„Emberé a munka, Istené az áldás” - püspöki mise a Szent Donát kápolna búcsúnapján

Sokan vettek részt vasárnap a Donát kápolna búcsúján, melyen Spányi Antal, megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján, ahol 1733-ban építettek először Szent Donát tiszteletére kápolnát, a helyi szőlőműves polgárság kérésére. A megyés főpásztor a búcsúi szentmisén imádkozott a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását a bő és jó termésért.
2018.08.05. 20:56 |

„A régiek pontosan tudták, hogy az emberé a munka és az Istené az áldás. Kérték az égiek közbenjárását. Szent Donátét is, itt ezen a hegyen, hogy munkájuk eredménye ne vesszen kárba, hogy amiért áldozatot hoztak, fáradoztak, amiért keményen megdolgoztak, az hozza meg számukra gyümölcsét.” - emelte ki szentbeszédében a megyés püspök.

Egész életüket, egész kultúrájukat, mindennapjaikat, családi ünnepeiket, napjaikat, hónapjaikat, az egész évüket, mind-mind az Isten jelenlétében próbálták megélni. Fontos volt számukra a reggeli és az esti harangszó, keresztvetéssel kezdték és fejezték be napjaikat, fontosak voltak a mindennapi fohászok és imádságok, fontosak voltak a családi és egyházi ünnepek, amelyekben lehozták magukhoz és befogadták az Istent, megnyitották számára a szívüket és a lelküket.” - hangsúlyozta Spányi Antal, aki így folytatta: „az ember - furcsa módon - gondolkodásában változva, elkezdte a természetet is manipulálni. Azt hitte, hogy ez az ész diadala, hogy egyre inkább bele tud nyúlni a világ rendjébe. Látjuk, hogy mi mindent meg tudunk tenni. Ismerjük a mikro és makrovilág titkait.”

Azt is pontosan tudjuk és látjuk, hogy a civilizációnkkal mennyit ártunk, nemcsak a világnak, hanem önmagunknak. Megnyitottuk az ózonréteget és ennek beláthatatlan következményei vannak. Könnyű csomagolóeszközöket gyártottunk műanyagból, ezzel elszennyeztük az egész földkerekség tengereit. Hallottuk a hírt, hogy augusztus elején elhasználtuk már azt az energiamennyiséget, amennyit igazából az esztendő végéig szabadott volna felhasználnunk. Belenyúlunk a világba, azt hisszük, hogy tudunk mindent irányítani, nincsen már szükségünk Istenre sem. Ezáltal kiszolgáltatottá válunk azoknak a természeti erőknek, amelyeket mi magunk manipuláltunk meg.”

Kérjük Szent Donát segítségét, vigye Istenhez imáinkat. Mi magunk, próbáljuk megtalálni a módját, hogy a jelen körülményei közt hogyan tudnánk az életünket Isten számára megnyitni.” - zárta szentbeszédét a főpásztor.

A Szent Donát kápolna búcsúján részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselők is. Zenei szolgálatot végzett az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom kórusa.

Közélet

 1. Fehérváron is bemutatták a büntetés-végrehajtási roadshow programját

  Országos ismeretterjesztő programsorozatot indított az országos büntetés-végrehajtási szervezet; a toborzónappal egybekötött népszerűsítő roadshow második állomása szombaton Székesfehérvár volt. Az Alba Plazában a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum vándorkiállítását is meg lehetett tekinteni, ezenkívül a résztvevők interaktív bemutatókból ismerhették meg az egyes szolgálati ágakat és a szakmai feladatokat.

  2018.10.20.
 2. Jótékonysági esttel ünnepelték a Prohászka Karitász Csoport 25 esztendejét

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. A jeles évforduló alkalmából pénteken jótékonysági esttel ünnepeltek a templomban, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusainak műsora mellett festménykiállítás is nyílt.

  2018.10.19.
 3. Két 56-os emlékhelyen tisztelgett pénteken a város diáksága a hősök előtt

  Pénteken délelőtt két '56-os emlékhelyen szerveztek megemlékezést fehérvári középiskolások részvételével. Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumának diákjai, a Hotel Magyar Király '56-os emléktáblájánál pedig a cisztercis diákok adtak ünnepi műsort.

  2018.10.19.
 4. Koszorúzás, forradalmi séta és utcaszínházi előadás is lesz október 23-án

  Október 23-án 15 órakor kezdődnek a városi ünnepi megemlékezések az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Elsőként megemlékezést és koszorúzást tartanak az Ötvenhatosok terén, ahol Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi Egyetem rektorhelyettese mond beszédet, majd 16 órától a Városház téren "Miénk e föld!" címmel mutatnak be utcaszínházi produkciót fehérvári fiatalok részvételével.

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek