Új tanösvény készült a Rácbányában - szabadtéri órákat is lehet tartani

Tematikus tanösvényt alakítottak ki a Rácbányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rácbánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a tanösvény alkalmas környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is. A Rácbánya 2012 óta természeti emlék besorolású területe Székesfehérvárnak.
2024.05.30. 15:15 |
Új tanösvény készült a Rácbányában - szabadtéri órákat is lehet tartani

A 4,68 hektáros, a ráchegyi Apatini utcából nyíló régi bányagödör az 1900-as évek elején nyerte el mai formáját és az öreghegyi Bánya-tó kistestvérének tekinthető.

Egy időben hulladéklerakóként szolgált, majd rekultivációját követően a természet kezdte újra birtokba venni a területet, amely 2012-ben természeti emlék besorolású védettséget kapott az itt található geológiai értékek miatt, ugyanis a Velencei-hegység legnyugatibb, látható része a Rácbányában látható, előtte pedig a Bánya-tónál.

Az elmúlt években többször is bejárást tartottunk, és a terveket követően tettünk azért, hogy e csodálatos területet védjük, megőrizzük természeti szépségét. A Rácbánya egy zöld oázis, ahova ma már szívesen járnak az itt élők. A tanösvény elkészültével valódi kirándulóhellyé vált – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Rácbánya mellett található, örökös ökoiskola címet elnyert Zentai úti Általános Iskolának és a közelben lévő oktatási-nevelési intézményeknek is nagyon hasznos szabadtéri tanulási lehetőséget biztosít a terület. A polgármester hozzátette, a tervek szerint jövőre a Bregyó kiserdejében folytatódik a tanösvények kialakítása.

A Rácbánya gazdag élővilággal rendelkezik, ezért védelme mellett bemutatása is nagyon fontos. Így született meg az ötlet, hogy a Sóstót követően itt is kialakítsanak egy tanösvényt, amely a tájékoztatás mellett a környezeti nevelést és a természeti edukációt szolgálja – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. A Patkós Stúdió által készített interaktív, színes táblákon az ideérkezők megismerik az itt élő madarakat, rovarokat, emlősöket, kétéltű hüllőket. Aki végigjárja a hét állomásból álló tanösvényt, az a végén könnyen teljesíti az interaktív játszótér feladatait.

A Városgondnokság tavaly egy madárodú telepet is létrehozott a Rác bányában és idén tavasszal denevérodúkat is tettek ki a Denevérbarát Fehérvár program keretén belül.

Érdekességek a Rác bányáról:

Az 1900-as években Fehérváron három kőbánya is működött, és a kifejtett kő bizony sok fehérvári ház és út alapjául szolgált. A Rác bányában gránitot és gránit murvát bányásztak.

A Ráchegy területének egy részét a háború előtt Szabó-bányaként tartották számon. A környékbeli idős lakosok elmondása alapján még az ötvenes években is fejtettek itt követ, murvát. A bánya sorsa itt is úgy alakult, mint az öreghegyi Bányató esetében. Elmondások szerint ebédidőt tartottak a délelőtti műszak után a munkások és mire visszamentek dolgozni, már hat méter mély víz volt a fejtésben.

Itt található a békalencsés tó, amihez egy lépcsőn lehet lejutni. A kis tóban még nagy szárazság idején is mindig találni valamennyi vizet.

A Rác bányánál nincsen parkolási lehetőség, így érdemes gyalogosan megközelíteni a területet!

Városfejlesztés

 1. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 2. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 3. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.
 4. Több mint 50 e-töltő

  Újabb elektromosautó-töltők létesültek Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és a város Önkormányzata együttműködésében három új állomást telepítettek a városba. Egyiket – egy gyorstöltőt – a Belváros peremén, a Fal közben adták át csütörtökön, valamint a Zichy liget és az Uszoda mellé is került egy-egy töltő néhány hete. Ezekkel együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás szolgálja az autósokat Székesfehérváron.

  2024.06.13.