Befejeződött a felújítás a múzeum Rendházépületében - készül az új közösségi és fogadótér is

Bejáráson mutatták be szerdán délután a Szent István Király Múzeum megújuló és bővülő Rendházépületét. A beruházás jól halad, a meglévő épületben elkészültek a kivitelezők, itt már a vitrinek is érkeznek a jövő évi nagy Árpád-ház kiállítás értékes műtárgyaihoz. 
2021.10.20. 19:20 |
Befejeződött a felújítás a múzeum Rendházépületében - készül az új közösségi és fogadótér is

Jelenleg az újonnan létrejövő közösségi tér különleges szerkezetén dolgoznak, amely a múzeum egykori és felújítás utáni bejárata lesz. Bruttó 5,1 milliárd forintos állami támogatásból újul meg a Rendházépület, amelyben a jövőben – a többi múzeumépületbe átkerült irodáknak köszönhetően – még több kiállítótér várja majd a látogatókat.

Újabb fontos fázisához érkezett a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása – hangzott el a szerdai bejáráson. A résztvevők megcsodálhatták a most épülő új, átriumos közösségi tér épületrészét, majd átsétáltak a korábbi és időközben gyönyörűen megújult szárnyba is, ahol már befejeződtek a nagymunkák. Bruttó 5,1 milliárd forintos támogatással, az Árpád-ház Program keretében valósul meg a rekonstrukció és bővítés, amelynek köszönhetően egy korszerű, 21. századi múzeumi tér jön létre.

„A régi Rendházépületben szinte már minden elkészült. Köszönet a kivitelezőknek, hogy ebben a műemléki környezetben minden értéket – így például a dísztermi kályhát is – megóvva dolgoztak. Épül a régi restaurátorműhely-udvarban az új épület, ami szintén egy egészen fantasztikus vas-fém-üveg szerkezetű belső tér lesz, ahol akár egy koncert is megrendezhető. Egy olyan fogadótér készül, ami eddig nem volt a múzeumban. Ebbe a modern térbe lépnek majd be először a látogatók. Olyan lesz, mint a Louvre-ban a híres üvegpiramis, és innen közelíthetik majd meg a kiállítótereket, amelyek mindenféle érzékelőkkel el lesznek látva a páratartalom és a hőmérséklet mérésére, és természetesen biztonsági berendezésekkel is.” – mondta el Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Hozzátette: nagyon fontos cél, hogy jövőre, 2022-ben, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára megnyílhasson az a nagykiállítás, amely az Árpád-háziaknak állít emléket, és amely minden magyarnak szól. Több országból érkeznek majd az értékes műtárgyak a Királyok és szentek. Az Árpádok kora. című tárlatra.

Egy várost a közösségi, a sport és a kulturális élete tud formálni – vallja dr. Cser-Palkovics András. A kultúra vonatkozásában a Szent István Király Múzeum fontos közösségi tér Székesfehérváron és a régióban, éppen ezért örül ő is a megvalósuló nagyfelújításnak. „Egy műemléket a maga csodás állapotában tudtunk helyreállítani, amelyhez jól illeszkedik az új, modern épület is. Már most látható, hogy minden korszerű technika megtalálható a múzeumban, ami szükséges ahhoz, hogy a világ bármely tájáról bármilyen értékes gyűjteményt fogadni tudjunk itt. Az Önkormányzat a múzeum tulajdonosa, a beruházáshoz szükséges forrást azonban teljes egészében a kormányzat biztosította. Ebbe az épületegyüttes teljes felújítása, valamint az új fogadótérrel történő bővítése, illetve a kiállításokhoz szükséges berendezések is beletartoznak. Köszönöm a Szent István Király Múzeumnak, hogy a régi irodák helyén is kiállítótereket tudtunk kialakítani, az új közösségi tér mellett ezzel is megnövelve a múzeumi területet.” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

„A múzeum új bejárata egy modern épület lesz, amelynek az üvegfelületek, a fémlemez-fedés, valamint a belülről látható nagyfényességű, műanyag úgynevezett corian-burkolat ad látványos megjelenést. Ami kihívást jelent, hogy korlátozott a felvonulási terület, és látható, hogy egy másik épületen keresztül daruzzuk be az építkezéshez szükséges anyagokat, ez külön is figyelmet követel a kivitelezés során. A régi épületrészben egy műemléki felújítás zajlott – folyamatos egyeztetésben a műemlékvédelmi szakemberekkel. Sok helyen kellett arra figyelni, hogy a falazatot, burkolatot megvédjük, miközben komoly gépészetet és elektromos rendszert építettünk ki. Ez az épület már elkészült, itt már megkezdődhet a kiállítás előkészítése és az azt kiszolgáló technológiák tesztelése az Önkormányzat részéről.” – összegezte Sipos Tamás, a Fehérép Kft. ügyvezető igazgatója.

Jövő tavasszal a megújult Fő utcai épületben nyílik majd meg az az időszaki nagykiállítás, amely a Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Magyarságkutató Intézet szakmai együttműködésével valósul meg, rendkívül értékes hazai és külföldről kölcsönzött műtárgyakkal bemutatva az Árpád-háziak több évszázados történetét, országépítő tevékenységét.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Városháza díszudvara

  A Városháza felújítását követően hamarosan megszépül a díszudvar is. A csütörtöki munkaterület-átadással megkezdődik a beruházás, amely a közművek teljes cseréjével indul. Erről közösségi oldalán is hírt adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

  2023.09.25.
 2. Tisztító robotot teszteltek

  Több nemzetközi gyártó, a legújabb technológiával dolgozó tisztítórobotját tesztelik a Sóstói Stadionban. Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk üzemeltetett nagyméretű létesítmények tisztítására keresnek modern, innovatív megoldást a jövő vonatkozásában.

  2023.09.21.
 3. Kész a Sziget utcai iskola

  Elkészült a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményének teljes energetikai felújítása. A több mint negyvenéves épület a munkálatok során hő- és tetőszigetelést kapott, modern nyílászárókat szereltek fel, és elvégezték a fűtési rendszer korszerűsítését is. A részletekről hétfőn délelőtt számoltak be a Sziget utcai Iskola udvarán.

  2023.09.18.
 4. Bokrétaünnep az új kórházi tömbnél

  A Modern Városok Program keretében megvalósuló fehérvári fejlesztések egyik legfontosabb eleme a Szent György Kórház új épülettömbje. A Magyar Kormány összességében több mint 16 milliárd forintos támogatásával zajló nagyberuházás eredményének köszönhetően még modernebb és teljesebb körű gyógyítási munka valósulhatnak majd meg, szolgálva a fehérváriakat és az ellátási területen élőket.

  2023.09.15.