Befejeződött a felújítás a múzeum Rendházépületében - készül az új közösségi és fogadótér is

Bejáráson mutatták be szerdán délután a Szent István Király Múzeum megújuló és bővülő Rendházépületét. A beruházás jól halad, a meglévő épületben elkészültek a kivitelezők, itt már a vitrinek is érkeznek a jövő évi nagy Árpád-ház kiállítás értékes műtárgyaihoz. 
2021.10.20. 19:20 |

Jelenleg az újonnan létrejövő közösségi tér különleges szerkezetén dolgoznak, amely a múzeum egykori és felújítás utáni bejárata lesz. Bruttó 5,1 milliárd forintos állami támogatásból újul meg a Rendházépület, amelyben a jövőben – a többi múzeumépületbe átkerült irodáknak köszönhetően – még több kiállítótér várja majd a látogatókat.

Újabb fontos fázisához érkezett a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása – hangzott el a szerdai bejáráson. A résztvevők megcsodálhatták a most épülő új, átriumos közösségi tér épületrészét, majd átsétáltak a korábbi és időközben gyönyörűen megújult szárnyba is, ahol már befejeződtek a nagymunkák. Bruttó 5,1 milliárd forintos támogatással, az Árpád-ház Program keretében valósul meg a rekonstrukció és bővítés, amelynek köszönhetően egy korszerű, 21. századi múzeumi tér jön létre.

„A régi Rendházépületben szinte már minden elkészült. Köszönet a kivitelezőknek, hogy ebben a műemléki környezetben minden értéket – így például a dísztermi kályhát is – megóvva dolgoztak. Épül a régi restaurátorműhely-udvarban az új épület, ami szintén egy egészen fantasztikus vas-fém-üveg szerkezetű belső tér lesz, ahol akár egy koncert is megrendezhető. Egy olyan fogadótér készül, ami eddig nem volt a múzeumban. Ebbe a modern térbe lépnek majd be először a látogatók. Olyan lesz, mint a Louvre-ban a híres üvegpiramis, és innen közelíthetik majd meg a kiállítótereket, amelyek mindenféle érzékelőkkel el lesznek látva a páratartalom és a hőmérséklet mérésére, és természetesen biztonsági berendezésekkel is.” – mondta el Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Hozzátette: nagyon fontos cél, hogy jövőre, 2022-ben, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára megnyílhasson az a nagykiállítás, amely az Árpád-háziaknak állít emléket, és amely minden magyarnak szól. Több országból érkeznek majd az értékes műtárgyak a Királyok és szentek. Az Árpádok kora. című tárlatra.

Egy várost a közösségi, a sport és a kulturális élete tud formálni – vallja dr. Cser-Palkovics András. A kultúra vonatkozásában a Szent István Király Múzeum fontos közösségi tér Székesfehérváron és a régióban, éppen ezért örül ő is a megvalósuló nagyfelújításnak. „Egy műemléket a maga csodás állapotában tudtunk helyreállítani, amelyhez jól illeszkedik az új, modern épület is. Már most látható, hogy minden korszerű technika megtalálható a múzeumban, ami szükséges ahhoz, hogy a világ bármely tájáról bármilyen értékes gyűjteményt fogadni tudjunk itt. Az Önkormányzat a múzeum tulajdonosa, a beruházáshoz szükséges forrást azonban teljes egészében a kormányzat biztosította. Ebbe az épületegyüttes teljes felújítása, valamint az új fogadótérrel történő bővítése, illetve a kiállításokhoz szükséges berendezések is beletartoznak. Köszönöm a Szent István Király Múzeumnak, hogy a régi irodák helyén is kiállítótereket tudtunk kialakítani, az új közösségi tér mellett ezzel is megnövelve a múzeumi területet.” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

„A múzeum új bejárata egy modern épület lesz, amelynek az üvegfelületek, a fémlemez-fedés, valamint a belülről látható nagyfényességű, műanyag úgynevezett corian-burkolat ad látványos megjelenést. Ami kihívást jelent, hogy korlátozott a felvonulási terület, és látható, hogy egy másik épületen keresztül daruzzuk be az építkezéshez szükséges anyagokat, ez külön is figyelmet követel a kivitelezés során. A régi épületrészben egy műemléki felújítás zajlott – folyamatos egyeztetésben a műemlékvédelmi szakemberekkel. Sok helyen kellett arra figyelni, hogy a falazatot, burkolatot megvédjük, miközben komoly gépészetet és elektromos rendszert építettünk ki. Ez az épület már elkészült, itt már megkezdődhet a kiállítás előkészítése és az azt kiszolgáló technológiák tesztelése az Önkormányzat részéről.” – összegezte Sipos Tamás, a Fehérép Kft. ügyvezető igazgatója.

Jövő tavasszal a megújult Fő utcai épületben nyílik majd meg az az időszaki nagykiállítás, amely a Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Magyarságkutató Intézet szakmai együttműködésével valósul meg, rendkívül értékes hazai és külföldről kölcsönzött műtárgyakkal bemutatva az Árpád-háziak több évszázados történetét, országépítő tevékenységét.

Városfejlesztés

 1. Átfogó bővítés a fehérvári buszhálózaton - lesznek késő esti járatok is

  Az Önkormányzat szándéka szerint mintegy évi plusz 350 ezer km-rel növekedik a közösségi közlekedés hálózata Székesfehérváron. A hálózatbővítés eredményeként javul a kórház elérése, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is. Az üzemidő bővítésével éjfél környékén is el lehet érni a városrészek jelentős részét.A hálózatbővítés járattervezeteit ITT nézheti meg pontosan!

  2022.01.25.
 2. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 3. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 4. Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

  Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.

  2022.01.13.
 1. Április közepére készül el az Öreghegyi Közösségi Ház felújítása

  Az Öreghegyi Közösségi Ház felújítás miatt várhatóan április 15-ig zárva tart. A ház állandó csoportjai ideiglenesen a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) más művelődési házaiban és közösségi tereiben működnek.

  2022.01.07.
 2. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 3. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 4. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár