Bejárás Sóstón - új járdák, utak parkolók, természetvédelem és épülő stadion

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítási és parkolóépítési ütem kapcsolódik a beruházásokhoz. Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat.
2017.09.28. 19:11 |

Csütörtök délután a Szárcsa közből indulva a megépült átkötő utat, parkolókat és sétányokat járták végig a résztvevők. Mint dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Két ütemben zajlanak útfelújítások és parkolóépítések, ezekből az első már végéhez ért. Egy olyan, turistabuszok számára is alkalmas parkolórészt alakítottunk ki, ahol biztonságosan várakozhatnak, amíg a turisták a belvárosban vannak. Ezt a vendégszurkolók, vagy éppen a temetőbe érkezők is használhatnak majd. A stadion főépületét érintő probléma ellenére ütemezetten halad az építkezés. A Balatoni, vagy a Csíkvári útról rálátva a területre, már kezd kirajzolódni, hogy milyen hangulata lesz majd az új létesítménynek.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja jól halad, hangulatos új szabadidőközpont alakul majd ki fitneszjátszótérrel és játszóterekkel, sétányokkal, amelyek nyitottak és ingyenesek lesznek.

A munkálatok óhatatlanul zajjal és kellemetlenségekkel járnak, Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője ennek kapcsán megköszönte a környékbeliek türelmét. Mint mondta, a kivitelezőktől azt kérték, hogy az ott élőknek a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozva dolgozzanak. „Az a városrészi rehabilitációs program, amelyet egy évvel ezelőtt elindítottunk, komoly fejlődést hoz majd. Amellett, hogy egy új létesítmény épül, megújul a Sóstó Természetvédelmi Terület, több száz parkoló készül el, amelyek a temetőbe érkezőket is kiszolgálják majd. A környéken szinte minden út, járda és sétány megújul.” A tervek szerint jövő nyárra minden elkészül, sikeresen befejeződik a városrész fejlődését szolgáló teljes program.

Sóstó Természetvédelmi Terület

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs program keretében jelentős források állnak rendelkezésre a terület közúti fejlesztésére, amelynek első üteme hamarosan elkészül. A mintegy 300 millió Ft értékű fejlesztés keretében megépült egy 87 db személygépjármű, valamint 13 db busz tárolására alkalmas parkoló – ez alkalmas lesz a jövőben a turistabuszok számára is parkolónak. Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető 4 méter széles és 190 méter hosszúságú, térkő burkolatú sétány. Elkészült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térkő burkolatú járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszúságú zajvédő fal.

Megépült a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezető, 4 méter széles és 114 méter hosszúságú térkő burkolatú sétány. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon.
A parkoló területére 60 fát és 200 cserjét ültetnek október végéig, valamint 19 új lámpaoszlopot helyeztek ki és 4 lámpatest cseréje történt meg.

A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető-szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épül. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

A második ütem, amely magában foglalja újabb parkolók, sétányok, illetve a Csíkvári út felújítását, várhatóan kora tavasszal indul meg.

Sóstói Stadion:

A Sóstói Stadion rekonstrukciós munkái 2016. novemberében indultak el, 12,7 milliárd Ft-os beruházással. A munkák az ütemtervnek megfelelően haladtak, mígnem idén tavasszal kiderült, hogy komoly – előre nem látott – problémák vannak a főépülettel. Az Önkormányzat több szakértői vélemény ismeretében, a Videoton FC-vel közösen augusztusban döntött arról, hogy az alig több mint 10 éve épült főlelátót le kell bontani, és helyére újat építeni. Ehhez tételes költséglehívás mellett 900 millió Ft-os keretösszeget különítettek el, melynek nagy része a rekonstrukcióra biztosított forrásból finanszírozható.

Szeptember végére befejeződött a fejépület elbontása, megtörténtek az új alapozási és alapmegerősítési munkák, illetve a pillérek egyharmada elkészült. A lelátórészek a sarokelemeken kívül szerkezetkész állapotban vannak, jelenleg a tetőszerkezet trapézfedése van folyamatban, illetve a kiszolgáló részeken zajlanak a kőművesmunkák, illetve a külső területeken a közművesítés. Várhatóan október hónapban elkezdik a székeket lerakni. Az év végéig fogják a fejépület szerkezetének nagy részét befejezni, azt követően indulhat meg a pályaszerkezet kialakítása. A kivitelező konzorcium vállalta, hogy tartja a meghatározott ütemtervet és 2018. június 29-ére készre jelenti az építkezést.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a Szabadkai utca és a Dobsinai utca felújítása

  A Ráchegyen a Szabadkai utca, az Öreghegyen pedig a Dobsinai utca újult meg az elmúlt időszakban. A beruházások a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programjának keretében valósultak meg. A műszaki átadásokon elhangzott, a felszín alatti közművek cseréje után kezdődhetett a burkolatépítés, aminek keretében új aszfalt útburkolatot, térkő járdaburkolatot és szegélyt építettek ki. 

  2018.09.21.
 2. Vízvezetékeket építenek át a Fiskális úton - öt hónapig tart a rekonstrukció

  A Fiskális út teljes keresztmetszetét érintő rekonstrukció zajlik október 1-től, elsőként a víz gerincvezetékek átépítési munkálatai kezdődnek meg. Az átépítés a Budai úti tolózáraknától a Béla úti csatlakozásig tart és várhatóan 5 hónapot vesz igénybe.

  2018.09.20.
 3. Több ütemben valósul meg a Vásárhelyi út felújítása

  A közgyűlés pénteki ülésén döntött arról, hogy több ütemre bontva valósítja meg a Vásárhelyi út felújítását. Az elkészült engedélyes tervek alapján a beruházás egymilliárd forintba kerülne, amihez csak közel 365 millió forint pályázati forrás biztosított – ezért döntött a több évre bontott, ütemezett felújítás mellett a város, ami saját forrásból valósul majd meg. 

  2018.09.15.
 4. Újabb tér újul meg a Belvárosban – tervezői tájékoztató a Bartók Béla térről

  Két ütemben – elsőként a kiszolgáló közművek tekintetében, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával – újul meg a Bartók Béla tér. A tervezők látványtervet is bemutattak, de ez még munkaanyag, a véglegesítés előtt az érdeklődő fehérváriak széles körben megismerhetik majd a Bartók Béla tér kialakítására vonatkozó terveket. A képviselőknek a tervezők tartottak bemutatót a héten.

  2018.09.13.
 1. Elkészült a 200 férőhelyes új parkoló a Vízivárosban - ősszel telepítik a fákat

  Elkészült a Vízivárosban a Fűtőerőmű volt területén egy kettőszáz férőhelyes új parkoló a szükséges Sarló utcai útkapcsolatokkal és a járdákkal együtt. Ősszel még több mint ötven fát ültetnek a parkolóhelyek közé. A beruházás a Városgondnokság Út 2017-19. programjának keretében valósult meg.

  2018.09.11.
 2. Elkészült a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ második üteme is

  Elkészült és Kerkay Rita kiállításával hivatalosan is megnyílt a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és Kultúrudvar második üteme. A városrészben három éve kezdték tervezni, hogy egy olyan kulturális központ kialakítását az új közösségi ház mögötti udvaron, mely sokszínű, sokfunkciójú, széles közösséget szólít meg, kiszolgálja a városrész összes korcsoportját és hozzájárul az oktatás színesítéséhez.

  2018.09.10.
 3. Megújult épületben kezdték az évet a Rákóczi Úti Óvodában is

  Közel 400 millió forintból kívül és belül is megújult a Rákóczi Utcai Óvoda épülete. Az intézmény 210 férőhellyel és 7 csoporttal kezdte meg az új nevelési évet. Teljesen felújították az elektromos- és a fűtésrendszert, kicseréltek valamennyi nyílászárót és a belső falfelületek is újak. Az megújult intézményben csütörtökön reggel a város polgármestere Cser-Palkovics András tartott bejárást.

  2018.09.06.
 4. Plusz sávval is bővítik a Széchenyi - Horváth István kereszteződést

  Munkaterület-átadással kezdődött hétfőn délután az a fejlesztés, melynek során megújul, kibővül a Széchenyi út és a Horvát István utca kereszteződése. A jövőben négy sávos lesz a belváros felé vezető oldalon, egy jobbra, kettő egyenesen, egy pedig balra, megtartva ezzel Tóváros könnyebb elérhetőségét. A fejlesztés járdákat és kerékpárutakat is érint. A kivitelezőnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy a terveket megvalósítsa.

  2018.09.03.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek