Fehérvár Tüdeje – lezárult az Alsóvárosi rét nagyszabású zöld- és rekreációs fejlesztése

Hétfőn délelőtt sajtónyilvános esemény keretében zárult le a Fehérvár Tüdeje program II. üteme. A Zöld Város – Fehérvár Tüdeje fejlesztési program célja, hogy erdősítéssel, pihenőparkok kialakításával ellensúlyozza a város extenzív fejlődését. Az Alsóvárosi réten a természetes gyepfoltok megtartása mellett pihenőpark, gyalogos úthálózat és kiszolgálóhelyiség is épült, valamint erdészeti facsemetéket és 868 darab park- és sorfát ültettek.
2023.12.18. 12:46 |
Fehérvár Tüdeje – lezárult az Alsóvárosi rét nagyszabású zöld- és rekreációs fejlesztése

Teljes egészében elkészült a Fehérvár Tüdeje második ütemének nagyszabású zöld- és rekreációs területfejlesztési programja az Alsóvárosi réten.

A projekt keretében az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett, a terület adottságaihoz igazodóan, kertészeti módszerrel 868 darab park- és sorfa elültetésére került sor, valamint 15 hektár területen erdészeti facsemeték telepítése történt.

Kialakításra került továbbá egy 200 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépület, amelyről remek kilátása nyílik a területre, egy játszótér, valamint egy 50 férőhelyes parkoló, gyalogos úthálózat és ösvény is.

Az ösvények mentén több padot, pihenőhelyet helyeztek ki. A terület fejlesztése kétmilliárd forint összegű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósult meg a TOP-6.3.2-16-SF1-2018-00002 pályázat keretében.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a hétfő reggeli bejáráson elmondta: a Fehérvár Tüdeje projektben minél több zöldterület megmentésével és kialakításával szeretnék ellensúlyozni a város terjeszkedését, miközben egy, a szabadidő eltöltését és a rekreációt is szolgáló erdőt, parkot alakítottak ki.

Elmondta, hogy a rét közel 100 hektáros területe korábban magánkézben volt és ipari beépítésre szánták, de a Modern Városok Program keretében a Magyar Kormány segítségével sikerült megvásárolni. Ezt követően a rétet átminősítették, majd Európai Uniós forrásból megvalósult a fejlesztés, melynek eredményeképpen, a természetes gyepfoltok megtartása mellett egy szabadidő eltöltésére és sportolásra egyaránt alkalmas park épült.

Gyakorlatilag egy új park jött létre Székesfehérváron. Ez összefügg a palotavárosi területekkel, így egy zöld folyosó, körgyűrű alakul ki ezen a területen, rekreációs és klímavédelmi céllal egyaránt.” – nyilatkozott a városvezető, aki elmondta, hogy a napokban az épület használatbavételi engedélye is megérkezett, azt pedig nagy öröm látni, hogy a fehérváriak már birtokba is vették a rétet.

A Bakony utca felől megközelíthető területen rendszeresen tartanak nordic walking foglalkozásokat, ösvényei pedig alkalmasak futáshoz és kutyasétáltatáshoz is. A projektről további információkat ide kattintva olvashatnak.

Városfejlesztés

 1. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.
 2. Kiemelkedő fejlesztések

  Közel 21 milliárd forintot fordíthatott városfejlesztésre Székesfehérvár 2014-2020 között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az önkormányzaton keresztül felhasznált uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

  2024.02.19.
 3. Júniusra kész a művház

  A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.

  2024.02.14.
 4. Nyílt napok az Arénában

  Megkapta a hatósági engedélyeket a város új, multifunkcionális sportcsarnoka, az Alba Aréna. A hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán tette közzé, ahol azt is bejelentette, hogy a jövő héten nyílt napokat szerveznek, ahol minden érdeklődő bejárhatja az új arénát, hamarosan pedig az avatóról is további információkat osztanak meg.

  2024.02.13.