Gálaesttel köszöntötték Fehérvár katonáit a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

„Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat hétfőn este a Vörösmarty Színházban, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából. Az eseményen átadták a Gyuricza Emlékgyűrűt és Sipos Gyula-díjat is. A gálán a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes „A magyar huszár” műsorát láthatták a résztvevők.
2019.05.20. 20:55 |

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és Székesfehérvár Önkormányzata a több mint húsz esztendős hagyományhoz híven, a Magyar Honvédelem Napjához kötődően a „Fehérvár köszönti katonáit” gálaesttel köszönte meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját.

Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaműsor keretében elismeréseket is átadtak; a Sipos Gyula-díjat Mihócza Zoltán altábornagy dr. Cser-Palkovics András polgármestertől, a Gyuricza-Emlékgyűrűt, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök elismerését Szabó Györgyné, Sere Mihály és Oláh László Szelekovszky Ernőtől, az Országos Szövetség elnökétől és dr. Görög István alelnöktől vette át.

Fehérvár története a kezdetektől napjainkig összekötődött a katonák történetével. Ebben a városban mindig éltek katonák és családjaik, akik mindig a nemzetet, a várost, annak szabadságát szolgálták, adott esetben életük feláldozásával is. Mindig fontos katonai egységek, katonai szervezetek állomásoztak, minden történelmi korban Székesfehérváron és környezetében. A jelen katonái előtt tisztelgünk, nekik köszönetet mondunk, közben egy kicsit a jövőbe is tekintünk, hiszen fontos döntések születtek kormányzati és katonaszakmai szempontból egyaránt.

Ezek a döntések még nagyobb feladatot és ezzel járó felelősséget rónak Székesfehérvár közösségére.

Tudjuk, hogy a város jövője még inkább összefonódik katonáink jövőjével, hiszen a döntéseknek megfelelően a legfontosabb központi katonai szervezet és parancsnokság Székesfehérvárra költözik. Nekünk ma az a feladatunk, hogy minden olyan lehetőséget megteremtsünk, amellyel biztosíthatjuk a katonák civil életének alakulását, a város fejlődését.” - emelte ki ünnepi köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoka a helyi és regionális közigazgatási intézményekkel, a rendvédelmi szervekkel, a történelmi egyházakkal, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetekkel való együttműködés jelentőségét hangsúlyozta. „Nélkülük nem lehetne eredményes a munkánk. - mint mondta és megköszönte az együttműködést és támogatást. „Székesfehérvár már a honfoglalás óta hosszú időn át - koronázó városként - az ország egyik fő katonai központja. Gazdag hadtörténelmét fémjelzik korábbi és jelenlegi katonai alakulatok, amelyek neve szorosan összeforr a várossal és polgáraival.” - tette hozzá.

Dr. Cser-Palkovics András köszöntője zárásaként elmondta, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra költözése alkalmából egy jeles ajándékot adományoz a város a parancsnokság részére. „A magyar legendárium egyik legszebb és legmisztikusabb jelképe, a Herendi porcelánból készült turulmadár, amely azt jelzi, hogy Székesfehérvár közössége örömmel várja és fogadja be e katonai szervezetet.” - hangsúlyozta Dr. Cser-Palkovics András, akitől Korom Ferenc altábornagy vette át az ajándékot.

A gálaest a köszöntőket követően díjátadásokkal folytatódott; a Magyar Királyi 17. Honvéd gyalogezred parancsnokának tiszteletére az Önkormányzat által alapított Sipos Gyula-díjat – a Közgyűlés döntése alapján – dr. Cser-Palkovics András polgármester Mihócza Zoltán altábornagynak, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnökének adta át kiemelkedő katonai pályafutása, a honvédelem ügyének népszerűsítése és Székesfehérvár katonai szellemiségének megtartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Mihócza Zoltán altábornagy 2013 óta teljesít szolgálatot a székesfehérvári helyőrségben. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának megbízott vezetőjeként különösen sokat tett a honvédség - Székesfehérvárt központi szerepbe helyező - átalakítását célzó feladatok előkészítése, pontos megszervezése érdekében. Ezzel is segítve a feladatokra történő tudatos felkészülést. Beosztásaiban mindenkor meghatározó szerepet játszott a hadsereg társadalmi kapcsolatainak alakításában, a honvédelem ügyének a lakosság körében történő képviseletében. Hivatásos szolgálata mellett fontosnak tartotta a honvédelem ügyét képviselő civil szervezetek munkáját is. Katonai pályafutása példaértékű. Szerény emberi magatartásával, segítőkészségével, munkájával és annak eredményességével, és hitvallásával, miszerint „életünk minden percében mindig van mit tenni a hazáért, a magyar honvédségért, a társadalomért”, példaként állhat minden katona és minden polgár előtt.

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége a hagyományokat követve minden évben a „Fehérvár köszönti katonáit” gálán adja át a Dr. Gyuricza Béla vezérezredes emlékére alapított Gyuricza Béla emlékgyűrűt. Az idei évben Szabó Györgyné, Sere Mihály és Oláh László vehette át az elismerést Szelekovszky Ernőtől, az országos szövetség elnökétől és Görög István alelnöktől.

Szabó Györgyné nyugdíjazásáig köztisztviselőként, 20 éven át pedig mint hivatásos katona dolgozott a honvédség szinte minden területén: csapatnál, a Honvédelmi Minisztériumban, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szervezetében 21 éve végzi a teljes pénzügyi feladatokat társadalmi munkában. Sere Mihály a HTBK Jánoshalmi Szervezetének az elnöke. Irányításában a szervezet öt éve teljesen megújult, kiegészült újabb tevékenységekkel. Oláh László, a HTBK Székesfehérvári Szervezete Ifjúsági tagozatának vezetője. Honvédtisztként és nyugállományú katonaként is szabadidejében kiemelkedően aktív közösségi munkát végez. A katonakultúra elkötelezett és innovatív hirdetője. Nevéhez fűződik többek között a Hazafiság iskolája, és 20 éve végez ifjúsági honvédelmi táboroztatást, valamint kiemelkedő szerepe van az immár hetedik alkalommal kiírt Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat megszervezésében.

A díjátadásokat követően az Alba Regia Táncegyüttes lépett színpadra. Műsorukban reformkori táncokat, továbbá egy részletet láthatott a közönség a „Verslábak” – Petőfi versek a folklórban címmel, a Galiba zenekar kíséretében. Az ünnepi estet A magyar huszár című darab zárta a Vörösmarty Színház színművészei, Kiss Diána Magdolna és Juhász Illés előadásában.

Közélet

 1. Megemlékezés Gyóni Géza születésének 135., halálának 102. évfordulóján a költő szobránál

  Június 25-én, kedden 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán emlékeznek meg Gyóni Géza, költő születésének 135., halálának 102. évfordulójáról. A megemlékezést követően Toldi Éva pedagógus, szerkesztő, újságíró előadására várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.
 2. Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Lakossági fórumra várja a Maroshegyen élőket a körzet önkormányzati képviselője, Brájer Éva. A kedden 17.30 órakor kezdődő rendezvényen a városrészben jelenleg zajló fejlesztésekről lesz szó, a fórumon részt vesz Dr. Cser-Palkovics András polgármester is. 

  2019.06.19.
 3. Evezz a mélyre! - újra dicsőítő est lesz az Öreghegyi templom közösségi termében

  Június 20-án, csütörtökön 19 órakor „Evezz a mélyre" címmel dicsőítő est lesz Öreghegyen, a Magyarok Nagyasszonya templom közösségi termében az Effeta közösséggel. Programok: Tornyai Gábor atya tanítása, dicsőítés, közbenjáró imaszolgálat. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.
 4. Gyerünk, gyerünk, még egy kicsi a célig - tűzoltóverseny a Bregyóban

  Horoglétramászással és a százméteres akadálypálya leküzdésével rajtolt a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny június 18-án, Székesfehérváron. A csapatok lelkesedése kitartásra buzdította a futamok versenyzőit, és szurkolásukkal egymást segítették a célba. A háromnapos megméretésen tizenkilenc megye és a főváros tűzoltói versengenek a bajnoki címért.

  2019.06.19.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek