Az országfelajánlás napja – különleges lesz idén a fogadalmi ünnep

Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, hétfőn tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Székesegyházba. 17.15 órától központi imaórát tartanak a Székesegyházban, majd ezt követően 18 órakor kezdődik az ünnepi püspöki szentmise.
2017.08.11. 13:25 |
A Székesfehérvári Püspökség évről-évre nagyszabású ünnepségeket rendez első, szent királyunkra emlékezve, többek között az országfelajánlás napján, augusztus 14-én is. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából - számos székesfehérvári család jelenlétében - körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit a Székesegyházba. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon. Az ünnepi liturgiában - a Szent István-i hagyományhoz hűen - a főpásztor a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért.

Az ember élete, a társadalom élete, Magyarország és Európa jövője azon múlik, hogy van-e bennünk hit. Nem kizárólag és elsősorban vallásos hitről beszélek ezúttal, hanem a saját magunkba és az értékeinkbe vetett hitről. Ezt akkor tudjuk megtapasztalni, ha tudunk hátrafelé is nézni. Talán Churchill mondta egy alkalommal, hogy amennyire a múltba vissza tudunk tekinteni, olyan messzire tudunk előre nézni. Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert Szent István királyig mindenképpen vissza tudunk tekinteni. Szívből kívánom, a magát joggal Szent István király városának és a nemzet történelmi fővárosának tartó Székesfehérvárnak, hogy az augusztusi eseménysorozat által, élni tudjon azzal a lehetőséggel, hogy erkölcsileg és hitben emelni tudja nemcsak városunk lakóit, hanem az egész magyarságot is.” – fogalmazott a pénteken a Püspöki Palotában tartott sajtótájékoztatón Spányi Antal, székesfehérvári püspök.

Idén, egy rendkívüli esemény kapcsán, minden üldözést szenvedett családért is imádkoznak majd a hétfőn 18 órakor kezdődő püspöki szentmisében. Különleges ajándékot kapott Spányi Antal, megyés püspök és a Székesfehérvári Egyházmegye a közelmúltban. Bashar Matti Warda erbili káld érsek és Salar Soulajman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus főtisztelendő atya küldte el Irakból, Batanja városából, az Iszlám Állam által elpusztított II. századi Szent Cyriacus-templom megmaradt keresztjét. A keresztet Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész hozta el főpásztorának, aki 2015 óta tábori lelkészként több ízben járt az iraki Kurdisztánban, segítve Vezekényi Csabát, Magyarország erbili főkonzulját a helyi keresztény közösségekkel való kapcsolatok és együttműködések kialakításában, vallásdiplomáciai szolgálatában. A relikvia a batanjai káld templom keresztje volt, amelyről a korpuszt erőszakkal távolították el.

"A megmaradt kereszt a hétfőn 18 órakor kezdődő szentmisében a Székesegyház felújított Szent István Kápolnájában kerül elhelyezésre, amelyet meg is áldanak. A szentmise végén körmenetben kísérik vissza a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspöki Palotába." - mondta el Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Közélet

 1. Tájsebészet - díjakat kaptak az illegális hulladék ellen harcoló önkéntesek

  Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívására minden esztendőben tucatnál is több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. 2017-ben 22 megyei szervezet, mintegy 1500 önkéntessel, mintegy 307 köbméternyi illegális szemetet számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakón. A programban résztvevőknek kedden, a Hiemer-házban mondtak köszönetet munkájukért.

  2018.03.20.
 2. Magyar-Lengyel Barátság Napja - koncert és rendhagyó testnevelés óra is lesz pénteken

  Lengyel zsonglőr tart bemutatót a Tóvárosi Általános Iskolában, az ünnepi programnak a Szent István Művelődési Ház ad otthont és a "Lengyelország Hangja" tehetségkutatón felfedezett testvérpár ad koncertet a Petőfi Kultúrtanszéken - színes programmal készül a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napjára Székesfehérvár és Fejér megye.

  2018.03.20.
 3. Rákóczi versenynap – több száz Fejér megyei diák ad számot tehetségéről

  Megkezdődött a Rákóczi versenynap a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, ahol közel 300 Fejér megyei diák adhat számot tehetségéről. A különböző szaktantárgyak mellett kispályás labdarúgásban is megmérkőznek a diákok és számos tanuló vesz részt ma a Huszárgyerek, huszárgyerek című Kárpát-medencei gyermekrajzpályázaton is.

  2018.03.20.
 4. Püspöki áldásban részesültek a fehérvári édesapák

  Ünnepi szentmise keretében áldották meg az apákat hétfőn, Székesfehérváron, a Kármelhegyi Boldogasszony templomban. Az egykori szemináriumi templom védőszentjének ünnepén Spányi Antal megyés püspök a város papságával, a papi otthonban élő paptestvéreivel mutatott be szentmisét, kérve Szent József közbenjárását az apai-nagyapai hivatásokért.

  2018.03.20.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek