„Csak szenvedéllyel lehet küzdeni!” - Székesfehérvár, a szeretettel teli Ördögkatlan

Kóger Dániel gyakran használt szavai az „együtt” és az „együttműködés”. A jégkorong csapatsport, melyben fontos szerepe van az összehangolódásnak. Vajon a csapatba kerülő új tag képes lesz személyiségében illeszkedni a többiekhez? Az így létrejövő új csapat képes közösséget alkotni azért, hogy együtt küzdjenek a vágyott sikerért? A sport nagy kérdései ezek. Egy fiatalember sok tapasztalattal és egy csapat alaphangulatát is meghatározni tudó emberséggel.
2019.06.14. 08:29 |

Mit jelent számodra Székesfehérvár?

Tősgyökeres fehérvári vagyok, így elsősorban a családomat. Egy nagy és összetartó család tagja vagyok. A szüleimtől azt tanultam, hogy a család akkor működőképes, ha mindenki együttműködik és tesz érte. Ha a családunkban bárkinek bármi gondja van, akkor együtt mozgunk, és együtt oldjuk meg a feladatokat.

„Fehérvár” – mi jut róla eszedbe először?

A Jégcsarnok. Nagy múltja van ennek a pályának, nagy sikerek születtek rajta, ami miatt jellegzetes az atmoszférája. Aki évek, évtizedek óta kijár ide, az pontosan tudja, hogy mi az az érzés, amit ez a hely adni tud, amikor pl. egy telt házas meccsen játszunk: árad felénk a szeretet és a támogatás. Aki ezt megtapasztalta már, és részt vett mérkőzésen, biztos vagyok benne, hogy maradandó számára az élmény. Rendszeresen meghívom a barátaimat pl. Budapestről: jöjjenek le, nézzék meg a meccset, de ne csak engem figyeljenek, hanem tapasztalják meg az atmoszférát, az „Ördögkatlant”. Nagyon régi a pályánk: kicsit el is van maradva ahhoz képest, amilyen szinten a csapatunk játszik, de ez nekem sokáig fel sem tűnt, éppen a lelki plusz miatt. Az épület Ifj. Ocskay Gábor nevét viseli – volt szerencsém még vele is játszani –, ezzel a tudattal még inkább megszólít ez a hely. Mióta az eszemet tudom, rendszeresen itt töltöm az időmet. Először az édesapám miatt (őt is láttam játszani), most pedig játékosként. Amikor telt ház van, és az ember belép a pályára, azt megérezni. Ugyanaz az érzés tölt el, mint 15-20 évvel ezelőtt, és ez, remélem, nem is fog megváltozni! A Jégcsarnok nagyon közel áll a szívemhez. Ráadásul nem is lakom tőle messze, így olyan, mintha otthonról haza mennék.

Milyen a közönség?

Kritikus közönségünk van: az emberek egy olyan csapat meccseit szeretik megnézni újra és újra, ami valamilyen szempontból sikeres. Ott vannak mellettünk jóban, rosszban. Ez arra ösztönzi a játékosokat, hogy mindent megtegyenek a sikerért. Kicsit a közönségünk, a szurkolóink is a családunk része. Legalábbis itt, Fehérváron mindenképpen.

Volt már flow-élményed a pályafutásod során?

Az ember karrierjében ritkán adatik meg, hogy egy stábtagokkal 22-30 fős társaságban kivétel nélkül mindenki éppen ugyanabban az időszakban hozza a legjobb formáját. Amikor 2015-ben Krakkóban voltunk a világbajnokság A csoportjában, az egész hét során valahogy mindenkiben tudatosult: most valami különleges dolog történik velünk – ezzel az érzéssel keltünk és feküdtünk. Egyszerűen nem volt gyenge láncszem köztünk: mindenki tudatosan a másikért, a csapatért hajtott, és érezhető volt, hogy siker lesz a vége. Egy meccs eredménye sok apróságból áll össze, és ennek a sok apró részletnek együtt kell meglennie ahhoz, hogy sikeres legyen a meccs. Minden egyes nap éreztük, hogy jó lesz, csak rajta kell maradnunk az úton. Minden nap, amikor megvertünk egy csapatot, megkérdeztem a szoba­társamat: „Van benned egy hajszálnyi olyan érzés, hogy mi kikaphatunk itt?” Olyannyira együtt, egy ösvényen jártunk, hogy ez az élmény belém vésődött: így kell egy csapatnak együttműködnie.

Mennyire vagytok most összehangolódva?

Nagyon jó társaság volt idén. Közel járt ahhoz az érzéshez, amiről az előbb beszéltem. Nyilván más címeres mezben játszani az országért olyan társakkal, akikkel együtt nőttünk fel, mint itt, ahol félig légiósokból, félig magyarokból áll a közösség. Nagyon jó karaktereket válogattak össze erre a szezonra, akik nemcsak játéktudásukkal, de személyiségükkel is beleilleszkedtek a mi kis lelkületünkbe, szellemiségünkbe. A jégkorong valódi csapatsport, ahol a tagokat egytől-egyig a közös cél vezérli, és ezért maximálisan együttműködünk. Ez nem megy máshogy. A meccsek során tapasztalható hangulattal, lüktetéssel remélem sokat tudunk majd adni a szurkolóinknak, a városunknak… erőt, hitet a mindennapokhoz.

Interjú

 1. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 2. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.
 3. „Ennek a városnak lelke van!” - a tetoválóművész, aki mozgóképet is készít

  Arany Gold Zoltán számára az alap a család és a szülőváros. Jellegzetes figurája szinte kamaszkora óta hozzátartozik a fehérvári művészvilághoz: számos kiállításon, fesztiválon vett már részt szervezőként vagy résztvevőként. Művészi alkotásai nemcsak vászon- és papíralapúak, hiszen elismert tetoválóként sokan keresik fel stúdiójában.

  2019.06.21.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „a jelenben élek, a múltunk tudatában”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? Grósz Ákostól a Red Rock falmászóterem ügyvezetőjétől megtudhatjuk…

  2019.06.18.
 1. Sohonyai Edit - számomra ez a város egy kész regény

  Épp egy tucat ifjúsági regénnyel a háta mögött is tud még ihletet meríteni szülővárosából. Ha van olyan ember Székesfehérváron, akinek mindenkihez van egy jó szava vagy ötlete, az Sohonyai Edit. Az írónő örök optimista, tiszteli a város történelmi hagyományait, de nyitott az újdonságokra is. Minden apró részletre figyel, még az olyan parányi madarakra is, amiket más talán észre sem vesz. Igazi lokálpatrióta, ez a vele töltött fél óra alatt is kiderült.

  2019.06.12.
 2. Jelentős fejlesztések a Depóniánál - beszélgetés Steigerwald Tibor ügyvezetővel

  A múlt heti közgyűlésen elfogadta Székesfehérvár képviselő testülete a Depónia 2019-es üzleti tervét. A jelenleg mintegy kettőszáz embert foglalkoztató közszolgáltató soha nem látott fejlesztések előtt áll. A tavalyi 3.6 milliárdhoz képest 4.2 milliárdos árbevétellel számolnak, jelentős bérfejlesztést is tartalmaz. Az üzleti tervről és a fejlesztésekről Steigerwald Tibor ügyvezetővel beszélgettünk.

  2019.03.29.
 3. Színvonalas városüzemeltetést és fejlesztéseket is tartalmaz a Városgondnokság idei büdzséje

  Idén is prioritás, hogy a korábbi évek színvonalához mérten biztosítsuk a városüzemeltetési feladatokat, illetve kiemelten fontos, hogy a likviditásunk minden időpontban megfelelő legyen – mondta Bozai István városgondnok az önkormányzati cég elfogadott üzleti tervéről. Idén több mint 6.5 milliárd forint az önkormányzati támogatás, ami a városüzemeltetési feladatokon felül tartalmazza a tervezett beruházások elvégzését is. 

  2019.03.18.
 4. Hiszek a közösség erejében és az építkezésben - beszélgetés Cser-Palkovics Andrással

  "A legkedvesebb, amikor látom az embereken, hogy jól érzik magukat Fehérváron és szeretik ezt a várost." - mondja Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics Andrással arról is beszélgettünk advent utolsó hetében, hogy a rengeteg fejlesztés mellett a 21. század egyik legnagyobb kihívása minden város számára közösséget teremteni és összehozni az embereket.

  2018.12.24.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek