A börgöndi reptérfejlesztésről, új elektromos buszokról és új kutatóközpontról is megállapodtak

A börgöndi repülőtér fejlesztésének irányairól, új elektromos buszok beszerzésének támogatásáról és egy, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karához kapcsolódó technológiai kutatóközpont kialakításáról is tárgyalt szombaton dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.
2021.02.20. 13:44 |
dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elsőként az Ikarusnál, majd a börgöndi repülőtéren tárgyalt Vargha Tamás országgyűlési képviselővel és dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel a székesfehérvári fejlesztésekről.
A Börgöndi repülőtéren Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a legfontosabb jogi és pénzügyi lépések már megtörténtek, a kormány támogatásának köszönhetően a repülőtér ingatlanvagyonát és cégét tekintve teljes egészében Székesfehérvár önkormányzatának tulajdonában van. Mintegy 750 millió forintot pedig annak érdekében kapott a város tavaly novemberben, hogy egy koncepcióterv, majd engedélyes terv, ezt követően pedig kiviteli terv készüljön el. A város a fejlesztések kapcsán együtt cselekszik stratégiai partnerével, az Albatrosz Egyesülettel. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy nem csak a repülőtérről, hanem a reptérrel szerves egységben lévő ipari parkról, illetve a területnek a 62-es és a 63-as főutak összekötése kapcsán megjelenő közlekedési lehetőségeiről is készülnek tervek.
Az Ikarusban folytatott tárgyalásról Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy folyamatban van egy zöld busz projekt az ITM-nek köszönhetően az ország több városában. Ennek keretében februárban Székesfehérváron jelent meg egy elektromos autóbusz a forgalomban: február végéig teszt jelleggel bárki ingyenesen kipróbálhatja a városi tömegközlekedésben az új Ikarus City Pioneer buszt. A cél, hogy hamarosan nagy számban jelenjenek meg az elektromos buszok a városi közösségi közlekedésben. Ennek érdekében a polgármester dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt egy olyan pályázati konstrukcióról, aminek keretében lehetőség lesz arra, hogy jövőre már 12 darab elektromos autóbusz közlekedhessen a városban. A zöld busz program keretében megjelenhet Székesfehérváron egy un. e-med busz is, amiben orvosi rendelőt alakítanak ki és szűrőprogramok lebonyolítására is alkalmas.
dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tudomány és innováció területét is érintették a tárgyalások, a székesfehérvári fejlesztések is abban a mintegy 1500 milliárd forintos csomagban kapnak helyet, amit a napokban jelentett be Magyarország miniszterelnöke. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán fejlesztenek technológiai kutatóközpontot mintegy 30 milliárd forintos beruházás keretében.

A miniszter szólt az elektromos buszokkal kapcsolatos megállapodásról is: olyan támogatási koncepciót dolgoz ki a minisztérium, hogy azoknak a városoknak, amelyek 2022 ben már csak elektromos, vagy zéró emissziós autóbuszokat helyeznek forgalomba, a következő 10 évben ne jelentsen plusz költséget a elektromos buszok üzemeltetése.

dr. Palkovics László elmondta, hogy vasútfejlesztésekről is tárgyaltak, amelyek illeszkednek abba a projektbe, amelynek keretében a következő tíz évben a magyar vasúti gördülőállomány fejlesztésére mintegy 2000, a közlekedési infrastruktúrára pedig hozzávetőleg 4000 milliárd forintot szán a kormány. Székesfehérvár esetében konkrétan arról a vasúti gyűrűről és az ehhez való kapcsolódásról volt szó, ami Záhonyt köti össze Győrrel. Ez a vasúti pálya Börgönd mellett megy el és jelentősége abban áll, hogy összeköti az országnak azokat az ipari centrumait, ahol a kelet-nyugat közötti áruforgalom zajlik. Ebbe csatlakozik majd be a Budapest-Belgrád vasútvonal is.
A börgöndi reptér kapcsán a miniszer elmondta, hogy kialakították azt a struktúrát, amibe a különböző kategóriájú repülőtereket sorolták be: a börgöndi repülőtér jövőjét tekintették át nagyobb kontextusban, és megállapították, hogy ez a reptér kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy az üzleti és sport célú hasznosítása mellett technológiai célokat is szolgáljon. A börgöndi reptér is része lenne annak a drón-fejlesztési koncepciónak, amit a minisztérium dolgozott ki és hamarosan a kormány elé fog kerülni. dr. Palkovics László kiemelte, hogy a szállítási célú alkalmazásoktól kezdve a mezőgazdasági alkalmazásokon keresztül az időjárási becslésekig egy sor lehetőséget rejt a drón-technológia, ehhez kell egy repülőtér, ahol kellő magasságban tudják használni a légteret. Hozzátette, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Science és technológiai parkját két telephelyen képzelik el: az egyik Székesfehérváron belül, a másik pedig Börgöndön lenne a repülőtér melletti ipari parkban.
Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tárgyalásokról szólva elmondta, hogy az Ikarusnál kezdték a napot, ahol felelevenítették a gyár múltját, elérkezve a XXI. századig és az elektromos buszok gyártásáig. "Beszéltünk arról is, hogy ennek egyik fejlesztései lehetősége egy egészségügyi funkciókkal felszerelt e-med busz, amit szintén Fehérváron próbálhatunk ki először" - emelte ki a képviselő, aki szólt arról is, hogy a börgöndi repülőtéren szintén a összekapcsolódik a múlt és a jövő. "Örömmel hallottam a fejlesztési terveket azért is, mert a családban nagyapám a második világháború előtt bádogosmesterként dolgozott itt, a repülőgépek szerkezetét és sárkányát javította." - mondta el a város országgyűlési képviselője, aki a székesfehérváriak nevében mondott köszönetet azért, hogy sok évi közös munka eredményeképpen megvalósulhat a terület fejlesztése.

Városfejlesztés

 1. Hétfőn kezdődnek a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítási munkálatai

  A munkaterület átadását követően február 22-én, hétfőn megkezdődik a Szekfű Gyula utcai rendelő teljes körű felújítása és akadálymentesítése. A porral, zajjal és megnövekedett forgalommal járó munkálatok idejére kérik a lakosok megértését és türelmét!

  2021.02.18.
 2. Jól halad a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása

  Bejárás keretében mutatták be pénteken a Szent István Király Múzeum Rendházépületében eddig lezajlott felújítási és átalakítási munkálatokat. A bruttó 5,3 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2021. október végére fejeződik be, majd elkezdődhet az egyedülálló „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás berendezése.

  2021.02.12.
 3. Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium felújítása

  Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása és bővítése. Beépítik a tetőteret, kialakítanak egy kórus illetve egy tánctermet, felújítják a tornatermet és egy sportudvart is építenek. A beruházást követően pedig önkormányzati forrásból az iskola homlokzatfelújítását is elvégzik.

  2021.02.05.
 4. Gazdaságfejlesztés és mobilitás - látszik már a nyomvonala a déli összekötőútnak

  Jól látszik már a közel 4,5 milliárd forintból a város déli részén megvalósuló Seregélyesi út és a Sárkeresztúri út közötti déli összekötő út nyomvonala. Az új útszakasz mellett kerékpársáv és csapadékvíz-elvezető rendszer is épül, a belterületi szakaszokon pedig járda és közvilágítás is lesz.

  2021.01.29.
 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4