„Emberé a munka, Istené az áldás” - püspöki mise a Szent Donát kápolna búcsúnapján

Sokan vettek részt vasárnap a Donát kápolna búcsúján, melyen Spányi Antal, megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján, ahol 1733-ban építettek először Szent Donát tiszteletére kápolnát, a helyi szőlőműves polgárság kérésére. A megyés főpásztor a búcsúi szentmisén imádkozott a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását a bő és jó termésért.
2018.08.05. 20:56 |

„A régiek pontosan tudták, hogy az emberé a munka és az Istené az áldás. Kérték az égiek közbenjárását. Szent Donátét is, itt ezen a hegyen, hogy munkájuk eredménye ne vesszen kárba, hogy amiért áldozatot hoztak, fáradoztak, amiért keményen megdolgoztak, az hozza meg számukra gyümölcsét.” - emelte ki szentbeszédében a megyés püspök.

Egész életüket, egész kultúrájukat, mindennapjaikat, családi ünnepeiket, napjaikat, hónapjaikat, az egész évüket, mind-mind az Isten jelenlétében próbálták megélni. Fontos volt számukra a reggeli és az esti harangszó, keresztvetéssel kezdték és fejezték be napjaikat, fontosak voltak a mindennapi fohászok és imádságok, fontosak voltak a családi és egyházi ünnepek, amelyekben lehozták magukhoz és befogadták az Istent, megnyitották számára a szívüket és a lelküket.” - hangsúlyozta Spányi Antal, aki így folytatta: „az ember - furcsa módon - gondolkodásában változva, elkezdte a természetet is manipulálni. Azt hitte, hogy ez az ész diadala, hogy egyre inkább bele tud nyúlni a világ rendjébe. Látjuk, hogy mi mindent meg tudunk tenni. Ismerjük a mikro és makrovilág titkait.”

Azt is pontosan tudjuk és látjuk, hogy a civilizációnkkal mennyit ártunk, nemcsak a világnak, hanem önmagunknak. Megnyitottuk az ózonréteget és ennek beláthatatlan következményei vannak. Könnyű csomagolóeszközöket gyártottunk műanyagból, ezzel elszennyeztük az egész földkerekség tengereit. Hallottuk a hírt, hogy augusztus elején elhasználtuk már azt az energiamennyiséget, amennyit igazából az esztendő végéig szabadott volna felhasználnunk. Belenyúlunk a világba, azt hisszük, hogy tudunk mindent irányítani, nincsen már szükségünk Istenre sem. Ezáltal kiszolgáltatottá válunk azoknak a természeti erőknek, amelyeket mi magunk manipuláltunk meg.”

Kérjük Szent Donát segítségét, vigye Istenhez imáinkat. Mi magunk, próbáljuk megtalálni a módját, hogy a jelen körülményei közt hogyan tudnánk az életünket Isten számára megnyitni.” - zárta szentbeszédét a főpásztor.

A Szent Donát kápolna búcsúján részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselők is. Zenei szolgálatot végzett az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom kórusa.

Közélet

 1. A börgöndi horgászparadicsomban fogadták a testvérvárosok delegációit

  Székesfehérvár hat testvérvárosából érkezett delegáció az idei Királyi Napokra. Szombaton a börgöndi Sándor horgászparadicsomban a város polgármestere Cser-Palkovics András, Róth Péter alpolgármester és Dr. Dienesné Fluck Györgyi  önkormányzati képviselő fogadta a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

  2018.08.18.
 2. Korszakalkotó polgármesterre emlékeztek - felavatták Csitáry G. Emil domborművét

  Székesfehérvár legnagyobbat alkotó polgármestere volt Csitáry G. Emil, aki a két világháború közötti időszakban nemcsak utakat, iskolákat épített, hanem visszaadta város büszkeségét is történelmi múltjára, hagyományaira. Emléktábláját - Pintér Balázs alkotását - szombaton avatták fel egykori otthona, a Fő utca 2. számú ház falán.

  2018.08.18.
 3. Ribi Péter vette át az idei Szent István Emlékérmet és Díjat

  Tizenötödik alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője volt. A magánszemélyek által, 2004-ben alapított díjat minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.

  2018.08.17.
 4. Királyszobor - felavatták Horváth János egész alakos alkotását Kisfaludon

  A Szabadművelődés Háza kezdeményezésére, Székesfehérvár Közgyűlésének támogatásával pénteken ünnepélyes keretek között avatták fel Horváth János Királyszobor című egész alakos faszobrát a Kisfaludi Közösségi Ház előtti téren. Az avatáson közreműködött Pitti Katalin operaénekes, Liszt Ferenc-díjas Érdemes Művész, a Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetettje és Hegedűs Valér, zongoraművész is.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek