Elkészült és használható az uszodában az új kültéri fedett medence

Új fedősátrat kapott a Csitáry G. Emil Uszoda és Strand kültéri fedett medencéje. A 200 millió forintos beruházást TAO támogatásból és városi forrásból finanszírozták: az alumíniumvázas sátor korszerűbb, világosabb az eddiginél, és melegebbet biztosít. 
2021.12.03. 13:01 |

A beruházásnak köszönhetően megkétszereződik a használható vízfelület nagysága az ősztől tavaszig tartó időszakban, így a nap minden szakában lesz szabad vízfelület a látogatók részére is.

A régi sátor csak egy vastagabb fólia volt, aminek nem volt hőszigetelése. Most viszont az oldalsó, hőszigetelt panelok mellett a tető is hőszigetelt, ugyanis a négy rétegű ponyva között levegőt áramoltatnak a két külső rétegben, ami nagyságrendekkel kevesebb hőveszteséget jelent a korábbi egyrétegű ponyvához képest.

A beruházást bemutató sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester elmondta: a korábbi, felfújható sátor már több mint tíz éves volt. A Városgondnokság a Fehérvári Vízilabda Sportegyesülettel közösen, TAO támogatás és városi forrás bevonásával végezte a 200 milliós felújítást, melynek köszönhetően a versenyzők, az utánpótlás- és a szabadidősport tekintetében megkétszereződik a használható vízfelület nagysága, ami nagyon hasznos az uszodát használó sportolók és civil úszók számára egyaránt. Az alpolgármester hozzátette, a beruházás 30 százalékát a Városgondnokság az Önkormányzattal együtt biztosította, a többi pedig társasági adókedvezményből valósult meg a Fehérvári Vízilabda Sportegyesület jóvoltából. A medencét december 1-jétől használhatják a sportolók, és a látogatók számára mindig biztosítanak két sávot.

Általában ezek a sátrak jóval keskenyebbek, azonban a fehérvári 62.5 méter hosszú és 28.5 méter széles, amiben sokkal kényelmesebben el lehet férni.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta: 2018-ban megújult, kibővült a strand, idén nyárra a nagymedence, most pedig a fedősátor, ami a korábbinál kényelmesebb, nem kell felfújni, hiszen fixen áll a váznak köszönhetően. Az államtitkár köszönetét fejezte ki a Városgondnokságnak és a Fehérvári Vízilabda Sportegyesületnek.

A fűtés is sokkal egyenletesebb, ugyanis a meleg levegő befúvó cső végigfut a medence fölött és kisebb lyukakon oszlatja szét a medencetérben a hőt, ahol ezáltal melegebb is van, mint korábban.

Bozai István városgondnok köszönetét fejezte ki a város támogatásáért és a kormányzati segítségért, ami nélkül ez a beruházás önálló városi finanszírozásból nem valósulhatott volna meg. A sportolók két éve nem tudták használni a sátorral fedett medencét, melynek egyrészt a pandémia, másrészt az állagromlás volt az oka. 

A mostani sátor mintegy harmadával kevesebb energiát fogyaszt, mint a régi és a világítás is jóval korszerűbb, nagyobb fényt biztosít, ráadásul az ablakoknak köszönhetően ha kint süt a nap fel sem kell majd kapcsolni a lámpákat. Az új LED-es égők egyenként 120 wattosak.

A Fehérvári Vízilabda Sportegyesület elnöke, Gyöngyösi István arról számolt be, hogy számukra új időszámítás kezdődik, most először tudják megoldani az edzéseken a korosztályok szerinti bontást, és nem kell 4-5 év korkülönbségű gyerekekkel egy csoportban dolgozni. Az új, fedett medence melegebb, világosabb és nagyobb az előzőnél, és az üzemeltetése is olcsóbb lesz.

A sátrat akár teljesen is el lehetne bontani tavasszal és ősszel felépíteni, de a tervek szerint a mobil oldalfalakat veszik csak ki a nyári szezonra.

A városi uszoda építése 1983-ban fejeződött be, míg a kültéri strandmedencéket az 1970-es években újították fel. A megnövekedett lakossági igények miatt 2008-ban a strandi nagymedence fölé légtartásos sátrat készítettek a téli időszakra. Az igénybevétel és a szerelvények elöregedése miatt idén felújították a kinti medencét, ezt követte a sátor cseréje azzal, hogy a medence fölé korszerű, aluvázas sátor került. 

Városfejlesztés

 1. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 2. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 3. Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

  Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.

  2022.01.13.
 4. Kormányzati forrásból újulhatnak meg Öreghegy fő útjai

  Hétfőn délelőtt jelentette be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője közösségi oldalán, hogy a Kormány elfogadta javaslatát, így 2022 és 2025 között állami forrásból teljeskörűen, közművekkel együtt megújul a Pozsonyi út, a Zsolnai út, a Nagyszombati utca, a Kassai utca és a Nyitrai utca. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szintén közösségi oldalán fejezte ki örömét a hírrel kapcsolatban.

  2022.01.10.
 1. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 2. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 3. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.
 4. Elkezdődött az új bölcsőde építése a Maroshegyen

  Az új maroshegyi bölcsőde a tervek szerint jövő év végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági elvárásoknak. A földmunkákkal már elkezdődött az építkezés és a kivitelező még idén végezni szeretne az alapozási munkákkal.

  2021.12.16.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár