Az országfelajánlás napja – különleges lesz idén a fogadalmi ünnep

Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, hétfőn tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Székesegyházba. 17.15 órától központi imaórát tartanak a Székesegyházban, majd ezt követően 18 órakor kezdődik az ünnepi püspöki szentmise.
2017.08.11. 13:25 |
A Székesfehérvári Püspökség évről-évre nagyszabású ünnepségeket rendez első, szent királyunkra emlékezve, többek között az országfelajánlás napján, augusztus 14-én is. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából - számos székesfehérvári család jelenlétében - körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit a Székesegyházba. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon. Az ünnepi liturgiában - a Szent István-i hagyományhoz hűen - a főpásztor a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért.

Az ember élete, a társadalom élete, Magyarország és Európa jövője azon múlik, hogy van-e bennünk hit. Nem kizárólag és elsősorban vallásos hitről beszélek ezúttal, hanem a saját magunkba és az értékeinkbe vetett hitről. Ezt akkor tudjuk megtapasztalni, ha tudunk hátrafelé is nézni. Talán Churchill mondta egy alkalommal, hogy amennyire a múltba vissza tudunk tekinteni, olyan messzire tudunk előre nézni. Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert Szent István királyig mindenképpen vissza tudunk tekinteni. Szívből kívánom, a magát joggal Szent István király városának és a nemzet történelmi fővárosának tartó Székesfehérvárnak, hogy az augusztusi eseménysorozat által, élni tudjon azzal a lehetőséggel, hogy erkölcsileg és hitben emelni tudja nemcsak városunk lakóit, hanem az egész magyarságot is.” – fogalmazott a pénteken a Püspöki Palotában tartott sajtótájékoztatón Spányi Antal, székesfehérvári püspök.

Idén, egy rendkívüli esemény kapcsán, minden üldözést szenvedett családért is imádkoznak majd a hétfőn 18 órakor kezdődő püspöki szentmisében. Különleges ajándékot kapott Spányi Antal, megyés püspök és a Székesfehérvári Egyházmegye a közelmúltban. Bashar Matti Warda erbili káld érsek és Salar Soulajman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus főtisztelendő atya küldte el Irakból, Batanja városából, az Iszlám Állam által elpusztított II. századi Szent Cyriacus-templom megmaradt keresztjét. A keresztet Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész hozta el főpásztorának, aki 2015 óta tábori lelkészként több ízben járt az iraki Kurdisztánban, segítve Vezekényi Csabát, Magyarország erbili főkonzulját a helyi keresztény közösségekkel való kapcsolatok és együttműködések kialakításában, vallásdiplomáciai szolgálatában. A relikvia a batanjai káld templom keresztje volt, amelyről a korpuszt erőszakkal távolították el.

"A megmaradt kereszt a hétfőn 18 órakor kezdődő szentmisében a Székesegyház felújított Szent István Kápolnájában kerül elhelyezésre, amelyet meg is áldanak. A szentmise végén körmenetben kísérik vissza a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspöki Palotába." - mondta el Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Közélet

 1. Püspöki mise lesz a Bazilikában Szent István király ünnepén

  Vasárnap, Szent István király ünnepén, 10.30 órakor Székesfehérvár papságával koncelebrált püspöki mise lesz a Székesegyházban. Augusztus 20-án emlékezünk arra a napra, amikor 1083-ban László király a királysírból a Székesfehérvári Bazilika oltárára emeltette az államalapító uralkodó testét a szentté avatás szertartásához. A szentmise után Spányi Antal megyéspüspök megáldja az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2017.08.17.
 2. Püspöki szentmisével ünnepelte Székesfehérvár Nagyboldogasszony napját

  Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Székesegyházban Spányi Antal püspök kedden. Nagyboldogasszony a legrégibb Mária ünnepünk. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

  2017.08.15.
 3. Erdélytől Bécsig hirdeti Szent István városát, Székesfehérvárt

  A Szent István dekorációval ellátott Bombardier Traxx mozdony a következő évben az ország villamosított vasútvonalain fog döntően személyszállító vonatokat húzni, de a nemzetközi forgalomban a Budapest - Brassó és Budapest - Bécs között is jár majd. A „fehérvári” mozdony a következő egy évben körülbelül 240 ezer kilométert fog futni.

  2017.08.15.
 4. Fogadalmi szentmise és az országfelajánlás megújítása a Bazilikában

  Hétfőn, a Szent Istváni-i országfelajánlás napján, a Székesegyházban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Bazilikába, ahol ezt követően központi imaórát tartottak, majd a szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon.

  2017.08.14.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek