Filmbemutató - Siklósi Gyula régészprofesszorra emlékezik a Fehéredő múlt utolsó része

Szombaton este a Városháza Dísztermében mutatták be a Fehéredő múlt IV. - Az utolsó szó jogán (Siklósi Gyula emlékére) című, filmet, amelyet Burján Zsigmond rendezett. A Fehéredő múlt című sorozat negyedik része a film, mely Székesfehérvár szerepét mutatja be az Árpád-korban, mellette pedig a két éve elhunyt Siklósi Gyula régészprofesszornak is emléket állít. 
2019.02.16. 20:04 |

Siklósi Gyula régészprofesszor 32 éven keresztül kutatta Székesfehérvár múltját és számtalan helyen végzett régészeti ásatásokat a város területén.

A filmben a régészeti munkán keresztül Fülöp Gyula, Biczó Piroska is emlékezett Siklósi Gyulára, a Bazilika előtti és a templomban folyó ásatásokról pedig Reich Szabina régész mesél a filmben. Bartos György művészettörténész pedig arról mesél a filmben, hogy a nyáron a Bazilika mellett előkerült pillérek és falak egy korabeli fejedelmi vár részei lehettek. Szöllősi Csilla régész is megszólal a filmben, aki a Jókai utcai ásatásról beszél. Itt fa maradványokat is találtak és egy izotópos vizsgálat szerint ezek 11. századiak lehetnek és valószínűleg a kőfal alapozása volt a mocsaras területen. Pető Zsuzsa Eszter régész a Lakatos utca és a Püspökség kertje közötti területen történt ásatásról beszél a filmben, ahol egy nagy várfalszakasz került elő. Szabados György történész István koronázásáról, a korabeli Fehérvár szerepéről értekezik, de a film végén Siklósi Gyula is megszólal.

  

Burján Zsigmond rendező mellett Romhányi Ádám és Kersák József készítette a képeket, a filmet pedig Ternák Ferenc vágta.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a filmbemutatón arra az első találkozásra emlékezett, amikor Burján Zsigmond előállt azzal a tervvel, hogy Siklósi Gyula régészprofesszorral fehérvári történelmi sorozatot készítene. A film nagyon szépen igazolja a város korabeli nagyságát és nagyon szépen emlékezik Siklósi Gyula régészprofesszorra.

Közélet

 1. Meghívást kapott Székesfehérvár a Communities in Bloom virágosítási világversenyre

  A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, melyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást, melyet őexcellenciája Isabelle Poupart Kanada magyarországi nagykövete, Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere és Bocsi Andrea a "Communities in Bloom" virágos világverseny zsűritagja csütörtökön jelentett be a Városházán.

  2019.05.23.
 2. Hősök napi megemlékezés lesz szombaton délután a Zobori úti keresztnél

  Május 25-én, szombaton 16.30 órától Hősök napi megemlékezést tartanak a Zobori út - Donát út sarkán található Hősök keresztjénél. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték.

  2019.05.23.
 3. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.
 4. Hősök-napi ünnepi püspöki szentmise lesz vasárnap a Don-kanyar Emlékkápolnánál

  Május 26-án, vasárnap, a Hősök napján 15 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál (Pákozd, Mészeg-hegy) az első és a második világháborúban elesett katonákért.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek