A börgöndi reptérfejlesztésről, új elektromos buszokról és új kutatóközpontról is megállapodtak

A börgöndi repülőtér fejlesztésének irányairól, új elektromos buszok beszerzésének támogatásáról és egy, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karához kapcsolódó technológiai kutatóközpont kialakításáról is tárgyalt szombaton dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.
2021.02.20. 13:44 |
dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elsőként az Ikarusnál, majd a börgöndi repülőtéren tárgyalt Vargha Tamás országgyűlési képviselővel és dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel a székesfehérvári fejlesztésekről.
A Börgöndi repülőtéren Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a legfontosabb jogi és pénzügyi lépések már megtörténtek, a kormány támogatásának köszönhetően a repülőtér ingatlanvagyonát és cégét tekintve teljes egészében Székesfehérvár önkormányzatának tulajdonában van. Mintegy 750 millió forintot pedig annak érdekében kapott a város tavaly novemberben, hogy egy koncepcióterv, majd engedélyes terv, ezt követően pedig kiviteli terv készüljön el. A város a fejlesztések kapcsán együtt cselekszik stratégiai partnerével, az Albatrosz Egyesülettel. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy nem csak a repülőtérről, hanem a reptérrel szerves egységben lévő ipari parkról, illetve a területnek a 62-es és a 63-as főutak összekötése kapcsán megjelenő közlekedési lehetőségeiről is készülnek tervek.
Az Ikarusban folytatott tárgyalásról Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy folyamatban van egy zöld busz projekt az ITM-nek köszönhetően az ország több városában. Ennek keretében februárban Székesfehérváron jelent meg egy elektromos autóbusz a forgalomban: február végéig teszt jelleggel bárki ingyenesen kipróbálhatja a városi tömegközlekedésben az új Ikarus City Pioneer buszt. A cél, hogy hamarosan nagy számban jelenjenek meg az elektromos buszok a városi közösségi közlekedésben. Ennek érdekében a polgármester dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt egy olyan pályázati konstrukcióról, aminek keretében lehetőség lesz arra, hogy jövőre már 12 darab elektromos autóbusz közlekedhessen a városban. A zöld busz program keretében megjelenhet Székesfehérváron egy un. e-med busz is, amiben orvosi rendelőt alakítanak ki és szűrőprogramok lebonyolítására is alkalmas.
dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tudomány és innováció területét is érintették a tárgyalások, a székesfehérvári fejlesztések is abban a mintegy 1500 milliárd forintos csomagban kapnak helyet, amit a napokban jelentett be Magyarország miniszterelnöke. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán fejlesztenek technológiai kutatóközpontot mintegy 30 milliárd forintos beruházás keretében.

A miniszter szólt az elektromos buszokkal kapcsolatos megállapodásról is: olyan támogatási koncepciót dolgoz ki a minisztérium, hogy azoknak a városoknak, amelyek 2022 ben már csak elektromos, vagy zéró emissziós autóbuszokat helyeznek forgalomba, a következő 10 évben ne jelentsen plusz költséget a elektromos buszok üzemeltetése.

dr. Palkovics László elmondta, hogy vasútfejlesztésekről is tárgyaltak, amelyek illeszkednek abba a projektbe, amelynek keretében a következő tíz évben a magyar vasúti gördülőállomány fejlesztésére mintegy 2000, a közlekedési infrastruktúrára pedig hozzávetőleg 4000 milliárd forintot szán a kormány. Székesfehérvár esetében konkrétan arról a vasúti gyűrűről és az ehhez való kapcsolódásról volt szó, ami Záhonyt köti össze Győrrel. Ez a vasúti pálya Börgönd mellett megy el és jelentősége abban áll, hogy összeköti az országnak azokat az ipari centrumait, ahol a kelet-nyugat közötti áruforgalom zajlik. Ebbe csatlakozik majd be a Budapest-Belgrád vasútvonal is.
A börgöndi reptér kapcsán a miniszer elmondta, hogy kialakították azt a struktúrát, amibe a különböző kategóriájú repülőtereket sorolták be: a börgöndi repülőtér jövőjét tekintették át nagyobb kontextusban, és megállapították, hogy ez a reptér kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy az üzleti és sport célú hasznosítása mellett technológiai célokat is szolgáljon. A börgöndi reptér is része lenne annak a drón-fejlesztési koncepciónak, amit a minisztérium dolgozott ki és hamarosan a kormány elé fog kerülni. dr. Palkovics László kiemelte, hogy a szállítási célú alkalmazásoktól kezdve a mezőgazdasági alkalmazásokon keresztül az időjárási becslésekig egy sor lehetőséget rejt a drón-technológia, ehhez kell egy repülőtér, ahol kellő magasságban tudják használni a légteret. Hozzátette, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Science és technológiai parkját két telephelyen képzelik el: az egyik Székesfehérváron belül, a másik pedig Börgöndön lenne a repülőtér melletti ipari parkban.
Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tárgyalásokról szólva elmondta, hogy az Ikarusnál kezdték a napot, ahol felelevenítették a gyár múltját, elérkezve a XXI. századig és az elektromos buszok gyártásáig. "Beszéltünk arról is, hogy ennek egyik fejlesztései lehetősége egy egészségügyi funkciókkal felszerelt e-med busz, amit szintén Fehérváron próbálhatunk ki először" - emelte ki a képviselő, aki szólt arról is, hogy a börgöndi repülőtéren szintén a összekapcsolódik a múlt és a jövő. "Örömmel hallottam a fejlesztési terveket azért is, mert a családban nagyapám a második világháború előtt bádogosmesterként dolgozott itt, a repülőgépek szerkezetét és sárkányát javította." - mondta el a város országgyűlési képviselője, aki a székesfehérváriak nevében mondott köszönetet azért, hogy sok évi közös munka eredményeképpen megvalósulhat a terület fejlesztése.

Városfejlesztés

 1. Intelligens zebra épül a kórháznál és a Horvát István úton

  Speciális időszakban speciális fényjelzéssel, a látható biztonságért! Fehérvári fejlesztésű intelligens zebra épül május végén, június elején a kórház előtt a Seregélyesi úti gyalogos-átkelőhelynél, illetve a Horvát István út Hosszúsétatéri csomópontjában. A SafeXOne rendszer érzékeli az átkelési szándékot, sárga villogó fénnyel jelez a járművezetőknek, illetve lézerfénnyel teszi láthatóvá a gyalogos mozgását.

  2021.05.11.
 2. Budapest - Balaton kerékpárút - Fehérváron kerékpáros felüljáró is épül

  A Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári szakaszán a projekt kezdőszelvénye a Balatoni út – Úrhidai út – Nagykárolyi út körforgalom Szabadbattyán felé vezető ágánál található. A kerékpárút nyomvonala a Balatoni út nyugati oldalán a zöldsávban vezet, itt kétirányú önállóan vezetett kerékpárút épül a bel-, és külterületi szakaszokon a 7-8. sz. elkerülőn átvezető kerékpáros felüljáróval.

  2021.05.06.
 3. Új épületszárnnyal bővül a Talentum Református Általános Iskola

  Megkezdődtek a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola bővítési munkái. Magyarország kormánya 201 millió forint támogatást biztosított a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközségnek egy új épületszárny elkészítéséhez a fenntartásában működő intézményben. A beruházás részleteiről és a kormány templomfelújítási programjáról egyházi és állami vezetők, országgyűlési képviselők számoltak be helyszíni sajtótájékoztatón.

  2021.05.04.
 4. Májusban átadják a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújított épületét

  Közel két esztendő telt el a fehérvári Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1,85 milliárd forintos beruházás keretében történő korszerűsítésének bejelentése óta; a szentimrések mertek nagyot álmodni új tantermekről, multifunkciós közösségi terekről, az iskola teljes körű modernizálásáról.

  2021.04.27.
 1. Gondoljuk újra közösségi tereinket! – középiskolások versenyével zárult a projekt

  A KDRIÜ arra hívta fel a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákokat, hogy segítsenek újragondolni azokat a helyeket, ahol délutánonként a szabadidejüket töltik. A diákoknak videóban kellett bemutatni, hogy melyik közösségi teret alakítanák át, milyen elemekkel. A verseny győztese a Vitál Club csapata lett.

  2021.04.21.
 2. Nézze meg, hogyan épül Velencén az új ifjúsági tábor - már állnak a kisházak

  A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. Az építkezés jelenlegi állásáról Cser-Palkovics András közösségi oldalán számolt be vasárnap délután.

  2021.04.18.
 3. Rekortán borítású futópálya épül Maroshegyen

  Újabb rekortán borítású futópálya épül Székesfehérváron. Az Országos Futópálya-építési Program keretében idén elnyert támogatással és saját forrás felhasználásával Maroshegyen, az Aradi és a Nagyszebeni utcák közötti szabad területen valósul meg a fejlesztés. 

  2021.04.09.
 4. Faültetés teljes földcserével a Vízivárosban - nyolc nagy csemetét telepítettek

  A Vízivárosban az iskola udvara melletti murvás területen ültettek csütörtökön nagy előnevelt fákat a Városgondnokság kertészei. Egy ginkgo, kettő mezei juhar, egy-egy darab 'Elsrijk' és 'Pacific Sunset' fajtájú juhar, illetve kettő oszlopos 'Lobel' szil került a területre.

  2021.04.08.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár