Fel, fel vitézek! - bátorságpróba óvodásoknak Fehérváron

Ágyúgolyó-gurítás, kardforgatás, ügyességi feladatok szerepeltek a Felsővárosi Óvoda és az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvoda közös projekthetének szerdai programján. A március 15-i ünnephez kapcsolódóan a katonai élet mindennapjaival ismerkedtek meg az óvodások szerdán Felsővárosban.
2019.03.13. 14:27 |

Az ifjú huszárjelöltek kartonpapírból készített vagy újságból hajtogatott, és saját kézzel festett nemzeti színű csákóban, kokárdával díszített hajpánttal a fejükön a Klapka-indulót énekelve léptek be ma délelőtt a Felsővárosi Óvodából és az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodából az Ezredéves iskola tornatermébe.

A Felsővárosi Óvoda Maci csoportja hívta ki egy megmérettetésre az Ybl óvodások két csoportját. A hét elején a felsővárosi küldöttség az általuk készített huszárcsákóval, zászlóval és lovakkal érkezett az Ybl Óvodába, hogy „katonákat” toborozzon a mai bátorságpróbára. A közel félszáz óvodás huszár bemelegítésként a tornateremben vidáman menetelt, majd a csoportok hat, különböző akadályokkal nehezített pályán teljesítették a huszárrá váláshoz vezető út feladatait

Mint azt Kovács Jánosné, a Felsővárosi Óvoda és az Ybl Tagóvoda igazgatója elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekek megismerjék hagyományos ünnepeinket. Minden évben több olyan eseményt és programot rendeznek, amelyen a gyerekekkel – és sok esetben szüleikkel együtt – elevenítik fel a múlt hagyományait, szokásait. Így zajlott ez idén is, hiszen hétfőn 70 felsővárosi óvodás látogatott el az Alba Regia laktanyába, ahol katonazenekari kísérettel alaki kiképzést láthattak a gyerekek. Kedden és szerdán különböző vitézi próbákon mérték össze a csapatok ügyességüket.

Március 14-én, csütörtökön 9.30 órakor a Felsővárosi Közösségi Házban tartják a Felsővárosi Óvoda március 15-i ünnepségét. Mind a négy csoport rövid műsorral készül, majd az ünnepség végén Nagy Ákos huszárkapitány huszárrá avatja az új kicsiket, akik először vettek részt a csatában és az ünnepélyen.

Fehérvári színes

 1. Német kisdiákok látogatása a Városházán

  A Városháza Dísztermében köszöntötte a németországi Hohenmölsenből érkezett 16 diákokat és kísérőiket Mészáros Attila alpolgármester. Ötnapos székesfehérvári tartózkodásuk idején a német vendégdiákok a Tóvárosi Általános iskolások vendégszeretetét élvezik, családoknál vannak elszállásolva és együtt tanulnak magyar társaikkal.

  2019.03.20.
 2. „Kivirágzik” a Táncház - régiós szólótáncverseny lesz

  Ismét táncos jókedvvel telik meg a Malom utcai Táncház március 23-án, szombaton: immár hetedik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Táncegyesület a Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, amelyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoportjainak táncosai mutatkoznak be négy korcsoportban, egyéni és páros kategóriában. A megmérettetésre 68 produkció, 103 táncos jelentkezett. 

  2019.03.20.
 3. Közel ezer diák nevezett a Fejér Megyei Diáknapokra

  Idén is közel ezer diák nevezett a Fejér Megyei Diáknapokra: április 12–14. között a megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában, 525 produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat Székesfehérváron. A legnépszerűbb kategória a vers- és prózamondás: a zsűri hetvenhat produkciót fog elbírálni.

  2019.03.20.
 4. Hungarikum klubkoncert lesz csütörtökön a Szabadművelődés Házában

  Március 21-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Hungarikum együttes ad klubkoncertet A Szabadművelődés Házában. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.03.19.
 1. El Camino - Fersch Renáta és dr. Berta Gábor meséltek zarándokútjukról

  Vetítéssel egybekötött előadással folytatódott a Közéleti és Kulturális Szalon sorozata hétfőn, a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házban, ahol a megtelt teremben az El Camino zarándokutat megjárt Fersch Renátával és dr. Berta Gáborral Palkó Zsuzsanna beszélgetett.

  2019.03.19.
 2. Média- és rajzfoglalkozás lesz leendő elsősöknek a Bory Jenő iskolában

  Szeretettel várja a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket a következő beiskolázós programjára a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola. A játékos média- és rajzirányultságú foglalkozás március 20-án, szerdán 15.15 órakor kezdődik. A program ideje alatt az érdeklődő szülőknek tájékoztatást tartanak az intézmény életéről és oktató-nevelő munkájáról.

  2019.03.18.
 3. Stand-up, kabaré és zenés paródiák szerdán este a Köfémben

  Jövő szerdán este a két Karinthy-gyűrűs humorista, Aradi Tibor és Varga Ferenc József lépnek fel a Köfém Művelődési Házban. A Mondom a Ferinek, Tibi! című műsorra a stand-up és zenés paródiák kedvelőit várják.

  2019.03.17.
 4. Meglovagoltatták a gyerekeket a Fehérvári Huszárok március 15-én

  Hagyománynak számít már évek óta a március 15-i hagyományőrző huszárbemutató, mely annak a huszárságnak állít emléket, amely az ország legrangosabb fegyverneme volt. Március 15-én reggeltől a Palotavárosban, a Halász utca és a Rác utca közti parkban lovagoltatással és patkolással várták a közönségét a Fehérvári Huszárok.

  2019.03.15.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek