Filmbemutató - Siklósi Gyula régészprofesszorra emlékezik a Fehéredő múlt utolsó része

Szombaton este a Városháza Dísztermében mutatták be a Fehéredő múlt IV. - Az utolsó szó jogán (Siklósi Gyula emlékére) című, filmet, amelyet Burján Zsigmond rendezett. A Fehéredő múlt című sorozat negyedik része a film, mely Székesfehérvár szerepét mutatja be az Árpád-korban, mellette pedig a két éve elhunyt Siklósi Gyula régészprofesszornak is emléket állít. 
2019.02.16. 20:04 |

Siklósi Gyula régészprofesszor 32 éven keresztül kutatta Székesfehérvár múltját és számtalan helyen végzett régészeti ásatásokat a város területén.

A filmben a régészeti munkán keresztül Fülöp Gyula, Biczó Piroska is emlékezett Siklósi Gyulára, a Bazilika előtti és a templomban folyó ásatásokról pedig Reich Szabina régész mesél a filmben. Bartos György művészettörténész pedig arról mesél a filmben, hogy a nyáron a Bazilika mellett előkerült pillérek és falak egy korabeli fejedelmi vár részei lehettek. Szöllősi Csilla régész is megszólal a filmben, aki a Jókai utcai ásatásról beszél. Itt fa maradványokat is találtak és egy izotópos vizsgálat szerint ezek 11. századiak lehetnek és valószínűleg a kőfal alapozása volt a mocsaras területen. Pető Zsuzsa Eszter régész a Lakatos utca és a Püspökség kertje közötti területen történt ásatásról beszél a filmben, ahol egy nagy várfalszakasz került elő. Szabados György történész István koronázásáról, a korabeli Fehérvár szerepéről értekezik, de a film végén Siklósi Gyula is megszólal.

  

Burján Zsigmond rendező mellett Romhányi Ádám és Kersák József készítette a képeket, a filmet pedig Ternák Ferenc vágta.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a filmbemutatón arra az első találkozásra emlékezett, amikor Burján Zsigmond előállt azzal a tervvel, hogy Siklósi Gyula régészprofesszorral fehérvári történelmi sorozatot készítene. A film nagyon szépen igazolja a város korabeli nagyságát és nagyon szépen emlékezik Siklósi Gyula régészprofesszorra.

Közélet

 1. Városüzemeltetési és kertészeti szakemberek konferenciája Székesfehérváron

  A Sóstó látogatóközpontban szervezett szakmai konferenciát a Városgondnokság városüzemeltetési témakörben, amin kertészeti vezetők, tervezők és főkertészek vettek részt az ország minden részéről. A pécsi Biokom Kft-től, a Szegedi Környezetgaztdálkodási Kft-től, a budapesti Főkert Zrt-től, a Barcika Park Kft-től és Dunaújvárosból is érkeztek szakemberek Fehérvárra.

  2020.01.22.
 2. Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart az Ökumenikus Imahét Székesfehérváron

  Idén a több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező Ökumenikus Imahét rendezvénysorozatát Székesfehérváron a katolikus, az evangélikus, a református templomokban valamint a baptista imaházban tartják, január 23-tól 26-ig. A 2020-as rendezvénysorozat alapgondolata: "...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...igen emberségesen bántak velünk..." (ApCsel 28,2)

  2020.01.22.
 3. Tájékoztató a szakképzés megújulásáról Székesfehérváron

  A 2020-21-es tanévtől felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola. A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne, itt érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, ami középvezetői szintű ismereteket biztosít. A szakképző iskolában pedig a harmadik év végén a tanulók szakképzettséget szerezhetnek.

  2020.01.21.
 4. Folytatja tevékenységét a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Fejér Megyei Önkormányzat együttműködésével

  A következő három évben is az Echo Innovációs Műhely látja el Fejér megyében a Civil Információs Centrum feladatait a Miniszterelnökséget vezető miniszter döntése alapján. A közhasznú egyesület szoros partnerségben dolgozik a Fejér Megyei Önkormányzattal a megye fejlesztésén.

  2020.01.21.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek