Filmbemutató - Siklósi Gyula régészprofesszorra emlékezik a Fehéredő múlt utolsó része

Szombaton este a Városháza Dísztermében mutatták be a Fehéredő múlt IV. - Az utolsó szó jogán (Siklósi Gyula emlékére) című, filmet, amelyet Burján Zsigmond rendezett. A Fehéredő múlt című sorozat negyedik része a film, mely Székesfehérvár szerepét mutatja be az Árpád-korban, mellette pedig a két éve elhunyt Siklósi Gyula régészprofesszornak is emléket állít. 
2019.02.16. 20:04 |

Siklósi Gyula régészprofesszor 32 éven keresztül kutatta Székesfehérvár múltját és számtalan helyen végzett régészeti ásatásokat a város területén.

A filmben a régészeti munkán keresztül Fülöp Gyula, Biczó Piroska is emlékezett Siklósi Gyulára, a Bazilika előtti és a templomban folyó ásatásokról pedig Reich Szabina régész mesél a filmben. Bartos György művészettörténész pedig arról mesél a filmben, hogy a nyáron a Bazilika mellett előkerült pillérek és falak egy korabeli fejedelmi vár részei lehettek. Szöllősi Csilla régész is megszólal a filmben, aki a Jókai utcai ásatásról beszél. Itt fa maradványokat is találtak és egy izotópos vizsgálat szerint ezek 11. századiak lehetnek és valószínűleg a kőfal alapozása volt a mocsaras területen. Pető Zsuzsa Eszter régész a Lakatos utca és a Püspökség kertje közötti területen történt ásatásról beszél a filmben, ahol egy nagy várfalszakasz került elő. Szabados György történész István koronázásáról, a korabeli Fehérvár szerepéről értekezik, de a film végén Siklósi Gyula is megszólal.

  

Burján Zsigmond rendező mellett Romhányi Ádám és Kersák József készítette a képeket, a filmet pedig Ternák Ferenc vágta.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a filmbemutatón arra az első találkozásra emlékezett, amikor Burján Zsigmond előállt azzal a tervvel, hogy Siklósi Gyula régészprofesszorral fehérvári történelmi sorozatot készítene. A film nagyon szépen igazolja a város korabeli nagyságát és nagyon szépen emlékezik Siklósi Gyula régészprofesszorra.

Közélet

 1. A Katonai Emlékpark Titkai - tájékozodási versenyre várják a családokat Pákozdon

  Március 23-án, szombaton 10-16 óra között a Pákozdi Katonai Emlékparkban ingyenes, regisztrációhoz kötött tájékozódási versenyen megismerhető a magyar hadtörténelem 170 éve. Nevezni több kategóriában lehet: felnőttek, családok és diákok a tájékozódási futás szabályai szerint térképpel felkeresik a jelzett pontokat, ahol kvízkérdések vagy feladatok várják őket. A táv 5 km. Jelentkezni lehet az esemény regisztrációs oldalán.

  2019.03.20.
 2. "Hétköznapi hősök" díj - ma még szavazhatunk Lengyel Zsófira

  2019. március 23-án adja át a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a "Hétköznapi hősök" díjat, amit olyan magánszemélyeknek adományoznak, akik sokat tettek a fogyatékossággal élőkért, illetve akik önkéntes munkájukkal segítettek. A jelölések közül a zsűri a székesfehérvári Lengyel Zsófit is beválasztotta azon hat ember közé, akikre az egyesület Facebook oldalán lehet szavazni március 20-án éjfélig.

  2019.03.20.
 3. Új generáció új perspektívákkal - zárult a Modell Európai Parlament fehérvári ülése

  A kedd esti záróprogrammal véget ért a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése Székesfehérváron. Múlt csütörtök óta csaknem száz, az ország számos pontjáól érkezett középiskolás modellezte az Európai Parlament működését bizottsági és plenáris üléseken, vitákon. A Városháza Dísztermében rendezett záró esten többek között külföldi tanulmányutakkal, nemzetközi továbbjutással és képzési lehetőséggel jutalmazták a legkiválóbban szerepelt diákokat.

  2019.03.19.
 4. Az éltető víz - Muráncsik Beáta előadása a Fekete Sas Patikamúzeumban

  Március 22-én, pénteken 16 órakor a Víz Világnapja alkalmából Muráncsik Beáta „Az éltető víz” című előadására várják az érdeklődőket a Fekete Sas Patikamúzeumba. A belépés díjtalan.

  2019.03.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek