-
Szalóki Ági érkezik Fehérvárra
Évzáró különkiadással készül az SZKKK Dúdoló és Csicsergő foglalkozása: december 17-én, szerdán 10 órától Szalóki Ági Babakoncertje varázsolja el az apróságokat a Felsővárosi Közösségi Házban.
2025.12.15. -
Bajcsihal az ünnepi asztalra
A városi piacon működő üzlet Magyarország egyik legnagyobb haltermelő és feldolgozó vállalkozásához tartozik, ahol évtizedek óta garantálják a friss, ellenőrzött alapanyagokat. A kínálatban tisztított és feldolgozott halak, konyhakész termékek, friss halászlé-alapok és különleges füstölt finomságok is megtalálhatók.
2025.12.15. -
Szeretet Karácsony
Még egy hétig, december 22-ig fogadják az adományokat az Alba Bástya Központban és a Városház téri Adventi Faházban. A tartós élelmiszereket, édességet, szaloncukrot tartalmazó csomagokkal a karácsonyi időszakban körülbelül 300-400 családnak tudnak segíteni és szebbé tenni az ünnepet a székesfehérváriak ajándékainak köszönhetően.
2025.12.15. -
Fellobbant az öröm gyertyalángja
Advent harmadik vasárnapján a Bakony Népzenei Együttes műsora várta az érdeklődőket a Városház téri színpadon, majd Törő Gábor országgyűlési képviselő és Berze János református lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait, hogy aztán fellobbanhasson a várakozás harmadik gyertyájának lángja is.
2025.12.14.
Gombavizsgálat a Városi Piacon - kedd és vasárnap kivételével reggel 6 és 12 között
Gombavizsgálat a Városi Piacon:
Hétfő: 06.00-12.00
Kedd: szünnap
Szerda: 06.00-12.00
Csütörtök: 06.00-12.00
Péntek: 06.00-12.00
Szombat: 06.00-12.00
Vasárnap: szünnap
A gombászás kellemes időtöltés, de néhány fontos alapszabályt feltétlenül be kell tartani!
Gombafogyasztást népszerűsítő kampány indult
A piackutatások szerint az európai fogyasztók naponta átlagosan 2,8 alkalommal fogyasztanak snackeket – ez jelentős növekedés a 2018-as 1,9 alkalomhoz képest. Ráadásul a millenniumi generáció 64%-a kifejezetten érdeklődik az iránt, hogy saját egészséges snackeket készítsen otthon. Ez a tendencia új lehetőségeket nyit az otthoni snack-készítés terén, ahol a gombák egyre népszerűbb alapanyaggá válnak.
Az egészségtudatos snack, amit a jövő generációi is imádni fognak
A gombák hosszú ideje az emberi táplálkozás részét képezik, de ma új korszakukat élik: az egészségtudatos, fenntartható életmód egyik kulcsszereplőivé váltak. A modern snack-forradalom közepette a gombák nemcsak tápláló és ízletes alternatívát kínálnak, hanem választ adnak az egészséges, környezetbarát és praktikus étkezés iránti növekvő igényre is.
A snackek új generációja: ropogós, egészséges, gombából
A fiatalabb generációk egészségtudatos életmódja átalakította az étkezési szokásokat: a három főétkezés helyett ma már a nap folyamán többször, kisebb adagokban eszünk. Egy friss kutatás szerint a millenniumi generáció 73%-a heti négynél is többször helyettesíti a főétkezéseket snackekkel, és egyre többen keresik az egészséges, természetes összetevőkből készült alternatívákat.
A gomba az Y és a Z-generációk körében igazi sztár: alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, gazdag rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban. Ráadásul természetes D-vitamin-forrás, ami ritka a növényi eredetű élelmiszerek között – 100 gramm gomba akár a napi D-vitamin-szükséglet 25%-át is fedezheti.
Egészséges, finom és könnyen elkészíthető
A gombák nem igényelnek bonyolult konyhai technikákat: sütőben ropogós chipsként, pácolt snackként vagy fűszeres grillezett falatként is elkészíthetők. Ideálisak előre elkészített heti adagokhoz, munkahelyi nassoláshoz vagy utazásokhoz. Megfelelően tárolva akár egy hétig is frissek maradnak, és jól kombinálhatók más egészséges hozzávalókkal.
Fehérváron és környékén az ehető gombák közül az őzlábat, a mezei szegfűgombát és a különböző fajta csiperkéket viszik a legtöbbet bevizsgáltatni a Városi Piacra. Rengeteg mérgező gomba is terem az erdőkben és a réteken, ezért mindenképpen érdemes bevizsgáltatni a szabadban szedett gombát.
A gyilkos galóca a legveszélyesebb gomba, ugyanis ebből nagyon kevés is halálos mérgezést okozhat.
Mika László gombaszakértő óvatosságra inti az amatőr gombászokat. Mint mondja, fontos, hogy mindenki tájékozódjon gombakönyvekből, vagy akár az internetről a gombák fajtája iránt, hiszen sok közismert és ártalmatlan fajtának van rendkívül hasonló, de mérgező párja.
Hazánkban a halálos kimenetelű mérgezések több mint 90%át a gyilkos galóca okozza, ezért ezt a gombát mindenkinek ismerni kell. A gyilkos galóca közepes termetű, gallérja és bocskora van. Lemezei, akár a húsa fehér, színe nem változik. Kalapja zöldes vagy barnászöld árnyalatú, de lehet akár fehér is. Szaga a nyers burgonyához hasonló, de a fiatal gomba szagtalan is lehet. A fejlődő gomba burokban van, tojás formájú, kettévágva látható benne a kalap és a tönk.
A városi piacon kedd és vasárnap kivételével minden nap reggel hat és dél között lehet ingyenesen leellenőriztetni a leszedett gombákat.
A népszerű gasztroblogger, Havas Dóra is a gombás snackek lelkes híve. Receptjei – mint a fűszeres gombachips, a gombás lepény vagy a vega húsgolyó – megmutatják, mennyire sokoldalúan felhasználható ez az alapanyag. Egy kis lime, cayenne chili és nádcukor segítségével a csiperkéből vagy shitake gombából izgalmas, ropogós nassolnivaló varázsolható, ami garantáltan felveszi a versenyt bármelyik bolti snackkel.
A jövő fenntartható nassolni-valója
A gomba nemcsak a testnek, hanem a bolygónak is jót tesz. Termesztése kevés vizet és földterületet igényel és gyakran mezőgazdasági melléktermékek újrahasznosításával történik. Így a gombás ételek nemcsak egészségesek és finomak, hanem fenntartható választást is jelentenek – tökéletesen illeszkedve a tudatos fogyasztói szemlélethez. Olyan teljes értékű fehérjeforrások, amelyek kiváló alternatívát kínálnak hús helyett a vegetáriánus és vegán étrendben.