Fehérvári advent - programok szeretettel a Belvárosban

December 1. és december 23. között ünnepi díszbe öltözik Székesfehérvár Belvárosa, a négy adventi hétvégén számos programmal várnak mindenkit szeretettel, a hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai adnak műsort. Ínycsiklandó forralt bor-, mézeskalács- és fenyőillatban élvezhetjük idén is az adventi forgatag hangulatát.
2018.11.30. 13:31 |

Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényjátékokkal, a hétvégéken koncertekkel várja a városlakókat, a vendégeket.

Az ünnepi fényeket az első adventi vasárnapon, december 2-án este hat órakor kapcsolja fel Fehérvár polgármestere az Adventi Jótékonysági Futás 12 év alatti lány és fiú győztesével. Az első ünnepi hétvégén, december 1-jén nyílik a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”, ahová várják mindazokat, akik szeretnének valódi csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődés részesei lenni. Itt szombat délutánonként négy órakor imádságos gyertyagyújtásra várják a híveket.

Szánjunk időt, figyelmet és igazi szeretetet egymásra!

Advent idejét mindenki nagyon várja, amit megpróbál mélyen a lelkéig átélni – mondta Spányi Antal megyés püspök. „Az advent várakozás az Úr érkezésére, Jézus születésére. Egy belső megtisztulás ideje, hogy a megváltóval tiszta szívvel tudjunk találkozni. Adventkor az elcsöndesedés útját kell járnunk és meg kell találnunk a belső csöndet.” Arról is beszélt a fehérvári püspök, hogy a célokat és a célhoz vezető utat is egy kicsit eltévesztettük mostanában, hiszen akarva, akaratlanul a reklámok özöne és a vásárlás is könnyen elragadja az embert. Advent idején fontos, hogy Isten szeretete arra késztet minket, hogy egymás iránt is szeretettel legyünk.

Fontos a belső tisztaságra való törekvés és a másikra való odafigyelés.

A Katolikus Caritas is próbál a segítségünkre lenni. Az egymillió csillag akcióval idén is mécseseket adnak és azt kérik, hogy otthon, a mécsesek körül a gyűljön össze a család és közösen imádkozzanak. A gyertyákért kapott adományból pedig a rászoruló családokat segítik élelmiszerekkel. Új kezdeményezés, hogy idén rászoruló gyerekeknek gyűjt ajándékot, játékokat a Caritas.

Közösen éljük meg az örömöt és a mosolyt!

Az adventi promramokra Sányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András polgármester, Igaz Krisztina a Fehérvári Programszervező szakmai vezetője és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató közösen hívta fel a figyelmet.

Sok kérdést kaptam a napokban, hogy miért csak advent első hétvégéjén indítja el az ünnepi fényeket Fehérvár. Advent azonban adventkor indul, nem korábban és nem azért mert nem örülnénk, de nem szabad elfelejteni, hogy valójában mire készülünk és várakozunk – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Ez nagy lehetőség a közösség számára is, hiszen adventkor megéljük az összetartozás élményét és mégiscsak az a fontos, hogy keressük az élet örömét, illetve a másikra való odafigyelés örömét. "Bízom abban, hogy szép időszak lesz a fehérváriak életében az idei advent is. Hívunk mindenkit szeretettel a fehérvári programokra!” A város polgármestere köszönetet mondott annak a mintegy száz embernek, akik az elmúlt hetekben sokat dolgoztak azért, hogy a város is ünnepi díszbe öltözzön.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője elmondta, hogy egy programfüzetben minden eseményt összegyűjtöttek, amivel advent négy hetében várják a fehérváriakat. Szombatonként és vasárnaponként lesznek a nagyobb programok az adventi színpadon, de hétköznap is sok-sok érdekességgel várják a látogatókat a Belvárosban.

Aki megteheti és van rá lehetősége, segítsen!

Isten ajándékát kellene befogadni a szívünkbe és a lelkünkben – mondta Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató az adventi udvar programjaival kapcsolatban. „Ha az ember szívében rend van, akkor megtalálja azokat az eszközöket, amivel jobbá tudja tenni a világot.” Az Adventi udvar ezt a világot szeretné közelebb vinni az emberekhez. Adventi imafüzet készítettek, amiben minden nap lelki feltöltődést lehet találni, készítettek egy adventi matricás füzetet a gyerekeknek és egy adventi színezőt is, ami a szeretetet és a családi összetartozást erősíti. Felhívta arra is a figyelmet, hogy minden szombaton délután négy órakor lesz a gyertyagyújtás a Püspökség udvarán.

Fehérvári színes

 1. Évtizedeken át hűségben és megelégedetten ugyanazzal a társsal - Mihalec Gábor előadása

  December 12-én, csütörtökön 18 órai kezdettel Dr. Mihalec Gábor „Évtizedeken át hűségben és megelégedetten ugyanazzal a társsal"címmel tart előadást a Rév Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia szervezésében, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak, az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2019.12.10.
 2. Szent Maximilian Kolbe atya életéről szóló filmet mutatnak be az Útkereső Filmklubban

  December 11-én, szerdán 17 órakor mutatják be "A két korona - Szent Maximilian Kolbe élete" című színes, szinkronizált, 86 perces, 2017-ben készült lengyel életrajzi drámát a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Útkereső Filmklubjában. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  2019.12.10.
 3. Nyugdíjasok Karácsonya Poór Péterrel Székesfehérváron

  A Nyugdíjasok Karácsonya Székesfehérvár önkormányzatának hagyományos rendezvénye, amelynek keretében szórakoztató karácsonyi programmal ajándékozza meg a város szépkorú polgárait, a nyugdíjasklubokat és egyesületeket, hogy így fejezze ki köszönetét egész éves munkájukért, támogatásukért és együttműködésükért. 

  2019.12.10.
 4. Kezdő madarász képzés lesz Székesfehérváron a Sóstón

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzéseket hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. 

  2019.12.10.
 1. Csilingelő angyalok - iskolanyitogató foglalkozás a Széna Téri Általános Iskolában

  December 12-én, csütörtökön 16:30 órától „Csilingelő angyalok” címmel iskolanyitogató foglalkozásra várják a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket a Széna Téri Általános Iskolába.

  2019.12.09.
 2. Megtalálták a Sóstón is a Mikulást a gyerekek

  Mikulás játszóház és Mikulás-kereső túra volt gyerekeknek és szüleiknek a Sóstó Látogatóközpontban a hétvégén, ahol állatos játékokkal, Mikulásos színezőkkel és mesefilm vetítéssel hangolódhattak rá a nap valódi küldetésére a gyerekek: megkeresni a Mikulást a Sóstó Tanösvényen!

  2019.12.09.
 3. Fehérvár Hangja 2019 - Kovács Aliz lett a verseny győztese

  A Fehérvár Hangja tehetségkutató tizenkét döntős versenyzője vasárnap este a Vörösmarty Színházban állt a közönség és a zsűri elé. A versenyzők közül a zsűri Kovács Aliz produkcióját ítélte a legjobbnak, a második helyen Matern Vanda, míg a harmadik helyen Nagy Gréta végzett.

  2019.12.08.
 4. Adventi vasárnap a remény gyertyájával Székesfehérvár Belvárosában

  Ünnepi fényekkel és illatokkal kísért adventi vasárnap részesei voltak a Székesfehérvár Belvárosában sétálók. A közös adventi koszorún Róth Péter alpolgármester és Botos József, a város díszpolgára gyújtotta meg a második gyertyát, és kívánt békés karácsonyt mindenkinek. A színpadon Nyári Aliz és Nyári Edit, majd a Mits-Horváth Quartet tagjai játszottak ünnepváró dallamokat. 

  2019.12.08.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek