Az országfelajánlás napja – különleges lesz idén a fogadalmi ünnep

Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, hétfőn tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Székesegyházba. 17.15 órától központi imaórát tartanak a Székesegyházban, majd ezt követően 18 órakor kezdődik az ünnepi püspöki szentmise.
2017.08.11. 13:25 |
A Székesfehérvári Püspökség évről-évre nagyszabású ünnepségeket rendez első, szent királyunkra emlékezve, többek között az országfelajánlás napján, augusztus 14-én is. Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából - számos székesfehérvári család jelenlétében - körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit a Székesegyházba. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon. Az ünnepi liturgiában - a Szent István-i hagyományhoz hűen - a főpásztor a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért.

Az ember élete, a társadalom élete, Magyarország és Európa jövője azon múlik, hogy van-e bennünk hit. Nem kizárólag és elsősorban vallásos hitről beszélek ezúttal, hanem a saját magunkba és az értékeinkbe vetett hitről. Ezt akkor tudjuk megtapasztalni, ha tudunk hátrafelé is nézni. Talán Churchill mondta egy alkalommal, hogy amennyire a múltba vissza tudunk tekinteni, olyan messzire tudunk előre nézni. Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert Szent István királyig mindenképpen vissza tudunk tekinteni. Szívből kívánom, a magát joggal Szent István király városának és a nemzet történelmi fővárosának tartó Székesfehérvárnak, hogy az augusztusi eseménysorozat által, élni tudjon azzal a lehetőséggel, hogy erkölcsileg és hitben emelni tudja nemcsak városunk lakóit, hanem az egész magyarságot is.” – fogalmazott a pénteken a Püspöki Palotában tartott sajtótájékoztatón Spányi Antal, székesfehérvári püspök.

Idén, egy rendkívüli esemény kapcsán, minden üldözést szenvedett családért is imádkoznak majd a hétfőn 18 órakor kezdődő püspöki szentmisében. Különleges ajándékot kapott Spányi Antal, megyés püspök és a Székesfehérvári Egyházmegye a közelmúltban. Bashar Matti Warda erbili káld érsek és Salar Soulajman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus főtisztelendő atya küldte el Irakból, Batanja városából, az Iszlám Állam által elpusztított II. századi Szent Cyriacus-templom megmaradt keresztjét. A keresztet Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész hozta el főpásztorának, aki 2015 óta tábori lelkészként több ízben járt az iraki Kurdisztánban, segítve Vezekényi Csabát, Magyarország erbili főkonzulját a helyi keresztény közösségekkel való kapcsolatok és együttműködések kialakításában, vallásdiplomáciai szolgálatában. A relikvia a batanjai káld templom keresztje volt, amelyről a korpuszt erőszakkal távolították el.

"A megmaradt kereszt a hétfőn 18 órakor kezdődő szentmisében a Székesegyház felújított Szent István Kápolnájában kerül elhelyezésre, amelyet meg is áldanak. A szentmise végén körmenetben kísérik vissza a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspöki Palotába." - mondta el Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Közélet

 1. Szombaton Fehérvárra érkezik Böjte Csaba és Balatoni Csillagösvény Missziós Körút

  Július 21-én Székesfehérvárra érkezik a VI. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel és a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Karral. A szentmise 18 órakor kezdődik a Ciszterci Nagyboldogasszony templomban, amelyet koncert követ. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  2018.07.20.
 2. Óvodákat követően beteg gyerekeket segítettek Fehérvár legjobb sportolói

  A „Gólokkal az óvodákért, a város legjobb sportolóival" jótékonysági akció eseményén a Fehérvár AV19, a Fehérvár Enthroners és az Alba Fehérvár játékosai által felajánlott dedikált mezek 230 ezer forintért, míg az Alba Plaza és a Mol-Vidi FC által licitre bocsájtott labda 70 ezer forintért kelt el, így összesen 300 ezer forinttal támogatták a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályát. Az adományokat csütörtökön adták át az Alba Plazaban.

  2018.07.19.
 3. A közlekedőket és autóikat is megáldják Szent Kristóf napján Székesfehérváron

  Július 25-én, szerdán szeretettel várja az egyházmegye híveit a maroshegyi templom búcsúnapi programjaira a Szent Kristóf Plébánia. (Batthyány u. 4.) 17:30 órakor a templom énekkara ad ünnepi műsort, 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd a vásártéren a járművek megáldása. A búcsú napja közös agapéval zárul a közösségi házban.

  2018.07.19.
 4. A 90 esztendős Rozsics Lajosné, Marika nénit köszöntötték

  A 90 esztendős Rozsics Lajosné Marika nénit köszöntötte otthonában Mészáros Attila alpolgármester. Marika néni a Felvidékről származik. Ifjú, kisgyermekes anyaként élelmezésszervezési feladatokat látott el a székesfehérvári diákotthonban, majd a mezőgazdasági főiskola gazdasági igazgatója lett, innen ment nyugdíjba.

  2018.07.19.

Királyi Napok

Hirdetés

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek