Teljesen megújul a város közvilágítása - üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztás

A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami a régi rendszerrel közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente. Az most cserélendő 11.171 lámpatest jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után 629 kW-ra csökken majd. A fényerő nem változik, azonban az évei 5.6 millió kWh fogyasztás kevesebb mint felére, 2.4 millió kWh-ra csökken.
2023.05.31. 09:30 |
Teljesen megújul a város közvilágítása - üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztás

A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami jelenleg közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente a fejlesztés által azonban kevesebb mint felére csökken a fogyasztás.

A fehérvári közvilágítás működtetése 2023-ban közel egymilliárd forint többletköltséget jelent a Városgondnokságnak a korábbi évekhez képest. 2022-ben is már lépcsőzetesen, folyamatosan emelkedő költségek voltak, 2023-ban pedig sajnos már egész évben az emelt árakkal számolt a Városgondnokság.

A mostani korszerűsítéssel 60%-os energia felhasználási megtakarítás érhető el, ami a beruházás finanszírozása mellett is, jelentős költségcsökkentést fog eredményezni. Jól jelzi a közvilágítás megemelkedett költségeit, hogy 2022. januárjában 23.5 millió forint volt egy hónapra ugyanaz a közvilágítás, amiért 2023. januárjában már 175 millió forintot fizetett a Városgondnokság.

Szerdán reggel a Tóvárosban található 91 lámpatest cseréjével kezdődött a szerelők napja. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Bozai István városgondnok a kivitelező szakembereivel közösen nézte meg a munkálatokat.

Az év végéig befejezik a munkákat

"Nagyon nagy szükség van erre a cserére környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontból" mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester, hiszen tavaly szinte egyik pillanatról a másikra 400 millió forintról 1,5 milliárdra ugrott a közvilágítás éves költsége Székesfehérváron. A közbeszerzési eljárás alapján az MVM ESCO Urban és a Roneko Kft. nyerte el ezt az egész város területét érintő munkát. Egy olyan finanszírozási konstrukció került meghatározásra, amelyben tíz év alatt fogja a város megfizetni a körülbelül az 1,9 milliárdos fejlesztés költségét. Egy jelképes összegért pedig tíz év múlva a város tulajdonába fog kerülni valamennyi lámpatest. A korszerű lámpatestekkel közel 60%-os megtakarítás lesz elérhető.” A fejlesztésnek köszönhetően 2024-ben kevesebb, mint a jelenlegi fele lesz majd a fehérvári közvilágítás energiafogyasztása, ami sok százmillió forint megtakarítást jelent.

Folyamatosan érkeznek a LED-es lámpatestek Székesfehérvárra – mondta Bozai István városgondnok, a közvilágítást üzemeltető Városgondnokság vezetője: "A szakemberek mindig napközben, a csúcsidőszakok figyelembevételével dolgoznak majd. A legforgalmasabb útszakaszokon – például a Balatoni úti felüljárón – pedig egy-egy hétvégi napon dolgoznak majd. Minden esetben próbálnak majd úgy megállni a kosaras autók, hogy egy sávot szabadon hagyjanak a forgalom számára." Mint elhangzott, ahol szükséges, ott a lámpaoszlopok kábeleit is újrahúzzák.

Fontos eleme a közvilágítás korszerűsítésnek a szabályozhatóság, így 23 óra és hajnali 5 óra között visszább lehet állítani automatikusan a lámpatestek fényerejét, amivel további energiamegtakarítás érhető el, továbbá a város fényszennyezése is kisebb lesz.

Az energiamegtakarításból finanszírozzák a fejlesztést

A Városgondnokság a szerződés 120 hónapos futamideje alatt a jelenlegi költségek helyett jelentősen alacsonyabb energiaköltséget és egy ún. ESCO díjat fizet majd, melyek együttes összege is jóval alatta marad a jelenlegi üzemeltetési költségnek. A fejlesztés saját erő felhasználása nélkül valósul meg, ezért egyetlen forintot sem kell fizetnie a városnak, a lámpatestek pedig a 120 hónapos szerződés lejártakor, maximum 10 millió forintért kerülnek majd városi tulajdonba.

Az összes régi lámpát lecserélik Székesfehérváron

A fehérvári közvilágítás fogyasztása az új energiatakarékos és szabályozható lámpatestekkel sokkal üzembiztosabb is lesz. A teljes város közvilágításának korszerűsítéséről még tavaly novemberben döntött a Közgyűlés, a tervezési munkát azonban már korábban, két éve elkezdődtek.

A 11.171 darab lámpatest cseréje után, 2024-ben a jelenleginek kevesebb, mint fele lesz majd a fehérvári közvilágítás energiafogyasztása, ami sok százmillió forint megtakarítást is eredményez. Az elmúlt néhány évben felszerelt korszerű és szabályozható LED-es lámpatesteket nem érinti a csere.

Az üzembiztos működés miatt is fontos a lámpatestek cseréje

A mostani felújítás, azon felül, hogy rengeteg pénzt fog megtakarítani a városnak, szükségszerű is, hiszen hamarosan nem lehetne majd karbantartani a helyenként 30-40 éves lámpatesteket. Hagyományos izzót, nátriumos vagy higanygőzös lámpákat nem is nagyon lehet már kapni, sőt, az alkatrészellátásuk is pár éven belül meg fog szűnni.

Városfejlesztés

 1. Megcsinálják az engedélyes tervet

  A város saját költségén elindítja az Új Csóri úti körforgalom engedélyes terveinek készíttetését – erről számolt be közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Mint a polgármester írja, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselőivel egyeztettek a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, valamint a tehergépjárművek esetében egy esetleges súlykorlátozás bevezetéséről.

  2023.10.04.
 2. Megújul a Tóparti

  A tervek szerint, jó ütemben halad a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium felújítása. A Modern Városok Program keretében megvalósuló, több mint 3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően kívül-belül megszépül az épület. A keddi bejáráson elhangzott, hogy a munkálatok 2024 tavaszára fejeződnek be, eközben pedig a napokban elindul a Kodolányi János Gimnázium felújítása is.

  2023.10.03.
 3. Itt cserélik a héten a lámpákat

  A város teljes területén több mint 11 ezer lámpatestet cserélnek LED-esre a közvilágítás korszerűsítésének keretében. Az új berendezések üzembiztosabban és jelentősen – várhatóan több mint 50 %-kal – csökkentett energiafogyasztással működnek. Az október 3. és 8. közötti időszakra vonatkozó információkat az alábbiakban olvashatják.

  2023.10.03.
 4. Megújul a Városháza díszudvara

  A Városháza felújítását követően hamarosan megszépül a díszudvar is. A csütörtöki munkaterület-átadással megkezdődik a beruházás, amely a közművek teljes cseréjével indul. Erről közösségi oldalán is hírt adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

  2023.09.25.