Elkészült a Vörösmarty tér és környékének teljes felújítása

Megújult a belső útszakasz és a házak előtti járda, tíz nagy lombkoronájú fát telepítettek a parkba és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítottak ki. A Piac tér - Budai út csomópontjában pedig a gyalogos-átkelőhely körüli járdaszigetekből évelő virágoskert lett.
2022.10.26. 11:18 |
Elkészült a Vörösmarty tér és környékének teljes felújítása

A park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett tíz darab nagyméretű, várostűrő díszfát ültettek, hiszen a tér nagysága lehetővé tette. A Vörösmarty szobor előtt lévő egynyári virágágyás helyett pedig a park négy szegletében vegyes virágzású évelő ágyást alakítottak. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény.

A beruházás összefüggésben volt a környék fejlesztéseivel egészen a Prohászka utcáig, de magánberuházásban a téren és a Vak Bottyán közben társasház építés is volt az elmúlt években.

A burkolat a környéken olyan szinten tönkrement, hogy azt gondoltuk, az egész környezetet újítjuk meg nem csak a burkolatokat – mondta Cser-Palkovics András polgármester. „A Vörösmarty tér teljes egészében megújult kicsit több, mint 62 millió forintért, ami teljes egészében önkormányzati beruházás volt a Városgondnokságon keresztül. Itt készültek a tervek és a parképítést is saját beruházásban végezte a gondnokság. Fehérvár belvárosának egyik gyönyörű szeglete most már úgy is néz ki, hogy méltó a belvároshoz. Sokkal zöldebb is lett a tér, az évelő ágyások kialakításával és a faültetésekkel egy igazi kis park alakult itt ki.”

A park egész területét a tereprendezést követően újrafüvesítették és a virágágyásokba automata öntözőrendszert építettek ki.

A Palotai út - Budai út csomópontjában a gyalogos átkelőhely körül három járdaszigetbe évelőágyást ültettek összesen kétszáz négyezméternyi felületen, így jóval zöldebbé vált a kereszteződés is. A park és a bEAT étterem közötti osztósáv közepére pedig egy díszfű sort telepítettek, mely vegetációs időszakban dúsan növekszik és jól bírja majd az út melletti nyári hőséget is.

Burkolatfelújítási munkák

A Vörösmarty tér belső oldalán az egyirányú út mindkét oldalán elbontották a régi szegélyt és egységesen 6,25 méter szélességű utat építettek, melyből 4 méter széles a közlekedő sáv, a járda mellett pedig egy 2,25 m széles parkolósávot jelöltek ki. A tér épületei előtt a három méter széles járda és az útburkolat is a szükséges helyeken elvégzett pályaszerkezeti javítások után egységes aszfalt kopóréteget kapott a Vak Bottyán köz burkolatával együtt. Mint Szabó Bakos Györgyné a terület önkormányzati képviselője elmondta, nagy szükség volt már a garázsok előtti rossz burkolat cseréjére és a Vak Bottyán közben az útfelújításra. Így a Prohászka út, kis-Budai és Vörösmarty tér útburkolatai is kivétel nélkül megújultak.

Sétányt alakítottak ki

A Vörösmarty téren a középszigetben különböző burkolatú (vörös murva, térkő, aszfalt) gyalogos közlekedő felületek helyett egységes, kettő méter széles, sétányt alakítottak ki padokkal. A szobrok körül pedig kiemelve azokat más színű burkolat található – mondta Bozai István városgondnok. A tér felújítása után a gyalogosok számra mindenhol biztosított az akadálymentes közlekedés is.

Közvilágítás-fejlesztés is történt a téren

A szobrok körül a felszínbe süllyesztett lámpatestek biztosítják a jobb megvilágítást

A nem messze innen található Szent István tér felújítását a 2021-és 27 között Székesfehérvár rendelkezésre álló EU-s források terhére tervezi a város – mondta Cser-Palkovics András. „Van remény arra, hogy a következő években fel tudjuk majd újítani a teret, ami önmagában is szimbolikus, nem csak a tér csodálatos épületei miatt, de itt található Szent István lovasszobrral, mögötte pedig egy történelmi platánnal. Nagy kihívás lesz, de bízom abban, hogy sikerülni fog.”

Városfejlesztés

 1. Új zebra a Kassain

  Elkészült az új gyalogos átkelőhely a Kassai út és a Vágújhelyi utca sarkán, a buszmegállók mellett. A környéken élők kérésére készült el a fejlesztés, ami nem pusztán a burkolati jelek felfestését jelentette, hiszen egy biztonságos gyalogos átkelőhely létesítéséhez a megfelelő közvilágítást és a járdakapcsolatokat is ki kellett építeni a szegélyek szintbe süllyesztésével együtt - mondta Östör Annamária a terület önkormányzati képviselője.

  2022.12.06.
 2. Szinte kész a déli összekötő

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 3. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 4. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.