„Emberé a munka, Istené az áldás” - püspöki mise a Szent Donát kápolna búcsúnapján

Sokan vettek részt vasárnap a Donát kápolna búcsúján, melyen Spányi Antal, megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján, ahol 1733-ban építettek először Szent Donát tiszteletére kápolnát, a helyi szőlőműves polgárság kérésére. A megyés főpásztor a búcsúi szentmisén imádkozott a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását a bő és jó termésért.
2018.08.05. 20:56 |

„A régiek pontosan tudták, hogy az emberé a munka és az Istené az áldás. Kérték az égiek közbenjárását. Szent Donátét is, itt ezen a hegyen, hogy munkájuk eredménye ne vesszen kárba, hogy amiért áldozatot hoztak, fáradoztak, amiért keményen megdolgoztak, az hozza meg számukra gyümölcsét.” - emelte ki szentbeszédében a megyés püspök.

Egész életüket, egész kultúrájukat, mindennapjaikat, családi ünnepeiket, napjaikat, hónapjaikat, az egész évüket, mind-mind az Isten jelenlétében próbálták megélni. Fontos volt számukra a reggeli és az esti harangszó, keresztvetéssel kezdték és fejezték be napjaikat, fontosak voltak a mindennapi fohászok és imádságok, fontosak voltak a családi és egyházi ünnepek, amelyekben lehozták magukhoz és befogadták az Istent, megnyitották számára a szívüket és a lelküket.” - hangsúlyozta Spányi Antal, aki így folytatta: „az ember - furcsa módon - gondolkodásában változva, elkezdte a természetet is manipulálni. Azt hitte, hogy ez az ész diadala, hogy egyre inkább bele tud nyúlni a világ rendjébe. Látjuk, hogy mi mindent meg tudunk tenni. Ismerjük a mikro és makrovilág titkait.”

Azt is pontosan tudjuk és látjuk, hogy a civilizációnkkal mennyit ártunk, nemcsak a világnak, hanem önmagunknak. Megnyitottuk az ózonréteget és ennek beláthatatlan következményei vannak. Könnyű csomagolóeszközöket gyártottunk műanyagból, ezzel elszennyeztük az egész földkerekség tengereit. Hallottuk a hírt, hogy augusztus elején elhasználtuk már azt az energiamennyiséget, amennyit igazából az esztendő végéig szabadott volna felhasználnunk. Belenyúlunk a világba, azt hisszük, hogy tudunk mindent irányítani, nincsen már szükségünk Istenre sem. Ezáltal kiszolgáltatottá válunk azoknak a természeti erőknek, amelyeket mi magunk manipuláltunk meg.”

Kérjük Szent Donát segítségét, vigye Istenhez imáinkat. Mi magunk, próbáljuk megtalálni a módját, hogy a jelen körülményei közt hogyan tudnánk az életünket Isten számára megnyitni.” - zárta szentbeszédét a főpásztor.

A Szent Donát kápolna búcsúján részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselők is. Zenei szolgálatot végzett az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom kórusa.

Közélet

 1. Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete - a fiatalok biztonsága a cél

  A frissen alakult egyesület alapvető célja a rendezvényekre járó székesfehérvári és környékbeli fiatalok biztonságos szórakozásának, kikapcsolódásának elősegítése, biztosítása, valamint a rendezvényhelyszínek, szervezők és hatóságok közötti kommunikáció erősítése és a drogprevenció. Ennek részeként hatósági partnerekkel közösen létrehozza saját minősítési rendszerét, melynek neve: Biztonságos Szórakozóhely. 

  2019.03.18.
 2. IPAR 4.0 - „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.”

  A digitalizáció oktatásra, gazdaságra, szakképzésre és munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól, a digitális átállást támogató fejlesztések és kapcsolódó támogatásokról, a fehérvári jógyakorlatról is szó lesz az Alba Innovár Digitális Élményközpont március 26-i eseményén. 

  2019.03.18.
 3. Püspöki áldást kapnak a fehérvári édesapák március 19-én, Szent József ünnepén

  Március 19-én, kedden délelőtt 10 órakor a Szemináriumi templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrál hagyományos, Szent József-napi szentmisét a város papságával. A szentmisében püspöki áldásban részesülnek az édesapák. Ezen a napon az egyházmegye összes plébániáján megáldják a plébánosok a családapákat.

  2019.03.18.
 4. Március 24-től tartós élelmiszergyűjtés lesz a templomokban

  Március 24 és 31. között ismét nagyböjti élelmiszergyűjtés lesz a katolikus templomokban. A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a hívek a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat.

  2019.03.16.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek