Csendes megemlékezés Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulóján

Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál csendes koszorúzást tartottak.
2023.05.19. 13:49 |
Csendes megemlékezés Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulóján

Székesfehérvár mintegy másfél évszázados török hódoltság után, a hatalomgyakorlók kiűzésével csatlakozhatott vissza a nyugati civilizációhoz, amiből az oszmán-török uralom kiragadta. 1688. május 19-én Székesfehérvár 1000 fős védőőrsége és kb. 3000 fő, a törökökkel együtt távozó személy hagyta el a várost, ezzel véget ért a 143 éves török fennhatóság. A távozók romokat, káoszt hagytak maguk után, így a nagymúltú koronázóvárost szinte a semmiből kellett újjáépíteni.

Hagyomány, hogy minden évben megemlékeznek a történelmi jelentőségű eseményről.

Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulója alkalmából néma koszorúzást tartottak a Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál. Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Szabó Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője, valamint Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője. Ugyancsak jelen voltak dr. Márton Roland és Rédei Norbert önkormányzati képviselők.

Várostörténet

 1. Szent István nyomában

  Ünnepi szentmisével kezdődött a Szent István nyomában rendezvény, a Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az Emberi Méltóság Tanácsa és a Magyar Polgári Együttműködési Egyesület szervezésében. A Szent Jobb megtalálásának emléknapján Balogh Elemér jogtörténész, egyetemi tanár tartott előadást „Szent István, a magyar büntetőjog reformátora” címmel a Városháza Dísztermében.

  2023.05.30.
 2. II. András koronázására emlékezünk

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2023.05.29.
 3. Háború, régészet

  Csütörtökön a Városháza Díszterme adott otthont a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem VI. történelmi konferenciának. A szakmai program a Szent István Király Múzeum, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében zajlik, a kétnapos esemény a két intézmény közötti együttműködés egyik első állomása.

  2023.05.25.
 4. Csendes megemlékezé

  Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál csendes koszorúzást tartottak.

  2023.05.19.