Díszközgyűlés a színházban - 25 éve alakult meg Székesfehérvár Önkormányzata

Az ünnepi Dísz- közgyűlésen megjelentek az elmúlt negyedszázad közéletének résztvevői, a városi intézmények, szervezetek vezetői.  A jubiláló önkormányzatot a város első polgármestere, Balsay István köszöntötte, majd ünnepi műsorral folytatódott a rendezvény. A képes, zenés, táncos programot követően dr. Cser-Palkovics András polgármester a város minden polgára nevében megköszönte a volt és jelenlegi önkormányzati képviselőknek, hogy szolgálták és szolgálják a város fejlődését.
2015.10.20. 23:09 |
Az ünnepi díszközgyűlésen megjelentek az elmúlt negyedszázad közéletének résztvevői, a városi intézmények, szervezetek vezetői.  A jubiláló önkormányzatot a város első polgármestere, Balsay István köszöntötte, majd ünnepi műsorral folytatódott a rendezvény. A képes, zenés, táncos programot követően dr. Cser-Palkovics András polgármester a város minden polgára nevében megköszönte a volt és jelenlegi önkormányzati képviselőknek, hogy szolgálták és szolgálják a város fejlődését.
KÉPGALÉRIA a Díszközgyűlésről
Székesfehérvár Önkormányzata 25 éves jubileumát ünnepelte kedden este a Vörösmarty Színházban. A rendezvény vendégei között ott voltak a közélet egykori és jelenkori szereplői, önkormányzati képviselői, alpolgármesterei, jegyzői valamint a város főbb intézményeinek, szervezeteinek vezetői. Az ünnepi közgyűlés első percében a jelenlévők néma főhajtással emlékeztek azokra, akik az elmúlt 25 évben Fehérvárért dolgoztak, de ma már nem lehetnek közöttünk.
Az ünnepi díszközgyűlésen elsőként Balsay István, a város rendszerváltás utáni első polgármestere emlékezett arra a nehéz időszakra, amelyet 1990 és 1994 között élt meg Székesfehérvár lakossága. Amikor a Videoton és az Ikarus elvesztette piacait és több tízezer ember volt munka nélkül. „A város polgárait váratlanul, bennünket pedig felkészületlenül ért a munkahelyteremtés, a gazdasági folyamatokba való beavatkozás, de a kényszer erős úr, alkalmazkodnunk kellett. Harmincnyolcezer ezer ember volt munka nélkül. A város és a városkörnyék minden családját érintette, hogy a KGST és Szovjetunió összeomlását követően piacot vesztettünk, az újak meg nem nyílottak meg. Antal miniszterelnök úr azt mondta: polgármester úr, ha programot készítenek segíteni fogunk. Tizennyolc színes füzetben elkészítettük a városfejlesztés koncepcióját, talán a stratégiáját is. Ez volt az országban az első gazdasági program, azóta kötelező. Ipari parkokat hoztunk létre. Elkészítettük több nyelven a Székesfehérvár Bemutatkozik című kiadványt és egy hónapon belül kiadtuk az építési engedélyeket. A Sóstó Ipari Park, az Alba Ipari Zóna, a Széles Gábor vezette Videoton Ipari Park, az Iszkai Vállalkozási Övezet olyan hálót vont a város köré, amelyből az idetévedt, vagy tudatosan ide vonzott munkahelyteremtő nem tudott kiszabadulni. Itt volt a legkedvezőbb helyi iparűzési adó…néhány év múlva „a világ legdinamikusabban fejlődő 10 térsége” közé fejlődtünk” – idézte fel Balsay István.
Balsay István beszéde teljes egészében LETÖLTHETÕ (.doc)
Az ünnepi műsor felvonultatta az elmúlt 25 év legfontosabb székesfehérvári eseményeit: a megjelent vendégek számára a Fehérvár Médiacentrum által készített vetítéssel idézték fel a történéseket Vakler Lajos összeállításában. Az Alba Regia Táncegyüttes részletet mutatott be Mozdulatlan legendák című előadásából, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar köszöntötte a 25 éves Önkormányzatot, Drahos Béla vezényletével Farkas Ferenc Kárpáti rapszódia című művével. Az ünnepi műsor az Alba-jazz-generációk fellépésével folytatódott: az ünnepi műsorra komponált Autumn Leaves című számban Vörös Tamás vezetésével Vörös Janka, Mits Gergely, Mits Márton, Hámori János, Cserta Balázs, Mike Krisztián, Horváth János, Vörös Milán és Máté Sándor zenélt együtt a színpadon. Az este műsorszámait a DNS Company Fehérvár felett szállok című dala zárta, amit a közönség Katona Lóránt, a Fehérvár Hangja korábbi döntőse előadásában hallgathatott meg.
Az ünnepen dr. Cser-Palkovics András polgármester a város minden polgára nevében megköszönte a volt és jelenlegi önkormányzati képviselőknek, hogy szolgálták és szolgálják a város fejlődését. A polgármester elsőként Szinável Tibor egykori képviselő beszédéből idézett, amelyet 1990. október 20-án, a közgyűlés megalakulásakor mondott el korelnökként: „Sokan vannak a választók és kevesen a választottak. A választók a hatalom és nem a választottak. Akik most itt vagyunk, ne képzeljük egy pillanatra sem, hogy hatalmat kaptunk. Kaptunk egy megbízást, amely szolgálatra kötelez, városunk lakóinak szolgálatára. Mi, képviselők pedig értsük meg, hogy szolgák vagyunk, a szó szoros értelmében. A választók szolgálata alázatot követel, nem fennhéjázást, uralkodást, fölényeskedést azokkal a választókkal szemben, akik tőlünk várják gondjaik bajaik meghallgatását..”
„Ezekben a szavakban minden benne van annak a tevékenységnek, szolgálatnak a mindennapjairól és felelősségéről, amit az jelent, ha valaki a közösség ügyeinek szolgálatára szegődik, azaz önkormányzati képviselő lesz. Különösen igaz ez Székesfehérváron, a nemzet történelmi fővárosában, egy több mint ezer éves városban, ahol ha 25 évre emlékezünk, azt is mondhatnánk hogy szinte csak egy pillanat, de ez a pillanat mégis kitüntetett helyet kap a város életében, mert a demokráciáról szól.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, elmondta, a visszatekintés és az ünneplés igénye három indokkal írható le: a szabad, demokratikus társadalom megléte, a Székesfehérvárhoz kötődő közös érzések és a köszönet kifejezése az önkormányzati képviselőknek és tisztségviselőknek, akik vállalták a város szolgálatát. „Székesfehérvár politikai kultúrája az elmúlt 25 évben és a ma is felette áll az ország politikai kultúrájának. Mindig, minden közösségi többség és talán mondhatjuk, hogy mindegyik ellenzék is megértette azt, hogy a fehérváriak nem örök vitát és veszekedést várnak képviselőiktől. Bár egy demokráciában a vitának helye van, de a fehérváriak azt várják, hogy azok a viták ne öncélúak, hanem értük történők legyenek, hogy a közösség ügyei menjenek mindig előrébb.” – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki a város minden polgára nevében megköszönte minden önkormányzati képviselőnek, hogy vállalta ezt a szolgálatot.
Köszöntőjében Warvasovszky Tihamér, aki három önkormányzati cikluson keresztül volt a város polgármestere elmondta, hogy az elmúlt 25 év meghatározó volt az ország és Szent István városának életében is. „Nekem megadta a sors, hogy össze tudtam hasonlítani a tanács időszakát az önkormányzatisággal, hiszen dolgozhattam Balsay Istvánnal tanácselnök-helyettesként is. Az önkormányzatiság egész más felelősséget adott Fehérvárnak, lehetőséget és nagy felelősséget adott a döntéshozóknak. Az önkormányzatok megalakulása óta ott születnek a döntések, ahol a legjobban ismerik az emberek gondjait, problémáit, és azok hozzák meg a döntéseket akiket, megválasztottak.” – emelte ki Warvasovszky Tihamér, aki elmondta, kitüntetés és óriási felelősség is volt három cikluson keresztül Székesfehérvár polgármesterének lenni. „Ez volt életem legszebb időszaka, nem könnyű, de csodálatos időszak. Köszönöm Fehérvárnak és képviselőtársaimnak, hogy mindig felelős döntéseket tudtunk hozni.” – tette hozzá Székesfehérvár korábbi polgármestere, aki kiemelte, hogy fehérváriként az az érdeke, hogy a városvezetés sikeres legyen, és ez a város tovább fejlődjön.

Közélet

 1. Imádságos gyertyagyújtás és felvonulás volt vasárnap Székelyföld autonómiájáért

  Október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. A Székely Nemzeti Tanács felhívásának eleget téve Székesfehérvár városa is csatlakozott a székelyek önrendelkezését támogató összefogáshoz. Október 25-én, vasárnap késő délután gyertyagyújtás volt a Maroshegyen, a Balatoni úti székelykapunál, majd a résztvevők fáklyákkal a kezükben átvonultak a koronás körforgalomig. 

  2020.10.25.
 2. Cigicsikkmentes Székesfehérvárért akciót rendezett a JÖN

  Lelkes önkéntesekkel Cigicsikkmentes Székesfehérvárért akciót rendezett a JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes október kihívás részeként. A cigicsikkszedő eseményen egy tucatnyi önkéntes jelent meg.

  2020.10.25.
 3. Élőben közvetítjük hétfőn a Szóval Győzni döntőjét - 12 versenyző mérkőzik meg a fináléban

  A Prosperis Alba Kutatóközpont megbízásából a Fehérvári Programszervező 2020-ban is meghirdette a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. A döntőre október 26-án, hétfőn 13 órától kerül sor a Városháza dísztermében, a járványhelyzet miatt sajnos közönség nélkül. Az eseményt a város honlapján élőben követhetik az érdeklődők!

  2020.10.25.
 4. Már Youtube-on is elérhető A Szemek című doku-ballada

  Már online is elérhető A Szemek című – a rendező által a doku-ballada műfajába sorolt – film, amellyel október 23-án az elmaradó utcaszínházi produkció helyett emlékezett a város.

  2020.10.25.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1