Magyar Szent Család nyomában zarándokút - megnyitotta kapuit a Látogatóközpont

Látogatóközpont és Kiállítótér nyílt ma a Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése projekt részeként a Püspöki Palota mellett. A Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre nyomába eredő vallási és kulturális turisták számára innovatív eszközök segítenek közvetíteni az örökül hagyott szellemiséget: hirdetve a család szerepének a fontosságát, a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjének a városában.
2021.06.26. 20:53 |
Magyar Szent Család nyomában zarándokút - megnyitotta kapuit a Látogatóközpont

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont megnyitásával ünnepélyes keretek között zárult le a Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút című program.

A zarándokút részei a Püspöki Palota, az Egyházmegyei Múzeum, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely és a Szent Imre Zarándokház, valamint a vértessomlói Plébániatemplom és Magyar Szent Család mesetér, és mostantól a Fehérvárra érkező zarándokokat az új Látogatóközpont és Kiállítás fogadja.

„Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella tiszteletének ápolása és erősítése történelmi kötelességünk.” - emelte ki köszöntő beszédében Spányi Antal megyéspüspök, és a megnyitó ünnepségről azt mondta:

sajátosan kegyelmi pillanat, hiszen sok száz éves sebek gyógyulnak be, évszázados törekvések érkeznek célba azzal, hogy Szent István városában újra indulhatnak a zarándoklatok, a város pedig újra zarándokközpont lehet.

A történelmi emlékhelyen megépült központba és a zarándokút többi állomására szeretettel hívják a zarándokokat és a családokat:

„Hiszem, hogy a Magyar Szent Család üzenete nemcsak itt nekünk Székesfehérváron fontos, hanem fontos minden magyar családnak, minden keresztény magyar családnak. Szeretnénk ezt a gondolatot minél több ember lelkébe beleültetni, mert Isten mindnyájunkat boldogságra teremtett.” – fogalmazta meg a főpásztor, és szeretettel meghívta a zarándokokat és a családokat, hogy az ereklyék mellett részesüljenek az áldásban.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester felidézve a projekt elindulását mondott köszönetet a megyéspüspöknek, hogy megvalósultak a tervek, amiknek folytán új épületek épültek, értékes műemlékek újultak meg, és zajlik a Szent István-székesegyház felújítása. Köszönetet mondott az Európai Uniónak a forrás biztosításáért, illetve a Kormánynak azért, hogy erre a célra ítélte meg a támogatást: „Ez a forrás értékmegőrzésről szól, de az értékmegőrzésen túl egy nagyon szép építészeti megoldásról is, egy „sebhelynek a begyógyításáról” – a főépítész szavait idézve –, és szól arról, hogy az épület eredettörténetét tekintve is értéket őrzünk, valamint a benne lévő gyűjtemény vonatkozásáról is. Ezen értékek nélkül mi itt ma nem állhatnánk, magyarul nem szólhatnánk egymáshoz, és ezek nélkül a keresztény értékek nélkül a jövőnk sem elképzelhető.”

A polgármester kiemelte az épület létrehozásának a jelentőségét, ami fehérváriakat, Fejér megyeiket, magyarokat vagy ide látogató külföldi vendégeket fog megszólítani, méltó körülmények között bemutatva a város és az ország múltját, értékeit.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár gondolatait Hirtling István színművész tolmácsolta.

A család, a hagyomány és az összetartozás üzenetéről azt mondta: „A Magyar Szent Család, vagyis Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre példáján keresztül lelki megerősítést nyújtani a magyar családoknak a sokféle próbatétellel megterhelt mai világunkban. Köszönet érte, hogy Szent Istvánt mint családfőt állítja elénk – hiszen róla leginkább államalapítóként szoktunk beszélni, pedig családja támogatása nélkül biztosan nem hozta volna létre ezer éve sziklaszilárdan álló, hatalmas művét, magyar hazánkat.”

A látogatóközpont és kiállítótér új épülete a Püspöki Palota szomszédságában található, a Lakatos utcában.

Az épület kivitelezését régészeti feltárás előzte meg, ekkor tárták fel az egykori Monostor-bástya északi falát, eköré épült a központ Gutowski Robert tervei alapján.

A látogatók betekinthetnek a Püspöki Levéltár és Könyvtár értékes dokumentumaiba és könyveibe a látványraktár segítségével, az interaktív kiállítás pedig az egyházmegye történetét, intézményeit és legfontosabb templomait, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét mutatja be.

Az épületben helyet kapott egy foglalkoztatóterem is, ahol a családok játék közben kaphatnak ismereteket.

Az ünnepség végén Spányi Antal áldotta meg az épületet, majd a megnyitót követően Smohay András múzeumigazgató tartott tárlatvezetést a résztvevőknek.

A rendezvényen a Musica Historica Együttes működött közre.