„Emberé a munka, Istené az áldás” - püspöki mise a Szent Donát kápolna búcsúnapján

Sokan vettek részt vasárnap a Donát kápolna búcsúján, melyen Spányi Antal, megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján, ahol 1733-ban építettek először Szent Donát tiszteletére kápolnát, a helyi szőlőműves polgárság kérésére. A megyés főpásztor a búcsúi szentmisén imádkozott a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását a bő és jó termésért.
2018.08.05. 20:56 |

„A régiek pontosan tudták, hogy az emberé a munka és az Istené az áldás. Kérték az égiek közbenjárását. Szent Donátét is, itt ezen a hegyen, hogy munkájuk eredménye ne vesszen kárba, hogy amiért áldozatot hoztak, fáradoztak, amiért keményen megdolgoztak, az hozza meg számukra gyümölcsét.” - emelte ki szentbeszédében a megyés püspök.

Egész életüket, egész kultúrájukat, mindennapjaikat, családi ünnepeiket, napjaikat, hónapjaikat, az egész évüket, mind-mind az Isten jelenlétében próbálták megélni. Fontos volt számukra a reggeli és az esti harangszó, keresztvetéssel kezdték és fejezték be napjaikat, fontosak voltak a mindennapi fohászok és imádságok, fontosak voltak a családi és egyházi ünnepek, amelyekben lehozták magukhoz és befogadták az Istent, megnyitották számára a szívüket és a lelküket.” - hangsúlyozta Spányi Antal, aki így folytatta: „az ember - furcsa módon - gondolkodásában változva, elkezdte a természetet is manipulálni. Azt hitte, hogy ez az ész diadala, hogy egyre inkább bele tud nyúlni a világ rendjébe. Látjuk, hogy mi mindent meg tudunk tenni. Ismerjük a mikro és makrovilág titkait.”

Azt is pontosan tudjuk és látjuk, hogy a civilizációnkkal mennyit ártunk, nemcsak a világnak, hanem önmagunknak. Megnyitottuk az ózonréteget és ennek beláthatatlan következményei vannak. Könnyű csomagolóeszközöket gyártottunk műanyagból, ezzel elszennyeztük az egész földkerekség tengereit. Hallottuk a hírt, hogy augusztus elején elhasználtuk már azt az energiamennyiséget, amennyit igazából az esztendő végéig szabadott volna felhasználnunk. Belenyúlunk a világba, azt hisszük, hogy tudunk mindent irányítani, nincsen már szükségünk Istenre sem. Ezáltal kiszolgáltatottá válunk azoknak a természeti erőknek, amelyeket mi magunk manipuláltunk meg.”

Kérjük Szent Donát segítségét, vigye Istenhez imáinkat. Mi magunk, próbáljuk megtalálni a módját, hogy a jelen körülményei közt hogyan tudnánk az életünket Isten számára megnyitni.” - zárta szentbeszédét a főpásztor.

A Szent Donát kápolna búcsúján részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselők is. Zenei szolgálatot végzett az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom kórusa.

Közélet

 1. Kaszap István halálának 83. évfordulójára emlékeznek

  December 17-én, 17 órakor a Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 83. évfordulójáról. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonulnak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.

  2018.12.17.
 2. A rózsaszín, az örömöt szimbolizáló gyertya lángja is fellobbant az Adventi Udvaron

  Szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket. Délután gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda műsorával és Spányi Antal, püspök örömvasárnap-előesti gondolataival.

  2018.12.15.
 3. Állítsuk meg a székesfehérvári közösség szétverését

  Újabb álhírek jelentek meg szombaton Fehérvárral kapcsolatban a Facebookon, amit névtelenségbe burkolózva, hirdetésként terjesztenek. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szombaton határozottan kérte az ellenzéket, hogy határolódjon el egyértelműen az álhírek gyártásától, ami a város egész közösségét is lejáratja.

  2018.12.15.
 4. Megújult I. világháborús emlékművek a Szentlélek Katonatemetőben

  Pénteken ünnepélyes keretek között áldották meg a megújult I. világháborús Szentlélek Katonatemető sírjait és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szentlélek katonaletemetőben helyreállították a hősi emlékművet, a feszületet és a 10-es huszárok emlékművét, 643 hadisírt, a parcellák melletti információs táblákat, és megújulhatott a temető környezete is.

  2018.12.14.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek