Az országfelajánlás napja – különleges lesz idén a fogadalmi ünnep

Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, hétfőn tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Székesegyházba. 17.15 órától központi imaórát tartanak a Székesegyházban, majd ezt követően 18 órakor kezdődik az ünnepi püspöki szentmise.
2017.08.11. 13:25 |
A Székesfehérvári Püspökség évről-évre nagyszabású ünnepségeket rendez első, szent királyunkra emlékezve, többek között az országfelajánlás napján, augusztus 14-én is. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából - számos székesfehérvári család jelenlétében - körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit a Székesegyházba. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon. Az ünnepi liturgiában - a Szent István-i hagyományhoz hűen - a főpásztor a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért.

Az ember élete, a társadalom élete, Magyarország és Európa jövője azon múlik, hogy van-e bennünk hit. Nem kizárólag és elsősorban vallásos hitről beszélek ezúttal, hanem a saját magunkba és az értékeinkbe vetett hitről. Ezt akkor tudjuk megtapasztalni, ha tudunk hátrafelé is nézni. Talán Churchill mondta egy alkalommal, hogy amennyire a múltba vissza tudunk tekinteni, olyan messzire tudunk előre nézni. Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert Szent István királyig mindenképpen vissza tudunk tekinteni. Szívből kívánom, a magát joggal Szent István király városának és a nemzet történelmi fővárosának tartó Székesfehérvárnak, hogy az augusztusi eseménysorozat által, élni tudjon azzal a lehetőséggel, hogy erkölcsileg és hitben emelni tudja nemcsak városunk lakóit, hanem az egész magyarságot is.” – fogalmazott a pénteken a Püspöki Palotában tartott sajtótájékoztatón Spányi Antal, székesfehérvári püspök.

Idén, egy rendkívüli esemény kapcsán, minden üldözést szenvedett családért is imádkoznak majd a hétfőn 18 órakor kezdődő püspöki szentmisében. Különleges ajándékot kapott Spányi Antal, megyés püspök és a Székesfehérvári Egyházmegye a közelmúltban. Bashar Matti Warda erbili káld érsek és Salar Soulajman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus főtisztelendő atya küldte el Irakból, Batanja városából, az Iszlám Állam által elpusztított II. századi Szent Cyriacus-templom megmaradt keresztjét. A keresztet Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész hozta el főpásztorának, aki 2015 óta tábori lelkészként több ízben járt az iraki Kurdisztánban, segítve Vezekényi Csabát, Magyarország erbili főkonzulját a helyi keresztény közösségekkel való kapcsolatok és együttműködések kialakításában, vallásdiplomáciai szolgálatában. A relikvia a batanjai káld templom keresztje volt, amelyről a korpuszt erőszakkal távolították el.

"A megmaradt kereszt a hétfőn 18 órakor kezdődő szentmisében a Székesegyház felújított Szent István Kápolnájában kerül elhelyezésre, amelyet meg is áldanak. A szentmise végén körmenetben kísérik vissza a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspöki Palotába." - mondta el Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Közélet

 1. Nyers disznóhús és nitrátos kútvíz okozta a legsúlyosabb megbetegedést tavaly

  A népegészségügyi szakemberek tavaly közel 10 ezer ellenőrzést folytattak le Fejér megyében különböző szakterületeken, laboratóriumi mérésekkel egybekötve. Élelmiszer miatt tavaly kevesebben betegedtek meg, mint 2016-ban, azonban sajnos ivóvízzel kapcsolatos súlyos megbetegedés is előfordult. Egy 3 hónapos csecsemő kapott kékkórt és majdnem belehalt abba, hogy tápszerét nem vezetékes vízzel, hanem saját udvari kútból származó nitrátos vízzel készítették el.

  2018.01.16.
 2. Nyílt nap az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Nyílt napot tartottak hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, melyen a szakokkal és az egyetemi élettel is megismerkedhettek a fiatalok. A karon duális alapképzésben műszaki menedzser, mérnökinformatikus, földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök szakokra lehet jelentkezni, mesterképzésen pedig mechatronikai mérnök szak indul.

  2018.01.15.
 3. Püspöki gyászmise lesz hétfőn Dr. Szilárdfy Zoltán művészettörténész, áldozópapért

  Dr. Szilárdfy Zoltán, művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegye áldozópapja, életének 80. évében, hosszú, türelmetlenül viselt szenvedés után elhunyt. (Zoltán atya saját megfogalmazása.) A gyászmisét a Székesegyházban, január 15-én, hétfőn este 18 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. 

  2018.01.15.
 4. Hét díjra várják a fehérváriak javaslatait február 1-ig!

  A Penna Regia, a Sipos Gyula, a város oktatásáért, ifjúságáért, sportjáért, egészségügyéért, valamint közbiztonságáért díjakra írt ki felhívást Székesfehérvár Önkormányzata. A javaslatokat valamennyi kitüntetésre február 1-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz személyesen, vagy postai úton. Az egyes kitüntetésekkel kapcsolatos tájékoztatók, valamint az ajánlások megírásával és leadásával kapcsolatos részleteket a cikkben olvashatja!

  2018.01.15.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek