konkrét helyet, például a kórházat és a vasútállomást el kell tudni érni. A hálózatot lakossági fórumokon tárgyalják meg a fehérváriakkal a következő időszakban.

A Rákóczi út 20-26. számú háztömbnél Dr. Kovács Zsoltné a Deponiával együtt tart majd bejárást. Ezt a háztömböt érinti, hogy a Rákóczi út felőli oldalán lévő elhanyagolt közterület megújul, a Városgondnokság parkrendezési tervet készített, amely a zöldterület fejlesztést is magában foglalja.

Városfejlesztés

 1. Városszerte folyamatosan kerülnek ki a kerékpártámaszok

  Az 1000 kerékpártámasz program keretében a Városgondnokság tél végéig 438 biciklitárolót helyez ki Fehérvár különböző pontjain. A több mint 15 millió forintból megvalósuló munkát az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Szombaton délelőtt a Zichy ligetbe frissen kihelyezett biciklitámaszok mellett a város polgármestere ismertette a program jelenlegi állását.

  2019.12.07.
 2. Ligetes park lesz sok fával a Kodolányi utca és a Gellért sor között

  Ezekben a napokban is ülteti a nagy törzsméretű fákat Székesfehérváron a Városgondnokság. Múlt héten telepítették a Beszédes József térre a fákat, a héten pedig a Kodolányi utca és a Szent Gellért utca közötti parkba ültetnek mintegy nyolcvan fát, melyeknek a 25 centit is meghaladja a törzsmérete. 

  2019.11.26.
 3. Megszűnt a félpályás forgalomkorlátozás a Farkasvermi úton

  A kivitelező hétvégi és hétköznapi intenzív munkavégzésének köszönhetően vasárnap reggeltől feloldották a forgalomkorlátozást a Farkasvermi úton. A Városgondnokság tájékoztatása szerint az eredetileg tervezettnél egy héttel korábban visszaállt a kétirányú forgalom a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. 

  2019.11.25.
 4. Palotavárosi szabadidőközpont - idén befejezik még az alapépítményi munkákat

  Megkezdődtek a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont kivitelezési munkái: jelenleg az alapozásokat és a közműépítéseket végzik, a tervek szerint idén végeznek az alapépítményi munkálatokkal. Az 1,248 milliárd forint értékű TOP-os fejlesztés a terület környezettudatos, család- és klímabarát megújítását jelenti, biztosítva a zöld környezet továbbfejlesztését. 

  2019.11.20.
 1. Világszínvonalú mentőorvosi autó állt szolgálatba Székesfehérváron

  Új mentőorvosi-mentőtiszti kocsi állt szolgálatba a székesfehérvári Mentőállomáson. A mentőautóban található eszközök egy része Magyarországon eddig még nem alkalmazott, világszínvonalú technológia Székesfehérvárra hozatalát jelenti. A fejlesztést az önkormányzat támogatásával valósították meg.

  2019.11.18.
 2. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 3. Huszonkétmilliós fejlesztés a Szent György Kórház fül-orr-gégészeti osztályán

  Az Arconic Alapítvány ezúttal 75.000 dollárral, több mint 22 millió forinttal támogatta Szent György Kórházat, melynek eredményeként a fül-orr-gégészeti osztályon valósulhatott meg eszközbeszerzés. Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a támogatásból endoszkópos tornyot és kézi endoszkópot vásároltak.

  2019.11.04.
 4. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek