Elektromos buszok, víziközmű felújítások, emlékezés - ez történt a Közgyűlésen

Az idén ősszel harminc éves az önkormányzatiságról is megemlékeztek a képviselők a pénteki közgyűlés elején, ami kiemelkedik a város több mint ezeréves történelemkönyvéből és mindenképpen önálló fejezetet érdemel – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester. A testület döntött a kis-Budai és a Prohászka út alatti közművek felújításáról, és egyhangúan lépett fel a testület, hogy ne legyen Vidi-Fradi mindenszentek délutánján három temető mellett a Sóstón.
2020.10.16. 11:10 |

Egyperces néma főhajtással emlékezett a testület a múlt hét végén elhunyt László Istvánra, a LÁSZLÓVILL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjére, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Életműdíjjal kitüntetett vállalkozójára, aki 2017-ben a Pro Civitate Díjat is átvehette, továbbá mindazokra, akik az elmúlt 30 évben Fehérvárért dolgoztak, de ma már nem lehetnek közöttünk.

Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy 25 éve igazán felemelő érzés volt a rendszerváltoztatás után, a különböző ciklusokban a város szolgálatába szegődött képviselő- és városvezetőtársakkal találkozni. A legelső korelnök, Szinável Tibor szavait idézte fel az első alakuló közgyűlésről. „Akik most itt vagyunk, ne képzeljük egy pillanatra sem, hogy hatalmat kaptunk. Kaptunk egy megbízást, mely szolgálatra kötelez: városunk lakóinak szolgálatára. Mi itt jelenlévő képviselők pedig értsük meg, hogy szolgák vagyunk, a szó szoros értelmében! A feladat nem könnyű, mert a körülmények, a haladó idő, a lehetőségek szorosak és behatároltak. Sok függ a testület hozzáállásától, segítőkészségétől és szakértelmétől. Ehhez járulhat a lakosság türelme, problémáinak feltárása, érdekeik messzemenő elemzése.”

Zöld busz mintaprojekt – ingyenes lesz az elektromos tesztbusz használata

Egy hónapon keresztül egy elektromos autóbusz közlekedik majd tesztüzemben a város buszhálózatának járatain, ami ingyenesen lesz használható. A város polgármestere elmondta, hogy a jármű egy minden típusengedéllyel rendelkező Ikarus autóbusz lesz. Télen végzik a tesztüzemet, hogy nagyobb igénybevétel mellett, hideg időjárásban tesztelhessék az elektromos buszt a közösségi közlekedésben. Székesfehérvár jövőre 25 elektromos autóbuszt szeretne beszerezni, melyet állami forrásból finanszíroznának. Ez a fejlesztés 4.5 – 5 milliárd Forintba kerülne.

Buszjegyet a parkolóautomatákból?

Döntöttek arról a képviselők, hogy növelni szeretnék a buszjegyek értékesítési hálózatát. Jelenleg a fehérvári buszokra eladott jegyek kétharmadát a sofőrök értékesítik. A készpénzelfogadásra alkalmas mintegy kettőszáz fehérvári parkolóautomatát szeretnék alkalmassá tenni arra, hogy helyi buszjegyet is lehessen ezekből vásárolni. Ennek lehetőségét vmegvizsgálja a Városgondnokság, továbbá szeretnék, hogy számos olyan helyen lehessen jegyet és bérletet értékesíteni, ahol könnyebben hozzá tudnak jutni az utasok. Elhangzott, hogy néhány napja a MÁV is megkereste a várost a menetjegyek értékesítésével kapcsolatban.

A kivitelezőjét keresik a Prohászka és a kis-Budai alatti víziközművek felújításnak

A Prohászka Ottokár úti kerékpárút és víziközmű, valamint a Budai úti (Vörösmarty tér - Várkörút közötti) víziközmű átépítése, felújítása és úthelyreállítása címmel írt ki közbeszerzési eljárást a testület. A régen várt felújítás alkalmával az ivóvíz vezetéket és a szennyvíz csatornát is felújítják. A rekonstrukció a Várkorút - Budai út - Prohászka Ottokár utca kereszteződés csomópontját, a Prohászka Ottokár utcát és a kis Budai út közműveit érinti. A Budai - Prohászka - Várkörút kereszteződése alatt található nagy méretű víziközművek rossz állapotban vannak az út alatt amit mindenképpen fel kell újítani. A munkálatok az útfelújítást és kerékpárút építést is tartalmazzák.  

Növekszik az Alba Ipari Zóna

Az Alba Ipari Zóna növekedésével összefüggésben belterületbe vonásokról is döntöttek a képviselők. A jelenleg mezőgazdasági területek szomszédságában már üzemcsarnokok épülnek és az ipari park területét szeretnék növelni.

Ne mindenszentekkor legyen az őszi szezon legnagyobb meccse!

Egyhangú döntéssel hozott határozatot a közgyűlés, miszerint kérik az illetékes szervezeteket, az MLSZ-t, az M4 sportcsatornát és a két klubot, hogy november elsején 16 órakor ne kerüljön megrendezésre Székesfehérváron a Sóstón a nagy érdeklődésre számot tartó rangadó - mondta Cser-Palkovics András polgármester. Kegyeleti jogot mindenkinek biztosítani kell, ez pedig a temetők közelében egy ilyen mérkőzés megtartásával egy időben lehetetlen akár közlekedési vagy forgalombiztonsági okokból is. 

Üzleti terveket fogadott el a testület

Elfogadták a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2020. évi üzleti tervének, a Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Alapító Okiratának módosítását továbbá a  Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság felügyelőbizottságának ügyrendjét

Közélet

 1. Első kézből az adventi programokról és egyéb aktualitásokról

  Az év hátralévő heteinek programjairól, kiemelten az adventi időszak terveiről is tájékoztatást ad közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Számos más aktuális információ is olvasható a város polgármestere által közzétett bejegyzésben.

  2020.10.27.
 2. Hivatásos katonák és honvédelmi alkalmazottak vehettek át elismeréseket

  Negyven hivatásos katona és honvédelmi alkalmazott vehetett át elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából.

  2020.10.27.
 3. Megemlékező szentmise és könyvbemutató Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján

  November 6-án, pénteken 18 órakor megemlékező szentmise kezdődik az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően mutatják be az "Öreghegyi szőlőtő in memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet.

  2020.10.27.
 4. Balla Dávid nyerte a Szóval győzni kommunikációs vetélkedőt

  A 12 döntősnek három fordulóban kellett számot adnia a meggyőző, élőbeszédbeli képességeiről: beszédet tartottak arról, hogyan alakítanák a jövőt, helytálltak mint interjúalanyok, majd rögtönözve reagáltak médiaposztokra, videókra. A zsűri tagjai úgy döntöttek, hogy 2020-ban Székesfehérváron Balla Dávid kommunikál a legjobban, dobogós helyezést ért el Bíró Gergő Zalán és Bodonyi Dániel.

  2020.10.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1