Ha csak egyetlen gondolatért is - interjú Csizik Balázzsal

Csizik Balázs képeivel korábban már találkozhattunk a Múzeum Kávézóban, anno a Műhelyben, és fafaragóművész nagyapjával együtt állított ki a Városi Könyvtárban. Utóbbi nagyon fontos pillanat volt számára, hiszen ott összeért a nagyapa népművészete az unoka akkor még eléggé gyerekcipőben járó absztrakt fotóművészetével.
2019.08.26. 08:45 |

Két éve nyílt ki a világ Balázs számára. Ahogy ő fogalmaz, ez akkor történt meg, amikor megtalálta a határt a fotózás és a képzőművészet között. Azzal, hogy kinyílt benne egy kapu, rengeteg lehetőség áramlott be hirtelen.

Más itthon kiállítani, mint egy külföldi világvárosban?

Számomra óriási pluszt jelent, hogy Fehérváron lehetek a képeimmel. Olyan emberek láthatják őket, mint például Pinke Miklós, aki tulajdonképpen minimális szinten, de elindított ezen a pályán. Alapvetően a biológia iránt érdeklődtem, biológusnak és zoológusnak készültem. Aztán elmentem Miklós rajzszakkörére, a Kondor Körbe, és ott kezdtem el tizenéves koromban foglalkozni a vizualitással. Itt tudtam először megismerkedni a fehérvári kultúrát alakító emberekkel, ami nagy hatással volt rám. Nem is feltétlenül az indított el, hogy megtanultam rajzolni, hanem az, hogy milyen embereket ismertem meg rajta keresztül. Akkor tudtam meg, hogy Fehérvár elég pezsgő, és nagyon kreatív emberekkel van tele: zenészekkel, képzőművészekkel, írókkal.

fotók: Tóth Gabriella

Nyilván adódik a kérdés: hogy látod, van művészélet Fehérváron?

Szomorúan konstatálom, hogy tehetséges fehérvári emberek vannak Budapesten és külföldön. Ott van például a Blahalousiana zenekar, akik a legkomolyabb fővárosi helyeken lépnek fel, vagy olyan festőművészek, mint például Nemes Marci, akinek most volt kiállítása, de ő Londonban, New Yorkban alkot és él. A távolság ellenére ők mind ide kötődnek, ahogy én is, ezért olyan fontos, hogy most itt kiállíthatok. Az itteni kultúréletről nem akarok butaságot mondani, mert az az igazság, hogy hétvégente járok haza a szüleimhez az Öreghegyre, és akkor velük foglalkozom, a családdal. Annak azonban örülök, hogy most például Nemes Marci kiállításán is nagyon sokan voltak, és olyan színvonalas fotókiállítások vannak, mint a Híresek és képek. A kulturális élet meglepően jó irányba halad, nagyon jó anyagokkal találkozni itt, Fehérváron. Az pedig, hogy engem meghívtak, nagyon jó élmény, főleg úgy, hogy valójában szabad kezet kaptam.

Csizik Balázs kiállított már Budapesten, a Művészetek Palotájában, Debrecenben, Bécsben, Bariban, Rómában, Sanghajban, mégis maradt egy kis űr, egy kis hiány. Ez látszik most kitöltődni szülővárosában, Fehérváron, mert most a fiatal fotóművész önálló kiállításával találkozhatunk a Pelikán Galériában.

A kiállításmegnyitón hallhattuk Schneller János művészettörténésztől, hogy már régen túllépett a fotográfia azon, hogy valamit dokumentáljunk. Sőt a te képeid olyanok, mintha festményt készítenél a fotográfia eszközeivel. Miért épp ez az irány foglalkoztat?

Tervezőgrafikusként is dolgozom, arculattervezőként, ezenkívül a kortárs építészet is nagy hatással van rám, ahogy a század eleji képzőművészet, a szuprematizmus, a bauhaus, és valahogyan meg kellett találnom azt a keresztmetszetet, ahol ezek összeérnek. Az, hogy létrehozok képeket objektekből, amelyek csak a kép erejéig élnek, utána megsemmisülnek, megfestek polisztirol és fa elemeket, létrehozok térbeli kompozíciókat, számomra mind-mind izgalmas dolog. Ami egy fokkal továbbvitt, hogy a munkáimba egyre inkább bevonom a festménykészítés technikáját. Próbálom a műfajok közötti kapcsolódásokat megtalálni. Ez egy kísérletezés, hiszen a mostani kiállításomon is több olyan mű van, amely teljesen új, még sehol nem publikáltam, két hete készültek.

A kiállítás koncepciója, a „kapcsolódások” is egyedi? Vagyis máshol így még nem jelentél meg?

A három teremben látható három sorozat most először lett ilyen módon összeválogatva. Ezek az önmagukban már kiállított sorozatok itt, Fehérváron értek össze egy egységgé. A kiállítás egy művésznek mindig egy kérdésre adott válasz, itt derül ki, mi hogyan csapódik le az emberekben.

Mennyire számít az, hogy aki megnézi a képeidet, érti-e azokat? Kell-e egyáltalán érteni ezeket a képeket?

A képeim egy része inkább egy esztétizáló vizuális gesztus, a másik része viszont érthető. Ugyanakkor ha más és más jelentéstartalmat kapcsol valaki egy képhez, az nem akkora probléma, ha jelentett valamit számára az az alkotás. Nekem az a fontos, ha van akció: a tengeri szemétből készített kompozícióimra már reflektáltak emberek úgy, hogy beírták a nevemet hashtaggel az Instagramra, létrehoztak hasonló képeket, majd utána kidobták a szemetet, megtisztították a partot. De például Bariban egy egyetemi workshop keretein belül tisztítottuk meg a szeméttől a tengerpartot. Nekik már jelentett valamit, s ha csak száz ember foglalkozott ezzel, nekem már jó, mert én ennyit tudtam tenni ezért az ügyért. Az pedig, hogy az épített környezettel foglalkozom, természetes, hiszen nekem is van kötődésem a panelkultúrához. Divat ezt egy közép-európai negatív képként ábrázolni, de hát ebben élünk, ez vesz minket körül, és valamilyen szinten az épített örökségünk: ezzel kommunikálnunk kell, kezdenünk kell vele valamit. Erre próbáltam választ adni, és ha csak egy-egy gondolatot ébresztenek ezek a képek az emberben, az már nekem elég.  

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V