Az országfelajánlás napja – különleges lesz idén a fogadalmi ünnep

Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, hétfőn tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Székesegyházba. 17.15 órától központi imaórát tartanak a Székesegyházban, majd ezt követően 18 órakor kezdődik az ünnepi püspöki szentmise.
2017.08.11. 13:25 |
A Székesfehérvári Püspökség évről-évre nagyszabású ünnepségeket rendez első, szent királyunkra emlékezve, többek között az országfelajánlás napján, augusztus 14-én is. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából - számos székesfehérvári család jelenlétében - körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit a Székesegyházba. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon. Az ünnepi liturgiában - a Szent István-i hagyományhoz hűen - a főpásztor a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért.

Az ember élete, a társadalom élete, Magyarország és Európa jövője azon múlik, hogy van-e bennünk hit. Nem kizárólag és elsősorban vallásos hitről beszélek ezúttal, hanem a saját magunkba és az értékeinkbe vetett hitről. Ezt akkor tudjuk megtapasztalni, ha tudunk hátrafelé is nézni. Talán Churchill mondta egy alkalommal, hogy amennyire a múltba vissza tudunk tekinteni, olyan messzire tudunk előre nézni. Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert Szent István királyig mindenképpen vissza tudunk tekinteni. Szívből kívánom, a magát joggal Szent István király városának és a nemzet történelmi fővárosának tartó Székesfehérvárnak, hogy az augusztusi eseménysorozat által, élni tudjon azzal a lehetőséggel, hogy erkölcsileg és hitben emelni tudja nemcsak városunk lakóit, hanem az egész magyarságot is.” – fogalmazott a pénteken a Püspöki Palotában tartott sajtótájékoztatón Spányi Antal, székesfehérvári püspök.

Idén, egy rendkívüli esemény kapcsán, minden üldözést szenvedett családért is imádkoznak majd a hétfőn 18 órakor kezdődő püspöki szentmisében. Különleges ajándékot kapott Spányi Antal, megyés püspök és a Székesfehérvári Egyházmegye a közelmúltban. Bashar Matti Warda erbili káld érsek és Salar Soulajman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus főtisztelendő atya küldte el Irakból, Batanja városából, az Iszlám Állam által elpusztított II. századi Szent Cyriacus-templom megmaradt keresztjét. A keresztet Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész hozta el főpásztorának, aki 2015 óta tábori lelkészként több ízben járt az iraki Kurdisztánban, segítve Vezekényi Csabát, Magyarország erbili főkonzulját a helyi keresztény közösségekkel való kapcsolatok és együttműködések kialakításában, vallásdiplomáciai szolgálatában. A relikvia a batanjai káld templom keresztje volt, amelyről a korpuszt erőszakkal távolították el.

"A megmaradt kereszt a hétfőn 18 órakor kezdődő szentmisében a Székesegyház felújított Szent István Kápolnájában kerül elhelyezésre, amelyet meg is áldanak. A szentmise végén körmenetben kísérik vissza a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspöki Palotába." - mondta el Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Közélet

 1. Két hétig lehet még szavazni a Príma-díj jelöltjeire

  November 11-én lesz a Fejér Megyei Príma Díjátadó Gála a Magyar Királyban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete 12. alkalommal adja át a Fejér Megyei Príma-díjakat. Az elismeréseket olyan személyeknek ítélik oda, akik saját területükön maradandót alkottak. A jelöltekre a város honlapján lehet szavazni!

  2017.10.24.
 2. Örökségünk a szabadság vágya – az 56-os forradalomra emlékeztek a színházban

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvanegy évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2017.10.23.
 3. Néma főhajtás '56 hőseinek emléke előtt Székesfehérváron

  A nemzeti ünnep tiszteletére néma koszorúzással hajtottak fejet az '56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél. Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata mellett a rendvédelmi szervezetek, egyházak, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat a templom falán elhelyezett, Nagy Benedek által készített feszület alatt.

  2017.10.23.
 4. 1956 - Székesfehérváron is a diákok tüntetésével kezdődött a forradalom

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumtól kapott képekkel betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2017.10.23.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek