Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.
2019.11.11. 20:08 |

"Egy nagyváros életében mindig voltak, vannak és lesznek megoldandó kérdések, új feladatok, de ha összefogással tudunk dolgozni, nagyobb esély lesz arra, hogy ezeket a problémákat meg is tudjuk oldani." - köszöntötte a fórum résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a fórum résztvevőinek, hogy ilyen nagy számban vettek részt a rendezvényen. "Ez is bizonyítja, helyes döntés volt egy új jelölt - Dr. Kovács Zsoltné - számára kérni az itt élők bizalmát." - tette hozzá a polgármester, aki szólt arról is, hogy nem véletlenül tartják ebben a városrészben az új önkormányzati ciklus első lakossági fórumát: az elmúlt években úgy érzékelték, több igény lenne a találkozásra a városrészben élők részéről.

Az eseményen jelen volt Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Nagy Zsolt közlekedési irodavezető és Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

A városrész lakói közül többen kukaketrec kialakítását kérték a társasházuk elé. A válaszban elhangzott, hogy a szabályok értelmében zöld terület rovására nem lehet ilyet kialakítani, de kérés esetén mindenhol megvizsgálják a lehetőségeket. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ott, ahol a konkrét helyben sikerül megállapodni, a városrész képviselője támogatást nyújthat a kukaketrec kialakításhoz. A város pénzügyileg is segíti ezt, mert sokkal rendezettebb állapotot eredményez. Kiemelte, hogy a lényeg a megfelelő hely megtalálása és hogy olyan kompromisszum születhessen, amivel mindenki elégedett.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője szólt arról az újdonságról is, hogy a következő évben egy vagy két kisebb lakótelepen kipróbálják a földbe süllyesztett hulladékgyűjtő edényeket, amiknek sokféle hozadéka lehet, többek között látványában, szaghatásban.

Lakossági kérdésekre válaszolva Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a jogszabályok alapján 80 liter hulladékkal számolnak hetente lakóegységenként. A Deponia nem automatikusan állapítja meg ezt, hanem sokat konzultálnak a lakásszövetkezetekkel, közös képviselőkkel. Azt tapasztalják, hogy évről évre folyamatosan nő a vegyes és a szelektív hulladék mennyisége. Sokan jelezték, hogy egyetértenek azzal, hogy növeljék a kapacitást edény darabszámban, vagy az ürítés gyakoriságával, néhányan azonban úgy gondolják, hogy erre nincs szükség. Ott élnek szerződésmódosítással, ahol ez indokolt, tehát ahol rendszeresen többlet hulladékmennyiség keletkezik.
A lakossági fórum résztvevői számos megoldandó problémát jeleztek: többek között a Rákóczi út 24. szám alatti fedett kukatárolóból a bűz a lakásokig terjed, a kórházhoz csak átszállásssal lehet menni a Virág Benedek utcából, vagy az Eszperantó téren gyakran nem tudnak leparkolni az ott élők a lakásaik előtt.

Válaszában Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy folyamatos a parkolóhelyek bővítése, a Koch László utcában a színház előtti területen 60 parkolót alakítottak ki, Palotai út pláza melletti részén első ütemben is több mint 300 parkoló helyet magába foglaló parkolóház épül. A buszközlekedés, közösségi közlekedés kapcsán arról számolt be a polgármester, hogy új hálózata lesz a városnak az intermodális közösségi központ megvalósításával egyidejűleg. Az új hálózat hamarosan első változatban elkészül, a megrendelést úgy adta ki az önkormányzat, hogy a város minden területéről átszállás nélkül pár konkrét helyet, például a kórházat és a vasútállomást el kell tudni érni. A hálózatot lakossági fórumokon tárgyalják meg a fehérváriakkal a következő időszakban.

A Rákóczi út 20-26. számú háztömbnél Dr. Kovács Zsoltné a Deponiával együtt tart majd bejárást. Ezt a háztömböt érinti, hogy a Rákóczi út felőli oldalán lévő elhanyagolt közterület megújul, a Városgondnokság parkrendezési tervet készített, amely a zöldterület fejlesztést is magában foglalja.

Városfejlesztés

 1. Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

  A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

  2020.06.03.
 2. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 3. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 4. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 1. Öntözőzsákok segítik az ősszel ültetett fák folyamatos vízellátását

  Idén először alkalmaz öntözőzsákot az újonnan telepített fák locsolásához a Városgondnokság. A Schwabisch Gmünd utcában ősszel telepített fasor fáihoz hétfőn reggel tették ki a zsákokat, mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek.

  2020.05.04.
 2. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 3. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 4. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V