Csendes megemlékezés Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulóján

Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál csendes koszorúzást tartottak.
2023.05.19. 13:49 |
Csendes megemlékezés Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulóján

Székesfehérvár mintegy másfél évszázados török hódoltság után, a hatalomgyakorlók kiűzésével csatlakozhatott vissza a nyugati civilizációhoz, amiből az oszmán-török uralom kiragadta. 1688. május 19-én Székesfehérvár 1000 fős védőőrsége és kb. 3000 fő, a törökökkel együtt távozó személy hagyta el a várost, ezzel véget ért a 143 éves török fennhatóság. A távozók romokat, káoszt hagytak maguk után, így a nagymúltú koronázóvárost szinte a semmiből kellett újjáépíteni.

Hagyomány, hogy minden évben megemlékeznek a történelmi jelentőségű eseményről.

Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulója alkalmából néma koszorúzást tartottak a Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál. Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Szabó Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője, valamint Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője. Ugyancsak jelen voltak dr. Márton Roland és Rédei Norbert önkormányzati képviselők.

Várostörténet

 1. II. András koronázására emlékezünk

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2024.05.28.
 2. 666 éve, 1358. május 15-én kezdte el írni Fehérváron a Képes Krónika alapszövegét Kálti Márk

  Udvari pap-historikus és székesfehérvári lakos. A Szűz Mária Bazilikában teljesített szolgálatot, és itt, Magyarország ősi koronázó templomában juthatott hozzá régi gesztáinkhoz, krónikáinkhoz, továbbá más írásos forrásaihoz (oklevelek, királyok halálozási jegyzékei), amelyekből művének megírásához merített.

  2024.05.15.
 3. Az Aranybulla ünnepe

  A II. András magyar király által 1222-ben, a székesfehérvári országgyűlésen kiadott Aranybullát gyakorta hasonlítják az angolok 1215-ös Magna Cartájához. Ennek alapja az, hogy a bulla volt a magyar nemzet első alkotmányos dokumentuma, míg a Magna Carta az angolok első alkotmányos okiratának tekinthető.

  2024.04.24.
 4. Székesfehérvár a frontvonalban

  Pénteken délután nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum Székesfehérvár a frontvonalban 1944 - 1945 című közös kamara kiállítása. A tárlat több mint egy évig látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan.

  2024.04.05.