Buszhálózat-bővítés 2024. – december 31-ig lehet véleményezni a tervezetet

Többszöri előkészítést követően jövőre tovább bővül a helyijáratos buszhálózat Székesfehérváron. Az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve nem egyszerre, hanem ütemezetten, bizonyos időszakonként, néhány járatot érintve lépnek majd életbe a hálózatot és a menetrendet is érintő változások. Az I. ütemet a jelenlegi elképzelések szerint tavasszal vezetnék be.
2023.12.04. 12:36 |
Buszhálózat-bővítés 2024. – december 31-ig lehet véleményezni a tervezetet

A városlakók ITT ismerhetik meg és 2023. december 31-ig véleményezhetik a módosítás-tervezetet. (buszmenetrend@szekesfehervar.hu)

Mészáros Attila alpolgármester a témában tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az I. ütemben tervezett változásokkal körülbelül 200.000 kilométerrel növekszik majd a hálózati teljesítmény, amivel együtt 2024-ben összesen mintegy 3,4 millió kilométer lesz a fehérvári helyijáratok éves futásteljesítménye. A plusz táv körülbelül 220 millió forint többletköltséggel jár, ezzel együtt Székesfehérvár Önkormányzata jövőre több mint 2,5 milliárd forint hozzájárulást fizet a közösségi közlekedési szolgáltatásért.

Az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az I. ütemben két fontos szempontot kellett figyelembe venni: egyrészt biztosítani kellett a várhatóan tavasz végén nyíló Alba Aréna multifunkcionális rendezvénycsarnok elérését, másrészt az elmúlt években jelentősen kibővült Alba Ipari Zónában is szükségessé vált a járathosszabbítás, hogy a munkavállalók könnyebben közelíthessék meg a Rozmaring utca környékén épült új gyáregységeket.

A módosításokkal egyes vonalak városrészeket összekötő járatokká válnak majd, illetve a déli összekötő utat is bevonják a közösségi közlekedésbe.

Fontos változás továbbá, hogy minden városrész irányába indítanak járatot éjfél körül, így egyszerűbb lesz a hazajutás egy színházi előadás, bármilyen más belvárosi rendezvény, illetve a késői munkavégzés után. Eszerint a 10-es járat a Martoshegyre, a 12-es az Alsóváros - Őrhalmi szőlők irányába, a 24-es és 32-es járat az Öreghegyre, a 34-es a Felsővárosba és a Fecskepartra, illetve a 37-es a Feketehegyre, valamint a Budai útra és Kisfaludra megy majd.

A módosításokkal több városrészből teszik lehetővé a kórház közvetlen elérését.

A Hunyadi utcai rendelőintézeténél a 43-as és a 44-es járatokon kívül megáll majd a 16-os, a 20-as és a 37-es járat is. További változás lesz, hogy a 13, 13A, a 13Y, a 29 és 30 járatok beolvadnak más járatokba, így ezekkel az utazók már nem fognak találkozni. Ezen buszjáratok feladatait veszik át a meghosszabbodó 12Y, 14G, 16, 20, 24, 37 és 42-es járatok. Az intézkedéstől várhatóan hatékonyabb lesz a közösségi közlekedés.

A fehérváriak 2023. december 31-ig véleményezhetik a tervezetet a buszmenetrend@szekesfehervar.hu e-mail címre eljuttatva. A beérkező észrevételeket, javaslatokat feldolgozzák, ezt követően várhatóan a februári közgyűlés tárgyalja a módosított menetrend bevezetését.


Véleményezzék a fehérvári autóbusz-hálózat bővítését!

Az alábbiakban elérhető az útvonalváltozással érintett járatok térképe és az útvonaltervező, amellyel a helyi közösségi közlekedésben tervezett hálózatbővítés részleteit megismerhetik a fehérváriak. A szakemberek minden járatútvonalra vonatkozóan szövegesen is összefoglalták, hogy hol milyen változtatások várhatóak.

A buszhálózat bővítés on-line útvonaltervezőjét ITT találja!

A korábbi tervezetek tapasztalatai alapján jelentős, évi mintegy plusz 200 ezer km-rel megnövelt teljesítménnyel terveznek, amely lehetőséget ad az egyes városrészekbe éjfél körüli hazajutásra. A hálózatbővítés eredményeként több városrészből lesz elérhető a kórház átszállás nélkül, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is. A menetrend bővítése várhatóan áprilistól léphet életbe. Mindenkitől azt kérik, nézze át, és december 31-ig véleményezze a tervezetet!

Ismertető füzet az egyes járatok változásairól! - Kattintson ide a letöltéshez!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Esti üzemidő-bővítés

A 24-es, a 32-es járatok egymáshoz csatlakozva, bővebb üzemidővel közlekednek, a belvárosból 0 óra előtt pár perccel indulnak utoljára. Az Áron Nagy Lajos téren biztosított csatlakozásoknak köszönhetően a beérkező vonatokhoz csatlakozva a vasútállomásról éjfél körül is el lehet jutni Öreghegyre.

A 37-es, 12-es és 10-es járatok szintén bővebb üzemidővel közlekednek, így az érkező vonatkohoz hangoltan a 37-es, majd az Autóbusz-állomáson a 10-es vagy 12-es buszokra átszállva éfjlél körül el lehet jutni Alsóvárosba, Maroshegyre és az Őrhalmi szőlőkre.

10-es busz

A Szedreskerti lakónegyedről 4:50-kor és 5:00-kor induló járatokat összevonjuk, helyettük 4:55-kor indul autóbusz. Autóbusz-állomástól Orsovai utcáig új járat indul 0:05-kor naponta, amely csatlakozik a kórház felől érkező, és a vasútállomásnál a beérkező személyvonattól csatlakozást biztosító 37-es járathoz.

12-es busz

Autóbusz-állomástól a Sóstói bevásárlóközpontig új járat indul 0:05-kor naponta, amely csatlakozik a kórház felől érkező, és a vasútállomásnál a beérkező személyvonattól csatlakozást biztosító 37-es járathoz.

12Y busz

A vonalat mindkét irányban meghosszabbítjuk: Fecskeparti lakótelep – Móri út – Szent Vendel utca – Bregyó köz – Liget sor – Palotai út – Széchenyi utca – Új Váralja sor – Takarodó út – déli összekötő út – Seregélyesi út – Repkény utca – Zsurló utca – Repkény utca – Babér utca.
Munkanapokon a háromműszakos és szellemi munkarendhez, hétvégén a háromműszakos munkarendhez igazítva közlekedik. A Fecskeparti lakótelep és az Autóbusz-állomás között ezekben az időszakokban közvetlen eljutási lehetőséget ad. Részben átveszi a mai 13Y vonal szerepét.

Nagyításhoz kattintson a képre!

13, 13A busz

Összevonjuk a 37-es járatokkal, így Feketehegy-Szárazrétről a vasútállomás és a kórház érintésével átszállásmentesen lehet az Árpád Technikum és Szakképző Iskolába, az Alba Ipari Zónába és a Seregélyesi úti munkahelyekre eljutni.

13G busz

Az Autóbusz-állomástól munkanapokon 5:10, 6:30, 7:00 és 7:35-kor induló járatok nem közlekednek., helyettük a 12Y járatokkal lehet eljutni az Árpád Technikum és Szakképző Iskolába és az Alba Ipari Zónába, és a 37-es járatokkal lehet eljutni az iskolába, és a Mártírok útján és Alba Ipari Zónában található munkahelyekre. A járatok a Prohászka Ottokár templom megállóban mindkét irányban megállnak az átszállások elősegítésére.

13Y busz

Szerepét részben a 37-es, részben a 12Y vonalak veszik át, ezért a továbbiakban nem közlekedik. A Zsurló utca és az Autóbusz-állomás között gyorsabb útvonalon, a déli elkerülő úton keresztül a 12Y járattal tudnak utazni.

14G busz

A vonalat a Köfém lakótelep után meghosszabbítjuk a Palánkai és a Mályva utcán keresztül a Babér utcáig. Munkanapokon a 18 órás műszakváltáshoz és a szellemi munkarendhez igazítva új járatok indulnak.

16-os busz

A vonalat mindkét irányban meghosszabbítjuk a Kőrösi utcáig és Börgöndig: Kőrösi utca – Rába utca – Móri út – Szent Vendel utca – Bregyó köz – Szedreskerti lakónegyed – Liget sor – Mátyás király körút – Várkörút – Rákóczi utca – Király sor – Seregélyesi út –Börgönd.
Egyes járatok betérnek a Babér utcába, illetve egyes betétjáratok végállomása Börgönd helyett a Babér utca. Börgöndről és Börgöndre munkanapokon a 16-os és 42-es járatok együttesen óránként, a reggeli csúcsidőben félóránként járnak

20-as busz

A vonalat meghosszabbítjuk a Jancsár utcán túl a Hübner András utcáig, illetve a műszakváltásokkor a Köfém lakótelepen túl a Babér utcáig. A járatok a Jancsár utcán a korábbitól eltérő megállóban, a Bakony utcában állnak meg. Minden járat betér a Kórház, Rendelőintézet megállóhoz. A műszakváltáson kívüli, a Hübner András utca felé közlekedő járatok a Szivárvány Óvodától indulnak, és a Budai úton és a Topolyai utcán átszállási lehetőséget adnak a Köfém lakótelep északi, és az Öreghegy déli részén élők számára. A Köfém lakótelep felé közlekedő járatok a végállomásra érkezés előtt tesznek egy hurkot a Zombori, Budai és Topolyai utcán.

24-es busz

Egyes járatok hosszabb útvonalon közlekednek. Műszakváltásokra az Alba Ipari Zónán keresztül a Zsurló utcáig közlekednek a járatok, ezen felül mindennap délután óránként az Alba Arénáig járnak a buszok. Új járatok indulnak naponta a Jancsár utcától 22:56-kor és 23:56-kor.

29-es busz

A vonal a mai 20-as járatba olvad. A 20-as járattal a maihoz képest lényegesen bővebb kínálat mellett válik elérhetővé Palotavárosról átszállás nélkül a Jancsár utcai decentrum, a vasútállomás, a kórház és a Köfém-lakótelep térsége.

30-as busz

A 37-es járatok betérnek a rendelőintézethez, a 16-os járatokat pedig meghosszabbítjuk a Kőrösi utcáig. Ez a két vonal együtt lefedi a mai 30-as járatok útvonalát, ezért azok a továbbiakban nem közlekednek.

32-es busz

Új járat indul a Vasútállomástól Kassai utca / Nagyszombati utca végállomásig 22:55-kor és 23:55-kor naponta, melyek a beérkező vonatokhoz csatlakoznak. A 32-es buszokról az Áron Nagy Lajos téren 23 és 0 órakor a 24-es járatra az átszállás biztosított lesz Öreghegy felé.

34-es busz

A Vasútállomástól naponta 22:35-kor induló járat csak a Fecskeparti lakótelepig közlekedik. Új járatok indulnak a naponta a Vasútállomástól Fecskeparti lakótelepig 22:55-kor és 23:55-kor.

37-es busz

A vonalat a Vasútállomáson túl meghosszabbítjuk az Alba Arénáig. A járatok minden esetben érintik a Kőrösi utca megállót. Egyes járatok rövidebb útvonalon, a Kőrösi utca és a Kórház, Rendelőintézet megállók között járnak. Az utolsó járat a Kórház, Rendelőintézet megállóból 23:45-kor indul a Kőrösi utca felé. A Vasútállomáson a Kőrösi utca felé a buszok a lakóházak előtti „A” jelű kocsiállásról indulnak.
Feketehegyen a Farkasvermi út – Sajó utca – Rába utca – Pityer utca hurokban a járatok továbbra is egy jeggyel használhatók.

42-es busz

A Csapó utca és a Gáz utca / Budai út megállók között a Palotai út – Mátyás király körút – Várkörút – Rákóczi utca – Gáz utca útvonalon közlekedik. Az Autóbusz-állomáshoz a Palotai úton létesülő Halász utca megálló lesz legközelebb. Egyes járatok betérnek a Babér utcáig. A Csapó utca felé műszakváltások előtt egyes járatok a Budai úton keresztül járnak. Börgöndről és Börgöndre munkanapokon a 16-os és 42-es járatok együttesen óránként, a reggeli csúcsidőben félóránként járnak

Városfejlesztés

 1. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.
 2. Kiemelkedő fejlesztések

  Közel 21 milliárd forintot fordíthatott városfejlesztésre Székesfehérvár 2014-2020 között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az önkormányzaton keresztül felhasznált uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

  2024.02.19.
 3. Júniusra kész a művház

  A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.

  2024.02.14.
 4. Nyílt napok az Arénában

  Megkapta a hatósági engedélyeket a város új, multifunkcionális sportcsarnoka, az Alba Aréna. A hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán tette közzé, ahol azt is bejelentette, hogy a jövő héten nyílt napokat szerveznek, ahol minden érdeklődő bejárhatja az új arénát, hamarosan pedig az avatóról is további információkat osztanak meg.

  2024.02.13.