Az egész régió közösségi tere lesz - ütemterv szerint épül az Alba Aréna

Nagyon sokan láthatják már, akár a Budai útról is, hogyan épül az Alba Aréna, ami az egész régió közösségi tere lesz azon túl, hogy a Volán új főhadiszállásává válik a hatezer fős multifunkcionális csarnok. Azonban nem csak egy multifunkciós csarnok épül, hanem egy új városrész jön létre az Alba Ipari Zóna és a Budai út közötti közvetlen útkapcsolattal, mely szintén a beruházás része.
2023.02.21. 16:07 |
Az egész régió közösségi tere lesz - ütemterv szerint épül az Alba Aréna

Az Alba Aréna építéséről ITT talál forgatható 3D képeket!

Az Alba Aréna a jégkorongsporton kívül további 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni. Egyik érdekessége a katlanhatás, így ha belépünk az épületbe, szintben lefelé található a küzdőtér, ami a szurkolók szempontjából is pluszélményt ad majd. Az Alba Aréna hatezer fő befogadására alkalmas csarnok lesz, ami 2.250 fő küzdőtéren történő elhelyezhetőségével bővíthető.

A felső karéj fölött vagyunk, ahonnan belátható az egész csarnok, fantasztikus, ahogy kinéz. Igazi aréna jellege van és innen nézve az ember már-már el tudja képzeli azt, hogy hatezer ember szurkol a Volánnak vagy egy koncertnek ad otthont az aréna, esetleg vásárnak, konferenciának - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. "Ez a közösségi tér nagyon hiányzott, nem csak Fehérvárnak, hanem környékének is. Remélhetőleg év végén vagy jövő év elején birtokba is lehet venni és bízom abban, hogy rengeteg jó program sok embernek okoz majd boldog perceket és pozitív élményeket."

A környezet is megújul és egy új útkapcsolat is lesz a Budai út – Nagyszombati kereszteződésben, ami nem csak az Alba Arénát, hanem az egész Alba Ipari Zónát is szolgálja majd. Jelenleg csak egy irányba, a Seregélyesi út felé lehet ki és behajtani az ipari parkba, ami megváltozik és hamarosan két helyről is megközelíthető lesz.

Az építkezés időarányosan halad és várhatóan év végén elkezdődhet az engedélyeztetés.

Az Alba Aréna a Volán főhadiszállása lesz, de a jégkorongon túl számos funkciót is betölthet. Kiváló elhelyezkedése van, közel van az M7-es autópálya, Balaton és Budapest között található, így nézve egy egész régió közösségi tere lesz - emelte ki Cser-Palkovics András.

Ütemterv szerint haladunk, most már lassan másfél éve. Június végére az épületnek teljesen zárhatónak kell lennie, az-az a tető víz- és hőszigetelésének el kell készülnie és az épület összes oldalfalának meg kell épülnie - tájékoztatott Bajnok Sándor a Market műszaki igazgatója.

A tetőn épülő acélszerkezet, ami a külső lemezfedést fogja tartani 1860 tonna súlyú. Erre a szerkezetre 14.500 négyzetméternyi lemezfedés kerül, ami megadja az épület különleges formáját. A homlokzatra pedig 5400 darab 1.5x05 méteres perforált alumínium lemezt erősítenek fel.

"Minden épület, nagyobb sportlétesítmény más és más: az Alba Arénának elég bonyolult például a szerkezete. Elég csak a tetőre gondolni, mert itt tulajdonképpen két héjazat is készül: az egyik az íves lemezfedés, ami az épület alakját adja, ez alatt lesz a víz és hőszigetelés, a kettő között pedig egy padlástér alakul ki, ahol a gépészeti vezetékek, légcsatornák lesznek. Ezt a kettős tetőszerkezetet azért nem egyszerű megépíteni, mert nagyon egymásra van utalva több szakma és párhuzamosan, együtt kell dolgozniuk."

Városfejlesztés

 1. Elkészült a kerékpársáv

  Elkészült az új kerékpársáv a Rákóczi úton, a Széna tér és a József utca közötti szakaszon. Ezzel bővült Székesfehérvár kerékpárút-hálózata – adta hírül Facebook-oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2023.03.24.
 2. Új utcajelző táblák Feketehegyen

  Lecserélték az utcajelző táblákat és az azokat tartó állványokat Feketehegy-Szárazréten. A képviselői keretből finanszírozott beruházással a mai napon végeztek a szakemberek a városrész teljes területén – tájékoztatott Szigli István a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.03.14.
 3. Így áll a Móri út felújítása

  Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán. A nagyszabású beruházás keretében – melyre több mint egymilliárd forintot nyert a város – új körforgalmi csomópont épül a Zichy ligeti csatlakozásnál, megújulnak a buszmegállók, kétoldali kerékpársáv készül és parkoló-bővítésre is sor kerül.

  2023.03.10.
 4. Fejlesztések az iskolánál

  Sokszor okozott problémát nagyobb esőknél a vízmegállás a Hétvezér Általános Iskola sarkánál az Álmos vezér és a Töhötöm utca kereszteződésében. Nemrégiben megújult az út alatti esővíz elvezető rendszer a kereszteződésben és az iskola gazdasági bejáratánál, továbbá a kereszteződésben az útburkolatot is felújították, illetve az iskola előtt a közvilágítást is fejlesztették.

  2023.03.10.