Gutowski Robert építész, az Egyházmegyei Látogatóközpont tervezője vehette át a Schmidl díjat

Az Építészet Világnapja alkalmából szervezett ünnepség keretében, a Hiemer házban adták át hétfőn a Schmidl Ferenc építészeti díjat. Az idei díjazott, Gutowski Robert a Lakatos utcában 2021-ben épült Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont mértéktartó és mértékadó építészeti megformálásával érdemelte ki a szakmai elismerést.
2021.10.11. 12:46 |

A Schmidl Ferenc építészeti díj célja, hogy a város közössége kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez.

Az ünnepség kezdetén Guelmino Kamilla előadásában Kuhlau: D-dúr capriccio című művét hallhatta a közönség, majd Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze, a Schmidl Díj Bizottság tagja mondta el köszöntőjét, amiben kiemelte, hogy "az építésznek vizuális alkotónak kell lennie, aki amellett, hogy ért a tér megfogalmazásához, anyagba is tudja önteni azt úgy, hogy az épület szerkezete állékony legyen, az időjárás szélsőséges hatásainak ellenálljon, és rendeltetésének messzemenőkig megfeleljen" Székesfehérvár főépítésze hozzátette, hogy éppen ezért az építész hivatása egyszerre művészet és mérnöki tudomány: "Ebből következik, hogy az építész, aki alkotását mindig a köznek készíti, várja a visszajelzést attól a közösségtől, akiket érint. Az építészeti díjak fontosak azért is, hogy erőt adjanak az építészek napi küzdelmeihez, hiszen a társadalom megbecsülését fejezik ki." - tette hozzá Lantay Attila, aki a Schmidl Ferenc díjról szólva kiemelte, hogy a díjat odaítélő bizottság tagjai között idén nem volt nézetkülönbség abban, hogy kit javasoljon díjazásra a közgyűlésnek: "Gutowski Róbertnek a belvárosban, a Püspökség szomszédságában, a középkori városfal és bástya romjai felett sikerült önazonos, mégis minden ízében a hely szelleméhez illeszkedő alkotást létrehoznia"

Gutowski Robert rendkívül sokrétű munkásságában jelen van a minőség vállalása és a hivatás iránti odaadás, ezt tükrözi a Székesfehéhérvári Egyházmegyei Látogatóközpont épülete is.  

2021 évben Székesfehérvár Városa Gutowski Robert építésznek adományozta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, aki a Lakatos utcában, 2021-ben épült Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont mértéktartó és mértékadó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú – részleteiben is elmélyült- megvalósításával alkotott kimagaslót. A laudációban elhangzott, hogy Gutowski rendkívül sokrétű munkásságában elvitathatatlanul jelen van a minőség vállalása és a hivatás iránti odaadás. A díjazott kortárs épület is a város településszövetébe harmonikusan illeszkedik, arányai, anyagkezelése, tér-és tömegkapcsolatai a „mintha mindig ott állt volna” építészeti elvet követik, mellyel magától értetődő módon- mégis részleteiben finom utalásokkal a korra, melyben megszületett- ízesül a történelmi belváros e fontos helyére.

Gutowski Robert építész, Budapesten született 1976-ban. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott Miklós Balázs vezetésével, majd a Kós Károly Egyesülés Vándoriskoláját végezte el, ahol Ekler Dezső Ybl díjas építész építészirodájában töltött évek során szerzett tervezői tapasztalatot. Itt tervezte és építette meg mestermunkáját, a Somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok Borászat legelső épületét, amely egy egykori bencés pince bővítésével és felújításával jött létre. Hivatását alkotóközösségben gyakorolja. Saját építészirodájának – a 2004-ben alapított Robert Gutowski Architects-nek felkészültsége és szaktudása különösen összetett projektek tervezési feladatainak sikeres megvalósításában mutatkozik meg: bonyolult vagy érzékeny beépítési körülmények, műemléki és világörökségi környezet, kis és nagy léptékű illetve ipari, technológiai és belsőépítészeti jellegű tervezési feladatok referenciáival egyaránt rendelkezik. Hivatásának elkötelezett alkotója, melyet fémjelez számos díjazott épülete, hazai és nemzetközi tervpályázatokon elért sikerei. Jelentősebb alkotásai között tartjuk számon többek között a Szent II. János Pál pápa templomot Pátyon, a pannonhalmi Kosárlabda Csarnokot és Koncerttermet, a Mária kegyhelyet Alsószentivánon, a kőszegi Festetics Palota és Szemző ház rekonstrukciós munkáit. Kárpátalján tornatermet, tanuszodát és kollégiumot épített, Esztergomban ferences gimnáziumot, Mariazellben zarándokházat tervezett. A pátyi templom tervezéséért 2019-ben Pro Architectura díjban részesült. Munkásságának jelentős része a tervpályázatokon való részvétel, ahol rendre az elsők között végez, mind a hazai, mind a rendkívül rangos nemzetközi mezőnyben, mellyel mára nemzetközileg ismert és elismert alkotóvá vált. Alkotóközösségével együtt kiemelkedő eredményt ért el Helsinki, Vilnius, Jekatyerinburg kulturális életében meghatározó középületek nemzetközi tervpályázatain, majd Kínában a világ legjelentősebb építészirodáival versenyezhetett a Sencsen Operaház tervezésére kiírt tervpályázaton. New Yorkban a pannonhalmi díszterem elnyerte az „Architizer A+Awards Special Mention” díját, míg a pátyi Szent II. János Pál pápa templom „Dezeen Awards 2020, Highly Commended” elismerésben részesült. A nemzetközi sikerek mellett többször volt díjazottja illetve döntőse a Média Építészeti Díj-nak is.

Az ünnepséget követő fogadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester pohárköszöntőjében méltatta a díjazottat, aki "nehéz helyen, nehéz témában hozott létre kiemelkedő alkotást". Székesfehérvár polgármestere azt kívánta, hogy évről évre gyarapodjon a város olyan alkotásokkal, amelyeket utána a díjbizottság szakmai kurátorai díjra tudnak minősíteni. Az Építészet Világnapja alkalmából szervezett ünnepségen jelen volt Róth Péter alpolgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, Igari Antal Fejér megye főépítésze és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője is.

Közélet

 1. Automatizált beléptető rendszer kiépítéséről is szólt a belvárosi lakossági fórum

  Abban mindenki egyetértett a belvárosi lakossági fórumon, hogy nehézkes a parkolás és abban is teljes volt az egyetértés, hogy a jogosulatlan behajtások kiküszöbölésére automata, rendszámfelismerő sorompókat szereljenek fel az Ady Endre, a Kossuth, a Lakatos és a Bástya utca elején. Elhangzott, hogy pénteken kiírja a Palotai úti parkolóház kivitelezésre a közbeszerzést a város közgyűlése.

  2021.10.26.
 2. A Szent György Kórház kertjében ültették el az "Élet fáját"

  Fejér megyei rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnok-helyettese az „Élet fája” program keretében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban ültettek el egy-egy fát.

  2021.10.26.
 3. szekesfehervarparkolas.hu - Online is kiválthatók a lakossági parkolóbérletek

  A Városgondnokság új, parkolási internetes honlapján a lakossági parkolóbérletek online kiváltása mellett lehetőség van az NFC parkolókártyák feltöltésére, a parkolási pótdíjak befizetésére, sőt még az NFC kártyával indított parkolás befejezésére is. Az új reszponzív honlap a szekesfehervarparkolas.hu az összes okoskészüléken is elérhető.

  2021.10.25.
 4. Béri Balogh Ádám Baráti Kör: legyen II. Rákóczi Ferenc szobor Székesfehérváron!

  Székesfehérváron, a Nyitrai út 13-ban található Közösségi Házban november 2-án kedden, 18 órától a Markó S. Mária Emlékalapítvány rendezésében fontos ügyben hívnak, várnak minden érdeklődőt.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár